5. septembra 2012

Čítajte etikety!!!

(zdroj: Vlado Zlatoš)

Čo by (ne)malo byť na etikete

  • čím viac má produkt bielkovín, tým nižší glykemický index (GI) bude mať výsledné jedlo a to je dobre
  • čím viac má jedlo sacharidov, tým dôkladnejšie ho musíte skombinovať s ďalšími zdravými potravinami (bielkovinového, tukového a zeleninového pôvodu), aby ste zabránili neželanej metabolickej odozve (zvýšené vylučovanie inzulínu)
  • odsledujte koľko má produkt tukov a o aké tuky ide, všetky rastlinné druhy tukov (okrem kokosového oleja a sójového lecitínu) sú pre vaše zdravie menej prospešné a ich príjem vo výžive si treba dôkladne odkontrolovať (absolútne najdôležitejší je pre naše zdravie rybí tuk)
  • čím viac má produkt cukrov, tým horšie pre vás po každej stránke (dbajte na to, aby na prvých 3 miestach v zložení nebol žiaden cukor, hlavne nie jednoduchý cukor)

Máte len 3 možné cesty výberu:

  • (1) skutočne dobré potraviny (5% tovarov)
  • (2) kompromisné potraviny ako cesta menšieho zla (15% tovarov)
  • (3) potraviny ako úplná katastrófa pre naše zdravie i vitalitu (80% tovarov)


Spotrebitelia, ktorí sa zaujímajú o to, aké látky prijímajú v potravinách, by si pred  zakúpením výrobku mali pozorne preštudovať jeho etiketu a zloženie. Čítať vie každý, no nie každý už vie, čo jednotlivé pojmy znamenajú. Ja čítam-porovnávam všetko, SBSkári ma MILUJÚ!!! hahahahaha :P



 Cukry a tuky

Množstvo ľudí si myslí, že pojem sacharidy vyjadruje to isté ako slovo cukry. Nie je to však pravda, pretože cukry sú časťou sacharidov. Okrem cukrov do sacharidov patrí napríklad škrob, celulóza, pektín či kyselina hyalurónová. S cukrami sa spája aj ďalšia mylná informácia – výrobky bez cukru. Výrobky označené „bez cukru“ cukor obsahujú, je ho však menej ako pol gramu na sto gramov alebo sto mililitrov výrobku. Niektorí spotrebitelia si tento výraz tiež zamieňajú s pojmom „light“. „Light“ potraviny nemusia byť automaticky zdravé. Ide o výrobky, ktoré majú energetickú hodnotu zníženú minimálne o tridsať percent oproti pôvodným porovnateľným výrobkom. Tento úbytok sa zvyčajne docieli náhradnými sladidlami.

Tuky sú zas pre množstvo ľudí strašiakom, kvôli ktorému priberajú alebo nemôžu schudnúť. Nie sú však len nežiaduce – naopak, bez niektorých tukov by bol znemožnený správny chod organizmu. Preto pri kúpe výrobkov treba v rámci tukov rozlišovať a vyhľadávať nenasýtené mastné kyseliny, pretože znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi a zvyšujú hladinu toho „dobrého“. Všimnite si, že výrobky typu  "0 % tuku" obsahujú hriešne veľa cukru...tak radšej ten zdravý tuk!!!
 


A napokon, pri čítaní etikiet sa stretnete aj s pojmami „bio“ alebo „GMO“. Zatiaľ čo potravinám označeným GMO by sme sa mali vyhýbať, pretože pri ich výrobe boli použité geneticky modifikované organizmy, bio potraviny sú zdraviu prospešné. Pochádzajú totiž z ekologického poľnohospodárstva a pri ich spracovávaní sa využívajú prirodzené postupy.


Ženy moje, pozor na ovocné jogurty!!! = kopa zbytočného cukru (niekedy až 15g/100g, aaa!) a farbivá
- kupujem si biely jogurt (najčastejšie grécky) a väčšinou si doňho dám ČERSTVÉ sezónne ovocie (prípadne sušené) a ľanové semienka (a iné orechy - za hrsť) 

Takisto, pozor na 100%-né džúsy, väčšinou ide len o koncentrát!!!  

A ešte niečo na záver:
Váha: 58 kg
Výška: 179 cm

Na udržanie hmotnosti, potrebujem PRIBLIŽNE (pri normálnej fyzickej aktivite):

Kalórie: 2100
Sacharidy: 265g / deň
Bielkoviny: 75g / deň
Tuky: 64g / deň 



Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)



5 komentárov:

  1. Etikety čtu ale to porovnávání bilkovin, tuku a sacharidu se jště musím naučit :) Já to sleduju, jelikož nechci jíst živočišné produkty (důvod hlavně etický) a tak ani už moc průmyslově zpracovaných produktů nekupuji, to je nejjednodušší, kupuji jen veganské pomazánky, věci od značky lifefood a pak veganské náhražky masa, kde se bojím, co v té receptuře může být, ale sportovci to taky jedi, tak jim důvěřuju :D Sleduju taky éčka, se seznamem co nosím v peněžence... nákupy trvají hrozně dlouho a nakonec mám v košíku jen zeleninu a ovoce :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. AHoj Kristyna, super :) ja to robim tak, ze cim menej cukru tym lepsie :) mne to tiez trvalo dost dlho, myslim tie nakupy, ale teraz uz mam svoje osvedcene "spravne" potraviny, pri novych produktoch samozrejme vsetko citam :))) A samozrejme, tak ako pises ziande spracovane produkty, a co je este velmi podstatne: VARIM SI!!! :) Pekny den Ti prajem, a vela trpezlivosti pri nakupoch, haha, oplati sa, mame len jedno telo, jedno zdravie, paaaaa! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Výborný článok! Pridala som si ťa medzi sledované blogy. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj dobrý článok ale chcela by som sa ťa opýtať čo vravíš na umelé sladidlo sacharín..dávam si ho často do kávy a tiež sójové plátky alebo rezance...sú to vhodné potraviny?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj-ahoj, ja neuznavam nic, co je umele... :) odporucam radsej najeku zdravu nahradu bieleho cukru (ja osobne pouzivam agave, med, javorovy syrup, prirodny trstinovy cukor), radsej obmedzit ine sladkosti, a do kavy si dopriat "zdravy cukor" :) Soju ano, milujem aj ja, hlavne tofu, ale pozor, musi to byt geneticke NEMODIFIKOVANE (ja kupujem BIO tofu v Kauflande). Pekny den, dakujem za koment, ozvi sa kedykolvek, mozes aj mail :) maj sa pa.

      Odstrániť