9. júna 2012

Optimálna výživa...


Zeleninové kokteily sú moje...
Ako na to? Najprv musíte poznať vlastné individuálne zvláštnosti (typy postavy, metabolizmus, zdravie, stav kondície = > viac info TU). Isto ste sami mnohokrát narazili na protichodné odporúčania mnohých odborníkov, nehovoriac o povrchných článkoch v časopisoch, ktoré sú stále dookola opisované z tých zahraničných. Zabudnite na tieto rady prosím.
Potom sa niet čomu čudovať, keď máte z toho všetkého guláš v hlave a stále neviete, čo je pre Vás vhodné a čo nie je vhodné. Pokusom a omylom prichádzate k vlastným najmä negatívnym skúsenostiam, ktoré vás stoja mnoho času, energie a v neposlednom rade aj prostriedkov. Vaša chuť niečo nové skúšať a riešiť je minimálna. Prichádza posledná zúfalá fáza vykašľania sa na pokusy a omyly a šup ho do pôvodných koľají s postojom zmierenia sa s osudom chronicky chudúceho človeka, ale s pocitom: "veď si doprajem - veď sa mám rád, alebo to tak nie je?"
Nuž na tomto sa nedá odhliadnuť od Sokratovho učenia: "Ak nie sú zdravší tí, ktorí jedia veľmi mnoho od tých, ktorí jedia len toľko, koľko potrebujú, tak nie sú vzácni tí, ktorí vedia mnoho, ale tí, ktorí vedia užitočné veci."
Pamätajte na princíp "počúvania svojho skutočného tela" a správna cesta vás neminie. A tento princíp je najviac užitočná "vec".

Momentálne som doma, vo svojom rodnom meste. Nádhera. Ranný beh 9 km - hore kopcom-dole kopcom, zabiják stehien a zadku -  už mám za sebou, na raňajky domáci kefír...aaaaaa! neviem sa dočkať na mamine bryndzové halušky. Mňňňňam, najlepšie na svete!!! Poobede rodinné návštevy, jazda na koni, večer futbal...no, komu je lepšie?! Prajem krásny víkend, pá!

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy

7. júna 2012

Nepočúvajte štát!!!

Nerada prinášam negatívne správy, ale občas sú naozaj potrebné, aby si ľudia uvedomili, aký je podstatný návrat k prírode.
Veci čisté, jednoduché, neprifarbované, nechemizované, prírodné, pochádzajúce z vášho "životného pásma", využívajte dary prírody, starajte sa o seba a doprajte si to najlepšie..... 
Čítajte:

Štátne zákony všade na svete stanovujú, koľko čoho sa bude pestovať a koľko štátnych peňazí sa bude poskytovať. Komu sa poskytujú peniaze? Producentom kŕmnych plodín (kukurica, sója), ktorými sú kŕmené zvieratá. Vláda týmto podporuje produkovanie nezdravého mäsa a mliečnych výrobkov. Ak zvieratá kŕmite lacným krmivom (sója a kukurica - mnohokrát geneticky modifikovaná), nemôžete očakávať že zvieratá budú z takejto výživy zdravé. Choré zvieratá následne produkujú choré mäso, vajcia i mlieko...

Štáty po celom svete týmto opatrením zo 73,80% dotujú práve produkciu mäsa, mlieka a zrnín. No ale hádajte, na koľko percent sa dotuje produkcia zeleniny a ovocia? Odpoveď 0,37%. Orechy a semiačka 1,91%, cukor, oleje, alkohol na 10,69%. Mimochodom celosvetovo odporúčaná výživová pyramída, najviac odporúča konzumáciu zrnín (sacharidov), potom ovocia a zeleniny a až potom nasleduje mäso, vajcia a bla bla bla. A komu vyhovuje najviac takýto stav? Žeby silným fast food výrobcom? Žeby "efektívnemu" zdravotníctvu? Žeby "etickému" potravinárskemu priemyslu? Žeby "neziskovému" farmaceutickému priemyslu?
/zdroj:vladozlatos.com/


Nepočúvajte štát, dokonca, ani mňa... Počúvajte seba a svoje skutočné telo. Možno budete počuť, že potrebuje veľa zeleniny, zdravé mäso, vybrané mliečne výrobky a domáce vajcia, zdravé sacharidy, vlákninu, veľa správnych tukov, veľa veľa čistej vody, pohyb a ešte viac kvalitného spánku.

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy

6. júna 2012

Bežecká strava

Čaute,

predstavte si, dnes ráno som sa stala obeťou "nesprávnej" športovej výživy, - podotýkam, že nechtiac!!! - haha. Vybrala som sa na Body Pump - silový tréning - predtým som sa najedla ako sa patrí (a ako som Vás učila :))) čiže, 4 PL vločky, biely jogurt, žltý melón, štipka škorice - mňamka! Leeeeeenže, hodina pumpu bola nečakane zrušená...čo už, tak si idem zabehať - pomyslela som si - keď som už tak pekne športovo nahodená! No, teda, ledva-ledva 6 km, tie vločky boli úplne zbytočné, pred aeróbnym tréningom nezyknem tak veľa jesť, hlavne nie cca hodinu pred behom. Väčšinou mi postačí polka banánu, väčšie jablko, žltý melón.(samozrejme, niečo iné si doprajem pred 8 km joggingom ako pred polmaratónom)...nejaké rýchle sacharidy ako palivo... :)


Moje bežné bežecké raňajky: mango-banán turmix
Stravovanie bežcov je špecifické oproti normálnym ľuďom v tom ,že bežci v podstate jedia to čo aj ostatní ,pričom je dôležité správne rozvrhnutie jedál podľa bežeckého tréningu. Takisto je lepšie počas dňa jesť viac menších porcii ako trikrát za deň a veľa.
Čo jesť pred behom:
Ideálne je keď bežec pred tréningom zje posledné ľahké jedlo 2-3 hodiny.  (hodinu pred behom už len niečko ľahučké, pre mňa najideálnejšie je sladé ovocie) Veľmi dobre stráviteľné jedlo je:
  • Zemiaky
  • Banány
  • Ovsené vločky
  • Ryža
  • Chlieb s maslom a medom
Pred behom je dobré vyhýbať sa potravín obsahujúce vlákninu a tuky. Tieto potraviny dosť zaťažujú trávenie. Dôležitý je aj pitný režim počas celého dňa, ale nie tesne pred behom - dobré zavodnenie organizmu.
Tekutiny sú mimoriadne dôležité
Čo jesť po behu:
Dôležitejšie ako sa najesť hneď po behu je doplniť tekutiny, samozrejme zase je to individuálne a hlavne po veľmi dlhých behov treba jesť aj počas závodu. Pri dlhších behoch je takisto dôležité dopĺňať priebežne vhodné tekutiny, aby nedošlo k dehydratácii. Pri dlhších behoch sú dobré sú dobré aj banány, alebo kúsok chleba. Ako tekutiny sú najlepšie minerálky alebo ovocné šťavy.
Po behu je ideálne jedlo obsahujúce sacharidy ako je banán, kúsok čokolády, koláč( ale s malým obsahom tukov).Na večeru by si mali bežci dopriať jedlo bohaté na proteíny.
A samozrejme, veeeeľa-veľa zeleniny!!!
Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy
 

5. júna 2012

Ako sa stravovať v reštaurácii?

Milujem home-made food, piknik...;o)
Jasné, nikto neočakáva, že už dokonca života nenavštívite žiaden fast food, alebo jednoducho že nebudete konfrontovaný s nevhodným menu v reštaurácii. Ale vy už viete, že ľudia si nehľadajú dobro, ale cesty menšieho zla. Poďme spolu zistiť ako na to, aj keď ste sa rozhodli schudnúť, trénovať, rysovať, stravovaniu v reštaurácii sa zrejme nevyhnete. Či už ide o obed počas pracovného dňa, spoločenské stretnutie, slávnostnú príležitosť.:

  • pozor na porcie. Keď nie som príliš hladná namiesto hlavného jedla si objednávam len predjedlo. Zasýtim sa a prijmam tak menšie množstvo kalórií. Pri výbere jedla sa nedajte ovplyvniť tým, čo jedia ostatní pri stole, nech si už objednávajú čokoľvek a koľkokoľvek. Pamôtajte si svoje ciele. Ak si naozaj musíte dať viac chodov, zamerajte sa na zeleninu.
  • vynechajte smažené a fritované sacharidy (hranolky, zemiaky, iné), radšej si dajte viedenský rezeň, alebo vyprážaný syr a vytlačte prebytočný tuk do servítky. Ale pozor, v mnohých reštauráciách pripravujú vyprážané mäso alebo zeleninu už na niekoľkokrát použitom prepálenom oleji. Ja rezeń v reštike veľmi nemusím - doma o to viac, haha - uprednostňujem radšej mäso a iné potraviny urobené na pare, prípadne grile či pečené. Pozor: veľmi kalorické bývajú omáčky na mäsá a cestoviny.
  • vyberať si čo najmenej technologicky spracované pokrmy u ktorých sa predpokladá aspoň nejaká výživová hodnota, nie len prázdna lacná energia 
Pri výbere reštiky som mimoriadne náročná...

  • vyberajte si skôr ľahšie a jednoduchšie pokrmy aj napriek tomu, že vás dostatočne dlho nezasýtia, radšej sa o 2 hodiny najedzte opäť, ako keby vám malo jedlo stáť pól dňa v žalúdku a spomaľovať váš metabolizmus
  • vyberajte si nekompletné menu (bez dezertu), ktoré nie je príliš objemné, dezert si odpustite a premiestnite ho na dobu medzi hlavné jedlá a dúfam že to bude rozumný dezert, inak vymažete všetku predchádzajúcu snahu
  • v prípade zmiešaných pokrmov z menu si v reštaurácii namiesto klasických príloh k mäsu (ryža, zemiaky..) požiadajte o extra prílohu zeleniny, ste predsa zákazník a v každej dobrej reštaurácii by vám mali bez problémov vyhovieť
  • chybou je ísť do reštaurácie priveľmi hladný. S prázdnym žalúdkom si objednáte aj to, na čo by ste normálne ani nepomysleli. Polhodinu až hodinu predtým ako budete jesť, si dajte jedno ovocie, napríklad jablko, alebo vypite aspoň tri decilitre čaju alebo vody. Tým utíšite najväčší hlad.
  • navštívte fast food, kde majú šaláty, celozrnné sendviče (napríklad s proscuttom, syrom a zeleninou) čerstvé ovocné šťavy, namiesto fast foodov, kde majú odmocniny typu "Big, "Mc", "Cola"...
Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

4. júna 2012

Smetiak Európy

Myslím si, že sme na tom rovnako zle ako naši susedia... :(

Čítajte:
Téma: Smetiak Európy

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

3. júna 2012

Radosť z pohybu...

Môže to byť akýkoľvek šport, RADOSŤ Z POHYBU je garantovaná...moja dnešná 12 km-ka šťastne absolvovaná, cítim sa: Yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!!!  Poobedňajší program: Bratislava City Triathlon (ako diváčka, dnes je kategória elitných mužov, haha)...peknú nedeľu prajem :)


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy