18. mája 2012

Biele zlo vs. moje stravovacie návyky

Konzumácia niektorých druhov potravín vo veľkých množstvách škodí. Často krát si ani neuvedomujeme, že ich konzumujeme nadmerne.
Ide o tzv. biele zlá v našom jedálnom lístku. Rizikom pre naše zdravie je predovšetkým vysoká konzumácia soli, mnoho rafinovaného bieleho cukru, múky, mlieko i stužené a živočíšne tuky.

Biely cukor
Iste ste už počuli o tom, že hnedý cukor, alebo med je na sladenie nápojov i pokrmov omnoho zdravší. Áno, ale aj drahší, a preto je jednoduchšie siahnuť po klasickom cukre, ktorý sa pridáva aj do mnohých už hotových potravín, ktoré bežne kupujeme.
Tak prečo meniť zabehnuté zvyky? Biely cukor škodí našim zubom a telo pripravuje o vápnik a vitamíny. Ak ho konzumujete priveľa, môžete si privodiť bolesti hlavy, a zvýšenú chuť na sladké. Pri hľadaní vhodnej alternatívy klasického cukru mate k dispozícii trstinový cukor, med, javororý sirup, agave, xylit.

Soľ
Nielen cukor, ale aj soľ je nebezpečná. Aj keď je pre organizmus k správnemu fungovaniu nevyhnutná, jej nadmerný príjem spôsobuje vysoký krvný tlak, kardiovaskulárne ochorenia i zlyhanie obličiek. Klasickú soľ by ste mali nahradiť morskou soľou, ktorá má priaznivejšie zloženie. Soľte čo najmenej, veď mnohé pokrmy chutia rovnako dobre aj po dochutení bylinkami, alebo ja používam sójovú omáčku Kikkoman, stopkový zeler.


Biela múka
Tento druh múky je zbavený všetkých vitamínov i vlákniny. To túto múku ochudobňuje a zároveň vďaka jej konzumácii máme mnoho zdravotných problémov v podobe zápchy a zlého trávenia. Preto sa neustále odporúča nahrádzať klasické výrobky celozrnnými (najlepšia je špaldová), a pri kúpe múky na použitie v domácnosti si tiež vyberajte. Dostupné sú dnes už aj celozrnné múky, žitná múka, pohánka, vločky, kukuričná múka, špaldová či amarantová múka.
Keď cestujem: banán, stopkový zeler, mix orechov...hahaha!
Podľa mňa treba jesť úplne jednoducho a čím jednoduchšie.  :) Používam len kvalitné oleje, olivový a kokosový najviac, denne viackrát čerstvé ovocie, orechy (kešu, ľanové semienka, slnečnicové semienka, arašídy atď.) nekupujem nič zavárané, nič v konzervách (zmrazenú zeleninu áno), nejem potraviny, čo sú upravované chemicky. Varím si!!! Múku - len celozrnnú alebo špaldovú aj výrobky z toho (pečivo, cestoviny).  Zemiaky e-e, proso, kus-kus, ryža, áno. Veeeeľa-veľa zeleného: najmä hlávkový šalát, ľadový šalát, a ŠPENÁT. Tony čerstvej zeleniny - sezónnej. Snažím sa vôbec nejesť biely cukor - používam med a namiesto sladkostí najmä BANÁNY.  A som tu, zdravá a fit! :P

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)
Be Fit - Be Yourself - Be Happy  
 

17 komentárov:

  1. Preco nejes zemiaky ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, nechutia mi (sem-tam si dam zemiaky uvarene v supke, to mozem) a okrem toho maju zly glykemicky index. Odporucam sladke zemiaky - u nas v Kauflande. O dolezitosti glykemickeho indexu bude prispevok, uz coskoro...Pa.

      Odstrániť
  2. Ja pouzivam hnedy cukor, len morsku sol, a muku len z hnedej ryze..vsetko sa da nejakym sposobom nahradit!!! Vsetko je len zvyk...
    Timike, obdivujem Ta :) Ja jem podobne,ako Ty az na to cvicenie...ale pride aj to
    Tvoja naj kamoska Viki

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasne ze sa da nahradit, a nie je to ani drahsie podla mna... Zvyk a odhodlanie. Vikike, pride aj cvicenie, ja obdivujem Teba, vyzeras uzasne a lubkam Ta, :)

      Odstrániť
  3. Ahoj, poznas knihu Sugar Blues? (od William Dufty).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
    2. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
    3. Nie, nepoznam, o com je ta kniha? Dakujem za tip...

      Odstrániť
    4. Napr. o tom, ako sa to stalo, ze dnes bezne konzumujeme (biely) cukor. Horor :)
      http://www.ketezeregy.hu/bolt/konyvek/cukor_blues
      Poziciam ti, chces?

      Odstrániť
    5. Ano, jasne, jeeeeeeeeeej, dakujeeeeem!!! :o)

      Odstrániť
    6. Tesim sa a DAKUJEM! :)

      Odstrániť
  4. cukor je pre mna mnam a v pohode, ale vsetkeho vela skodi :)
    co je horsie zorad od najhorsieho:

    cigarety
    dym z cigariet
    klobasa
    jaternica
    UDENINY
    konzervy - pASTEKY
    ALKOHOL
    SOL - CHIPSI
    CUKOR - SLADKOSTI
    MLIEKO

    hmm?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No ja som nikdy netvrdila ze nejem ziadny cukor, len rozdiel je cukor/sacharid...bez sacharidov by som napr nemohla tak rychlo bezkat, ja hovorim len o skodlivosti bieleho cukru...med, hnedy trstinovy a ine nahrady bieleho jedu OK.
    No a co sa tyka tvojho listu, zoradit neviem, budem to len komentovat, resp cigarety a dym z cigariet nemusim tusim ani komentovat, ked citas moj blog, tak asi vies aky mam na to nazor... domaca klobasa, jaternica, urcite ano, mam to rada, aj udeniny ALE s mierou, obsahuju prilis vela zivocisneho tuku... Konzervy/pasteky - vobec nejem, podla mna vacsina z nich je cista chemia (vynimku tvoria zase domace). Alkohol ano, s mierou. :) Sol, morska alebo stopkovy zeler, pri sporte sa vela potim, potrebujem sol, vsetci potrebujeme. Chipsi - NIKDY. Biely cukor, e-e, zdrave sladkosti s mierou ano (ale urcite nie sladkosti typu: Mila, Horalky, Milka cokolada atd. ale domaca musli tycinka, domace horka cokoloda - min 70% kakaa, ovocie, tvarohova zmrzlina, Misa, domace tvarohove kremy, atd. OCHUTENE JOGURTY NEODPORUCAM!) No a mlieko je velice kontroverzne...snazim sa mu co najviac vyhybat, (ak by som mala moznost kupovat domace kravske mlieko, tak urcite ano, ale z obchodov co najmenej), ovsene, ryzove, sojove, kokosove mlieko ano - u nas v DM...mliecne vyrobky ANO - najlepsie su domace na farmarskej trznici.
    Asi tak :) Nejaka otazka k tomu? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Čím nahrádzaš v zime sezónnu zeleninu ? Kupuješ vtedy zeleninu zo supermarketov(čistá chémia), alebo ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, dik za otazku, dobry postreh... ;) No v zime je to problem, viem. Chodim na trhovisko, kde mam svojich osvedcenych predajcov, alebo bio... V supermarketoch, chemiu urcite nie, bleee, a ked uz tak SVK, CZ cibula, mrkva, kalerab, to ano, ale urcite sa vyhybam PL. :)

      Odstrániť