2. júna 2012

Keď nemáte po ruke váhu...

Túto tabuľku mám pripnutú na chladničke, nie vždy sa mi chce totiž váhu vyťahovať...navyše, mám rada recepty bez váženia :o) Možno sa niekomu zíde! Namiesto váhy budete musieť mať po ruke... kalkulačku


1 polievková lyžica je:                                 
• 13g kryš. cukru (hnedého, haha)
• 7g kakaa
• 5g ml. kávy
• 15g krupice
• 15g krúpov
• 15g maizeny
• 15g masla
• 25g medu
• 13g mlieka
• 15g múky
• 10g oleja
• 15g ryže
• 15g smotany
• 15g strúhanky
• 15g strúhaného syra
• 10g roztopeného tuku
• 35g tvarohu
• 10g ovsených vločiek

1 čajová lyžička je:

• 6g kryš. cukru
• 3g kakaa
• 2g ml. kávy
• 7g maizeny
• 8g medu
• 5g oleja
• 8g strúhaného syra

1 plný 200ml pohár je:

• 100g kryš. cukru
• 110g múky
• 160g ryže
• 70g ovsených vločiek

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


Be Fit - Be Yourself - Be Happy

1. júna 2012

Čo som sa naučila pri behaní?

Je to už dlhá doba, čo som začala behať. Behávam takmer denne, najradšej skoro ráno.. Beh pre mňa nie je len obyčajný šport. Je to chvíľa keď som sama so sebou, mám čas premýšľať a poznávať seba samú.

VERIŤ SI
Ako povedal William Faulkner, “nesnažte sa behať rýchlejšie a ďalej ako iný, nesnažte sa poraziť niekoho iného. V prvom rade sa snažte poraziť sám seba”. Presne o tom to je. Zo začiatku má každý problém dosiahnúť malý cieľ, napríklad zabehnúť jeden kilometer. No a čo? Postupne zabehnete v kľude dva, päť aj desať kilometrov a budete schopný dosiahnúť to, čo chcete. Chce to len čas a trpezlivosť.
Naučila som sa stanoviť si cieľ a ísť za ním. Keď ho dosiahnem, určím si ďalší a ďalší (maratón). Každý má svoje limity, no jediný spôsob ako ich objaviť je ísť za ne.

NEVZDÁVAŤ SA
Myslíte si, že vždy sa mi chce ráno o 5:30 vstávať, aby som stíhala pred prácou si zabehať? Ak áno, tak sa mýlite....veľmi. Všetko je v hlave. Každý jeden krok, každý kilometer. Ak nevládzu nohy tak sa dá bežať ďalej, ak to vzdá hlava, tak je koniec…

NÁJSŤ MOTIVÁCIU
Každý funguje inak, inými spôsobmi sa dokáže motivovať, no najdôležitejšie je prísť na to, čo vás dokáže poháňať vpred...
Nezáleží na teplote a počasí. Naučila som sa nenechať ovplyvňovať vecami, ktoré nemôžem zmeniť. Neexistuje totiž nič také ako nepriaznivé okolnosti. Existuje iba zlá príprava. Ak zlyháte v príprave, môžete sa pripraviť na to, že zlyháte...Zo začiatku to bude stáť nejakú námahu navyše, možno to bude trošku bolieť, no eufória po každom dosiahnutom cieli vás bude poháňať vpred.

SÚSTREDIŤ SA NA PRÍTOMNOSŤ
Keď behám užívam si prítomnosť, na 150%.  J Vnímam realitu takú aká je, bez starostí o to, čo bude a stresu z toho, čo bolo. Sústredím sa na dýchanie, počúvam myšlienky, premýšľam a užívam si to. Milujem beh!

TRIEDIŤ MYŠLIENKY
Beh je ideálny nástroj na vyčistenie hlavy. Keď behám tak som sama so sebou. Mám čas zorganizovať si myšlienky, urobiť poriadok v hlave. Je to možno zvláštne, no po behu som vždy príjemne oddýchnutá a bez stresu, šťastná, vyrovnaná a plná pozitívnej energie.

Tento príspevok nie je len o behaní. Je o vytrvalosti a snahe niečo dosiahnúť. Všetko toto sa dá pozorovať naozaj všade. Je úplne jedno či beháte, plávate, bicyklujete alebo hráte squash, píšete alebo maľujete, zakladáte vlastnú firmu alebo hráte monopoly. Tieto jednoduché pravidlá platia pri každej činnosti. Všade, kde je potrebná naša námaha a úsilie, pevná vôla.
Celý náš život je behom na dlhú trať.


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


Be Fit - Be Yourself - Be Happy

31. mája 2012

Čoooo? Omega-3 kyseliny??? :)

Kým sa vôbec dostaneme k tomu prečo sú také dôležité, spomeniem , čo to vlastne tie 3 omega mastné kyseliny sú. Pre mnohých kvôli zasveteniu do tajomstva o ktorom majú len minimálne informácie, pre iných o ich pripomenutie.
Asi si myslíte, že omega 3 mastné kyseliny sú výmysel posledných rokov, tak sa mýlite. Prvé poznatky o vplyve týchto kyselín na kardiovaskulárny systém priniesol výskum už v roku 1956. Ten dokázal súvis medzi nedostatkom mastných kyselín a častejším výskytom aterosklerotických zmien. Výskum hovoril aj o možnom vzťahu medzi omega 3 a infarktom myokardu, ale aj ischemických ochoreniach srdca.
Vo všeobecnosti teda možno povedať, že omega 3 kyseliny sú dôležité pre tvorbu prostaglandínu, čo je látka, ktorá reguluje rozširovanie ciev.

 

Kde všade ich môžeme nájsť?

Cviklový šalát s ľanovými semienkami, mňam :)
Tieto kyseliny vo väčšom množstve v ľanových semienkach, vlašských orechoch, rybách a kôrovcoch a v niektorých rastlinných olejoch, napríklad ľanovom či repkovom, a v čerstvej listovej zelenine!!!

Dôvody, prečo užívať Omega-3 kyseliny
Už o nich vieme čo sú a vieme aj, kde ich nájdeme. Otázkou ešte zostáva, prečo ich užívať? Dôvodov je naozaj veľa.
  • podporujú imunitný systém / zníženie rizika infekcií
  • znižujú hladinu LDL / "zlého" / cholesterolu a hladinu triglyceridov
  • znižujú riziko kôrnatenia tepien
  • znižujú riziká aterosklerotických ochorení
  • pomáhajú znižovať krvný tlak , napomáhajú účinnosti niektorých liekov na krvný tlak
  • majú schopnosť spomaľovať koaguláciu / zrážanie krvi /, ktorá môže viesť až k vzniku krvných zrazenín a mŕtvici
  • majú pozitívne účinky na miesta receptorov inzulínu v bunkových membránach
  • pravidelný a dostatočný prísun omega-3 pomáha udržovať správne funkcie nervovej sústavy, dochádza k zlepšeniu niektorých neurologických ochorení, pomáhajú pri psychických problémoch
  • majú významné protizápalové účinky - často slúžia pri podpornej liečbe niektorých ochorení, po niekoľkých mesiacoch ich užívania sa zistilo zníženie ranných stuhlostí kĺbov
  • tehotné ženy by si mali zaistiť pravidelnú konzumáciu omega-3 na zabezpečenie vývoja mozgu a očí plodu
  • ochrana a zlepšenie pleti

Nezabúdajme preto, že omega 3-mastné kyseliny sú zázrakom, ktorý nám ponúka príroda. Ich pravidelný príjem je jedno z najlepších rozhodnutí, aké môžeme pre svoje zdravie urobiť.

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy


30. mája 2012

Prečo je beh vhodný na chudnutie?

179 cm/57-58 kg
Behanie je na chudnutie optimálne z toho dôvodu, že pre Vaše telo je prirodzené a spálite pri ňom dostatočné množstvo kalórií. Behanie zapája prevažnú časť Vášho svalstva a okrem chudnutia zvyšuje kapacitu pľúc, pomáha Vašim cievam a srdcu, resp. Vášmu zdraviu. Pokiaľ chcete schudnúť, zamerajte sa prevažne na vytrvalostnejší beh. To znamená 2-3 v týždni aspoň po 30 minút. Nezabudnite na kvalitnú obuv a behajte radšej na mäkšom podklade.

Ste už obézny? (máte veľkú nadváhu)
Tak s behaním opatrne. Vaše telo na beh nie je pripravené. Pokiaľ začnete hneď behať, môžete si viac ublížiť (kĺby, svaly, šľachy,…..). Aj na dobré veci si telo musí postupne zvyknúť. Preto minimálne 3 týždne nahraďte behanie, rýchlou chôdzou. Potom pomaly začnite behať. Pokiaľ máte iné zdravotné problémy, poraďte sa so svojím lekárom, či je behanie pre Vás vhodné.

Behať na čas alebo na vzdialenosť?
Pokiaľ beháte hlavne kvôli chudnutiu, tak Vám doporučujem behanie na vzdialenosť. Pri ňom až tak nezáleží ako rýchlo bežíte a chudnúť budete približne rovnako rýchlo. Spaľovanie kalórií je úmerné spálenému kyslíku. Preto behanie na vzdialenosť je pri chudnutí lepšie.

PO TRÉNINGU: 5km beh - 20x32 schody - 1 km výklus
Behanie, chudnutie a stereotyp
Pokiaľ začnete behať, tak pre telo je to pozitívny šok. Naštartuje sa, začne spaľovať tuky, ale časom si zvykne na záťaž. Preto postupne potrebujete mierne záťaž zvyšovať, aby sa Vaše telo pri chudnutí nedostalo do stereotypu.(kopce, schody, intervaly, väčšie vzdialenosti...)

Behanie, chudnutie a výživa
Nezabúdajte, že pri správnom chudnutí Vám pohyb pomôže. Ale výživa tela je minimálne rovnako dôležitá ak nie dôležitejšia. Pri každom pohybe, pri behaní to platí dvojnásobne, sa telo vyčerpáva a opotrebúva. Vznikajú voľné radikály, ktoré telo potrebuje eliminovať.  Preto nevyhnutnou súčasťou pohybu musí byť  správna výživa. Nepodceňte to!!! Pokiaľ si po behaní poviete, že už nebudete nič jesť, aby ste si to nepokazili, tak to je najväčšia hlúposť!!! ktorú môžete urobiť.


Pred behom 1/2 banán, po tréningu: ovsené mlieko, 1/2 banán, 2 PL vločky, 2 PL srvátka, 1 ČL med, - sprcha, a šup do práce, super pocit!!! Vaaaaaaaaaaaa!
Čo by ste mali jesť pred a po tréningu, čítajte tu:
Výživa a tréning...PRED
Výživa a tréning...PO
Pred tréningom troška teórie...
Ako som začala behať?

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy



29. mája 2012

Ružový pondelok

Po kúpe mixera,si takmer denne robím rôzne ovocné, ovocno - zeleninové chutné pitivo - smoothie. Mňami! Je to anglická verzia kokteilu z čerstvého ovocia alebo zeleniny. Smoothie je plné vitamínov, je zdravé, neobsahuje konzervanty. Môžete si ho namixovať podľa vlastných predstáv.

Recept na môj milovaný Shrek už poznáte, včera som robila banánovo-jahôdkové smoothie. Riedila som ho acidkom. Bolo výýýýýýýýýborné!

Krásna zdravá výživná bomba!







 Ingrediencie:

- Jahody, hm....veeeeeľa, asi tak 500 g
- 2 zrelé banány
- acidofilné mlieko (samozrejme, môže byť aj mlieko- ryžové, kokosové, ovsené, jogurt, srvátka, čistá voda)
- škorica (môže, ale nemusí byť)

Postup:

6 km ranný beh :D, všetky vybrané suroviny vložte do mixéra, zmixujte, prelejte do pohára a môžete piť. Ak chcete zmeniť konzistenciu smoothie, pridajte jogurt alebo tvaroh.










Večer som mala chuť na megaveľký zeleninový šalát, ta-dááááááááááááááááám:

Kombinácia ružová+zelená = NEODOLATEĽNÁ, ŽEEE? :)

- 1 hlávkový šalát
- čerstvý špenát
- paradajka, paprika, reďkovka, cibuľka, kôpor
- 1/2 mozzarella, ementál
- sušené slivky
- tekvicové semienka
- olivový olej

- zdravý, chrumkavý, lahodný šalát je hip-hop hotový :)







Pozor! Vyzerá to lákavo...vojdete do obchodu a pri pulte si dáte navážiť trochu mrkvovo-ananásového šalátu, alebo čínskeho, či kapustového. Hovoríte si, že ste ušetrili čas s ich prípravou, dokonca ste odolali všetkým majonézovým nástrahám, a tak si na obed či ľahkú večeru doprajete zdravé vitamíny. Omyl.
Hotové zeleninové šaláty sa kupovať neoplatí, pretože v nich ani zďaleka nie je toľko vitamínov, ako by sme očakávali. Zelenina v hotových šalátoch stráca svoje vzácne vitamíny pomerne rýchlo, pretože je skladovaná pri nízkych teplotách a šaláty nie sú na pultoch zakryté, takže pôsobením svetla prichádzajú hlavne o vitamín C.

Nájdite si tých pár minút!!!
Pre tých, čo skutočne chcú dbať o svoje zdravie platí teda aj naďalej, že domáci šalát je neprekonateľný. Stačí niekoľko kúskov zeleniny, zálievka z citrónu, byliniek alebo panenského olivového oleja, a pre svoje zdravie toho spravíte nepomerne viac. A koľko času vám to zaberie? S trochou šikovnosti presne toľko, koľko by ste „zabili“ čakaním v rade pri pokladni v obchode.

Pamätajte si:
Milujem svoje telo a dám mu to najlepšie.

Jeeeeeeej, pri dnešnom rannom behu som prvý krát počula túto pesničku, skvelá motivácia do nového dňa, lalala. Dnes "len" 6 km - nestíhala som viac- , som šťastná že som to zvládla...nepoznám výhovorky....na raňajky čerstvý jablkovo - mrkvovo - cviklový šalát, a šup do práce. Prajem každému kráááásny slnečný deň!

 

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy


28. mája 2012

Bootcamp je makačka a fun!

Kettlebells.

Bootcamp je tréning v malých skupinách (ideálne pre ženy), ktorého základom je funkčný tréning. Základom funkčného tréningu sú zostavy cvikov, ktoré napodobňujú každodennú činnosť v domácnosti alebo v práci, napodobňujú sa aktivity z bežného života ako sekanie dreva, zdvíhanie bremena a podobne.. Je to súhrn cvičení, pri ktorom zapájate maximálne množstvo svalových skupín. Pri zraneniach pomáha funkčný tréning k rýchlejšiemu a efektívnejšiemu zotaveniu športovca.
Tréning má aeróbny alebo anaeróbny charakter, záleží od intenzity prevedenia a dĺžky intervalu cvičenia. Pri aeróbnej časti tréningu spálite viac tuky a pri anaeróbnej si zlepšujete kondíciu kardiovaskulárneho a cievneho systému.
Cvičenie funkčného tréningu je veľmi vhodná forma kondičného tréningu pre športovcov . Svojou vyváženosťou cvičenia odstraňuje disbalanciu zapríčinenú jednostranným zaťažovaním pri športe ( beh, golf, tenis, atď. ) Vo Victory Fitness Bootcamp využívame najmodernejšie športové pomôcky – kettlebells, bosu, medicinbaly, expandre, TRX, slide boards, lodné lano...
K funkčnému tréningu musíme využívať funkčné nástroje, ktoré telu umožňujú  neobmedzený pohyb bez hraníc. Umožňuje nám pohybovať sa vo všetkých rovinách a integrovať celé telo. Hlavným konceptom, ktorý treba dodržiavať pri cvičení a ktoré treba dodržiavať pri cvičení sú:

Lano.

  • Pohyby sú viac úrovňové, fungujúce vo všetkých troch rovinách pohybu.
  • Výber cvičení ktoré zapoja  celé telo a najviac svalové partie.
  • Funkčný tréning by mal obsahovať aj prvok zábavy. Cvičením by sme mali pôsobiť na organizmus nielen fyzicky ale aj duševne. Hlavne, keď používame zábavné funkčné pomôcky.


 BOOTCAMP JE MAKAČKA & FUN.

Páči sa mi energia, variabilita, kreativita cvičenia, každá hodina je iná, ako aj to, že pri cvičení sa využívajú najrôznejšie cvičebné pomôcky.
Vďaka všestrannému zameraniu, náročnosti a efektivite tréningov, hlavné zlepšenie vidím vo zvýšení telesnej kondície, sily a viditeľnom vytvarovaní postavy. Tréningy majú nezanedbaneteľný pozitívny vplyv aj na moje bežecké výsledky, ktoré sa neustále zlepšujú (môj polmaratónsky čas sa vďaka bootcampu zlepšil o 6.5 minút…:)

Ak chcete so mnou cvičiť, skúsiť bootcamp, píšte mi na timeainmotion@gmail.com  Ďakujem, teším sa na Vás :o)

Bootcamp: Po/Pia: 7:00 vo Victory Fitness



Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy