16. júna 2012

Kurací separát...viete čo jete?

Nájdete ho vo viacerých mäsových výrobkoch. Kurací separát, alebo hanlivo pomenovaný ružový sliz. Viete vôbec, čo to je?

Párky

Kto z nás by túto „pochúťku“ nepoznal…

Viete však, z čoho všetkého sú párky vyrobené?

Tkanivá obrúsených hydinových kostí (často i rozmleté kosti) a mnohé ďalšie „chutné“ náhrady – áno, presne to tvorí obľúbené raňajky či večeru mnohých Slovákov.

Čítajte + video: Kurací separát alebo "ružový sliz"...  - ach-ach, ešte že párky, salámy, pašteky nejem...vôbec, absolútne, nikdy, bodka. (domáce kvalitné mäsko, domáce zabíjačkové dobrôtky,  áno, aj keď, nie často...) 

Našťastie , nemáme možnosť návštítviť všetky závody na výrobu a spracovanie potravín, pestovateľov, chovateľov, výrobcov obalových materiálov, výrobcov prísad do jedľa, veľkosklady s potravinami ...atď. naozaj je toho dosť, ale aby toho nebolo málo, tak ešte aj v predajniach sa dodatočne upravujú suroviny...za účelom zvýšenia zisku ako napr. namočením tvrdých syrov do vody, priliatím vody, mlieka, kefíru do bryndze ...a pokračovať by sa dalo,..
... ale ak sa nad cenami párkov v našich obchodoch len tak trochu zamyslíme..." mäso len videli , aj to len... zďalaaaaaaaaaeka ".

Súvisiace články:
Nepočúvajte štát!
Nikto Vás nenúti kupovať všetko, čo je v regáloch obchodov...
Optimálna výživa 

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy




15. júna 2012

Dnes plávanie...

Čaute Športovci, Milovníci pohybu,

konečne piatok...nádhera, cez víkend majú byť tropické horúčavy, konečne leto, teším sa!

Dnes som sa rozhodla pre plaváreň, ale až po práci...aj ja som človek, ráno o šiestej skákať do studenej vody...brrrrrr, nič pre mňa (konečne aj nejaká slabá stránka, žeeee?)  :D

Uvedomte si, že každý šport je dobrý! Hlavné je hýbať sa pravidelne a celoživotne, nie pár týždňov (či dní) a nechať to tak.... No a je tiež dobré po nejakom čase šport obmieňať, nech si telo nezvykne na jednostranný pohyb (aby sa zapájali do makania všetky svaly) a mozog na monotónnosť...

Ja som závislá na behu, ale zbožňujem aj to, keď môžem vypadnúť za mesto na bike, v upršaných dňoch preferujem fitko a plaváreň, ale bootcamp ma tiež baví... :o)))

Či sa venujeme športu kvôli zdraviu, alebo len tak, pre radosť, vždy to má na človeka pozitívny vplyv. Športovanie vnímam aj ako činnosť, ktorá podporuje sebadisciplínu, cieľavedomosť. Rozvíja telo aj ducha. Človek sa odreaguje od osobných a pracovných povinností, stretne priateľov...život je farebnejší. :)

Ak nemáte program na víkend: Deň bratislavského UFA, ja tam určite pôjdem...po schodoch, samozrejme (že by aj v hasičskej uniforme??? hmmm...). :o)

V nedeľu Run and Fun - kráľovská štafeta, 3x8 km - dám to pod 40 minút...?

Krásny víkend pred nami, prajem pohodový piatok! Pá.


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy

14. júna 2012

Beh nie je nuda!

5:54 - ide sa behať :)
Dobré ránko, 

Dnes 10.5 km nasledovne: 5 km beh - prestávka kliky, drepy - 5 km beh - strečing - 500 m výklus... aká je Vaša dnešná výhovorka? :P Chodte si zacvičiť! Prajem pekný slnečný deň!

Niekto ho považuje za nudný a príliš vyčerpávajúci. Ak sa to týka aj vás, vyskúšajte niektorú z piatich možností, ako ho urobiť zábavnejším. Možno mu potom prídete na chuť...

1. Zmena tempa
Dlhé behy v rovnakom, monotónnom tempe môžu byť nudné. Spestrite si jogging pravidelnými šprintami (šprinty veľmi nemusím, len keď som nervózna :D, ale z hľadiska efektivity ich určite odporúčam). Napríklad od každej desiatej pouličnej lampy vyšprintovať k najbližšej. A o desať lámp znova. Alebo po dvoch minútach vášho obvyklého tempa zaraďte pol minúty rýchlecho behu. Alebo si tempo skombinujte s hudbou. Počas normálnych strof bežte v normálnom tempe a počas refrénu zrýchlite....

2. Prekážková dráha
Ak vás nebaví behať dookola po ovále na školskom dvore alebo okolo sídliska (no mňa to vôbec nebaví, haha), spestrite si jogging prekážkami. Upravte si dráhu tak, aby ste napríklad museli preskočiť malý múrik. Prípadne urobiť slalom pomedzi stromy. Môžete využiť aj schody či lavičky (odporúčam schody!!!). Len buďte viac opatrní, aby ste pri zlom doskočení alebo podliezaní konárov nedošli k úrazu.

3. Pridajte si závažie
Jeden zo spôsobov, ako urobiť jogging oveľa náročnejším, je pridať nejaký odpor. Trochu vás to spomalí, ale pomôže vám nabrať silu. Vďaka závažiam sa v konečnom dôsledku naučíte bežať rýchlejšie. Ak budete pridávať odpor postupne, po malých dávkach a budete sa zakaždým so závažiami snažiť behať v rovnakom tempe, ako bez nich, potom, keď ich dáte dole, budete odrazu „lietať“.
Existuje viacero možností, ako si pridať k behu závažia. Napríklad naložiť do bežeckého batoha niekoľko fliaš s vodou. Alebo používať závažia na členkoch a zápästiach. Toto som ešte neskúšala, niekto?

4. Prestávky s cvičeniami
Ak vás skôr oslovil aerobik alebo sa vám viac pozdáva bodypump, neškrtajte beh zo svojich športových aktivít. Naopak – zaraďte do neho prvky z cvičení, ktoré vás bavia viac. Napríklad po desiatch minútach joggingu si dajte pauzu, počas ktorej urobíte dvadsať klikov. Alebo desať zhybov na preliezke. Pokračujte v behu ďalších desať minút a opäť si dajte prestávku. Využite ju na skákanie cez švihadlo alebo sed – ľahy. Vrelo odporúčam - skutočne to robievam pravidelne...aj dnes.

5. Zoznam skladieb
Ak nedokážete behať dlhšie trate sami s vlastnými myšlienkami (ja dokážem, dokonca milujem, najlepšie sa mi rozmýšla pri behaní, vtedy som nejkreatívnejšia, ale keď som príliš unavená tak preferujem hudbu), ak vás beh prestane baviť len preto, že myslíte na to, kedy budete konečne v cieli, pomôže vám hudba. Dôležité je vybrať si také piesne, ktoré máte obzvlášť radi a ktoré sa hodia do vášho bežeckého tempa. Keď si namiesto premýšľania nad zostávajúcou trasou behu budete v duchu spievať svoje oblúbené piesne, čas vám uletí ani nebudete vedieť ako. Nebudete sa stresovať, že už nevládzete a koľko toho ešte máte pred sebou, ale budete sa sústrediť na hudbu. Tento spôsob zaháňania nudy pri behaní však využívajte len tam, kde vás nemôže zraziť auto. Lebo ak si pustíte piesne do sluchátiek príliš silno, nemusíte počuť blížiace sa nebezpečenstvo.



Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy

13. júna 2012

Prečo necvičíme...výhovorky

Zvyknem počúvať, že cvičiť sa nedá lebo... a nasleduje slabá výhovorka. Nevyhovárajte sa, že nemôžete cvičiť, to vám veru v letných šortkách nepomôže...

1. Klasická výhovorka je nemám čas. No čas je vec priorít. Načo nám záleží, na to si čas vždy nájdeme...
Ja dnes skutočne nemám čas ani na beh ani na posilňovňu, je 6:40 a už mám za sebou:

4x35 brušákov, 4x100 malých drepov, pulzov, 4x12 kľukov....streching.
Trvalo mi to približne 25 minút, doma a hneď sa cítim lepšie...

2. Ďalšia typická výhovorka hlavne obéznejších ľudí a žien je: „hanbím sa ukazovať v posilňovni alebo na verejnosti“. Ale nič vám nebráni v takom prípade chodiť na prechádzky, alebo cvičiť doma. Ak to nespravíte bola to výhovorka. Ženy a posilňovňa

3. Nemusím cvičiť, lebo ja pracujem manuálne. Ako výhovorka to vyzerá fajn, no v praxi manuálna záťaž nemá rovnaké účinky ako šport. práca vyčerpáva, šport posiľňuje.

4. Som štíhla, nemusím cvičiť. Ha-ha, myslíte si, že ja cvičím len preto aby som bola štíhla? Ee... Uvedomte si však, že byť štíhla a pevná netrvá niekedy večne. A tiež chudé telo môže pôsobiť ovisnuto. Cvičenie vám telo spevní, zaistí kondíciu a zbaví neželanej celulitídy. 

5. Cvičenie ma nebaví. No bohužial, nedá sa nič robiť. Povedzte si, že cvičenie je pre vás liečebnou kúrou, a že lieky bývajú občas horké a drahé. Začnite cvičiť a bude Vás to baviť, garantujem! Existuje nesmierne veľa možností od jógy - cez kick-box-zumbu-plávanie...-až po vytrvalostný beh, nájdite si svoj šport, pohybovú aktivitu ktorá Vám najviac vyhovuje.

6. Ďalšia takpovediac výhovorka je, nevládzem cvičiť. V tom prípade máte pravdepodobne len zle navrhnutý tréning.

7. Nemám na šport peniaze. Ak nemáte peniaze môžete pokojne chodiť minimálne na rýchle prechádzky, zacvičiť si doma (na zoutube je koooopa videí)...

8. Asi najúprimnejšia výhovorka znie, nechce sa mi cvičiť. Naša lenivosť nás doviedla až k tomu, že akosi nevieme zapnúť gombík na nohaviciach. Ak chcete niečo so sebou začať robiť, dajte sa do toho hneď. Neodkladajte to zajtra, o mesiac alebo po skúškach. Takto sa nikde nedostanete.

Aká je Vaša výhovorka? ŽIADNA!!! ZAČNITE CVIČIŤ EŠTE DNES :)


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy

12. júna 2012

Výhody ranného tréningu...

Ranné Slnko je neopísateľné...
Dnešná ranná desiatka absolvovaná...ak chcem byť úprimná, nebolo to až také ľahké, nejaká som unavená, všetko ma bolí po včerajšom 5.5 hodinovom cestovaní z RV do BA. (to je môj paradox: svalovica zo sedenia, haha) Čiže bol to skôr ľahký ranný jog (55 min), ale! som na seba nesmierne hrdá, že som sa premohla a dala som to! Lenivosť a výhovorky u mňa jednoducho nemajú šancu, šport je relax :o)

Určite ste si už všimli, že najlepšie sa mi cvičí a trénuje v ranných hodinách......Viete aké sú výhody ranného tréningu?
Ak svoju tréningovú jednotku odcvičíte v ranných hodinách, zvyšok dňa budete mať voľný, sústrediť sa môžete na svoju prácu a záľuby. Zároveň si garantujete, že ranným tréningom si splníte svoj cieľ, pretože po dlhom dni v práci je jednoduchšie nájsť výhovorku, prečo vynechať cvičenie. To sú prosté a zároveň logické dôvody pre pracujúceho človeka.
Telo je ráno oddýchnuté, čerstvé a pripravené na výdaj energie. Telesná aktivita vás prebudí nielen fyzicky, ale aj mentálne, nehovoriac o zvýšení hladiny adrenalínu. S ranným tréningom si začnete viac dávať pozor aj na to, čo konzumujete ako prvé jedlo dňa a po istom čase budete príjemne prekvapený dosiahnutým výsledkom.

10 dôvod pre ranný tréning:

1. budovanie konzistencie – ak bude tréning prvým bodom vášho programu, zvyšok dňa máte voľný
2. bez čakania
– fitnes zariadenia sú v dopoludňajších hodinách zväčša prázdne, vyhnete sa čakaniu na posilňovacie zariadenia
3. naštartovanie metabolizmu - organizmus bude pracovať ďalších 24 hodín na vyšších obrátkach, rýchlejšie spaľovanie kalórií počas celého dňa
4. viac energie – endorfíny a iné hormóny vyplavené pri rannom tréningu vám dodajú pocit väčšej energie
5. redukuje stres
6. zlepší stravovacie návyky
7. udrží psychickú pohodu
8. zvýši disciplínu
9. zlepší spánok
10. zvyšuje spaľovanie tukov

Spálite viac tuku!!!

Jednou z najväčších výhod ranného tréningu je fakt, že práve dopoludnia sa človek dokáže najrýchlejšie zbaviť nadbytočných kilogramov. Dôvod je jednoduchý. Ranný tréning naštartuje váš metabolizmus, ktorý je schopný pracovať na zvýšených obrátkach v priebehu ďalších 24 hodín. Teda spaľovanie kalórií bude vyššie po celý deň.
Samozrejme, cvičenie samo o sebe hneď neprinesie zázraky. Potrebná je úprava stravy. Najvhodnejšie sú potraviny s nízkym obsahom tuku, a získať dobré spacie návyky. Kľúčom k strate nadbytočných kilogramov v tomto prípade je vykonať cvičenie po prebudení s prázdnym žalúdkom. Pri pocite slabosti pomôže pohár pomarančovej šťavy, kúsok sladkého ovocia. (Pozor, neplatí to v prípade anaeróbneho tréningu ako napr. posilňovanie, pred bootcampom alebo iným silovým tréningom sa musím najesť - vločky, banány, grécky jogurt s medom, mliečna ryža atď., - aby sa mi počas tréningu netočila hlava.)
Hladina svalového glykogénu, ako aj glykogénu pečene, je po prebudení veľmi nízka. Telo ochudobnené o tieto glykogény a s nižšou hladinou cukru v krvi, je ideálnym prostredím na spaľovanie tukov. Vieme, že sacharidy alebo glykogén sú telom primárnym a preferovaným zdrojom energie.
Keďže ráno sú nízke, telo musí siahnuť do druhotných energetických rezerv, čím je v tomto prípade telesný tuk.
Čím menej sacharidov máte, tým viac tuku vaše telo spáli. Netešte sa však predčasne, výsledok sa neprejaví okamžite. Telo si potrebuje na nový režim zvyknúť. Normálne by to malo trvať asi tri týždne, pokiaľ sa telo preorientuje na tréning v ranných hodinách. Prvé týždne budú preto ťažké.

Samozrejme, nie každému čas dovoľuje absolvovať tréning pred odchodom do práce. Preto práve časový faktor je najväčšou nevýhodou, aj keď ja každé ráno vstávam o 5:30 aby som to všetko stíhala.... Pokiaľ si nemôžete dovoliť stráviť ráno hodinu vo fitnescentre, alebo na bežeckej trati, pokúste sa aspoň niekoľkominútovým cvičením naštartovať a spríjemniť svoj deň.


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy

11. júna 2012

Základné chyby pri posilňovaní - STRAVA

Prší-prší-pršííííííííííííí...tak čo už, keď behať nemôžem, tak som si dala brutál 40 minút na domácom stacionárnom bicykli, komfortne pred telkou, haha, cool! celá som spotená, endorfíny na vrchole, super pocit,  pohyb predsa musí byť aj dnes! Ako som už viac krát vravela - ja osobne - pred krátkym aeróbnym tréningom veľmi jesť nemusím, max polka jablka, banánu atď., až teraz, po záťaži si dám grécky jogurt s medom, to mi úplne postačí, na desiatu banán a doobeda tak môžem fungovať na plné pecky. Pekný začiatok týždňa Vám prajem...



Klasickými chybami hlavne začínajúcich športovcov sú:
  • Netrpezlivosť. Netrpezlivosť sa prejaví v prvom rade v strave. Výsledkom sú časté zmeny jedálneho lístka, prehnané množstvo doplnkov výživy často v nie najvhodnejších dávkach a časoch. Organizmu trvá zhruba 21 dní, kým sa adaptuje na nový stravovací režim a preto musíme telu nechať čas, aby zareagovalo. Taktiež nezriedkavým javom je tzv.“ cvičenie do úmoru“, ktoré sa prejaví v čoraz slabších výkonoch počas nasledujúcich tréningoch, v tých horších prípadoch zraneniami.
  • Nedostatočná výživa. Túto chybu robí množstvo ľudí. Posilňovanie je veľmi náročná fyzická aktivita, ktorá spotrebúva veľké množstvo glykogénu, bielkovín, vitamínov, minerálov a iných látok, ktorých priebežné a neustále dopĺňanie je nevyhnutné pre udržiavanie vyrovnanej hladiny dusíka vo svaloch a správne fungovanie metabolizmu. Základom posilňovania je dôslednosť v stravovaní.
  • Prejedanie sa. Samozrejme, že tento druh športu žiada prísun značného množstva energie, avšak netreba to preháňať. Prebytočný tuk nie je žiaduci.
  • Napodobňovanie postupov profesionálov. Inšpirovať sa úspešnými predchodcami nie je na škodu. Avšak treba mať na pamäti, že každý človek je iný, každý ma iné predpoklady a fungovanie organizmu. Nekritické kopírovanie cvičebných plánov alebo jedálnych lístkov môže oddialiť cieľ alebo dokonca ublížiť.

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy



10. júna 2012

Melónový šalát

Nemala som prosciutto, haha.
Tento šalát je super fit mňamka, vyskúšajte:

Ingrediencie: zrelý žltý melón, mozzarella (prípadne feta), prosciutto, olivový olej, čierne korenie, čerstvá bazalka, balsamico, šťava z limetky, pražené vlašské orechy (prípadne tekvicové semienka).

Melón, syr, šunku  nakrájame na kocky, hodíme do misy, pridáme nasekané oriešky a zalejeme olejom, limetkovou šťavou, balsamicom podľa chuti. Ako bonus pomelieme trochu korenia, posypeme čerstvo nakájanou bazalkou.
V horúcich letných dňoch je to skutočne balzam nielen na jazýček, ale aj spotenú dušu :)

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy