19. septembra 2012

PN

PN, do kelu!!!

Angína + zápal stredného ucha, pekne som dopadla, tú bolesť neprajem nikomu.

Ozvem sa Vám, odpíšem na Vaše maily keď budem zdravá, sľubujem.

Športujte aj za mňa a prajem Vám ešte veeeeľa pekných slnečných dní.

Ahojte.

17. septembra 2012

Každý deň cukor?

Ak to už robíte, vaše telo má tajné zbrane a vie ako sa tejto toxickej látky zbaviť - spáli ho. Ak ho spaľovať nestíha, snaží sa ho uložiť ako zdroje energie (glykogén) v palivových nádržiach (svaly a pečeň). Ak sú aj tie plné, telo si cukor uloží vo forme tuku. Okrem toho, ak konzumujete cukor, telo prestáva spaľovať tuk ako zdroje pohonnej energie a začne spaľovať iba cukor.
Čím viac cukru konzumujete, tým viac inzulínu sa do krvi vylúči a cukor sa musí niekam upratať. Čím viac máte v krvi inzulínu, tým menej tuku spálite. A čo sa stane, ak vaše telo raz prestane počúvať inzulín (to je stav hraničný s ochorením diabetes)? Budete ho mať v krvi veľmi mnoho a môžete hádať koľko tuku bude vaše telo schopné spaľovať cez deň? Žiaden.
Potom sa stane to, že vy budete už len tučnejší a tučnejší. Potom si jedného dňa zmyslíte, že budete hladovať, aby ste sa nadbytočného tuku zbavili. Čo sa stane? Logicky by ste mali začať spaľovať tuk zo zásob, ale nie je tomu tak. Vaše telo je plné inzulínu a nie je schopné spaľovať tuk ale iba cukor. A kde nájde zásoby cukru? Vo svaloch a v pečeni, ktoré sú hlavným skladiskom cukru (v podobe glykogénu). To znamená, že vaše telo ujedá z vašich svalov, aby sa nakŕmilo, pretože energiu potrebuje na celú prevádzku.
Takto vzniká začarovaný kruh. Veľa cukru a sacharidov = mnoho inzulínu v krvi = neschopnosť spaľovať ako palivo tuk = ukladanie cukru do tukov = spaľovanie cukru následne zo svalov = úbytok svalovej hmoty = zníženie kondície lebo svalom ubúdajú sily = zvýšenie telesnej hmotnosti na tuku = veľký hlad a chuť na sladké, lebo svaly hlásia nedostatok paliva = treba doplniť opäť niečo sladké....
Možno už zvyšok príbehu poznáte aj z vlastnej skúsenosti (=jojo).
/Zdroj: Vlado Zlatoš/

Tak čo teda?
Iste ste už počuli o tom, že hnedý cukor (pozor! 100% hnedý nerafinovaný, a nie prifarbený biely), alebo med je na sladenie nápojov i pokrmov omnoho zdravší. Áno, ale aj drahší, a preto je jednoduchšie siahnuť po klasickom cukre, ktorý sa pridáva aj do mnohých už hotových potravín, ktoré bežne kupujeme (ovocné jogurty, bleeee, sladené nápoje, nekvalitné mäsové výrobky ako napr. párky, niektoré salámy, džemy atď.).
Tak prečo meniť zabehnuté zvyky? Biely cukor škodí našim zubom a telo pripravuje o vápnik a vitamíny. Ak ho konzumujete priveľa, môžete si privodiť bolesti hlavy, a zvýšenú chuť na sladké. 
Pri hľadaní vhodnej alternatívy klasického cukru mne osobne bohato postačí čerstvé/sušené ovocie, hroznový cukor - po náročnom tréningu na doplnenie energetických zásob a med, javorový sirup. Samozrejme, všetko len s mierou....
Ešte taká poznámka a osobná skúsenosť na koniec: minulý týždeň som si prvý krát kúpila stéviu, všade sa o nej píše. No neviem, mne osobne nechutí, má nejakú divnú vedľajšiu chuť, čo mi na nej vadí...

Aká je Vaša zdravá alternatíva klasického bieleho cukru?

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

16. septembra 2012

Moje domáce tréningové plány pre Vás

Ahoj,

vopred UPOZORŇUJEM, ja nie som žiaden profesionál. Môžeš tu nájsť odkazy, rady, vysvetlenia ktorými som sa ja sama inšpirovala, alebo ktoré ma zaujmú a rovnako tu nájdeš moje postrehy, názory, vlastné rady a malý denník o mojom cvičení.
A malá RADA na záver - Neodporúčam začať s týmito cvičeniami v prípade, ak máte problémy s kolenom. Alebo minimálne vypustite drepy, pretože pri tých dostanú kolená zabrať najviac. Ďakujem.

NEVLÁDZEŠ? PRIDAJ! :P

1. Domáci tréning I. - Na začiatok, pre každého
3. Domáci tréning II. - Na celé telo
2. Domáci tréning III. - Krásne nohy
4. Domáci tréning IV. - Na celé telo
5. BoooM! Na zrýchlenie metabolizmu V.
6. Domáci tréning VI. - Zadok, nohy
7. Domáci tréning VII. - Celé telo, len tak, kedykoľvek
8. Domáci tréning VIII. - Na daždivý víkend (celé telo)
9. 12 minút na brucho 
10. 90 sec na brucho

Tréningový plán na zrýchlenie metabolizmu V.

Ahojte,

Jediné, čo potrebuješ na začiatok a nemáš vo svojom okolí žiadne fitko, je Tvoje telo, priestor (či už v dostatočne veľkej izbe, záhrade alebo parku), odhodlanie a pevná vôľa. Máš?... V tom prípade môžeš začať.

Dnes Vám ponúknem BoooooooooM! tréningový plán na nakopnutie, zrýchlenie spomaleného, či lenivého metabolizmu.

Jednotlivé cviky vykonávajte tak rýchlo, ako je Vám pohodlné - samozrejme čím rýchlejšie, tým lepšie, ale! nie na úkor zdravia a dobrého pocitu z pohybu. ;)

Poznámka: V prípade, že nevieš podľa názvu, o aký typ cviku ide, je v zátvorke uvedený anglický názov cviku, ktorý stačí zadať do vyhľadávača na youtube a tam Ti vyskočí hneď niekoľko návodov a ukážok tohto cviku ;).

Tak poďme na to, držím palce:

1 KOLO:

1 cvik: 

5x Klik-drep (Burpees)

Pre pokročilých - masaker!!!













Ľahšia verzia pre začiatočníkov

2. cvik:

5x Kliky (Push ups)


ˇPre začiatočníkov, ženská verzia, pre pokročilých mužská verzia, t.j. kolená hore.

3. cvik

5x Rows (Príťahy veľkej činky v predklone nadhmatom.)

Lakte od seba, rovný chrbát, kolená zohnuté: ja som mala 5 kg váhy, začiatočníci menej...
4. cvik

5x Biceps curls (Bicepsový zdvih veľkou činkou v stoji)

Ja som cvičila s 2,5 kg váhou. Pozor kolená sú jemne zohnuté (nesmú byť vystreté!)
5. cvik

5x Drep s výskokom (Jump Squat)

Začiatočníci môžu robiť aj klasické drepy bez výskoku. Len pozor na pozíciu kolena, nesmie ísť pred chodidlo, ak to nedokážete, radšej sa chyťte zábradlia, kuchynskej linky... (vážne!!!)

2. KOLO - tie isté cviky, opakovať 4x
3. KOLO - jdenotlivé cviky opakovať 3x
4. KOLO - cviky opakovať 2x
5. KOLO - každý cvik 1x

6. KOLO - ideme od začiatku, čiže každý cvik opakovať 5x
7. KOLO - každý cvik 4x. atdˇ.

Jednotlivé kolá opakujeme dovtedy, kým nedosiahneme čas:
začiatočníci: 10 min.
pokročilí: 15 min.
Môj čas: 20min :P

Medzi jednotlivými kolami si dajte pauzu 10-20 sec podľa individualnej potreby a PITE!


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)