24. marca 2012

Nákyp z ovsených vločiek

Ovsené vločky sú cenenou potravinou v zdravej výžive a mali by byť aj súčasťou vášho jedálnička.

Dnes Vám ponúknem jeden mimoriadne jednoduchý ale o to chutnejší a zdravší recept z ovsených vločiek. Ja si ho doprajem pravidelne :o)

Z dvojitej dávky :)
Čo budeme potrebovať?
- 125 g jemných ovsených vločiek,
 - ½ l mlieka (ja som používala ovsené mlieko, ale môže byť aj obyčajné),
- 20 g masla,
- 100 g hnedého cukru,
- 2 vajcia,
- kôra z ½ citróna (bio
- štipka soli
- maslo na vymastenie
+ kto čo chce: hrozienka, jablko, hruška, sušené ovocie, orechy, semienka, škorica, kakao, kokos, kúsky kvalitnej čokolády... podľa chuti a fantázie :o)


Postup:
Ovsené vločky so soľou v mlieku uvaríme na hustú kašu. Maslo ľahko miešame , pridáme cukor, žĺtka a postrúhanú kôru z citróna. Primiešame kašu a jemne vmiešame sneh z bielkov. Nákyp pečieme vo vymastenej forme 30-40 minút na 175 stupňov.

Chutilo? :)
Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

 Be Fit - Be Yourself - Be Happy

23. marca 2012

Zmeniť môžeme iba sami seba.


Zmeniť môžeme iba sami seba. Nemôžeme druhých nútiť, aby sa voči nám chovali podľa našich predstáv. Môžeme sa však voči ním chovať tak, ako by sme si želali, aby sa chovali oni k nám.
Ľudské vzťahy podliehajú ( tak ako všetko ) princípu podobné priťahuje podobné. Musíme v sebe rozvíjať to, čo by sme chceli obdržať od druhých.
Inými slovami: ak vydáme zo seba to najlepšie, čo je v nás, raz sa nám to isté vráti späť. 



Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

22. marca 2012

22. marec - Svetový deň vody

Vode bola daná čarovná moc byť miazgou života na Zemi." Leonardo da Vinci 



Človek sa s vodou stretáva od svojho narodenia až do posledného dňa svojho života. Voda nás teda sprevádza počas celého života, hoci si to ani neuvedomujeme. Považujeme ju za samozrejmosť a spravidla jej nevenujeme veľkú pozornosť. Bez pochýb je voda najdôležitejšou zlúčeninou na zemskom povrchu. Pokrýva 70 % povrchu, dávajúc planéte nádhernú modrú farbu, ktorú vídame na fotografiách z vesmíru.




Voda je najbežnejšia kvapalina. Je doslovne všade, aj v našom tele. Skutočne voda je absolútne nepostrádateľnou pre všetky formy života, aké sa kedy vyvinuli na Zemi. V mnohých smeroch voda riadi náš život. Podmieňuje, kde môžeme žiť. Od nej závisí, či môžeme siať a produkovať dostatok potravy. Ovplyvňuje počasie, ktoré máme. Všetko živé potrebuje vodu - ľudia, zvieratá i rastliny.
Asi 2/3 nášho tela tvorí voda. 
Každý deň jej potrebujeme viac ako 2 litre. Táto voda má byť súčasťou potravy. Nahrádza vodu, ktorú stratíme vylučovaním, potom a dýchaním. Voda je dôležitejšia ako jedlo - väčšina ľudí môže prežiť 50 - 60 dní bez jedla, ale len 5 - 10 dní bez vody.
Viete, že
...22. marec je Svetový deň vody?
Wonderful water photos...click! 


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)
Be Fit - Be Yourself - Be Happy

21. marca 2012

Ako som začala behať?


Dnes je už to pre mňa priam NEUVERITEĽNÉ, ale “klasické” 12 minútovky na základnej škole boli pre mňa vyslovene trápením a nekonečne dlhým časom, uff-uff-bleeee! :o)

…všetko to začalo na strednej škole. Mala som atletickú postavu, výbušnú povahu, dlhé nohy, ruky až po zem, chcela som to nejak využiť. Pri našom sídlisku boli ideálne podmienky pre beh. Často som tam chodila na dlhé prechádzky so psom… Počas mojich vychádzok som stretávala veľa bežcov, medzi nimi aj môjho otca…ktorý ma v jeden krásny piatkový deň vytiahol "zabehať si". Neviem prečo som sa rozhodla že pôjdem, ale začala som behať …najprv 500 metrov, 3 km , 8 km, 10 km (akým tempom som pre istotu už zabudla, ale marí sa mi, že šprint to nebol)…Začalo sa mi to páčiť, cítila som neopísateľnú voľnosť, psychickú vyrovnanosť a pohodu…ale ešte neprišiel ten správny čas na to, aby som sa začala behu serióznejšie venovať.

Keď som bola prvý krát – ako diváčka – na Košickom Maratóne Mieru, očarila ma atmosféra, ktorú dokázali vytvoriť diváci bežcom. Ešte viac ma ale fascinovali bežci! Netušila som, čo to obnáša pripraviť sa na preteky a obzvlášť na takú disciplínu akou je maratón či polmaratón, ale bola som presvedčená, že na MMM sa raz postavím na štart ako bežec, a  že chcem si vychutnať ten pocit víťazstva a šťastia po dobehnutí :o).



Prišli vysokoškolské roky, beh sa dostal do pozadia, venovala som sa iným športovým aktivitám, aerobic, jóga, plávanie…až kým som sa nedostala na študijný pobyt do Dánska. Zima, depresívna škandinávska architektúra, samota, horibilné ceny, zo svojho mesačného grantu som si nemohla dovoliť taký "luxus" ako fitko či plaváreň... Pravidelný pohyb mi však nesmierne chýbal (fyzicky aj psychicky): a tak som začala seriózne trénovať, behať. Hovorí sa, že si človek potrebuje prevetrať hlavu. A presne o to išlo aj mne. Cítiť vietor na tvári, na rukách a nohách, tvrdú zem pod nohami. Počuť svoj dych a svoje kroky. V hlave som si robila poriadok, začala som inak myslieť a konať, stanovila som si nový rebríček hodnôt, nové cieľe.







Prvé preteky v rámci bratislavského maratónu s dĺžkou 5 km som absolvovala v roku 2008. Čas som mala celkom slušný, bola som na seba hrdá! Ďalšie preteky boli behy na 10 km, štafety, Národný beh Devín…a! v októbri 2011 prišiel aj  vysnívaný košický polmaratón :o))) Nezabudnuteľný zážitok na celý život. Odvtedy sa mi podarilo zabehať ešte jeden polmaratón v Bratislave a momentálne sa pripravujem v poradí na svoj 3. polmaratón v rámci ČSOB Bratislava, ktorý je už o necelé 2 týždne, woooooooow!!!

Mám ešte jeden nesplnený sen…odbehnúť celý maratón: zdravo a šťastne...

Moja rada pre Vás: pamätajte si, že začať nie je ťažké, ťažšie a rozhodujúce je vydržať.  ;o)



Prvá medaila

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

  Be Fit - Be Yourself - Be Happy

Otázka do plénu: Aké sú Vaše športové začiatky?

20. marca 2012

Welcome, Jar!

A je to tu! Prvý jarný deň...
6:00 - Jarné, rezké slnko ma jemne budí svojimi lúčmi, pootvorím okno, nadýcham sa čerstvého vzduchu, započúvam sa do veselého štebotu vtákov, a vyberiem sa na svoj prvý "oficiálne" jarný-ranný beh. :o)
Dnes 6 km ľahký výklus...no cítim sa ako batéria :o)


Nádhera! Jar je osviežujúcejšia ako ranná káva, čerstvejšia ako studená sprcha....veselá a inšpirujúca.
Som rada, že je opäť tu a že z nej môžem čerpať: silu, nové nápady, úsmev. 

Po tréningu čas na raňajky:
Hruška, cottage, vlašské orechy (ja mám rada pražené), agave sirup (môže byť nahradený medom), škorica

Mňam, dnes fakt mám dôvod na lalala :D

Prajem krásne jarné dni!

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

19. marca 2012

Čo je to "Crossfit / Bootcamp"?


Bootcamp je tréningový program pochádzajúci z amerických vojenských výcvikových centier, určený pre širokú verejnosť. Je ideálne cvičenie pre tých, ktorí si radi na svojom tele zamakajú, neobmedzuje sa pritom na žiadnu vekovú či kondičnú skupinu. Výhodou bootcampu je sila skupiny, vytvára ideálne podmienky pre tých ľudí, ktorí si ťažko vytvárajú pozitívny návyk k cvičeniu napríklad tým, že individuálne cvičenie v posilňovni ich nenapĺňa.



Každý bootcamp je hodinu dlhá stréningová jednotka, ktorú možete absol­vovať viackrát týždenne. Bootcamp je tréning v malých skupinách ( necho­re­o­gra­fického typu), ktorého základom je funkčný tréning. Ďalej v sebe zahŕňa: stabi­li­začný tréning, tvarovací tréning celého tela, stabi­li­začný a silový tréning zameraný na “core”- strednú časť tela, zvyšo­vanie kondície a  mobility.





Páči sa mi energia, variabilita, kreativita cvičenia, každá hodina je iná, ako aj to, že pri cvičení sa využívajú najrôznejšie cvičebné pomôcky /kettlebell, TRX, Bosu atď/.

Vďaka všestrannému zameraniu, náročnosti a efektivite tréningov, hlavné zlepšenie vidím vo zvýšení telesnej kondície, sily a viditeľnom vytvarovaní postavy. Tréningy majú nezanedbaneteľný pozitívny vplyv aj na moje bežecké výsledky, ktoré sa neustále zlepšujú…

Bootcamp je makačka&fun! Okamžite som si ho zamilovala. Prídte si to skúsiť na vlastnej koži.

Kedy a kde?
Každý
PONDELOK    7:00
PIATOK            7:00
Victory fitness
Košická 49
Brati­slava



Otázka do plénu: Vyskúšali ste to už? Ak áno, ako sa Vám to páčilo?

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

18. marca 2012

Spievaj tak, akoby ťa nikto nepočul...


Don't worry be happy...and crazy, lalala ;) 
 
Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


Be Fit - Be Yourself - Be Happy