19. mája 2012

Hneď som hladná....

Moje dnesne ranajky: oskvarkovy pagacik so slivkovym lekvarom, pagacik s tekvicovymi semienkami a kapustou...vsetko home-made style! Zelenina ako obloha je samozrejmostou...kava s bio sojovym mliekom, medovkovy caj...mnaaaaaaaamka! Som v Budapesti, nemam slovensku klavesnicu, haha, sup-sup tesim sa na dlhu prechadzku s Agi, lalala :o))) Prajem kraaaasny vikend aj Vam!
Ranajky:
CESTOVINY
FALAFEL
KÁVA A VLOČKY

LOSOS

KREVETY
BANÁNOVO-ŠPENÁTOVÝ SHAKE
SUSHI
ZELENINKA :)

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)
Be Fit - Be Yourself - Be Happy  

18. mája 2012

Biele zlo vs. moje stravovacie návyky

Konzumácia niektorých druhov potravín vo veľkých množstvách škodí. Často krát si ani neuvedomujeme, že ich konzumujeme nadmerne.
Ide o tzv. biele zlá v našom jedálnom lístku. Rizikom pre naše zdravie je predovšetkým vysoká konzumácia soli, mnoho rafinovaného bieleho cukru, múky, mlieko i stužené a živočíšne tuky.

Biely cukor
Iste ste už počuli o tom, že hnedý cukor, alebo med je na sladenie nápojov i pokrmov omnoho zdravší. Áno, ale aj drahší, a preto je jednoduchšie siahnuť po klasickom cukre, ktorý sa pridáva aj do mnohých už hotových potravín, ktoré bežne kupujeme.
Tak prečo meniť zabehnuté zvyky? Biely cukor škodí našim zubom a telo pripravuje o vápnik a vitamíny. Ak ho konzumujete priveľa, môžete si privodiť bolesti hlavy, a zvýšenú chuť na sladké. Pri hľadaní vhodnej alternatívy klasického cukru mate k dispozícii trstinový cukor, med, javororý sirup, agave, xylit.

Soľ
Nielen cukor, ale aj soľ je nebezpečná. Aj keď je pre organizmus k správnemu fungovaniu nevyhnutná, jej nadmerný príjem spôsobuje vysoký krvný tlak, kardiovaskulárne ochorenia i zlyhanie obličiek. Klasickú soľ by ste mali nahradiť morskou soľou, ktorá má priaznivejšie zloženie. Soľte čo najmenej, veď mnohé pokrmy chutia rovnako dobre aj po dochutení bylinkami, alebo ja používam sójovú omáčku Kikkoman, stopkový zeler.


Biela múka
Tento druh múky je zbavený všetkých vitamínov i vlákniny. To túto múku ochudobňuje a zároveň vďaka jej konzumácii máme mnoho zdravotných problémov v podobe zápchy a zlého trávenia. Preto sa neustále odporúča nahrádzať klasické výrobky celozrnnými (najlepšia je špaldová), a pri kúpe múky na použitie v domácnosti si tiež vyberajte. Dostupné sú dnes už aj celozrnné múky, žitná múka, pohánka, vločky, kukuričná múka, špaldová či amarantová múka.
Keď cestujem: banán, stopkový zeler, mix orechov...hahaha!
Podľa mňa treba jesť úplne jednoducho a čím jednoduchšie.  :) Používam len kvalitné oleje, olivový a kokosový najviac, denne viackrát čerstvé ovocie, orechy (kešu, ľanové semienka, slnečnicové semienka, arašídy atď.) nekupujem nič zavárané, nič v konzervách (zmrazenú zeleninu áno), nejem potraviny, čo sú upravované chemicky. Varím si!!! Múku - len celozrnnú alebo špaldovú aj výrobky z toho (pečivo, cestoviny).  Zemiaky e-e, proso, kus-kus, ryža, áno. Veeeeľa-veľa zeleného: najmä hlávkový šalát, ľadový šalát, a ŠPENÁT. Tony čerstvej zeleniny - sezónnej. Snažím sa vôbec nejesť biely cukor - používam med a namiesto sladkostí najmä BANÁNY.  A som tu, zdravá a fit! :P

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)
Be Fit - Be Yourself - Be Happy  
 

17. mája 2012

Po schodoch - po schodoch...

Po schodoch, po schodoch, poznávam poschodia ......lalala.


Milí Moji Čitatelia,

dnes ma čakajú preteky v behu po schodoch, ach-ach-ach, v Tower 115, 26. poschodí!!!

Držte mi palce, prosíííím! :)

...4. miesto...


Beh po schodoch je makačka, ALE! je to výborné na kondičku a spálite pri tom veľa kalórií.
Trénovanie do schodov je u športovcov veľmi populárne na trénovanie výbušnosti, vytrvalosti. Rýchla chôdza do schodov, alebo do kopca je tiež veľmi ideálna na chudnutie.

Beh po schodoch môžeme zakomponovať aj do džogingu či rýchlej chôdze v prírode. Treba si iba nájsť vhodné schody a v správnom rytme po nich niekoľkokrát vybehnúť (v Lesoparku.) Neskôr môžeme pridať aj náročnejšie pohyby, schody skúsime vyskákať spojenými nohami. Po každom vzostupe si treba dať kratšiu pauzu a vydýchať sa, piť... :)

"Dobry den,

Na zaklade Vasej prihlasky na BEH TOWER 115 (17.5.2012) Vam posielame zaverecne informacie a casovy harmonogram behu po schodoch!

Termin: 17.5.2012 / uz tento STVRTOK !!!
Miesto: Pribinova 25, 811 09 Bratislava


Vase startove cislo: 002

Cas Vasho startu: 16:30:30 "



Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

16. mája 2012

Veľké svaly ≠ Sila

Sila a veľké svaly nie je jedno a to isté!

Všimnite si nasledovné dva zábery:
 

Povedali by ste len tak, podľa postavy, že sa pozeráte na dve z najsilnejších žien planéty, ktoré sa profesionálne živia tým, že zdvíhajú zo zeme na čas a počet stokilové kamenné gule, dvíhajú a ťahajú autá, vzpierajú nad hlavu ohromné drevené klady a podobne?

Nie, sila sa dá dosiahnuť dvoma spôsobmi:
"Okrem vzpieračov sa s činkami trápia aj iní silní muži – kulturisti. Tí majú svaly výrazne väčšie ako vzpierači, čo však neznamená, že sú aj výrazne silnejší. Skôr opak je pravdou.
Čím to je, že posilňovanie vedie u jedných najmä k zvýšeniu sily a u druhých najmä k zväčšeniu svalov? Odpoveď je znova ukrytá vo svalových bunkách.
Tie obsahujú jednak už spomínané aktínové a myozínové bielkovinové vlákna, a jednak všeličo iné. Zväčšovanie množstva aktínových a myozínových vlákien – takzvaná sarkomérová hypertrofia – má za následok zväčšenie objemu svalu aj jeho sily (sily v zmysle bežnej reči). Zväčšovanie objemu „všeličoho iného“ – takzvaná sarkoplazmatická hypertrofia – má za následok zväčšenie objemu svalu bez prírastku sily. Je zjavné, že vzpierači majú záujem zväčšovať najmä množstvo aktínových a myozínových vlákien, zatiaľ čo kulturisti sú radi, keď zvýšia objem čohokoľvek, čo sa v svaloch nachádza. Hoc aj na úkor sily.
Aké cvičenie vedie k jednej či druhej hypertrofii?
Skúsenosti ukazujú, že na zvýšenie množstva aktínových a myozínových vlákien sú vhodnejšie cvičenia s väčšími záťažami a nižším počtom opakovaní (zhruba od 1 do 6) v jednej sérii. Cvičenia s menšou záťažou a vyšším počtom opakovaní (väčšinou 8 až 12) vedú predovšetkým k zvýšeniu objemu „všeličoho iného“. Práve tie sú teda vhodnejšie pre kulturistov. Prečo je to tak? To sa dodnes presne nevie. Väčšina súčasných teórií vychádza z predstavy, že pri tréningu dochádza k malinkým poraneniam svalových buniek a nárast svalovej hmoty je výsledkom prehnaného procesu hojenia. Tieto teórie vedia viac či menej úspešne vysvetliť dôsledky určitých konkrétnych kombinácií záťaže, oddychu a výživy, ale celý proces je natoľko komplikovaný, že kľúčovým faktorom pri zostavovaní tréningových plánov zostáva empíria."
(.týždeň .archív)
Takže v skratke:
  • Prvý používajú kulturistky. Je to zväčšovanie objemu svalov. Robia to tak preto, lebo im nejde v prvom rade o silu, ale práve o tie veľké, objemné svaly.
  • Druhý využívajú siláci a siláčky a využíva fakt, že priemerný človek je schopný zapojiť do práce okolo 20% svojich svalových vlákien. To je príčina, prečo napríklad matka dieťaťa v strese, keď jej dieťa privalí auto, je schopná nadvihnúť auto a dieťa vytiahnuť! Takéto udalosti sa fakt stávajú a nie je v tom žiaden zázrak. Jednoducho v takomto okamihu dokáže mozog zapojiť 100% svalových vlákien - a výsledkom je 5× väčšia sila! Tréningom sa dá dosiahnuť to, že bez toho, aby svaly narástli, zlepší sa ich prepojenie s nervovými vláknami, Vy tak dokážete zapojiť do práce viacej svalových vlákien - a výsledkom je dramatický nárast sily!

Sila a veľké svaly nemusia byť vždy to isté!

Viete, koľko sily si vyžaduje takéto lezenie? A zdá sa Vám, že by títo ľudia boli nejako prehnane svalnatí? Všakže nie? No vidíte!
       

Na druhej strane...

2) Primeraný svalový rozvoj prospieva
Určitý svalový rozvoj spôsobuje navýsosť príjemné efekty:
  • telo dostáva tie správne tvary a krivky, nevyzerá už len ako vrece masti, alebo hrkajúca kostrička (prepáčte za výrazy)
  • a navyše ešte zvyšuje silu. A sila nie je nikdy zlá... Už len fakt, že si sami vyložíte kufor do vlaku, odnesiete ruksak na puťáku, nie ste nikomu na príťaž a dokážete sa o seba aj v tomto smere postarať... stojí to za to, nie?
Výsledkom je potom postava krásna a funkčná.


Dnešný tréning sa mi VEĽMI páčil: kombinácia kettlebell a TRX, užila som si to na 150 %. Pred tréningom 2 km beh, po tréningu 8 km beh....sprcha a pracovný deň sa môže začať, SUPER!!! :o))) Nezabudnite na správny, vyvážený jedálniček, viac k tomu nájdete na tomto blogu pod stránkou :„STRAVA“. Prajem krásny deň! Pá.

Primeraný svalový rozvoj nielen prospieva sile a odolnosti tela, ale zvyšuje aj jeho krásu a eleganciu.


Na tréningu je v konečnom dôsledku krásne to, že si môžete vybrať taký typ postavy, ktorý Vám najviac vyhovuje. 


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy  



15. mája 2012

Posilňovňa ≠ veľké svaly

Zrejme budú všetci súhlasiť, že je lepšie a výhodnejšie byť silný, ako slabý; šikovnejší, ako nešikovnejší; pružnejší a ohybnejší ako nemotorný... Toto všetko sú dôvody, prečo je telesná kondícia a fitness dôležité.
Pár slov (nielen) pre dievčatá:

Medzi dievčatami (a ženami) je niekedy strach z toho, že ak začnú čo i len trochu cvičiť, tak budú vyzerať nejako takto:



Niekomu sa to môže páčiť, väčšina žien ale asi po takejto vizáži netúži. Faktom ale je, že na to, aby žena vyzerala nejako takto, je potrebné dať dohromady:
 

  •  výnimočné genetické predpoklady, ktoré 99,9% žien nemá a nikdy mať nebude; 
  •  výnimočne tvrdý tréning, rádovo hodiny denne a naviac zameraný špeciálne na rast veľkých svalov
  • výnimočne drahú a sofistikovanú stravu so spústou potravinových doplnkov
  • (občas aj nejaké tie drogy, anabolické steroidy a podobne)
  • úpravu pokožky špeciálnou farbou, ktorá spôsobuje lesk pokožky
  • a super načasovanie, ktoré spôsobí, že kulturistka na niekoľko krátkych hodín dosiahne takúto vrcholnú súťažnú formu.

Všimnite si kulturisku Raye Hollit v súťažnej forme (nafarbená, načasovaná) a v mimosúťažnej, civilnej forme:




Povedané krátko a stručne: ak by sa stalo, že by Vám len tak, bez všetkého a z obyčajného tréningu náhle narástli ohromné, obludné svaly, tak by to bol zázrak hodný zapísania...pretože zatiaľ takáto žena na našej planéte, khm....nekráčala :)

Veď len si to predstavte: príde holka domov, pozrie do zrkadla a rozplače sa: Ja tie svaly nechceeeem! Pred mesiacom som si bola raz zacvičiť a odvtedy rastúúúú a rastúúúú a nie a nie prestáááť! Bléééé!... Absurdné, že? Keby sa už čírou náhodou niektorej z Vás, milé dámy, prihodilo, že totiž by ste po mesiaci cvičenia začali vyzerať ako Rambo - no tak jednoducho cvičiť prestanete a o mesiac budete tam, kde ste boli predtým! Že je to možné, tak na to stačí hádam aj tento záber bývalej úspešnej slovenskej kulturistky Zuzany Kořínkovej:



Vľavo ju vidíme v súťažnej forme na vrchole jej kariéry. Vpravo ju vidíme tak, ako vyzerá teraz, keď prestala s ťažkým tréningom (hoci stále cvičí) - je to tá štíhla dáma v čiernom vpravo. Dobrý rozdiel, že? A úplne naň stačilo prestať s ťažkým kulturistickým tréningom... Takže dámy, veľkých svalov sa fakt nebojte :-)


Znamená to na druhej strane, že sila a kondícia je pre Vás, bežné, žiadne genetické supertalenty, nedosiahnuteľná? Omyl! Opak je pravdou.

Sila a veľké svaly nie je jedno a to isté! - už zajtra. :o)

Páčia sa Vám ženské svaly?
Ženy vo fitku - áno
Porucha vo vnímaní vlastných svalov

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy  

14. mája 2012

Biorytmus

Lalalala...nový týždeň, nové výzvy, ranný bootcamp už mám za sebou, cottage s kešu a hrozienkami som práve dojedla, a teraz šup-šup pracovať, s ÚSMEVOM!

Ako sú nastavené biologické procesy v našom tele a prečo je dobré sa nimi riadiť? Kedy sú naše orgány najaktívnejšie?
Väčšina ľudskej populácie si už ani nespomenie, že boli doby, keď sa život riadil predovšetkým východom a západom slnka.
Na rozdiel od prírody, ktorá aj napriek tomu, že je človekom znásilňovaná, nepodľahla a stále sa riadi svojím vnútorným biologickým časom, my ľudia sme kapitulovali. Situácia je, bohužiaľ, taká, že sa už ani nevieme riadiť tikotom svojich biologických hodín. Poďme sa teda podrobne aspoň zoznámiť s tým, čo naši predkovia vnímali ako úplnú samozrejmosť, teda s denným 24-hodinovým biorytmom. Ten nám ukazuje, kedy máme najvyššiu výkonnosť a kedy by sme mali skôr relaxovať.

Ako funguje naše telo?
Základnou informáciou je, že vnútorné orgány majú tiež svoj biorytmus a v danom konkrétnom čase je vždy niektorý z orgánov aktívnejší než ostatné.

01 – 03. hod. … pečeň
03. – 05. hod. … pľúca
05. – 07. hod. … hrubé črevo
07. – 09. hod. … žalúdok
09. – 11. hod. … pankreas
11. – 13. hod. … srdce
13. – 15. hod. … tenké črevo
15. – 17. hod. … močový mechúr
17. – 19. hod. … obličky
19. – 21. hod. … mozog
21. – 23. hod. … pohlavné orgány
23. – 01 hod. … žlčník

Podľa uvedených orgánových hodín si môžeme ľahko nastaviť svoje denné činnosti a aktivity. Jednoducho zistíme, kedy je vhodná doba na odpočinok, fyzické aktivity, štúdium, prácu, tvorivú činnosť atď.
Ako môže prakticky vyzerať 24 hodín v rámci biorytmov

5 – 7 hodín
Funkcia hrubého čreva je na vrchole činnosti, stúpa krvný tlak, telo reaguje citlivo na bolesť, máme veľmi vysokú telesnú imunitu, stúpa produkcia hormónov, žlčník a tenké črevo pracujú na minimum, naplno sa rozbieha krátkodobá pamäť. Je vhodná doba na vyprázdňovanie hrubého čreva.

7 - 9 hodín

Imunitný systém pracuje na maximálne obrátky, vrcholí činnosť žalúdka, medzi 7. – 8. hodinou je vhodná doba na raňajky, stúpa srdcová aktivita a máme vyšší krvný tlak. V dôsledku toho stúpa aj psychická aktivita – lepšie sa sústreďujeme, oproti tomu naša pečeň pracuje v najúspornejšom režime. V tomto čase sme tiež menej citliví na bolesť.

9 – 11 hodín

Naša výkonnosť je najvyššia v rámci dopoludnia, a pokiaľ sme dobre a správne raňajkovali, pracuje organizmus v maximálnom duševnom a fyzickom režime, vrcholia funkcie podžalúdkovej žľazy a sleziny, máme dobré trávenie, srdce už pracuje naplno. Oproti tomu pľúca pracujú minimálne, v tomto čase ľahko zvládame pracovné úlohy a dobre sa učíme. Máme aj najviac nápadov, je vhodná doba napr. na skúšku, rýchlo a ľahko sa učíme novým veciam.

11 – 13 hodín

Okolo dvanástej hodiny sa postupne dostavuje únava a končí doba vynikajúcej psychickej a fyzickej výkonnosti, srdce pracuje s maximálnym úsilím, máme najvyššie hodnoty krvného obehu. Oproti tomu pečeň znižuje svoju výkonnosť a s minimálnym úsilím pracuje aj hrubé črevo.

13 – 15 hodín

Tenké črevo pracuje naplno, sme vyčerpaní a potrebujeme spánok. Náš žalúdok pracuje s minimálnym úsilím, v úspornom režime sa nachádza aj pečeň, klesá telesná energia, naše zmysly a psychika sú na vysokej úrovni, sme odolní proti bolesti. Okolo trinástej hodiny je vhodná doba na obed, medzi 14. – 15. hodinou je priaznivá doba na bolestivý lekársky zákrok.

15 – 17 hodín

Na vrchole činnosti sa nachádza močový mechúr, ktorý má teraz najviac energie, minimálnu činnosť vyvíjajú pankreas a slezina. Organizmus veľmi dobre reguluje svoju teplotu, okolo sedemnástej hodiny je teda vhodná doba na návštevu sauny. Krivka energie pomaly stúpa, mali by sme sa venovať skôr psychickým činnostiam, s prílivom novej energie sme vnímavejší a naša dlhodobá pamäť je vo vynikajúcej kondícii – ideálny čas na učenie, vzdelávacie kurzy a pod.

17 – 19 hodín

Obličky a následne aj nadobličky sú na vrchole svojej činnosti, organizmus v tomto období ľahko prekonáva fyzickú záťaž. Sme psychicky odolní, naše pľúca pracujú naplno, svaly sú silné a pripravené na maximálnu záťaž a výkon, vhodný čas na športové aktivity.

19 – 21 hodín

K vrcholu svojej činnosti sa blíži mozog, okolo devätnástej hodiny sa však znižuje psychická sviežosť a môžu sa dostaviť pocity podráždenosti či náladovosti. Medzi 19. – 20. hodinou zľahka stúpa krvný tlak, tráviaci systém sa pripravuje na odpočinok, tenké črevo pracuje na minimum. Okolo 20. hodiny začína opäť dobre fungovať dlhodobá pamäť, ale napr. naše chuťové bunky pracujú v tomto čase tiež veľmi dobre, medzi 19. – 20. hodinou je teda aj vhodná doba na ľahkú večeru.

21 – 23 hodín

Dochádza k poklesu krvného tlaku, na vrchole činnosti sú pohlavné orgány a začínajú stúpať hladiny niektorých hormónov. Okolo 21. hodiny pracuje mozog výborným tempom, je teda vhodný čas na duševnú prácu. Okolo 22. hodiny sa upokojuje psychika, v útlme sa nachádza aj látková výmena, telo sa začína pripravovať na spánok. Oproti tomu regeneruje koža, vlasy a nechty, organizmus odstraňuje nežiaduce látky.

23 – 1 hodina

Žlčník pracuje na najvyššie obrátky, minimálnu činnosť vyvíjajú obličky. Telo je citlivé na bolesť, dochádza k najväčšiemu útlmu duševných schopností, imunitný systém intenzívne pracuje a telo produkuje maximum imunitných buniek, mali by sme spať.

1 – 3 hodiny

Čas, v ktorom najväčšiu aktivitu vyvíja pečeň. Máme pomalý dych aj pulz, nízky krvný tlak a naše telo je totálne vyčerpané, mozog je tiež vypnutý, reakčné schopnosti sú veľmi nízke. Najrizikovejšia doba pre tých, ktorí pracujú v nočnej zmene.

3 – 5 hodín

Pľúca pracujú s maximálnym úsilím, krvný tlak je najnižší, začína sa zbystrovať sluch, telesná aktivita je na minime. Vodiči pozor, práve toto je najrizikovejšia doba na vedenie motorového vozidla!

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy  



www.faktorplus.cz

13. mája 2012

Deň matiek

Rastie vo mne túžba... Poďakovať sa. Tak obyčajným, ľudským, prirodzeným spôsobom... Tak, ako dokážem, viem a smiem. Aby bolo dobre... Aby tiež bolo cítiť, že teraz chcem vyjadriť úprimnú vďaku. Tým ľuďom, ktorí mi vstúpili do života a niečo ma naučili. Ale tiež stále učia. Lebo jedni odchádzajú, aby iní smeli prísť... Asi je to všetko o zrelosti, o vnútornom raste, o tom, že sa posúvam ďalej... Píšem stránky knihy života vždy spolu s niekým... S tým, kto má byť práve v tom čase na danom mieste. Teraz a tu. V mojom srdci. Alebo v duši...
 Milí Moji Čitatelia, nezabúdajte na tie najbližšie........ dnes je Deň matiek - či už jej dáte kyticu ruží, natrháte poľné kvety alebo im len poviete, že im ďakujete - určite sa potešia, že ste si spomenuli :)
 
 
Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)
 Be Fit - Be Yourself - Be Happy