16. mája 2012

Veľké svaly ≠ Sila

Sila a veľké svaly nie je jedno a to isté!

Všimnite si nasledovné dva zábery:
 

Povedali by ste len tak, podľa postavy, že sa pozeráte na dve z najsilnejších žien planéty, ktoré sa profesionálne živia tým, že zdvíhajú zo zeme na čas a počet stokilové kamenné gule, dvíhajú a ťahajú autá, vzpierajú nad hlavu ohromné drevené klady a podobne?

Nie, sila sa dá dosiahnuť dvoma spôsobmi:
"Okrem vzpieračov sa s činkami trápia aj iní silní muži – kulturisti. Tí majú svaly výrazne väčšie ako vzpierači, čo však neznamená, že sú aj výrazne silnejší. Skôr opak je pravdou.
Čím to je, že posilňovanie vedie u jedných najmä k zvýšeniu sily a u druhých najmä k zväčšeniu svalov? Odpoveď je znova ukrytá vo svalových bunkách.
Tie obsahujú jednak už spomínané aktínové a myozínové bielkovinové vlákna, a jednak všeličo iné. Zväčšovanie množstva aktínových a myozínových vlákien – takzvaná sarkomérová hypertrofia – má za následok zväčšenie objemu svalu aj jeho sily (sily v zmysle bežnej reči). Zväčšovanie objemu „všeličoho iného“ – takzvaná sarkoplazmatická hypertrofia – má za následok zväčšenie objemu svalu bez prírastku sily. Je zjavné, že vzpierači majú záujem zväčšovať najmä množstvo aktínových a myozínových vlákien, zatiaľ čo kulturisti sú radi, keď zvýšia objem čohokoľvek, čo sa v svaloch nachádza. Hoc aj na úkor sily.
Aké cvičenie vedie k jednej či druhej hypertrofii?
Skúsenosti ukazujú, že na zvýšenie množstva aktínových a myozínových vlákien sú vhodnejšie cvičenia s väčšími záťažami a nižším počtom opakovaní (zhruba od 1 do 6) v jednej sérii. Cvičenia s menšou záťažou a vyšším počtom opakovaní (väčšinou 8 až 12) vedú predovšetkým k zvýšeniu objemu „všeličoho iného“. Práve tie sú teda vhodnejšie pre kulturistov. Prečo je to tak? To sa dodnes presne nevie. Väčšina súčasných teórií vychádza z predstavy, že pri tréningu dochádza k malinkým poraneniam svalových buniek a nárast svalovej hmoty je výsledkom prehnaného procesu hojenia. Tieto teórie vedia viac či menej úspešne vysvetliť dôsledky určitých konkrétnych kombinácií záťaže, oddychu a výživy, ale celý proces je natoľko komplikovaný, že kľúčovým faktorom pri zostavovaní tréningových plánov zostáva empíria."
(.týždeň .archív)
Takže v skratke:
  • Prvý používajú kulturistky. Je to zväčšovanie objemu svalov. Robia to tak preto, lebo im nejde v prvom rade o silu, ale práve o tie veľké, objemné svaly.
  • Druhý využívajú siláci a siláčky a využíva fakt, že priemerný človek je schopný zapojiť do práce okolo 20% svojich svalových vlákien. To je príčina, prečo napríklad matka dieťaťa v strese, keď jej dieťa privalí auto, je schopná nadvihnúť auto a dieťa vytiahnuť! Takéto udalosti sa fakt stávajú a nie je v tom žiaden zázrak. Jednoducho v takomto okamihu dokáže mozog zapojiť 100% svalových vlákien - a výsledkom je 5× väčšia sila! Tréningom sa dá dosiahnuť to, že bez toho, aby svaly narástli, zlepší sa ich prepojenie s nervovými vláknami, Vy tak dokážete zapojiť do práce viacej svalových vlákien - a výsledkom je dramatický nárast sily!

Sila a veľké svaly nemusia byť vždy to isté!

Viete, koľko sily si vyžaduje takéto lezenie? A zdá sa Vám, že by títo ľudia boli nejako prehnane svalnatí? Všakže nie? No vidíte!
       

Na druhej strane...

2) Primeraný svalový rozvoj prospieva
Určitý svalový rozvoj spôsobuje navýsosť príjemné efekty:
  • telo dostáva tie správne tvary a krivky, nevyzerá už len ako vrece masti, alebo hrkajúca kostrička (prepáčte za výrazy)
  • a navyše ešte zvyšuje silu. A sila nie je nikdy zlá... Už len fakt, že si sami vyložíte kufor do vlaku, odnesiete ruksak na puťáku, nie ste nikomu na príťaž a dokážete sa o seba aj v tomto smere postarať... stojí to za to, nie?
Výsledkom je potom postava krásna a funkčná.


Dnešný tréning sa mi VEĽMI páčil: kombinácia kettlebell a TRX, užila som si to na 150 %. Pred tréningom 2 km beh, po tréningu 8 km beh....sprcha a pracovný deň sa môže začať, SUPER!!! :o))) Nezabudnite na správny, vyvážený jedálniček, viac k tomu nájdete na tomto blogu pod stránkou :„STRAVA“. Prajem krásny deň! Pá.

Primeraný svalový rozvoj nielen prospieva sile a odolnosti tela, ale zvyšuje aj jeho krásu a eleganciu.


Na tréningu je v konečnom dôsledku krásne to, že si môžete vybrať taký typ postavy, ktorý Vám najviac vyhovuje. 


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy  



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára