14. apríla 2012

Parkour


Parkour Generations : Go Girls in London!

Tento šport ma nesmierne fascinuje. Krása. Sila, vytrvalosť, rýchlosť, nebezpečenstvo, adrenalín...

Jaaaaaaaaaaaaj, ryža mi troošku prihorela a na panvici som si popálila prst "ááu". No, nie každý deň je ideálny, ale nenechám sa rozladiť, lalala...život je jedna veľká sranda, kto sa zasmeje najlepšie? :o)
Prezraďte, čo vás naposledy vytočilo. :D

Deň pred Devínom, poctivo papám banány (moje palivo), ale - ak chcem byť úprimná - nejaká som nesvoja, zvláštne vnútorné napätie. Asi len počasko a do rána to prejde, dúfam. Určite. ÁNO! ;)

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)
Be Fit - Be Yourself - Be Happy

13. apríla 2012

Dnes: Sushi time

Čo si dám dnes na večeru?

Sushi...buď to niekto nenávidí alebo miluje...ja odkedy som prvý raz ochutnala, tak som závislá!

Môžem ho kedykoľvek. Ráno, na obed, večer.

Milujem sushi, mňam! Ale len dobré sushi,  čerstvé (v reštike, žiadne fast foodové!) lososové, tuniakové, zeleninové, maki, nigiti, sashimi...sójová omáčka (prísne Kikkoman), wasabi, zbožňujem ten pocit vybuchujúceho nosa :) 

Jaaaaj, už som hladná! Čiže dnes ma ešte čaká 5 km výklus, potom zaslúžený sushi time!

A čo Vy a sushi? :) 

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

Ako si zostaviť jedálniček 4. /Metabolické typy, test

Časť 1. - Ako si zostaviť jedálniček
Časť 2 - Typy postavy 
Časť 3 - Metabolizmus - základy 
Zdravá výživa v kocke 

Domáca štrúdľa kedykoľvek :)
Takzvané metabolické profilovanie ľudí je síce moderný fenomén, ale vychádza zo starodávneho medicínskeho učenia, indickej, čínskej, egyptskej aj gréckej medicíny. Aj v súčasnosti existuje rad lekárov aj vedcov, ktorí upozorňujú na význam biochemickej individuality človeka a podľa nich – čo je pre jedného človeka liek, môže byť pre druhého jedom.

Jednotliví ľudia patriaci do rôzných tzv. metabolických typov, majú niele rôzny vzťah k určitým typom potravy, ale majú aj rozdielne typy spaľovania energie. Každý človek má vzhľadom k svojmu individuálnemu genetickému charakteru aj rôznu potrebu živín.

Keďže nám potrava slúži ako „palivo“, na jedle tiež záleží, či budú dobre vyživené bunky nášho organizmu a či budeme živí a zdraví. Dlhodobý nedostatok správnej stravy vedie k chronickým ochoreniam a ťažkostiam. Niektoré potraviny, ktoré sa nášmu metabolizmu nehodia, nám môžu uškodiť. Naopak niektoré prospejú. Pokiaľ tieto potreby zistíme a zaradíme do jedálnička, budeme zdraví a fit.

Pri určení metabolického typu sú medzi posudzovanými kritériami napríklad vek, chuť k jedlu a chute na rôzne druhy jedla, životné postoje, vitalita, sklon k ochoreniam a alergiám, stravovacie návyky a podobne. Podľa vyplneného testu potom zistíte, že ste typ buď 1. profil – uhľovodanový typ, 2. profil – proteínový typ alebo 3. profil – zmiešaný typ. Na základe toho potom budete vedieť, aká strava vášmu organizmu prospieva.

Ak rozumiete anglicky, odporúčam absolvovať bezplatný metabolický test: Dr. Mercolu

AKO SA STRAVOVAŤ, KEĎ STE SACHARIDOVÝ (uhľovodanový) METABOLICKÝ TYP


Máte väčšinou malý apetít, no o to viac maškrtíte sladkosti medzi jednotlivými hlavnými chodmi. Keďže vaša látková premena pracuje pomalšie, je pre vás nízkotučná strava najlepšia, pretože veľa tuku brzdí vašu látkovú premenu ešte viac. Lepšie urobíte, ak si doprajete zložené sacharidy (ovocie a zeleninu) a chudé bielkoviny. 

Najvhodnejšie potraviny
Bielkoviny

Chudé mäso/hydina - kuracie prsia, chudé bravčové mäso, morčacie prsia, chudá šunka. Ryby - losos, pstruh, treska. Mliečne produkty - cmar, jogurt, syr, mlieko, kefír, tvaroh. Rôzne - ľanové semienka, sójové produkty.


Sacharidy


Celozrnné - chlieb, ovsené vločky, celozrnné cestoviny, ryža, proso. Zelenina - baklažán, hlávkový šalát, karfiol, fazuľa, brokolica, hrach, uhorka, špenát, pór, paradajka, cukina a cibuľa. Ovocie - ananás, jablko, banán, bobuľovité plody, hrušky, žltý melón, čerešne, kivi, papája, broskyňa, sušené ovocie, citrusové plody.


Tuk


Rastlinné oleje s nenasýtenými kyselinami ako olivový, mandľový, ľanový.


Uvedené jedlo jeme v pomeroch: 15 až 20 % proteínov (proteíny sú mäso, hydina, ryby, mliečne výrobky), 70 až 80 % uhľovodanov (uhľovodany sú ovocie, zelenina, obilniny) a 5 až 10 % tukov (tuky sú maslo, oleje a tučné potraviny ako orechy, semená, syry). Nemusíme byť úplne presní – dôležité je že tomuto metabolickému typu robí najlepšie väčšie množstvo uhľovodanov v pomere k proteínom a tukom.


AKO SA STRAVOVAŤ, KEĎ STE PROTEÍNOVÝ TYP

Ste často hladná a jete rada, obľubujete najmä ryby a mliečne produkty. Vaša látková premena beží na plné obrátky, a preto potrebujete extra porciu bielkovín a tuku. Len tak sa budete cítiť zasýtený a nebudete sa rýchlo opäť napchávať.

Najvhodnejšie potraviny

Bielkoviny


Mäso so stredným obsahom tuku - hydina, sekaná, teľacina, jahňacina, morčacina, hovädzina, bravčové mäso a divina. Ryby bohaté na tuk - opekaný sleď, filety zo pstruha, sardinky v oleji, šproty. So stredným obsahom tuku - matjes, tuniak, chobotnica. Mliečne produkty so stredným obsahom tuku - camembert, jogurt, kefír, syr, mlieko, tvaroh, smotana. Rôzne - vajcia, sójové produkty, tofu.


Sacharidy


Celozrnné - chlieb, ovsené vločky, celozrnné cestoviny, musli, ryža, keksy. Zelenina - karfiol, brokolica, uhorka, mrkva, huby, šaláty, špenát, paradajka, cukina, cibuľa, fazuľa, hrášok, šošovica.

Ovocie - ananás, jablko, banán, bobuľovité plody, hruška, mango, papája.

Tuky
 
Živočíšne - áno, ale v rozumnom množstve. Mliečne produkty - maslo, syr (s vysokým obsahom tuku), sladká a kyslá smotana.
Rastlinné oleje - olej z ľanových semienok, olivový a olej z vlašských orechov.
Tieto odporučené potraviny sa jedia v pomeroch: 45 až 50 % proteínov, 30 až 35 % uhľovodanov, 20 % olejov.



AKO SA STRAVOVAŤ, KEĎ STE ZMIEŠANÝ TYP

Stravujete sa vyvážene, no z času na čas sa s chuťou prejedáte a potom jete opäť málo. Keď máte stres, hľadáte útechu v jedle. Vaša látková premena nepracuje ani rýchlo, ani pomaly. Na udržanie hmotnosti či schudnutie potrebujete vyváženú stravu bez obmedzení v konzumácií potravín. Stratégia: Vašu stravu by mala vyzerať takto: 50 % sacharidov, 30 % bielkovín a 20 % tuku.

Najvhodnejšie potraviny:
Bielkoviny


Mäso/hydina - kura, mleté mäso, jahňacina, morčacina, hovädzina, bravčovina, divina. Nízkotučná lososová šunka, morčacie prsia,šunka. Ryba - tuniak, kalamár, losos,
treska, pstruh. Mliečne produkty - jogurt, kefír, syr, mlieko, tvaroh, sladká smotana.

Sacharidy


Celozrnné - chlieb, ovsené vločky, musli, cestoviny, ryža, keksy. Zelenina - baklažán, hlávkový šalát, brokolica, karfiol, uhorka, zelená fazuľka, pór, mrkva, paprika, huby, reďkovka, špenát, paradajka, cibuľa, cukina. Ovocie - ananás, jablko, banán, bobuľovité plody, hruška, kivi, broskyňa, papája, sušené ovocie, citrusové plody. Strukoviny - fazuľa, hrach, šošovica, sója.


Tuky


Rastlinné oleje s nenasýtenými kyselinami - olej z vlašských orechov, olivový a slnečnicový.

Mliečne produkty - maslo, syry, sladká aj kyslá smotana.

Mne vyšiel zmiešaný typ. Môže byť, tak sa stravujem - spontánne. Počúvajte svoje telo - to najlepšie vie, aké jedlo Vám robí dobre. A doprajte mu vždy taký pohyb, na aký sa cíti.
Vy ste aký typ?

Viac info:
Názor odborníka: Dr. Jitka Hořejšová  

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)
Be Fit - Be Yourself - Be Happy
 

12. apríla 2012

Jediná vec...



Lebo chcieť by sa chcelo, ale musí nás aj niečo vo vnútri prinútiť, kopnúť,  aby sme konali aj navonok, aby bolo vidieť za nami pokrok...


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)
Be Fit - Be Yourself - Be Happy

Ako si zostavit jedálniček - časť 3./Metabolizmus základy

Khm, Vážení Moji Čitatelia....dnes budem vážna a vedecká, a teda pokúsim sa Vám vysvetliť, čo to vlastne slovíčko "metabolizmus" znamená, ako aj faktory ktoré majú zásadný vplyv či už na zrýchlenie alebo spomalenie metabolizmu.



Ako si zostaviť jedálniček - časť 1.
Ako si zostaviť jedálniček - časť 2. / Typy postavy


Metabolizmus - alebo látková výmena, je veľmi zložitý proces, a ide vlastne o široké spektrum nepretržitých chemických a telesných procesov, ktoré udržiavajú telo pri živote a vo funkčnom stave. Veľmi laicky povedané, metabolizmus je množstvo kalórií, ktoré telo využíva na svoje prežitie. Je ovplyvňovaný celým radom faktorov, ako napríklad vekom, hmotnosťou, fyzickými aktivitami či stravovacími návykmi.


Najmenšie množstvo energie, ktoré telu stačí akurát na prežitie , nazývame bazálna rýchlosť metabolizmu alebo BMR. Sem patria kalórie potrebné na dýchanie, krvný obeh, trávenie a ďalšie telesné funkcie. V spánku sa spotrebuje množstvo energie na úrovni BMR,  ale pri nejakej namáhavej činnosti, napríklad jazde na bicykli, behu, môže byť množstvo spotrebovanej energie až sedemkrát vyššie.

Tempo, akým metabolizmus premieňa stravu na využiteľnú energiu, sa označuje ako rýchlosť metabolizmu. Vo všeobecnosti platí, že metabolizmus zrýchľuje: 
  • pravidelná strava (5-6x denne), 
  • pravidelný pitný režim (čistá, nebublinková voda, žiadne sladené nápoje), 
  • pohyb - teda svaly: dá sa povedať, že "viac svalov viac zje". Svaly jedia za vás. Ak ich máte, "zo vzduchu" určite nepriberiete.
Líši sa metabolizmus žien a mužov?
Metabolizmus majú obe pohlavia rovnaký, ale hlavný rozdiel spočíva v svalovej hmote, ktorej majú muži viac. V dôsledku toho spaľujú kalórie rýchlejšie. 

Aj vy máte pocit, ze čím ste starší tým rýchlejšie priberáte?

Aj keď sa naše stravovacie návyky v priebehu života príliš nemenia, čím sme starší, tým rýchlejšie priberáme na hmotnosti. Je to preto, že metabolizmus sa spomaľuje. Ak si teda chceme udržať rovnakú hmotnosť: menej jesť, alebo viac športovať. Vyberte si :) Ja som za druhú možnosť...

Čo spomaľuje metabolizmus?
- Opakované nezmyselné redukčné diéty: keď telo zistí, že nastala reštrikcia potravy, prepína sa do maximálne úsporného režimu. je to obranný reflex. Telo preto siahne po jediných dostupných bielkovinách – po vlastných svaloch!!! Chudnutie sa zdá byť podľa váhy úspešné, ale taký človek často stráca predovšetkým vodu a svalovinu. Po nejakom čase to s diétou už dlhšie nevydrží. Začne jesť "normálnejšie" a zas rýchlo priberie. Vráti sa spravidla o nejaké to kilo vyššie, než bola hmotnosť pred rozhodnutím schudnúť. No pôsobí tučnejšie, než predtým, pretože to, čo priberie už nie je svalovina, ale viac tuku. A málo svalov neznamená len slabosť, ale aj slabší metabolizmus. Svaly sa totiž podieľajú na "pálení" energie. Ak ich máte veľa, "pália" energiu aj keď práve nič nerobíte…
 
Áno, príroda je nespravodlivá
Možno si v duchu kladiete otázku, kde je tu spravodlivosť. Prečo jeden človek môže jesť a nepriberie, zatiaľ čo iný človek "priberie aj zo vzduchu". Moja štandardná odpoveď znie:  každý sme iný. Je to možno nespravodlivé, možno to zažívate, ako krivdu, ale je to strata času riešiť veci, ktoré sú dané.
Pracujte na tom, aby váš metabolizmus bol čo najrýchlejší. Porovnávať sa s druhými je len stratou času.
Mnohými diétami absolvovanými po sebe si mnoho obéznych ľudí tak spomalilo metabolizmus, že už priberajú aj z veľmi malých porcií jedla.
Športujte! Postupne sa vám začne zrýchľovať metabolizmus a "spáli" oveľa viac, než predtým. 


Sledujte môj blog: tréningy pre Vás vždy v nedeľu, motivačný jedálniček vždy v sobotu, motivácia a optimizmus - denne....a pýtajte sa kľudne :o) Poradím, pomôžem.

Aký ste metabolický typ, ktoré potraviny sú pre Vás najviac vhodné, už zajtra!!! :)

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)
Be Fit - Be Yourself - Be Happy




zdroje: metabolizmus.sk, Látková premena z Wikipédie

11. apríla 2012

...Devín pod 55 min dáááám!


Často sa ľudia pýtajú na zmysel života, ale život nemá zmysel. On len čaká na chvíľu, keď mu ho dáme my. :)

V nedeľu Národný beh Devín - štartovací sektor 1 !!! MOJA VÝZVA:
11625 m  =>  00:55:00 
Milujem túto fotku...:o)


 + chcela by som sa konečne dostať do prvej desiatky, naposledy 11. (2. zimná desiatka) predtým 12.(1. zimná desiatka) :DDD Teraz to DÁM!!! Držte mi palce :)
Ako som nakoniec dopadla??? click 
 
Baby, prečo by ste mali začať behať? (click)

Ako si zostaviť jedálniček? - časť 2./ Typy postavy

Ako si zostaviť jedálniček - časť 1.

TYPY POSTAVY:
Be Fit = mať silné a pevné telo, prípadne chudnúť sa dá aj zdravo. Ako? Jedným z riešení je rešpektovať svoje telo, svoj typ postavy, ktorý každý z nás dostal do vienka pri narodení. Na každého platí niečo iné. Funguje to v živote, v práci, v stravovaní aj v športe.  Preto by sa každý človek v športovaní mal riadiť - okrem vlastného vnútorného pocitu - predovšetkým individuálnymi cieľmi, potrebami a "nedostatkami" vlastného tela.
Boli časy, keď som sa vyslovene hanbila za svoje telo, za svoje mužské krivky. Teraz som už na seba hrdá, aj keď vôbec nie som dokonalá. Kdeže! Moje telo je však zdravé, silné a šťastné, čiže lalala. Myslím, že som sa dopracovala k pocitu, že som so sebou spokojná, a to sa netýka len mojej hmotnosti, ale všetkých telesných zmien, ktoré súvisia s pravidelným cvičením a vyváženou stravou. Viem, že nikdy nebudem mať gumové telo gymnastky, či bujné krivky a "dokonalé miery" Marilyn Monroe...nevadííííííí! Podstatné je ako vyzeráš a kto si AKO CELOK. Som kto som, som Tímea in motion = Be Yourself :o)

Preskúmajte svoje telo
V prvom rade by ste si mali sebakriticky ujasniť klady a zápory svojej postavy, ako aj ciele, ktoré by ste chceli cvičením dosiahnuť. Postavte sa pred zrkadlo, posúďte typ svojej postavy a na základe toho zamerajte svoj tréning. 

 Poďme si teda vysvetliť, aké typy postavy poznáme: 

JABLKO:
Charakteristika:
Ramená širšie než boky, horná časť tela kratšia, plnšie prsia, nevýrazné boky. Tuk sa ukladá skôr v oblasti brucha a vrchnej časti chrbta, výhodou tohto typu je plochý zadok a zvyčajne nádherne štíhle nohy.Tento typ postavy je typickejší pre mužov, hlavne keď ide o tzv. pivné brucho.
Pohyb: 
Cviky v posilňovni alebo doma, zamerané predovšetkým na spevnenie brušného a chrbtového svalstva sú nesmierne dôležité pre tento typ postavy. Aeróbne športy, áno => bicyklovanie, aerobik, rýchla chôdza, pomalý beh, tenis či plávanie, všetko radšej v pomalšom tempe, netreba to prehnať s príliš vysokým nasadením a tempom.
Zdravotné riziko
Keďže sa tuk drží prevažne v hornej časti tela, čím ohrozuje väčšinu životne dôležitých orgánov, znamená to, že ľudia s typom postavy jablko sú náchylnejší na kardiovaskulárne ochorenia – vysoký tlak, cholesterol, problémy so srdcom a pod. 

HRUŠKA:
Charakteristika:
Ramená sú úzke, pás je posadený nižšie, horná časť tela je predĺžená, boky i členky sú silnejšie. Tuk sa hromadí najmä v oblasti stehien, bokov či zadku. Hruška sa čaštejšie vyskytuje u žien.
Pohyb:
Zamerajte sa taktiež na kondičné športy – beh, chôdza, bicykel – tieto vytrvalostné aktivity Vám pomôžu schudnúť v dolnej časti tela. Naopak, na hornú časť tela - chrbát, ramená, paže, môžete cvičiť vo fitku.
Zdravotné riziko
Pri tomto type postavy je väčší predpoklad vzniku celulitídy, opúchanie nôh a vzniku kŕčových žíl.

PRESÝPACIE HODINY:
Charakteristika:
Širšie ramená, bujné poprsie, osí pás, širšie boky a zadok, veľmi súmerná postava.. Pri tomto type postavy prakticky neexistuje žiadna typická oblasť, kde sa tuk ukladá najčastejšie.
Pohyb:
Hoci tuk sa ukladá rovnomerne, často sa nahromadí v oblasti hrudníka, brucha, zadku či stehien. Pre formovanie postavy sa odporúča vytrvalostný šport a posilňovanie zamerané na celkové zvýšenie kondície. 
Zdravotné riziko:
Tráviace ťažkosti, pomalší metabolizmus napr. únava po jedle, poruchy metabolizmu. napr. cukrovka.

VALEC, čiže ja!!! :))), tzv. atletická postava:
Charakteristika:
dlhé paže, hranatá horná časť, útly hrudník, úzky chrbát, štíhle nohy. Problémovými partiami sú oblasť brucha, bokov a vnútorná časť stehien.
Pohyb: 
Spojenie aeróbneho športu s návštevou posilňovne je to pravé pre postavu v tvare valca
Zdravotné riziko:
Keď nešportujete, tuk nahromadený v oblasti brucha môže byť nebezpečný pre vnútorné orgány, tzv. skrytá obezita.

Nečakajte, že vaša "základná, vrodená" postava diametrálne zmení tvar, genetiku totiž neoklamete. Určite však vo vašich možnostiach je popracovať na celkovom vzhľadnejšom tvare Vašej postavy a Vášho vnútra = Be Happy!

 Metabolizmus - základy

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :) 

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

10. apríla 2012

Prečo nemôžete dosiahnuť svoje ciele?

Viete, prečo je dôležité mať zadefinované ciele, ktoré chcete dosiahnuť? Pretože keď žiadne nemáte, to je ako keby ste nevedeli kam idete. A je jedno kam sa dostanete, keďže ste ani nevedeli kam chcete ísť. :)
Prečo ste boli doteraz neúspešný?

1. Nejasný cieľ
Je dôležité stanoviť si cieľ. Samozrejme, musíte si byť istí, že je to pre vás dosiahnuteľný cieľ. Cieľ musí byť:
  • jasne definovaný
  • merateľný
  • akceptovateľný pre nás aj pre naše okolie
  • reálne dosiahnuteľný
  • časovo ohraničený
 Ak si teda v duchu poviem, že nap. „raz schudnem“ alebo, že „začnem chudnúť po sviatkoch, po Novom roku atď.“, nesplnil som hneď niekoľko podmienok správne stanoveného cieľa. Nepovedal som si napríklad :

» koľko schudnem
» kedy presne začnem
» dokedy cieľ dosiahnem.

2. Nejasný (alebo žiadny) postup
Je logické, že ak nemám stanovený žiaden postup (plán), ktorý k splneniu cieľa povedie, pravdepodobnosť, že ho dosiahnem, je prakticky nulová. Ak teda chcem svoj cieľ dosiahnuť, musím vedieť, čo mám robiť. Odporúčam napísať si to na papier, do diára, na chladničku, pracovný stôl, do mobilu ako pripomienku... A čo najčastejšie si to pripomínať, až kým to nedostaneme „do krvi“. Malo by to vyzerať asi takto: „zabehať si každý druhý deň (ešte lepšie konkrétne v pondelok, stredu, sobotu, nedeľu) 45 minút na ihrisku pri vedľajšom dome.“
Ako to robí, ja? - svoje ciele mám vyvesené na tzv. domácej motivačnej nástenke, okrem toho každý deň vstávam na pripomienku: Be Fit - Be Yourself - Be Happy, lalala :o)))

3. Jasný postup, ale v praxi nenapĺňaný
Určite jeden z najčastejších dôvodov. Vieme, čo chceme, vieme, čo by sme mali robiť, ale nerobíme to. Prečo? Chýba motivácia. Často sa zvykneme vyhovárať, že nemáme čas (napr. na šport), že nás iní nútia robiť niečo iné, že som unavený, nemám výdrž... atď. Ak je to aj váš problém, zamyslite sa nad svojimi prioritami a pracujte so svojou motiváciou. Stanoviť si priority nie je také zložité. Napíšte si ich na papier. Zamyslite sa nad tým, čo vás motivuje, pripomínajte si to a robte to. Predstavte si, ako to bude vyzerať , keď cieľ splníte. Čo pozitívne vám to prinesie. Zamyslite sa nad tým, čo ste v skutočnosti urobili a porovnajte to s tým, čo ste si naplánovali.

Ako to robím ja?
  • 3x/týždeň vstávam ráno o 5:00, aby som stíhala ranný tréning
  • mám jeden full-time job a jeden part-time job
  •  blogujem
  • trénujem na rôzne bežecké podujatia
  • milujem gastronómiu, varím si,  - viem čo jem 
  • nechýba ani kultúra, priatelia - kino, divadlo, koncerty
  • ako žena, starám sa o seba...
  • milujem krásnu aj odbornú literatúru (pravda, v poslednom čase skôr odbornú :o))
  • spím minimálne 7 hodín denne
  • ...a ešte stále mám kopec voľného času...všetko je otázka vôle a dobrého time-managementu.
 
 4. Hľadanie skratky

Rýchle, zaručene fungujúce riešenia  bez väčšej námahy. Ak  veríte tomu, že úspech sa dá dosiahnuť bez námahy a vynaloženej energie, snívajte pokojne ďalej a čakajte. Držím vám palce. Ak však veríte skôr tomu, že na to aby :
» ... ste vedeli rýchlo behať, musíte hlavne veľa behať
» ... ste sa naučili rýchlo cudzí jazyk, musíte sa hlavne učiť jazyk ( naučiť sa veľa
slov, veľa fráz, veľa konverzovať..)
» ... ste schudli, musíte znížiť energetický príjem a zvýšiť energetický výdaj
a teda jesť menšie porcie jedál s nižším energetickým obsahom a viacej sa hýbať
» ... ste vedeli dobre žonglovať, musíte hlavne veľa žonglovať
» ... ste vedeli dobre lyžovať, musíte hlavne veľa lyžovať
» ... atď, atď, doplniť si môžete hocičo - spievanie, hru na gitaru, varenie...

Našli ste si ten svoj dôvod(y) ? Chcete to zmeniť ? Nech sa páči. Začnite ešte dnes. V malých krokoch. Hlavne ich uveďte do života a utvorte z nich každodenný zvyk. Budem Vás motivovať, možno niekedy aj provokovať vo chvíli, keď Vaša pevná vôľa začne slabnúť.
Musíte si veriť a konať energicky!
Držím Vám palce :) 
Čaute, idem na bike (dnes mám ešte dovolenku),  a Vy? :P Pá!

(Zajtra "Ako si zostaviť jedálniček 2. časť!!!)

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

9. apríla 2012

Šírenie dobra je bumerang...


- Pane, prečo sa toto pravidlo nazýva zlaté?

- Zlato je medzi ľuďmi považované za veľmi vzácny kov. Každý človek by chcel mať zlato, pretože si myslí, že by sa mal dobre, alebo by s kusom zlata mohol nosiť kus dobra. Toto pravidlo je tiež také, že každý človek po ňom túži.

- Ako to myslíš, že túži?

- Každý človek chce, aby mu dobrí robili dobre. Nikto netúži po tom, aby ho druhí nenávideli. Tuto uvádzam veľmi podrobný návod na to, aby človek bol obľúbený a aby mu druhí robili dobre.

- Takže ako sa mám správať k druhému?

- Ak chceš, aby ťa druhí mali radi, aj ty ich musíš mať vo svojom srdci. Ak chceš, aby ti druhí pomáhali, pomôž im najskôr ty. Ak chceš, aby sa zaujímali o tvoje problémy, zaujímaj sa o ich ťažkosti. Je to úplne jednoduché.

- Sú ľudia, ktorí toto pravidlo nepoznajú?

- Možno ho nepočuli vysloviť, ale celkom určite zneje v ich srdci. Každý, aj ten najväčší divoch a zločinec vie, že ak chce od druhého pomoc, musí mu najprv pomôcť on sám.

- Čo získam zachovávaním tohto pravidla?

- Keď si ho lepšie uvedomíš a prežiješ, zistíš, že bude od teba vyžadovať prácu na sebe. Ak chceš zmeniť svet, začni od seba. Ak chceš zmeniť niekoho iného, zmeň seba a uvidíš, že aj on sa celkom určite zmení.

- Akú chybu robím v tomto pravidle?

- Obyčajne je to tá chyba, že najprv vyžaduješ od druhých a až potom priložíš ruku k dielu ty sám. Usiluj sa šíriť dobro medzi ľuďmi. Šírenie dobra je bumerang, ktorý sa vráti k tebe. Neboj sa hodiť kamienok svojho dobrého skutku na spoločnú kopu. Možno práve tvoj kamienok vyvolá lavínu dobra, ktorá zaplaví svet.


(Mt 7,12 , Lk 6,31)
Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)
Be Fit - Be Strong - Be Happy

8. apríla 2012

Malinovky a iné sladené nápoje

Čo koľko cukru obsahuje...
U nás sa pije viac sladených malinoviek než vody. Priemerne ročne každý muž, žena a dieťa vypijú približne 43 l sladených nápojov. Mnoho odborníkov sa vážne znepokojuje nad zdravotnými následkami, ktoré môže priniesť tento negatívny trend. Ja ich NIKDY nepijem, fakt NIKDY!!! (Ak by ma niekto niekedy uvidel piť nejakú sladenú hrôzu, nech mi to napíše verejne do komentov, pls).
 
Nie sú sladené nápoje dobrý spôsob, ako zabezpečiť organizmu dostatok tekutín?
Vezmite si pohár vody, pridajte 12 kociek cukru a niekoľko ďalších prísad a výsledok je taký istý, ako keby tam bola ktorákoľvek sladená malinovka.

Nadmerný príjem cukru zo sladených nápojov môže vyvolať najmenej päť negatívnych vedľajších účinkov:
» Nedostatočná výživa.
Väčšina sladených nápojov obsahuje 500 až 750 kJ (120 až 180 kcal) energie vo forme cukru. Žena s priemernou hmotnosťou a so sedavým zamestnaním potrebuje iba 5000 až 6700 kJ (1200 až 1600 kcal), aby si udržala optimálne kilogramy a dobré zdravie. Dve alebo tri sladené malinovky denne môžu výrazne obmedziť jej príjem potravín, a tým zároveň aj prísun vitamínov a ďalších výživných látok. Ak táto situácia trvá dlhší čas, môže u nej vzniknúť až stav podvýživy. V podstate sa to vzťahuje aj na priemerného muža so sedavým zamestnaním, ktorý denne potrebuje približne 6700 až 10 000 kJ (1600 až 2400 kcal) energie.

»
Nadváha.
Energia zo sladených nápojov sa pripočítava k energii zo skonzumovaného jedla. Každý jej nespotrebovaný nadbytok sa ukladá vo forme tuku.

»
Nevyrovnaná hladina glukózy v krvi. Cukor neobsahuje nijakú vlákninu, a preto po vypití sladeného nápoja nastáva jeho rýchle vstrebávanie a následne aj rýchle zvyšovanie glukózy v krvi, čo sa prejaví ako príval energie. Po vzostupe hladiny glukózy začne organizmus vylučovať inzulín, aby dosiahol jej pokles a jej využitie v bunkách. Po rýchlom poklese glukózy často nasleduje pocit slabosti. Toto sa môže premeniť na začarovaný kruh, ktorý sa ľudia snažia preklenúť tak, že siahajú po ďalšej sladenej malinovke alebo po iných sladkostiach.

»
Poruchy trávenia. Ak sa napijete sladeného nápoja vtedy, keď organizmus spracováva potravu, nastane spomalenie tohto procesu, pretože telo sa musí najprv vysporiadať s novou energiou z cukru. Jedno, maximálne dve napitia pravdepodobne nie sú až také závažné, ale keď to urobíte niekoľkokrát denne, výsledkom môžu byť poruchy trávenia.

»
 Prekyslenie žalúdka. Väčšina sladených malinoviek zvyšuje vylučovanie kyseliny chlórovodíkovej a spolupodieľa sa na veľmi nepríjemnom úkaze, ktorému hovoríme pálenie záhy.
 
A čo malinovky light, je to lepšia voľba?
Pohar cistej vodyMalinovky light (neobsahujú cukor, ale umelé sladidlo aspartam, ktoré poznáte podľa červeného veterníka a značky Nutra Sweet) možno vyriešili problém s kalóriami, možno... Väčšina malinoviek, či už s cukrom alebo bez, obsahuje rôzne konzervačné prísady, farbivá, príchute a ďalšie chemické látky. Všetky predstavujú zbytočnú záťaž organizmu, ktorý sa ich musí zbavovať. Niektoré z nich dokonca môžu podráždiť aj sliznicu žalúdka.
Väčšina takýchto nápojov, s cukrom aj light, obsahuje kyselinu fosforečnú. Ľudia u nás i tak konzumujú priveľa fosforu, ktorý sa potom vylučuje obličkami spolu s vápnikom. Predovšetkým ženy so zvýšeným rizikom osteoporózy by si mali uvedomiť, že každý pohár sladenej malinovky ich môže pripraviť o určité množstvo drahocenného vápnika, a ten im raz bude určite chýbať.
 
Ktoré tekutiny sú najzdravšie?
Najideálnejšia je voda. Neobsahuje žiadnu energiu, nevystupuje do procesu trávenia a nedráždi žalúdok. Voda je presne to, čo naše telo potrebuje. Koľko by sme jej mali piť? Toľko, aby náš moč bol priehľadný - asi 6 až 8 pohárov denne.

Koľko vypijete každý deň energie?

Nápoj  Množstvo  Energia kJ (kcal)
Káva, smotana, cukor 1 šálka 315 (75)
Pomarančová šťava 1 pohár 460 (110)
Sladená malinovka 0,3 l 590 (140)
Malinovka light 0,3 l 0
Nízkotučné mlieko 1 pohár 380 (90)
Plnotučné mlieko 1 pohár 670 (160)
Pivo 0,3 l 430 (105)
Bylinný čaj 1 hrnček 0
Minerálna voda 0,3 l 0
Zdroj:  Dynamický život, Advent-Orion Vrútky, 2000

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

Môj jedálniček 1.4. - 7.4.

Ahojte,
chcela by som Vás upozorniť, že nie som vyštudovaná odborníčka na výživu, nemám žiadne zdravotné problémy, diétu nedržím, pravidelne športujem, denne vypijem 2-3 l čistej vody.
Tento jedálniček je LEN INFORMATÍVNY, možno inšpirujúci a nie striktne smerodajný. Mne to vyhovuje, ale každý si musí nájsť svoj štýl stravovania, ktorý mu bude vyhovovať ;)


1.4. Nedeľa - ČSOB POLMARATÓN

7:00 – Shrek - 4 zrelé, sladké banány,  1 ČL medu, 1 PL kokosového oleja => moje palivo
10:00–Štart na polmaratóne 21 km
11:45 – Šťastne v cieli :) Crazy me!
12:00 –1 banán, 2 jablká - sacharidy na rýchle doplnenie energie
14:30 – cestoviny s mozzarellou a morčacím mäsom, paradajky, olivový olej - cestoviny sú sacharidy, bielkoviny sú dôležité na regeneráciu svalov, funkciu enzýmov a imunitu.
17:00 - srvátkový nápoj+2 banány - ideálna kombinácia sacharidov, bielkovín, vitamínov
19:30 - Marlenka - snaha naplniť vyprázdnené zásobárne energie+zaslúžená odmena po heroickom výkone, lalala
21:30 - banán, ľadový šalát
+ celý deň veľa tekutiny a kvalitný spánok
2.4 Pondelok

6:00  - výživa z 2 banánov + 1/2 cottage syr
7:00 - Bootcamp - taký decentný strečingový
9:00 - ovsené vločky, mix orechov s hrozienkami 50g
12:00 - 0.5l ovsené mlieko, špaldové lupienky, výživa z 2 banánov, jablko
15:00 - mix orechov s hrozienkami 40g
18:15 – zelený šalát s kuracím mäsom (hlávkový šalát, ľadový šalát, polianka, paradajka, cibuľka, olivový olej, avokádo, kukurica)
21:00 – 0.3 l ovsené mlieko+1 PL lyžička srvátky

- ešte stále veľa bielkovín na regeneráciu, sacharidy ako energia a veľa vody....telo si vyslovene pýta.


3. 4. Utorok

07:00 - zeleninový koktejl 0,8 l (cvikla, mrkva, jablko, citrón, zázvor, zeler)
9:00 - výživa: 2 banány+ 1 mango
11:30 - slepačí vývar, ryžový nákyp s tvarohom a čerstvým ovocím
14:30 - cottage
17:15 –banán
18:30 –Body pump
20:30 –zeleninovo-syrový šalát, olivy, 1/2 avokádo

4.4 Streda

08:00 červený šalát - jablko, červená kapusta, mrkva, hrozienka, ľanové semienka
10:00 banán - mango shake
12:30 –slepačí vývar, bryndzové pirohy so smotanou
16:00 – ovsená tyčinka s pekánovým orechom
19:30 – sushi - veeeľa

5.4. Štvrtok - B-day Girl!

7:00 - narodeninová desiatka 10 km - jogging
08:30– 0,5 kg kivi výživa, 1 ČL kokosový olej
10:30 – banán, sušené višne, aloe vera
14:00 - narodeninové menu: halászlé, šťuka na paprike s tvarohovými rezancami, červené vínko (v reštike)
18:00 - Narodeninová Fit torta
21:00 – 2 jablká


8:00 – 20 min stacionárny bicykel, 3x15 kľuky, 3x 25 sed-ľah
9:00 - 2 jablká, biely jogurt
12:00 - Jókaiho fazuľová polievka so smotanou, narodeninová fit torta
15:00 - 1 pomaranč,
18:00 - 30 min stacionárny bicykel
19:30 - mamina božská plnená kapusta, mňaaam!!!

7.4. Sobota

8:00 - 2 pomaranč, biely jogurt, lieskové oriešky
10:00 - banán
13:00 - plnená kapusta, veeeeľa smotany
15:00 - narodeninová fit torta - posledný kus :(((
18:30 - veľkonočná šunka so šalátom, vajíčka na tvrdo, chren,zelenina

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

Milujem beh

Moja nová láska, lalala.
Funkčné prádlo, vreckovky, gumička do vlasov, športtester,
Osvedčená kombinácia.
Do vrecka kľúče, čapica na hlavu.
Tenisky, balzam na pery a hotovo.
Pár vecí, kopec možností.
Milujem beh. Odosobňuje.
Pomáha na chvíľku stratiť samú seba,
myslieť len na pulzovanie svalov a rytmus tela.
Zladená s prírodou, v harmónii s každým krokom
ktorý urobím.
Pár kilometrov, silný vietor.
Obľúbená trasa, úžasné Slniečko.
Kamienky, ktoré spolupracujú a prach, ktorý za sebou jemne vírim.
Presné dýchanie, prázdne myšlienky.
Na konci nachádzam samú seba.
Opäť.
Čistejšiu ako hodinu pred tým.
Pokojnejšiu ako by som očakávala.
Vyrovnanú, nech sa stane čokoľvek.
Áno, milujem beh.

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy







A Ty?