27. septembra 2012

Ovocné šťavy

Čerstvo vytlačená šťava z ovocia je ozajstným darcom energie. Posilňuje obranyschopnosť nášho tela a má povzbudzujúci a prečisťujúci účinok.

Všetci nemáme čas a peniaze na každodennú prípravu čerstvo vytlačenej šťavy z ovocia. To vie aj priemysel, a preto ponúka veľa možností a variácií džúsov a štiav.
Obsah je rozhodujúci
Nie každý výrobok, ktorý vidíte v potravinách, je plný ovocia. Preto je dobré aj pre vaše zdravie, keď začnete ovocný podiel v nápojoch sledovať. Aby ste sa vyznali v džungli nákupných regálov, spravili sme pre vás prehľad o džúsoch, šťavách a nektároch.
Ovocný nápoj
Pozostáva nanajvýš z 30 percent ovocnej šťavy. Zvyšok tvoria napríklad mlieko, srvátka alebo jogurt. Ak sa v nápoji tieto zložky nachádzajú, musí byť skladovaný v chladiacom regáli. Ovocné nápoje, nachádzajúce sa v nechladenom regáli, obsahujú ešte menej pravej šťavy, zvyšok je pitná voda. Okrem toho, do týchto ovocných nápojov môžu byť pridávané aromatické látky, cukor a kysliace prostriedky. V každom prípade to musí byť napísané na obale.
Ovocný nektár
Nektár je zriedená šťava. Skladá sa minimálne z 30 až 55 percent šťavy, ostatok je voda. Nektár však nesmie byť obohacovaný aromatickými a kysliacimi látkami. Riedené bývajú predovšetkým ovocné šťavy, ktoré sú od prírody kyslejšie, napríklad ríbezľová šťava.
Ovocný džús
Tak sa smie nazývať iba ten výrobok, do ktorého nie sú pridané umelé látky a nie je zriedený. Takže musí byť v ňom 100 percent šťavy z ovocia, ktoré je na obale napísané. Diétny tip: ovocné džúsy majú vysoký obsah ovocného cukru, takže ich vždy rieďte vodou!
Šťava z ovocného koncentrátu
Pri tomto procese sa z vytlačenej šťavy odoberie veľká časť vody a pred naplnením do fliaš sa k tomuto koncentrátu opäť pridá voda. Na trhu sa predstavuje ako šťava z ovocného koncentrátu, spätne zriedená šťava alebo ovocný koncentrát. Nevýhoda: vzhľadom na tento postup šťava stratí vitamíny.
Čistá šťava
Je najhodnotnejšia, a tak aj najdrahšia. Vytlačená čistá šťava sa hneď po vylisovaní nikde neskladuje, ale dáva sa po pasterizácii priamo do fliaš a predáva sa. Aj čistá šťava je bez akýchkoľvek prídavných látok. Rada: rovnako ako pri ovocnom džúse platí, že by ste ho mali piť len zriedený s vodou, pretože vysoký podiel hoci aj ovocného cukru sa rýchlo odrazí na vašej figúre.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára