7. mája 2012

Prečo cvičím ráno?


Dobré ráno!
V ktorú dobu je najlepšie cvičiť? Ráno, poobede, večer? Väčšina odborníkov vám povie - kedykoľvek. Najdôležitejšie je, aby ste sa hýbali, čo najviac môžete.
Vo väčšine prípadov necvičíme, pretože nám chýba vôľa a vytrvalosť. A najčastejšou výhovorkou je nedostatok času.
Ale no tak! Buďte k sebe úprimní. Čas sa predsa vždy dá nejako nájsť, stačí len keď chceme. 
4x / týždeň vstávam ráno o 5:00, aby som si mohla ešte pred prácou zacvičiť (bez ohľadu na ročné obdobie, či počasie - výhovorky nepoznám, ak leje nech si leje, ja idem! :D)....takto fungujem už roky a inak to už ani nejde. Ranné behanie na čerstvom vzduchu, plávanie či fitko je skutočne úžasné, potom sa cítim ako znovuzrozená. Najlepší štart do nového dňa.
Pozor však na stravu...ráno keď idem behať (kratšie vzdialenosti, okolo 7-8 km) tak vypijem čaj + 1/2 banán, to mi stačí, veď neidem behať maratóny, slabosť som necítila nikdy zatiaľ, práve naopak. Po behu sa však samozrejme poriadne naraňajkujem (no nie anglické či americké raňajky, haha, to len sem-tam cez víkend.) Ale silový tréning nalačno je podľa mňa hlúposť, navyše nechápem aký by to malo mať význam. Preto pred silovým tréningom, si zvyčajne doprajem vločky s bielym jogurtom, ovocím (čerstvé, sušené).

Po včerajšom dvojfázovom tréningu - ráno beh, večer fitko -  mám dnes odpočinok. Skutočne, všetko ma bolí, ale tak príjemne, že sa z toho celkom aj teším, hahaha. Vy si však chodte zacvičiť, a nezabudnite pritom na správnu, zdravú stravu. Čaute, pekný deň, zajtra pokračujeme :) 

Jaaaaj, a ešte niečo...hudba! Hudba je najlepší budík...môj včerajší workout song (štýlovo, veď moje druhé ja je Trinity :P):



Prečítajte si všetky výhody ranného cvičenia!

Rozcvička o 7:00... :)

1. Nebudete musieť výrazne meniť svoj denný program
Ak nemáte dostatok času na cvičenie po práci, pretože musíte dokončiť veľa úloh alebo tráviť čas so svojou rodinu, a ak sa miesto do posilňovne vydáte večer do kina/hospody/na nákupy, mali by ste skúsiť začať cvičiť ráno.
Jeden prieskum, ktorý prebehol v USA, ukázal, že 90% ľudí, ktorí pravidelne cvičia, cvičí ráno pred prácou. Môžete potom stráviť popoludnie podľa svojich predstáv.


2.
Zlepšíte si svoj metabolizmus
Ráno sa prebudíte, vyčistíte si zuby, rýchlo zjete raňajky a už sa ponáhľate do práce. Ale stihli ste sa vôbec prebrať? Váš metabolizmus to určite nestihol.
A teraz si predstavte iný scenár. Ráno sa prebudíte, umyjete, 30-40 minút si zacvičíte príp. zabeháte a potom si dáte zdravé raňajky. To znamená, že stihnete svoju každodennú činnosť a navyše spálite kalórie ešte pred tým, než vôbec odídete z domu. Ráno navyše spálite viac kalórií.


3. Ranné vtáča ďalej doskáče
Váš denný cyklus určuje stereotyp. Zmeňte dennodennú rutinu a miesto nočného vyčíňania si ráno radšej privstanete a zacvičte si. Budete prekvapení, ako rýchlo si na to telo zvykne. Nikdy nehovorte dopredu, že to pre vás nie je a že to nezvládnete! Vyskúšajte to! 

4. Bude sa vám v noci lepšie spať
Štúdie ukazujú, že ranné cvičenie lepšie pripraví telo na výzvy prichádzajúceho dňa a zároveň pomáha telu večer spomaliť a pripraviť sa na večerný odpočinok.
Štúdia, ktorú vykonal vedecký časopis Sleep ukázala, že ľudia, ktorí ráno cvičia, spia lepšie ako ľudia, ktorí cvičia popoludní - no, ja spím ako medveď :D


5.
Mozog potrebuje kyslík
Koľko šálok kávy potrebujete, aby ste otvorili oči? Aj keď je jednoduchšie vypiť šálku kávy, ranné cvičenie vás prebudí rovnako dobre. Dokonca lepšie. Štúdie ukazujú, že cvičenie vám pomáha vyčistiť hlavu a zvýšiť sústredenie až po dobu 10 hodín po cvičení.
Váš mozog potrebuje kyslík, nie kofeín. Mali by ste preto radšej siahnuť po teniskách ako po káve, aby ste prebudili svoj mozog. Keď to urobíte, budete sa v práci lepšie sústrediť a budete aj výkonnejšie počas celého pracovného dňa.Ako si nájsť čas na ranné cvičenie?
Je to jednoduché. Choďte spať o hodinu skôr a nastavte si budík o pol hodiny skôr, než ho mávate nastaveného normálne. Budete tak o 30 minút dlhšie spať a budete mať aj 30 minút na cvičenie.

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára