13. apríla 2012

Ako si zostaviť jedálniček 4. /Metabolické typy, test

Časť 1. - Ako si zostaviť jedálniček
Časť 2 - Typy postavy 
Časť 3 - Metabolizmus - základy 
Zdravá výživa v kocke 

Domáca štrúdľa kedykoľvek :)
Takzvané metabolické profilovanie ľudí je síce moderný fenomén, ale vychádza zo starodávneho medicínskeho učenia, indickej, čínskej, egyptskej aj gréckej medicíny. Aj v súčasnosti existuje rad lekárov aj vedcov, ktorí upozorňujú na význam biochemickej individuality človeka a podľa nich – čo je pre jedného človeka liek, môže byť pre druhého jedom.

Jednotliví ľudia patriaci do rôzných tzv. metabolických typov, majú niele rôzny vzťah k určitým typom potravy, ale majú aj rozdielne typy spaľovania energie. Každý človek má vzhľadom k svojmu individuálnemu genetickému charakteru aj rôznu potrebu živín.

Keďže nám potrava slúži ako „palivo“, na jedle tiež záleží, či budú dobre vyživené bunky nášho organizmu a či budeme živí a zdraví. Dlhodobý nedostatok správnej stravy vedie k chronickým ochoreniam a ťažkostiam. Niektoré potraviny, ktoré sa nášmu metabolizmu nehodia, nám môžu uškodiť. Naopak niektoré prospejú. Pokiaľ tieto potreby zistíme a zaradíme do jedálnička, budeme zdraví a fit.

Pri určení metabolického typu sú medzi posudzovanými kritériami napríklad vek, chuť k jedlu a chute na rôzne druhy jedla, životné postoje, vitalita, sklon k ochoreniam a alergiám, stravovacie návyky a podobne. Podľa vyplneného testu potom zistíte, že ste typ buď 1. profil – uhľovodanový typ, 2. profil – proteínový typ alebo 3. profil – zmiešaný typ. Na základe toho potom budete vedieť, aká strava vášmu organizmu prospieva.

Ak rozumiete anglicky, odporúčam absolvovať bezplatný metabolický test: Dr. Mercolu

AKO SA STRAVOVAŤ, KEĎ STE SACHARIDOVÝ (uhľovodanový) METABOLICKÝ TYP


Máte väčšinou malý apetít, no o to viac maškrtíte sladkosti medzi jednotlivými hlavnými chodmi. Keďže vaša látková premena pracuje pomalšie, je pre vás nízkotučná strava najlepšia, pretože veľa tuku brzdí vašu látkovú premenu ešte viac. Lepšie urobíte, ak si doprajete zložené sacharidy (ovocie a zeleninu) a chudé bielkoviny. 

Najvhodnejšie potraviny
Bielkoviny

Chudé mäso/hydina - kuracie prsia, chudé bravčové mäso, morčacie prsia, chudá šunka. Ryby - losos, pstruh, treska. Mliečne produkty - cmar, jogurt, syr, mlieko, kefír, tvaroh. Rôzne - ľanové semienka, sójové produkty.


Sacharidy


Celozrnné - chlieb, ovsené vločky, celozrnné cestoviny, ryža, proso. Zelenina - baklažán, hlávkový šalát, karfiol, fazuľa, brokolica, hrach, uhorka, špenát, pór, paradajka, cukina a cibuľa. Ovocie - ananás, jablko, banán, bobuľovité plody, hrušky, žltý melón, čerešne, kivi, papája, broskyňa, sušené ovocie, citrusové plody.


Tuk


Rastlinné oleje s nenasýtenými kyselinami ako olivový, mandľový, ľanový.


Uvedené jedlo jeme v pomeroch: 15 až 20 % proteínov (proteíny sú mäso, hydina, ryby, mliečne výrobky), 70 až 80 % uhľovodanov (uhľovodany sú ovocie, zelenina, obilniny) a 5 až 10 % tukov (tuky sú maslo, oleje a tučné potraviny ako orechy, semená, syry). Nemusíme byť úplne presní – dôležité je že tomuto metabolickému typu robí najlepšie väčšie množstvo uhľovodanov v pomere k proteínom a tukom.


AKO SA STRAVOVAŤ, KEĎ STE PROTEÍNOVÝ TYP

Ste často hladná a jete rada, obľubujete najmä ryby a mliečne produkty. Vaša látková premena beží na plné obrátky, a preto potrebujete extra porciu bielkovín a tuku. Len tak sa budete cítiť zasýtený a nebudete sa rýchlo opäť napchávať.

Najvhodnejšie potraviny

Bielkoviny


Mäso so stredným obsahom tuku - hydina, sekaná, teľacina, jahňacina, morčacina, hovädzina, bravčové mäso a divina. Ryby bohaté na tuk - opekaný sleď, filety zo pstruha, sardinky v oleji, šproty. So stredným obsahom tuku - matjes, tuniak, chobotnica. Mliečne produkty so stredným obsahom tuku - camembert, jogurt, kefír, syr, mlieko, tvaroh, smotana. Rôzne - vajcia, sójové produkty, tofu.


Sacharidy


Celozrnné - chlieb, ovsené vločky, celozrnné cestoviny, musli, ryža, keksy. Zelenina - karfiol, brokolica, uhorka, mrkva, huby, šaláty, špenát, paradajka, cukina, cibuľa, fazuľa, hrášok, šošovica.

Ovocie - ananás, jablko, banán, bobuľovité plody, hruška, mango, papája.

Tuky
 
Živočíšne - áno, ale v rozumnom množstve. Mliečne produkty - maslo, syr (s vysokým obsahom tuku), sladká a kyslá smotana.
Rastlinné oleje - olej z ľanových semienok, olivový a olej z vlašských orechov.
Tieto odporučené potraviny sa jedia v pomeroch: 45 až 50 % proteínov, 30 až 35 % uhľovodanov, 20 % olejov.



AKO SA STRAVOVAŤ, KEĎ STE ZMIEŠANÝ TYP

Stravujete sa vyvážene, no z času na čas sa s chuťou prejedáte a potom jete opäť málo. Keď máte stres, hľadáte útechu v jedle. Vaša látková premena nepracuje ani rýchlo, ani pomaly. Na udržanie hmotnosti či schudnutie potrebujete vyváženú stravu bez obmedzení v konzumácií potravín. Stratégia: Vašu stravu by mala vyzerať takto: 50 % sacharidov, 30 % bielkovín a 20 % tuku.

Najvhodnejšie potraviny:
Bielkoviny


Mäso/hydina - kura, mleté mäso, jahňacina, morčacina, hovädzina, bravčovina, divina. Nízkotučná lososová šunka, morčacie prsia,šunka. Ryba - tuniak, kalamár, losos,
treska, pstruh. Mliečne produkty - jogurt, kefír, syr, mlieko, tvaroh, sladká smotana.

Sacharidy


Celozrnné - chlieb, ovsené vločky, musli, cestoviny, ryža, keksy. Zelenina - baklažán, hlávkový šalát, brokolica, karfiol, uhorka, zelená fazuľka, pór, mrkva, paprika, huby, reďkovka, špenát, paradajka, cibuľa, cukina. Ovocie - ananás, jablko, banán, bobuľovité plody, hruška, kivi, broskyňa, papája, sušené ovocie, citrusové plody. Strukoviny - fazuľa, hrach, šošovica, sója.


Tuky


Rastlinné oleje s nenasýtenými kyselinami - olej z vlašských orechov, olivový a slnečnicový.

Mliečne produkty - maslo, syry, sladká aj kyslá smotana.

Mne vyšiel zmiešaný typ. Môže byť, tak sa stravujem - spontánne. Počúvajte svoje telo - to najlepšie vie, aké jedlo Vám robí dobre. A doprajte mu vždy taký pohyb, na aký sa cíti.
Vy ste aký typ?

Viac info:
Názor odborníka: Dr. Jitka Hořejšová  

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)
Be Fit - Be Yourself - Be Happy
 

1 komentár:

  1. Tiež som zmiešaný týp. :) A tiež súhlasím s tým, že treba dať telu to, o čo si žiada-ak mám chuť na kardio, dám si kardio. Mám chuť na sladké-dám si sladké. Mám chuť posilovať-posilujem. A tak... :)

    OdpovedaťOdstrániť