9. júna 2012

Optimálna výživa...


Zeleninové kokteily sú moje...
Ako na to? Najprv musíte poznať vlastné individuálne zvláštnosti (typy postavy, metabolizmus, zdravie, stav kondície = > viac info TU). Isto ste sami mnohokrát narazili na protichodné odporúčania mnohých odborníkov, nehovoriac o povrchných článkoch v časopisoch, ktoré sú stále dookola opisované z tých zahraničných. Zabudnite na tieto rady prosím.
Potom sa niet čomu čudovať, keď máte z toho všetkého guláš v hlave a stále neviete, čo je pre Vás vhodné a čo nie je vhodné. Pokusom a omylom prichádzate k vlastným najmä negatívnym skúsenostiam, ktoré vás stoja mnoho času, energie a v neposlednom rade aj prostriedkov. Vaša chuť niečo nové skúšať a riešiť je minimálna. Prichádza posledná zúfalá fáza vykašľania sa na pokusy a omyly a šup ho do pôvodných koľají s postojom zmierenia sa s osudom chronicky chudúceho človeka, ale s pocitom: "veď si doprajem - veď sa mám rád, alebo to tak nie je?"
Nuž na tomto sa nedá odhliadnuť od Sokratovho učenia: "Ak nie sú zdravší tí, ktorí jedia veľmi mnoho od tých, ktorí jedia len toľko, koľko potrebujú, tak nie sú vzácni tí, ktorí vedia mnoho, ale tí, ktorí vedia užitočné veci."
Pamätajte na princíp "počúvania svojho skutočného tela" a správna cesta vás neminie. A tento princíp je najviac užitočná "vec".

Momentálne som doma, vo svojom rodnom meste. Nádhera. Ranný beh 9 km - hore kopcom-dole kopcom, zabiják stehien a zadku -  už mám za sebou, na raňajky domáci kefír...aaaaaa! neviem sa dočkať na mamine bryndzové halušky. Mňňňňam, najlepšie na svete!!! Poobede rodinné návštevy, jazda na koni, večer futbal...no, komu je lepšie?! Prajem krásny víkend, pá!

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy

3 komentáre:

  1. A KOMU FANDIS?
    BRYNDZOVE SU FAJN...
    ALE LEN KED SU DOBRE HALUSKY A KVALITNA BRINDZA,
    INAK JE TO TRAGEDIA.

    apropo k clanku, neviem ci clvoek sa ma stravovat ako to citi, lebo bilimi, anorexia,je dokazom, ze ludsky mozog vie telo tak zblbnut, ze dopadnu ako dopadnu.

    inak povedane, treba zobrat na pomoc fyziku a cisla. prijem energie (stravy)musi byt o kusok mensi ako vydaj, inak priberame.

    a strava ma byt taka, aku dokazeme jest cely zivot. Takze tym padaju vsetky diety. Jedz co ti chut, ale zvaz kolko je tam energie a kolko si do tej chvile spalil. Kto to dodrzi, ten je za vodou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cau Tomik, suhlasim s tebou na 100 %, dik za koment. Hlavne sa mi paci myslienka, ze strava ma byt taka, aku dokazeme jest cely zivot...t.j. co je pre mna dobre, pre niekoho ineho to moze byt cista katastrofa, kazdy by mal poznat svoje vlasnte telo, organizmus, ze co potrebuje, ako funguje najlepsie.
      No a diety sem teda absolutne nepatria, ale podla mna ani fast food....kazdy extrem je zly!
      Halusky boli vydarene, so slaninkou ako treba, mnaaaaam, vcera som robila tvarohovu, makovo-visnovu strudlu, a tie boli skvele, myslim si ze pri mojej pohybovej aktivite si sem-tam mozem dopriat taketo lahodky :)))

      No a rozhodne fandim: TALIANOM!!! Ty?

      Odstrániť
  2. Mna moc futbal - pozeranie nanho neberie, ja radsej sportujem ako na to pozeram. Iba hokej si pozrem aj ako divak, ale to tiez len ked nasi hraju a hraju dobre...

    myslim si ze ty mozes jest cokolvek, a nebolo by to na tebe vidno.
    lebo mas isto vacsi vydaj ako prijem..

    a velmi sa mi paci tato myslienka..

    Ak nie sú zdravší tí, ktorí jedia veľmi mnoho od tých, ktorí jedia len toľko, koľko potrebujú, tak nie sú vzácni tí, ktorí vedia mnoho, ale tí, ktorí vedia užitočné veci."

    OdpovedaťOdstrániť