23. júla 2012

Najväčšie bežecké chyby

Žiadna rozcvička

Začať bez rozcvičky je obrovskou chybou. Poriadne zahriatie a natiahnutie svalov pred behom predchádza nepríjemným zraneniam. Okrem toho zrýchli krvný obeh, čím chráni svaly pred natrhnutím. Pozor však na rýchle strečingové pohyby, aby nedošlo k úrazu ešte skôr, ako začnete. Zamerajte sa skôr na rozklusanie. 

Precenili ste začiatok

Niekedy sme takí nadšení z prvých metrov, že máme nutkanie to poriadne rozpáliť už na začiatku. Výsledok sa dostaví okamžite, keď nevládzete s dychom. Na začiatku sa riaďte pravidlom: menej je viac. A opakujte si ho, až kým neminiete cieľovú čiaru.

Nesprávna technika

Aj vám prídu trápne rôzne predkopávania, zakopávania, keď pozorujete skupinku bežcov. Určite nie ste sami, ale vedzte, že aj to má svoj význam. Zlá technika je jednou z príčin neefektívneho využívania energie, limitovania rýchlosti a výkonnosti v bežeckých disciplínach.

Na svalovú horúčku športom

V tomto prípade však nič také neplatí a namáhané telo potrebuje oddych, a nie ďalšie cvičenie. Ak cítite svalovú horúčku, minimálne pár dní by ste si mali dať od aktívneho pohybu pokoj, inak riskujete ďalšie pretrénovanie a trhliny svalov. Chvíľu vydržte, relaxujte. Bez oddychu len ťažko podáte kvalitný výkon.

Každý môže behať dlhé trate

S trpezlivosťou a usilovnosťou by to síce mnohí časom zvládli, ale určite nie každý. Zranenia na chodidlách, členkoch či kolenách, akékoľvek ortopedické zmeny na nohách či nadváha sú najväčšou prekážkou pri vytrvalostnom behu. Druhým dôvodom je, že beh človeku jednoducho nevyhovuje. Takže, ak vám nie sú polmaratóny po chuti, nenúťte sa.

Nechuť prejde

Často sa stretávame s tým, že ľudia behajú s nedostatočnou motiváciou, ba priam s nechuťou, čo je najväčšou chybou. Ak vás to nebaví a do behu sa nútite, jednoducho to nerobte. Behať sa má pokojne, s ľahkosťou a pre radosť. Ak to tieto pocity vo vás ani zďaleka nevyvoláva, nájdite si radšej šport, ktorý vás baví viac.

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára