11. apríla 2012

Ako si zostaviť jedálniček? - časť 2./ Typy postavy

Ako si zostaviť jedálniček - časť 1.

TYPY POSTAVY:
Be Fit = mať silné a pevné telo, prípadne chudnúť sa dá aj zdravo. Ako? Jedným z riešení je rešpektovať svoje telo, svoj typ postavy, ktorý každý z nás dostal do vienka pri narodení. Na každého platí niečo iné. Funguje to v živote, v práci, v stravovaní aj v športe.  Preto by sa každý človek v športovaní mal riadiť - okrem vlastného vnútorného pocitu - predovšetkým individuálnymi cieľmi, potrebami a "nedostatkami" vlastného tela.
Boli časy, keď som sa vyslovene hanbila za svoje telo, za svoje mužské krivky. Teraz som už na seba hrdá, aj keď vôbec nie som dokonalá. Kdeže! Moje telo je však zdravé, silné a šťastné, čiže lalala. Myslím, že som sa dopracovala k pocitu, že som so sebou spokojná, a to sa netýka len mojej hmotnosti, ale všetkých telesných zmien, ktoré súvisia s pravidelným cvičením a vyváženou stravou. Viem, že nikdy nebudem mať gumové telo gymnastky, či bujné krivky a "dokonalé miery" Marilyn Monroe...nevadííííííí! Podstatné je ako vyzeráš a kto si AKO CELOK. Som kto som, som Tímea in motion = Be Yourself :o)

Preskúmajte svoje telo
V prvom rade by ste si mali sebakriticky ujasniť klady a zápory svojej postavy, ako aj ciele, ktoré by ste chceli cvičením dosiahnuť. Postavte sa pred zrkadlo, posúďte typ svojej postavy a na základe toho zamerajte svoj tréning. 

 Poďme si teda vysvetliť, aké typy postavy poznáme: 

JABLKO:
Charakteristika:
Ramená širšie než boky, horná časť tela kratšia, plnšie prsia, nevýrazné boky. Tuk sa ukladá skôr v oblasti brucha a vrchnej časti chrbta, výhodou tohto typu je plochý zadok a zvyčajne nádherne štíhle nohy.Tento typ postavy je typickejší pre mužov, hlavne keď ide o tzv. pivné brucho.
Pohyb: 
Cviky v posilňovni alebo doma, zamerané predovšetkým na spevnenie brušného a chrbtového svalstva sú nesmierne dôležité pre tento typ postavy. Aeróbne športy, áno => bicyklovanie, aerobik, rýchla chôdza, pomalý beh, tenis či plávanie, všetko radšej v pomalšom tempe, netreba to prehnať s príliš vysokým nasadením a tempom.
Zdravotné riziko
Keďže sa tuk drží prevažne v hornej časti tela, čím ohrozuje väčšinu životne dôležitých orgánov, znamená to, že ľudia s typom postavy jablko sú náchylnejší na kardiovaskulárne ochorenia – vysoký tlak, cholesterol, problémy so srdcom a pod. 

HRUŠKA:
Charakteristika:
Ramená sú úzke, pás je posadený nižšie, horná časť tela je predĺžená, boky i členky sú silnejšie. Tuk sa hromadí najmä v oblasti stehien, bokov či zadku. Hruška sa čaštejšie vyskytuje u žien.
Pohyb:
Zamerajte sa taktiež na kondičné športy – beh, chôdza, bicykel – tieto vytrvalostné aktivity Vám pomôžu schudnúť v dolnej časti tela. Naopak, na hornú časť tela - chrbát, ramená, paže, môžete cvičiť vo fitku.
Zdravotné riziko
Pri tomto type postavy je väčší predpoklad vzniku celulitídy, opúchanie nôh a vzniku kŕčových žíl.

PRESÝPACIE HODINY:
Charakteristika:
Širšie ramená, bujné poprsie, osí pás, širšie boky a zadok, veľmi súmerná postava.. Pri tomto type postavy prakticky neexistuje žiadna typická oblasť, kde sa tuk ukladá najčastejšie.
Pohyb:
Hoci tuk sa ukladá rovnomerne, často sa nahromadí v oblasti hrudníka, brucha, zadku či stehien. Pre formovanie postavy sa odporúča vytrvalostný šport a posilňovanie zamerané na celkové zvýšenie kondície. 
Zdravotné riziko:
Tráviace ťažkosti, pomalší metabolizmus napr. únava po jedle, poruchy metabolizmu. napr. cukrovka.

VALEC, čiže ja!!! :))), tzv. atletická postava:
Charakteristika:
dlhé paže, hranatá horná časť, útly hrudník, úzky chrbát, štíhle nohy. Problémovými partiami sú oblasť brucha, bokov a vnútorná časť stehien.
Pohyb: 
Spojenie aeróbneho športu s návštevou posilňovne je to pravé pre postavu v tvare valca
Zdravotné riziko:
Keď nešportujete, tuk nahromadený v oblasti brucha môže byť nebezpečný pre vnútorné orgány, tzv. skrytá obezita.

Nečakajte, že vaša "základná, vrodená" postava diametrálne zmení tvar, genetiku totiž neoklamete. Určite však vo vašich možnostiach je popracovať na celkovom vzhľadnejšom tvare Vašej postavy a Vášho vnútra = Be Happy!

 Metabolizmus - základy

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :) 

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára