8. apríla 2012

Malinovky a iné sladené nápoje

Čo koľko cukru obsahuje...
U nás sa pije viac sladených malinoviek než vody. Priemerne ročne každý muž, žena a dieťa vypijú približne 43 l sladených nápojov. Mnoho odborníkov sa vážne znepokojuje nad zdravotnými následkami, ktoré môže priniesť tento negatívny trend. Ja ich NIKDY nepijem, fakt NIKDY!!! (Ak by ma niekto niekedy uvidel piť nejakú sladenú hrôzu, nech mi to napíše verejne do komentov, pls).
 
Nie sú sladené nápoje dobrý spôsob, ako zabezpečiť organizmu dostatok tekutín?
Vezmite si pohár vody, pridajte 12 kociek cukru a niekoľko ďalších prísad a výsledok je taký istý, ako keby tam bola ktorákoľvek sladená malinovka.

Nadmerný príjem cukru zo sladených nápojov môže vyvolať najmenej päť negatívnych vedľajších účinkov:
» Nedostatočná výživa.
Väčšina sladených nápojov obsahuje 500 až 750 kJ (120 až 180 kcal) energie vo forme cukru. Žena s priemernou hmotnosťou a so sedavým zamestnaním potrebuje iba 5000 až 6700 kJ (1200 až 1600 kcal), aby si udržala optimálne kilogramy a dobré zdravie. Dve alebo tri sladené malinovky denne môžu výrazne obmedziť jej príjem potravín, a tým zároveň aj prísun vitamínov a ďalších výživných látok. Ak táto situácia trvá dlhší čas, môže u nej vzniknúť až stav podvýživy. V podstate sa to vzťahuje aj na priemerného muža so sedavým zamestnaním, ktorý denne potrebuje približne 6700 až 10 000 kJ (1600 až 2400 kcal) energie.

»
Nadváha.
Energia zo sladených nápojov sa pripočítava k energii zo skonzumovaného jedla. Každý jej nespotrebovaný nadbytok sa ukladá vo forme tuku.

»
Nevyrovnaná hladina glukózy v krvi. Cukor neobsahuje nijakú vlákninu, a preto po vypití sladeného nápoja nastáva jeho rýchle vstrebávanie a následne aj rýchle zvyšovanie glukózy v krvi, čo sa prejaví ako príval energie. Po vzostupe hladiny glukózy začne organizmus vylučovať inzulín, aby dosiahol jej pokles a jej využitie v bunkách. Po rýchlom poklese glukózy často nasleduje pocit slabosti. Toto sa môže premeniť na začarovaný kruh, ktorý sa ľudia snažia preklenúť tak, že siahajú po ďalšej sladenej malinovke alebo po iných sladkostiach.

»
Poruchy trávenia. Ak sa napijete sladeného nápoja vtedy, keď organizmus spracováva potravu, nastane spomalenie tohto procesu, pretože telo sa musí najprv vysporiadať s novou energiou z cukru. Jedno, maximálne dve napitia pravdepodobne nie sú až také závažné, ale keď to urobíte niekoľkokrát denne, výsledkom môžu byť poruchy trávenia.

»
 Prekyslenie žalúdka. Väčšina sladených malinoviek zvyšuje vylučovanie kyseliny chlórovodíkovej a spolupodieľa sa na veľmi nepríjemnom úkaze, ktorému hovoríme pálenie záhy.
 
A čo malinovky light, je to lepšia voľba?
Pohar cistej vodyMalinovky light (neobsahujú cukor, ale umelé sladidlo aspartam, ktoré poznáte podľa červeného veterníka a značky Nutra Sweet) možno vyriešili problém s kalóriami, možno... Väčšina malinoviek, či už s cukrom alebo bez, obsahuje rôzne konzervačné prísady, farbivá, príchute a ďalšie chemické látky. Všetky predstavujú zbytočnú záťaž organizmu, ktorý sa ich musí zbavovať. Niektoré z nich dokonca môžu podráždiť aj sliznicu žalúdka.
Väčšina takýchto nápojov, s cukrom aj light, obsahuje kyselinu fosforečnú. Ľudia u nás i tak konzumujú priveľa fosforu, ktorý sa potom vylučuje obličkami spolu s vápnikom. Predovšetkým ženy so zvýšeným rizikom osteoporózy by si mali uvedomiť, že každý pohár sladenej malinovky ich môže pripraviť o určité množstvo drahocenného vápnika, a ten im raz bude určite chýbať.
 
Ktoré tekutiny sú najzdravšie?
Najideálnejšia je voda. Neobsahuje žiadnu energiu, nevystupuje do procesu trávenia a nedráždi žalúdok. Voda je presne to, čo naše telo potrebuje. Koľko by sme jej mali piť? Toľko, aby náš moč bol priehľadný - asi 6 až 8 pohárov denne.

Koľko vypijete každý deň energie?

Nápoj  Množstvo  Energia kJ (kcal)
Káva, smotana, cukor 1 šálka 315 (75)
Pomarančová šťava 1 pohár 460 (110)
Sladená malinovka 0,3 l 590 (140)
Malinovka light 0,3 l 0
Nízkotučné mlieko 1 pohár 380 (90)
Plnotučné mlieko 1 pohár 670 (160)
Pivo 0,3 l 430 (105)
Bylinný čaj 1 hrnček 0
Minerálna voda 0,3 l 0
Zdroj:  Dynamický život, Advent-Orion Vrútky, 2000

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára