12. apríla 2012

Ako si zostavit jedálniček - časť 3./Metabolizmus základy

Khm, Vážení Moji Čitatelia....dnes budem vážna a vedecká, a teda pokúsim sa Vám vysvetliť, čo to vlastne slovíčko "metabolizmus" znamená, ako aj faktory ktoré majú zásadný vplyv či už na zrýchlenie alebo spomalenie metabolizmu.



Ako si zostaviť jedálniček - časť 1.
Ako si zostaviť jedálniček - časť 2. / Typy postavy


Metabolizmus - alebo látková výmena, je veľmi zložitý proces, a ide vlastne o široké spektrum nepretržitých chemických a telesných procesov, ktoré udržiavajú telo pri živote a vo funkčnom stave. Veľmi laicky povedané, metabolizmus je množstvo kalórií, ktoré telo využíva na svoje prežitie. Je ovplyvňovaný celým radom faktorov, ako napríklad vekom, hmotnosťou, fyzickými aktivitami či stravovacími návykmi.


Najmenšie množstvo energie, ktoré telu stačí akurát na prežitie , nazývame bazálna rýchlosť metabolizmu alebo BMR. Sem patria kalórie potrebné na dýchanie, krvný obeh, trávenie a ďalšie telesné funkcie. V spánku sa spotrebuje množstvo energie na úrovni BMR,  ale pri nejakej namáhavej činnosti, napríklad jazde na bicykli, behu, môže byť množstvo spotrebovanej energie až sedemkrát vyššie.

Tempo, akým metabolizmus premieňa stravu na využiteľnú energiu, sa označuje ako rýchlosť metabolizmu. Vo všeobecnosti platí, že metabolizmus zrýchľuje: 
  • pravidelná strava (5-6x denne), 
  • pravidelný pitný režim (čistá, nebublinková voda, žiadne sladené nápoje), 
  • pohyb - teda svaly: dá sa povedať, že "viac svalov viac zje". Svaly jedia za vás. Ak ich máte, "zo vzduchu" určite nepriberiete.
Líši sa metabolizmus žien a mužov?
Metabolizmus majú obe pohlavia rovnaký, ale hlavný rozdiel spočíva v svalovej hmote, ktorej majú muži viac. V dôsledku toho spaľujú kalórie rýchlejšie. 

Aj vy máte pocit, ze čím ste starší tým rýchlejšie priberáte?

Aj keď sa naše stravovacie návyky v priebehu života príliš nemenia, čím sme starší, tým rýchlejšie priberáme na hmotnosti. Je to preto, že metabolizmus sa spomaľuje. Ak si teda chceme udržať rovnakú hmotnosť: menej jesť, alebo viac športovať. Vyberte si :) Ja som za druhú možnosť...

Čo spomaľuje metabolizmus?
- Opakované nezmyselné redukčné diéty: keď telo zistí, že nastala reštrikcia potravy, prepína sa do maximálne úsporného režimu. je to obranný reflex. Telo preto siahne po jediných dostupných bielkovinách – po vlastných svaloch!!! Chudnutie sa zdá byť podľa váhy úspešné, ale taký človek často stráca predovšetkým vodu a svalovinu. Po nejakom čase to s diétou už dlhšie nevydrží. Začne jesť "normálnejšie" a zas rýchlo priberie. Vráti sa spravidla o nejaké to kilo vyššie, než bola hmotnosť pred rozhodnutím schudnúť. No pôsobí tučnejšie, než predtým, pretože to, čo priberie už nie je svalovina, ale viac tuku. A málo svalov neznamená len slabosť, ale aj slabší metabolizmus. Svaly sa totiž podieľajú na "pálení" energie. Ak ich máte veľa, "pália" energiu aj keď práve nič nerobíte…
 
Áno, príroda je nespravodlivá
Možno si v duchu kladiete otázku, kde je tu spravodlivosť. Prečo jeden človek môže jesť a nepriberie, zatiaľ čo iný človek "priberie aj zo vzduchu". Moja štandardná odpoveď znie:  každý sme iný. Je to možno nespravodlivé, možno to zažívate, ako krivdu, ale je to strata času riešiť veci, ktoré sú dané.
Pracujte na tom, aby váš metabolizmus bol čo najrýchlejší. Porovnávať sa s druhými je len stratou času.
Mnohými diétami absolvovanými po sebe si mnoho obéznych ľudí tak spomalilo metabolizmus, že už priberajú aj z veľmi malých porcií jedla.
Športujte! Postupne sa vám začne zrýchľovať metabolizmus a "spáli" oveľa viac, než predtým. 


Sledujte môj blog: tréningy pre Vás vždy v nedeľu, motivačný jedálniček vždy v sobotu, motivácia a optimizmus - denne....a pýtajte sa kľudne :o) Poradím, pomôžem.

Aký ste metabolický typ, ktoré potraviny sú pre Vás najviac vhodné, už zajtra!!! :)

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)
Be Fit - Be Yourself - Be Happy




zdroje: metabolizmus.sk, Látková premena z Wikipédie

4 komentáre:

  1. pekne si to zhrnula,
    este by ma zaujimalo preco niekto nevie pribrati ci uz na tukoch alebo svaloch, aj ked je uplne hovadiny (sladkosti), a iny priberu aj po malej ticinke.

    nemyslim si ze je to v tom ze ten jeden nikdy nemal dietu. V com to je?

    potom druha otazka,
    Preco sa vekom metabolizmus spomaluje?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. TAK AZ PO PRVOM POSTE MI TO PONUKLO TU MOZNOST PRHLASIT SA NA ODBER.
    OKI SUPER,-)
    TAK MOZME DALEJ AKCNE DISKUTOVAT...

    :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak co, funguje to? Dik za otazky, ten metabolizmus je inac strasne komlikovana vec, neda sa to vsetko zhrnut do jedneho clanku, tak bude dalsi post, tam skusim odpovedat aj na tvoje vynikajuce otazky :D

      Odstrániť