9. decembra 2012

10 zákerákov

Na brušné svalstvo najviac zaberajú rôznorodé cviky a pestré športové aktivity. OMYL!!! Brušné svaly sa budujú predovšetkým v kuchyni!!!  Môžete cvičiť od rána do večera, pomôcť či naopak uškodiť môže bruchu predovšetkým jedálny lístok. 
Tieto potraviny by ste teda mali buď úplne vylúčiť, alebo obmedziť na minimum.

1. Malinovky a sladené nápoje

Sladené, energetické nápoje obsahujú toľko cukru, že keby ste ich mali ako kocky rozložené pred sebou, nezjedli by ste ich, aj keby vás niekto nútil. Preto džúsy (výnimka: 100 % čerstvo vyšťavené), energetické nápoje a sladené vody rôzneho druhu obmedzte (ja ich nepijem vôbec, nikdy, ani na Vianoce :)). Vymeňte ich za vodu (sem tam čisté minerálky), tá je ideálna a najzdravšia!

2. Biela múka

Pečivo, cestoviny z bielej múky sa vám rovno ukladajú tam, kde nechcete. Rafinovaná biela múka vám nedodá žiadne živiny, len sacharidy, ktoré sa pri nedostatočnej fyzickej aktivite ľahko zmenia na tuky a usadia sa na tých najhorších miestach. Už viete, biely cukor, bielu múku nejem vôbec.

3. Údeniny

Obsahujú veľa soli, ktorá zadržiava vodu a bráni metabolizmu fungovať na plné obrátky. Sem tam si ich ale doprajem :).

4. Ovocie na večeru

Presne tak! Ani ovocie na večeru nie je ten najlepší nápad! Ovocie obsahuje veľa ovocných cukrov, ktoré počas dňa dokážete spáliť, no večer už si s ním vaše telo nevie poradiť. Dajte si ovocie, ale cez deň!

5. „Zdravé“ vločky na raňajky

Zdravé raňajky? Dajte si pozor na rôzne hotové zapekané či pražené vločky s čokoládou či ovocím, ktoré sú kalorickejšie než obyčajný chlieb s lučinou a paprikou. Navyše, obsahujú strašne veľa cukru, umelých farbív, konzervantov, hrôza... Müsli si radšej urobte doma, z čistých ingrediencií, alebo sledujte etikety! Aj v obchodoch sa predávajú dobré müsli bez pridaného cukru...

 6. Tavené syry

Okrem toho, že nie sú vôbec zdravé sú tieto polotovary nevhodné ani "na brucho". Obsahujú veľa solí a „éčiek“, ktoré telu len škodia. Tavené syry som nikdy nemala rada, chvála Bohu!

7. Mrazená pizza

Každý sa občas ponáhľa, ale odbiť obed mrazenou pizzou, to nie je dobrá myšlienka. Niektorí výrobcovia prekvapia iba štvorpercentným obsahom zeleniny! Zvyšok tvoria éčka, biela múka, údeniny a syr. Mrazenú pizzu som v živote nejedla, ani nechcem.

8. Tvrdé syry

Ešte raz syr. Tvrdé syry ako gouda, eidam, parmezán sú najtučnejšie zo všetkých. Takže pre svoje štíhle bruško ich určite na večer vynechajte (mozarella, nízkotučné tvrdé syry, cottage, feta, ovčí syr sú však ideálne na večeru.).

9. Nátierkové maslo

Ďalším hriechom sú kupované nátierky, šaláty (s obsahom majonézy) a nátierkové maslá. Zvyknite si ich radšej vyrábať samy! Iba tak budete mať prehľad o ich zložení. Asi som divná, v živote som nejedla nátierkové maslo, teda raz som ho ochutnala a...radšej nie, ďakujem. Domáce nátierky z kvalitných surovín však milujem a kedykoľvek.

10. Müsli tyčinka

Je najväčším zradcom. Keď sa do nej zahryznete, máte pocit, že pre svoju líniu robíte to najlepšie. Opak je pravdou. Sú totiž plné cukrov. Ak si kúpite tie s čokoládovou či čokoládovou polevou, môžete na diétu rovno zabudnúť. Zase, zlaté pravidlo: čítať etikety!!!

5 komentárov:

  1. Myslím si, že Tvoje rady sú ok, ozvi sa ...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj, uz sa to stalo... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj chcela by som sa spýtať jednu otázku , cvičila som dnes od 17:00 do 19:00 možem si dať po treningu ananas a za hodinku si dat zeleninovy salat s tuniakom ? pýtam sa hlavne na ten ananas či si možem dat po treingu:) dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  4. podla mňa sa može jesť aj toto, len nie každý deň a veľa.....

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Áno ale nie ananás v konzerve v sladkom náleve. Čerstvo očistený práve kúpený áno... Ananás je super spaľovač tokov no neprežeň to... Nie vo veľkom množstve. Jo? :-) Haloooooo a hlavne buď si daj šalát alebo ananás snáď nechceš zničiť 2 hodiny driny cica uvedom si je to večera ktorá ma byť ľahká.

    OdpovedaťOdstrániť