22. mája 2012

Výživa a výkon...PRED

Výživa pred tréningom



Výživa pred tréningom je veľmi dôležitá. Určuje či bude športovec schopný v posilňovni dosiahnuť svoje maximá alebo nie. V prvom rade je dôležitá výživa klasická, teda jedlo. Jedlo by malo byť skonzumované hodinu alebo dve pred tréningom. Závisí to od metabolizmus konkrétneho športovca a tiež od množstva prijímanej potravy. Každý si svoj optimálny čas a množstvo musí odsledovať sám. Výživové doplnky určené na užívanie pred tréningom sa konzumujú spravidla 15 až 45 minút pre ním.

Hovoríme samozrejme o jedle, ktoré svojim zložením podporuje požadované výsledky, to znamená zvyšuje silu svalov, zlepšuje výdrž, dodá potrebnú energiu, povzbudí, pomôže spaľovať tuk a tiež zlepšuje koncentráciu. Konkrétny zámer určuje zloženie predtréningového jedla.

Vhodné jedlo by malo pozostávať z:

Ovocie – ovocie je vhodné konzumovať prakticky kedykoľvek počas dňa. Rozťahuje cievy, čím znižuje tlak a uľahčuje prácu srdcu. Tento efekt je obzvlášť žiaduci v prípade ak užívate napríklad kofeín, alebo rôzne spaľovače tukov, keďže zabraňuje zvyšovaniu krvného tlaku. Tým šetrí organizmus.

Okrem toho ovocie obsahuje množstvo vitamínov a jednoduché cukry ako pohotovo dostupnú energiu. Medzi najvhodnejšie sa vo všeobecnosti považujú banány a pomaranče. Obe obsahujú draslík a elektrolyty, ktoré pôsobia ako prevencia pred kŕčmi.

Karbohydráty – sacharidy s nízkym glykemickým indexom sú najvhodnejšie. Telo ich spracúva a rozkladá pomalšie, preto sa energia z nich uvoľňuje dlhší čas čo je výhodné predovšetkým pri dlhšie trvajúcom výkone. Odporúča sa  ryža, celozrnný chlieb alebo pečivo a celozrnné cestoviny.

Bielkoviny – bez nich svaly jednoducho neporastú. Zaisťujú okrem iného správny pomer dusíka vo svaloch. Ideálne sú vajcia, ktoré majú vysokú nutričnú hodnotu bielkovín, kuracie prsia, ryby, mliečne bielkoviny: tvaroh, cottage, srvátka.

Nezabudnite na dostatočný príjem tekutín pred aj počas tréningu!
Pozor na stravu...ráno keď idem behať (kratšie vzdialenosti, okolo 7-8 km) tak vypijem čaj + 1/2 banán, to mi stačí, veď neidem behať maratóny, slabosť som necítila nikdy zatiaľ, práve naopak. Po behu sa však samozrejme poriadne naraňajkujem (no nie anglické či americké raňajky, haha, to len sem-tam cez víkend.) Ale silový tréning nalačno je podľa mňa hlúposť, navyše nechápem aký by to malo mať význam. Preto pred silovým tréningom, si zvyčajne doprajem vločky s bielym jogurtom, ovocím (čerstvé, sušené), alebo 2-3 banány.

Dnešný ranný beh úspešne absolvovaný - 7 km. Pred behom jablko, po tréningu cottage cheese s banánom...ani dážď ma nezastaví, práve naopak, milujem behať v daždi! Nepoznám výhovorky, milujem beh - milujem pravidelný pohyb, nemám rada lenivosť, všetko je len otázka zvyku, silnej vôle a odhodlania. Skvelé ránko ide sa pracovať, večer do kina, majte sa, pá!
Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy
 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára