 |
(zdroj: Vlado Zlatoš) |
Čo by (ne)malo byť na etikete
- čím viac má produkt bielkovín, tým nižší glykemický index (GI) bude mať výsledné jedlo a to je dobre
- čím
viac má jedlo sacharidov, tým dôkladnejšie ho musíte skombinovať s
ďalšími zdravými potravinami (bielkovinového, tukového a zeleninového
pôvodu), aby ste zabránili neželanej metabolickej odozve (zvýšené
vylučovanie inzulínu)
- odsledujte koľko má produkt tukov a o aké tuky ide, všetky rastlinné druhy tukov (okrem kokosového oleja a sójového lecitínu)
sú pre vaše zdravie menej prospešné a ich príjem vo výžive si treba
dôkladne odkontrolovať (absolútne najdôležitejší je pre naše zdravie rybí tuk)
- čím
viac má produkt cukrov, tým horšie pre vás po každej stránke (dbajte na
to, aby na prvých 3 miestach v zložení nebol žiaden cukor, hlavne nie jednoduchý cukor)
Máte len 3 možné cesty výberu:
- (1) skutočne dobré potraviny (5% tovarov)
- (2) kompromisné potraviny ako cesta menšieho zla (15% tovarov)
- (3) potraviny ako úplná katastrófa pre naše zdravie i vitalitu (80% tovarov)
Spotrebitelia, ktorí sa zaujímajú o to,
aké látky prijímajú v potravinách, by si pred zakúpením výrobku mali
pozorne preštudovať jeho etiketu a zloženie. Čítať vie každý, no nie
každý už vie, čo jednotlivé pojmy znamenajú. Ja čítam-porovnávam všetko, SBSkári ma MILUJÚ!!! hahahahaha :P
Cukry a tuky
Množstvo
ľudí si myslí, že pojem sacharidy vyjadruje to isté ako slovo cukry.
Nie je to však pravda, pretože cukry sú časťou sacharidov. Okrem cukrov
do sacharidov patrí napríklad škrob, celulóza, pektín či kyselina
hyalurónová. S cukrami sa spája aj ďalšia mylná informácia – výrobky
bez cukru. Výrobky označené „bez cukru“ cukor obsahujú, je ho však
menej ako pol gramu na sto gramov alebo sto mililitrov výrobku. Niektorí
spotrebitelia si tento výraz tiež zamieňajú s pojmom „light“. „Light“
potraviny nemusia byť automaticky zdravé. Ide o výrobky, ktoré majú
energetickú hodnotu zníženú minimálne o tridsať percent oproti pôvodným
porovnateľným výrobkom. Tento úbytok sa zvyčajne docieli náhradnými
sladidlami.
Tuky sú zas pre množstvo ľudí strašiakom, kvôli ktorému priberajú alebo nemôžu schudnúť. Nie sú však len nežiaduce – naopak,
bez niektorých tukov by bol znemožnený správny chod organizmu. Preto
pri kúpe výrobkov treba v rámci tukov rozlišovať a vyhľadávať nenasýtené
mastné kyseliny, pretože znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi a
zvyšujú hladinu toho „dobrého“. Všimnite si, že výrobky typu "0 % tuku" obsahujú hriešne veľa cukru...tak radšej ten zdravý tuk!!!
A
napokon, pri čítaní etikiet sa stretnete aj s pojmami „bio“ alebo
„GMO“. Zatiaľ čo potravinám označeným GMO by sme sa mali vyhýbať,
pretože pri ich výrobe boli použité geneticky modifikované organizmy,
bio potraviny sú zdraviu prospešné. Pochádzajú totiž z ekologického
poľnohospodárstva a pri ich spracovávaní sa využívajú prirodzené
postupy.
Ženy moje, pozor na ovocné jogurty!!! = kopa zbytočného cukru (niekedy až 15g/100g, aaa!) a farbivá
- kupujem si biely jogurt (najčastejšie grécky) a väčšinou si doňho dám ČERSTVÉ sezónne ovocie (prípadne sušené) a ľanové semienka (a iné orechy - za hrsť)
Takisto, pozor na 100%-né džúsy, väčšinou ide len o koncentrát!!!
A ešte niečo na záver:
Váha: 58 kg
Výška: 179 cm
Na udržanie hmotnosti, potrebujem PRIBLIŽNE (pri normálnej fyzickej aktivite):
Kalórie: 2100
Sacharidy: 265g / deň
Bielkoviny: 75g / deň
Tuky: 64g / deň
Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)