Dnes som si urobila také rockové ránko - 8.5 km na Nirvanu, spomienka na staré dobré mladé časy :))). Pred behom jablko, po behu cottage (bez banánu) a káva (bez cukru!). Milujem ranný beh, vrelo odporúčam, len pozor! vysoko návyková aktivita, hlavne v lete... ;)
Už vieme, že mať príliš veľa tuku, soli a prázdnych kalórií v našej strave 
je nebezpečné, ale málo z nás zvažuje príjem 
cukru. 
Problém je v tom, že naša každodenná strava obsahuje „skrytý“ cukor, ktorý 
znamená príjem cukru vysoko nad odporúčané limity, a tým aj riziko 
vzniku mnohých ochorení resp. obezity. 
Cukor sa prekvapivo nachádza aj vo veľkom množstve slaných potravín, ako sú rôzne omáčky a hotové jedlá. V
 skutočnosti je veľmi pravdepodobné, že cukor obsahuje oveľa väčšiu časť
 nášho jedálnička, než si uvedomujete. Je iróniou, že "zdravšie“ jedlá 
so zníženým obsahom tuku v skutočnosti obsahujú viac cukru. 
 "Odstránením tuku zo spracovaných potravín ich robí menej atraktívnymi 
pre naše chuťové poháriky. Nevyhnutným dôsledkom je, že výrobcovia tak 
navýšia ostatné zložky vrátane cukru, aby obnovili chuť a textúru," 
hovorí odborník.
Koľko cukru číha v našich obľúbených jedlách a nápojoch - vrátane tých, ktoré mnohí považujú za zdravé. Smernice
 odporúčajú, aby "pridané" cukry – tie, ktoré sa používajú na sladenie 
potravín, šumivých nápojov, medu, sirupov a ovocných štiav - netvorili 
viac než 10 percent celkovej energie získanej z potravín. To je
 približne 50 gramov cukru denne, čo zodpovedá desiatim kockám cukru pre
 dospelých a staršie deti, a deväť pre deti od päť do desať rokov.
Len jedna pol litrová fľaša koly vás dostane 
za túto hranicu!!! Alebo mliečny koktail z McDonaldu, ktorý obsahuje 
neuveriteľných 16 kociek cukru. Dokonca aj "zdravé" šaláty obsahujú dve 
kocky cukru. Pamätajte si, že hovoríme o pridanom cukre ako sladidle.
Cukry
 v zelenine, mlieku a v ovocí (na rozdiel od ovocných štiav), vrátane 
sušeného ovocia, nespôsobujú v našom organizme až takú spúšť. Takže
 ak prijímate väčšinu cukru z týchto zdrojov, môžete zjesť až 18 kociek 
alebo 90g denne. Pre deti od piatich do desiatich rokov je to 17 kociek 
alebo 85g.
Dospelí v priemere prijmú 
o 18 percent viac pridaných 
cukrov ako je zdravé - čo zodpovedá približne dvom čajovým lyžičkám 
denne. Dve najčastejšie formy nezdravých pridaných cukrov sú sacharóza a
 fruktóza, tekuté sladidlo vyrobené z kukurice. Obe sa pridávajú do 
mnohých potravín, od tekutých nápojov po hotové jedlá. Cukor v ovocných 
šťavách a v mede je tiež ten nezdravý "pridaný" typ.
 
"Pridané 
cukry skôr škodia, keďže nie sú bezpečne viazané v štruktúre potravín, 
ako sú v ovocí," hovorí Saša Watkins, hovorca britskej dietetickej 
asociácie. "To znamená, že sú k dispozícii vo vyšších koncentráciách."
Ale ako rozoznáte potraviny s vysokým obsahom cukru? Naučte
 sa čítať štítky, ktoré uvádzajú hodnoty cukru (ktorý je označený ako 
sacharidy a z toho cukry, prípadne bude obsahovať aj zvlášť hodnoty 
prírodného a pridaného cukru), podľa odborníkov sú potraviny s menej než
 5 g na 100 g klasifikované ako s nízkym obsahom cukru.
Viac ako 15 g na 100 g je už vysoký obsah cukru.
 Aj keď všetci potrebujeme nejaký cukor - je to nevyhnutné, palivo, 
ktoré poháňa všetky bunky nášho tela - nadmerné hladiny sa spájajú so 
zvýšenými hladinami hormónu inzulínu, čo zvyšuje riziko vzniku cukrovky.
 Okrem toho telo nadbytok cukru mení na tuk, ktorý sa potom ukladá okolo
 dôležitých orgánov, čím nám hrozí ochorenie pečene a srdcové ochorenia.
Cukor zo stravy nesmieme - ani nevieme - úplne vylúčiť...v športovej výžive majú dokonca veľmi dôležitú, nenahraditeľnú úlohu, tie správne cukry, podotýkam! Našťastie
 nemáme len biely, rafinovaný či sladký ku káve. Sacharidy sú významným 
pomocníkom aj v procese naberania svalovej hmoty. Neveríte? Už zajtra... :) 
Biele zlo...vs. moje stravovacie návyky
Výživa pred výkonom
Výživa po výkone
Malinovky a iné sladené nápoje
(Zdroj: My ženy)
Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)
 Be fit - Be Yourself - Be happy