12. mája 2012

Bigorexia – porucha vo vnímaní svojich svalov


Bigorexia alebo nespokojnosť so svalmi sa v prevažnej väčšine vyskytuje u mužov, avšak neobchádza ani ženské pokolenie. Prvýkrát bola bigorexia podrobnejšie popísaná v roku 1997. Charakteristika je pomerne jednoduchá – bigorektik nie je napriek tvrdému tréningu v posilňovni nikdy spokojný so svojím svalnatým telom.  
Problém spočíva v tom, že postihnutý je schopný niekoľko hodín denne premýšľať nad nedokonalosťou svojich svalov, kontrolovať ich v zrkadle a tvrdo „makať“ vo fitcentre za každých okolností. Na úkor rodiny, práce a odpočinku. Cieľom je dosiahnuť dokonalosť, ktorá je najvyššou métou. Porucha vo vnímaní svojho tela spôsobuje, že "dokonalé svaly" sú len zbožným želaním. Z tohto dôvodu sú bigorektici frustrovaní, depresívni, nespoločenskí a v niektorých prípadoch až agresívni.  

Znaky bigorexie v kocke

  • Abnormálne dlhý čas trávený v posilňovni na úkor osobného, pracovného a spoločenského života,
  • jedálny lístok, ktorý pripomína prísny diétny režim (nízkotučné diéty, režimy zamerané na konzumáciu jedál s vysokým obsahom bielkovín a pod.),
  • nesprávne vnímanie svojho tela a porovnávanie sa s ostatnými,
  • užívanie anabolík, ktoré môže byť sprevádzané fyzickými a psychickými problémami,
  • dôsledné sledovanie svojich svalových proporcií v zrkadle, meranie a váženie – dôležitou hodnotou je percento telesného tuku,
  • bigorektici sa za svoje telo hanbia, trpia nízkym sebavedomím a neprezentujú sa na verejnosti (zriedkavé nie sú ani prípady, keď bigorektici odmietajú sex),
  • skrývanie sa za oblečenie, ktoré zakrýva „nedostatočne“ vypracované svalstvo,
  • posilňovanie aj v situáciách, keď je človek chorý alebo trpí zraneniami,
  • absencia relaxácie a oddychu,
  • problémy so svalmi, kĺbmi a šľachami spôsobené nadmerným cvičením,
  • pocity prázdnoty, zlyhania, smútku a depresie.

Ako sa bigorexia lieči?

Vo väčšine prípadov sa používajú kognitívno-behaviorálne metódy, ktoré prispievajú k pozitívnym zmenám v oblasti sebavnímania. Psychoterapeutická liečba sa kombinuje s podávaním liekov. Za pomoci odborníka možno bigorexiu efektívne liečiť. 

Ahojte, môj dnešný program: ráno ľahký rockový beh 12 km, <3 HOKEJ <3  poobede Dobrý trh na Panenskej, večer friends...!!! :o) Prajem pekný deň!  

Svoje otázky, postrehy, pochvaly, kritiky, pripomienky a podobne mi kľudne píšte na:
timeainmotion@gmail.com, alebo do komentov,ďakujem, pá!



Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy  

11. mája 2012

Ženy a posilňovňa...áno!

Kettlebell swings/švih 12 kg...MILUJEM tento cvik!!! Vo Victory fitness
Pomer žien a mužov vo fitness centrách je neustále v prospech mužskej časti populácie. Pritom  kombinácia posilňovania a aeróbneho tréningu umožňuje ženám tak dokonale vytvarovať a spevniť si postavu ako by to nebolo možné nijakým iným športom! Aké sú dôvody? Čo bráni ženám častejšie využívať fitnesscentrá?

  • Nemalú rolu zohráva isto celkovo menej času žien na seba a svoje záľuby, najmä kvôli starostlivosti o rodinu. Určite sa však oplatí zorganizovať si čas tak, aby hodina času denne mohla byť venovaná športovaniu. Výsledky budú určite pozitívne:: pocit spokojnosti z peknej postavy, zvýšené sebavedomie a zvládanie bežných starostí s lepšou náladou!
  • Ďalší dôvod, prečo sa dámy nevyberú do posilňovne môže byť okrem nedostatku času aj nedostatočná informovanosť žien o pozitívach posilňovacieho tréningu pre ich organizmus. O nízkej úrovni informovanosti svedčí častý argument žien, prečo by nevyužili možnosť trénovať so záťažou. Tým je obava z rýchleho a prílišného nárastu svalovej hmoty: „Nechcem vyzerať ako kulturistka, ako chlap! Z posilňovania mi narastú priveľké svaly!“ a pod.Pritom pre nárast svalovej hmoty u žien ako aj u mužov by bolo potrebné cvičiť s vysokou hmotnosťou činiek, využívať rôzne tréningové princípy na intenzifikáciu cvičenia a súčasne sa zamerať na vyšší príjem bielkovín v strave.
  • Tréning pre ženy však môže mať úplne iný charakter. Ak je zameraný na spevnenie a zoštíhlenie postavy, cvičí sa s ľahkou záťažou a vyšším počtom opakovaní. Z rastu svalov tak nemusí mať žiadna dáma obavu.
  • Určitá psychická bariéra žien, odrádzajúca od návštevy fitnesscentra, môže existovať aj z prítomnosti mužov, ktorých tam býva zväčša prevaha. Problémom môže byť dokonca pociťovanie ostychu za slabú výkonnosť či vlastný výzor. Časté argumenty sú napr. „Ale keď tam chodia samí chlapi!“, alebo „Veď ja nezdvihnem žiadnu činku! “ atď. Dámy, netreba sa báť, muži Vám radi poradia, pomôžu :o)
  • Ďalším dôvodom prečo nenavštíviť posilňovňu môže byť spočiatku naozaj aj neznalosť cvikov a techniky cvičenia. Bez pomoci inštruktora by mnohé ženy, ale ani muži nevedeli, na ktorom stroji a ako cvičiť: „Ja by som vôbec nevedela čo tam mám robiť, ja tie stroje vôbec nepoznám.“ Riešenie? Hoďte obavy za hlavu, aby ste sa necítili osamotene, vezmite do fitka aj kamarátku a požiadajte o radu kvalifikovaného osobného trénera.
  • Napokon dôvodom menšej účasti žien vo „fitkách“ môže byť aj vnímanie kulturistiky stále ako „mužskej záležitosti“. Svalová hmota je ale rovnako užitočná pre mužský i ženský organizmus! Svaly sa totiž „správajú“ inak ako „pasívny“ depotný tuk. Ak máme tuku priveľa, predstavuje pre telo zbytočnú záťaž. Pevné vypracované svaly ako u mužov tak u žien, pôsobia veľmi esteticky a príťažlivo. Svaly navyše „spaľujú“ kalórie, keďže pre svoju činnosť využívajú energiu, ktorú prijmeme v jedle! Takže ten, kto má viac svalovej hmoty, spáli viac energie a menej sa mu potom uloží v podobe podkožných tukových vankúšikov! 
  •  
  • 7:00 čas na môj bootcamp tréning => skupinový silovo-kondičný tréning, aj pre ženy! Pred tréningom: banán, biely jogurt, orechy...cvičiť vo fitku nalačno nemá zmysel!!! Po silovom tréningu bielkoviny... Pekný deň!

Takže Dámy, ktoré ešte stále váhate s návštevou fitness centra, svalov sa naozaj netreba obávať. Ak chcete so mnou cvičiť, píšte mi na timeainmotion@gmail.com :o) Teším sa na Vás, rada poradím, pomôžem(aj v oblasti výživy).


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy  

10. mája 2012

Brušáky, bleeee!

Napriek tomu, že "klasické" brušáky neznášam a preto nerobím (takmer :D)...mám celkom slušné brucho... Toľko robí kardio, funkčný tréning (napr. bootcamp) na hlboké brušné svalstvo a! správna strava. Do leta chcem tehličky, ale len také jemné, tie sa mi páčia...

Ako na to? Na brucho si otlačíme mriežku z grilu a máme ich ihneď, hahaha...aj tak sa dá, ale môj tip je správny životný štýl a šport...

Neviem, akú máte postavu teraz, či je tam nadváha alebo váha je normálna, v princípe tehličky na bruchu sa začnú objavovať vtedy, keď zhodíte tuk z brucha, kým tam budú vankúšiky tukové, tak tie tehličky nebude absolútne vidieť. Môžete mať aj najpevnejšie a najsilnejšie brucho, ale tehličky mať nebudete. V skutočnosti máte svaly na bruchu, ale nie je ich vidieť. Sú ukryté pod vrstvou tuku. Keď sa zbavíte tukových zásob, súčasne začnete robiť cviky na brucho tak tie tehličky bude vidieť. Ale možno nie do leta : uvedomte si, že to čo vy obdivujete v magazínoch, na fotkách, je výsledkom dlhšieho obdobia, je to symbióza jednak dobrého stravovania, cvičenia, opálenej pokožky, na ktorej tehličky vyniknú a "napumpovanosti" svalov, a dobrého fotografa, haha... v takom stave ani baby, ktoré sa venujú fitness bežne nechodia po ulici. Tvar, veľkosť tehličiek je aj geneticky daná, tam veľa neovplyvníte (všimnite si, niekto ich má 8 niekto "len" 6). Asi som vás nepotešila, ale hlavu hore, pevné a ploché bruško je fajn, mať tehličky je drina, to je už advanced level, ale dá sa!!! :)





Moja výzva...

Nechudnite
Neskúsení začiatočníci začínajú s diétou  v presvedčení, že najprv musí tuk fuč, aby sa vyrysovali aj oceľové svaly. Chyba. Ak začnete hladovať, efekt zhadzovania tukových zásob je efektívny iba pár dní. Potom prechádza telo do fázy spomaleného metabolizmu a všetko sa zrazu stráca omnoho pomalšie. Navyše, ubúda aj svalov.

Ak je telo zvyknuté na svoj enormný príjem energie, v diéte ho berie zo zásob pár dní a neskôr si zvykne. Efekt? Akurát tak jojo, pretože okamžite ako skončíte s hladovaním a niekto pred vás položí grilované kurča, aj o kosti by ste sa boli schopní pobiť.
Základom je vyvážená strava a pravidelný pohyb.






Napriek tomu, že po včerajšom kondično-silovom tréningu som sa dnes ráno zobudila s parádnou svalovicou, išla som si zabehať: 5.5 km jogging + poriadny strečing, a svalovica je už hip-hop preč... stačí sa len premôcť a ide to, verte mi! 

Ďalšie parádne ráno: raňajky (po behu) => 1 banán, biely bio jogurt (ochutené jogurty obsahujú zbytočne veľa cukru a prídavky!!!), arašídové maslo ČL - dobre no, možno aj trochu viac, hahahaha, amarant  a moja milovaná čerstvá lahodná káva, lalala ide sa do práce, čaute!

Moje najobľúbenejšie cviky na brušné svalstvo už čoskoro na tomto blogu, sledujte, čítajte a hlavne cvičte - denne :)!

Ženské svaly 
Prečo cvičím ráno? 


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy 

9. mája 2012

Páčia sa Vám ženské svaly?

No, mne veľmi, aj mužské...:o)))

Tak čo milé Dámy (príp. Páni)? Aký máte názor na fitnesky, na pekné ženské svaly? Chcete sa im podobať alebo vás odpudzujú? Skúšali ste posilňovať, alebo si občas len tak zacvičíte? :)

Mňa nesmierne fascinuje zdravé, pevné a vkusne svalnaté, silné ženské telo. Pokiaľ je to z estetického hľadiska v rozumnej miere tak je to podľa mňa skutočne krásne, až umelecké. Na druhej strane, typy veľmi vymakaných žien ma väčšinou odpudzujú ako ,,mužatky", žena by mala vždy ostať ženou, nemalo by jej to prerásť cez hlavu, tá motivácia za dokonalosťou by mala mať hranice.
Ale: niekto má rád pivo a niekto jahodový puding so šľahačkou. Niekto oboje, niekto ani jedno. Ale nepoznám nikoho, komu by to chutilo zmixované. Niekto má rád tuhé svaly, niekto mäkké krivky ženského tela. Niekto oboje, niekto ani jedno...

Pozor: 60-70 % strava + 30-40 % tréning = pekná postava


Na postave však treba pracovať stále, málokto vidí alebo vie, koľko driny a koľko času je za skutočne pekným telom. Ja som niekedy bola útla v ramenách, chrbát, paže som mala veľmi slabé... ale dá sa to vypracovať na väčšiu spokojnosť, len to chce pravidelnosť, vôlu a čas. Tehličkové brucho a'la čokoláda...khm, áno, to je už neskutočná drina a námaha...poďme radšej na fotky, lalala. Vždy keď sa mi nechce na tréning (pravda, to sa stáva skutočne len málokedy), tak sa pozriem na  tieto alebo podobné fotky, a....šprint do fitka, haha! Ten dnešný už mám za sebou, išlo to aj bez fotiek a pritom nie som fitneska, robím to len pre dobrý pocit...

- drepy: 12 kg záťaž
- hrudník: 2x 3.25 kg
- biceps: 3 kg
- triceps: 2.5 kg
- chrbát: mŕtvy ťah + bench press kombinácia 12 kg
- ramená: 2x 2.5 kg kotúč
- brucho + hlboké funkčné brucho 

Easy. Hýbte sa, pamätajte si, že svaly jedia aj za VÁS!!! :o)

























Chcete vedieť kde trénujem, klik? :)
Moje 4 kľúčové cviky...

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

8. mája 2012

Šťastný život bežca...:)

Sviatok/Nesviatok...ide sa! Moja vášeň...
Moji Milí Bežci, Vytrvalci...poznáte ten pocit, žeeee? Keď jednoducho musíte, aj keď ste to nemali naplánované... ďaľšie krásne ráno, 6:39 Slnko volá, nohy netrpezlivo čakajú, tenisky sa tešia vo dverách...všetko ideálne naštartované a IDETE, lalala! :o)

Behanie je jednoducho skvelé. Stačí si len obuť tenisky a vybehnút pred dom. Zdvihnúť hlavu zaťaženú myšlienkami no hneď chvíľu na to pocítiť úplné oslobedenie, dýchať čerstvý vzduch a pociťovať príval stratenej energie. Myšlienky môžete nechať pokojne plynúť a len tak si užívať život.

Cítite ako sa vaše telo zahrieva a svaly pracujú. Krok za krokom sa ponárate do svojho vlastného sveta. Za chvíločku už máte odstup a nadhľad nad každodennou rutinou. Problémy čo ste si so sebou zobrali na bežeckú trať miznú čoraz viac, stávajú sa ľahké ako pierko až pokiaľ sa úplne nestratia...šťastný život bežca.

9 km behu už mám za sebou, výborný pocit, ide sa na bike.

Športujte...ten pocit stojí za to! :)

Milujem beh
Prečo cvičím ráno? 

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy


7. mája 2012

Prečo cvičím ráno?


Dobré ráno!
V ktorú dobu je najlepšie cvičiť? Ráno, poobede, večer? Väčšina odborníkov vám povie - kedykoľvek. Najdôležitejšie je, aby ste sa hýbali, čo najviac môžete.
Vo väčšine prípadov necvičíme, pretože nám chýba vôľa a vytrvalosť. A najčastejšou výhovorkou je nedostatok času.
Ale no tak! Buďte k sebe úprimní. Čas sa predsa vždy dá nejako nájsť, stačí len keď chceme. 
4x / týždeň vstávam ráno o 5:00, aby som si mohla ešte pred prácou zacvičiť (bez ohľadu na ročné obdobie, či počasie - výhovorky nepoznám, ak leje nech si leje, ja idem! :D)....takto fungujem už roky a inak to už ani nejde. Ranné behanie na čerstvom vzduchu, plávanie či fitko je skutočne úžasné, potom sa cítim ako znovuzrozená. Najlepší štart do nového dňa.
Pozor však na stravu...ráno keď idem behať (kratšie vzdialenosti, okolo 7-8 km) tak vypijem čaj + 1/2 banán, to mi stačí, veď neidem behať maratóny, slabosť som necítila nikdy zatiaľ, práve naopak. Po behu sa však samozrejme poriadne naraňajkujem (no nie anglické či americké raňajky, haha, to len sem-tam cez víkend.) Ale silový tréning nalačno je podľa mňa hlúposť, navyše nechápem aký by to malo mať význam. Preto pred silovým tréningom, si zvyčajne doprajem vločky s bielym jogurtom, ovocím (čerstvé, sušené).

Po včerajšom dvojfázovom tréningu - ráno beh, večer fitko -  mám dnes odpočinok. Skutočne, všetko ma bolí, ale tak príjemne, že sa z toho celkom aj teším, hahaha. Vy si však chodte zacvičiť, a nezabudnite pritom na správnu, zdravú stravu. Čaute, pekný deň, zajtra pokračujeme :) 

Jaaaaj, a ešte niečo...hudba! Hudba je najlepší budík...môj včerajší workout song (štýlovo, veď moje druhé ja je Trinity :P):



Prečítajte si všetky výhody ranného cvičenia!

Rozcvička o 7:00... :)

1. Nebudete musieť výrazne meniť svoj denný program
Ak nemáte dostatok času na cvičenie po práci, pretože musíte dokončiť veľa úloh alebo tráviť čas so svojou rodinu, a ak sa miesto do posilňovne vydáte večer do kina/hospody/na nákupy, mali by ste skúsiť začať cvičiť ráno.
Jeden prieskum, ktorý prebehol v USA, ukázal, že 90% ľudí, ktorí pravidelne cvičia, cvičí ráno pred prácou. Môžete potom stráviť popoludnie podľa svojich predstáv.


2.
Zlepšíte si svoj metabolizmus
Ráno sa prebudíte, vyčistíte si zuby, rýchlo zjete raňajky a už sa ponáhľate do práce. Ale stihli ste sa vôbec prebrať? Váš metabolizmus to určite nestihol.
A teraz si predstavte iný scenár. Ráno sa prebudíte, umyjete, 30-40 minút si zacvičíte príp. zabeháte a potom si dáte zdravé raňajky. To znamená, že stihnete svoju každodennú činnosť a navyše spálite kalórie ešte pred tým, než vôbec odídete z domu. Ráno navyše spálite viac kalórií.


3. Ranné vtáča ďalej doskáče
Váš denný cyklus určuje stereotyp. Zmeňte dennodennú rutinu a miesto nočného vyčíňania si ráno radšej privstanete a zacvičte si. Budete prekvapení, ako rýchlo si na to telo zvykne. Nikdy nehovorte dopredu, že to pre vás nie je a že to nezvládnete! Vyskúšajte to! 

4. Bude sa vám v noci lepšie spať
Štúdie ukazujú, že ranné cvičenie lepšie pripraví telo na výzvy prichádzajúceho dňa a zároveň pomáha telu večer spomaliť a pripraviť sa na večerný odpočinok.
Štúdia, ktorú vykonal vedecký časopis Sleep ukázala, že ľudia, ktorí ráno cvičia, spia lepšie ako ľudia, ktorí cvičia popoludní - no, ja spím ako medveď :D


5.
Mozog potrebuje kyslík
Koľko šálok kávy potrebujete, aby ste otvorili oči? Aj keď je jednoduchšie vypiť šálku kávy, ranné cvičenie vás prebudí rovnako dobre. Dokonca lepšie. Štúdie ukazujú, že cvičenie vám pomáha vyčistiť hlavu a zvýšiť sústredenie až po dobu 10 hodín po cvičení.
Váš mozog potrebuje kyslík, nie kofeín. Mali by ste preto radšej siahnuť po teniskách ako po káve, aby ste prebudili svoj mozog. Keď to urobíte, budete sa v práci lepšie sústrediť a budete aj výkonnejšie počas celého pracovného dňa.Ako si nájsť čas na ranné cvičenie?
Je to jednoduché. Choďte spať o hodinu skôr a nastavte si budík o pol hodiny skôr, než ho mávate nastaveného normálne. Budete tak o 30 minút dlhšie spať a budete mať aj 30 minút na cvičenie.

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

6. mája 2012

Morning Girl...

Mám rada rána. Čas keď je všade ticho, kľud, čerstvosť. Keď všetci spia. Nikam sa nemusím ponáhľať a môžem robiť čo chcem.

Mám rada, keď – so šálkou horúcej lahodnej kávy v ruke - sa môžem pozerať ráno z okna, keď je ešte všade tma. Svetlá v okolitých panelákoch sú zhasnuté, len sem tam sa nájde niekto kto sa až teraz vracia domov. Pre neho neskorá noc, pre mňa Nový Deň. Mávam vtedy taký zvláštny pocit, že som predbehla čas...

Milujem keď môžem hneď ráno pokračovať v čítaní knihy presne tam kde som večer prestala. Pokračovať v počúvaní albumu pri ktorom som zaspala, alebo dokončiť myšlienku, ktorou som končila predošlý deň…

6:32 smer Kuchajda...čaute! Yep! :)

Tiež mám rada čaro ranného, (občas rozospatého) behu. Nesmierne. Kilometre ubiehajú ráno rýchlejšie a čas plynie pomalšie. Rozmýšľam nad dňom, ktorý ešte ani poriadne nezačal. Čerstvý chladný vzduch je všade naokolo a ranné slnko mi bozká tvár…hmmm, idem na to!

- pred behom káva, menší banán
- 7 km beh + 3x10 kľuky
- po behu: 2x volské oko, zeleninový šalát, 1/2 cottage


Preto milujem ráno, lebo mi dáva nádej, energiu, veselosť, čistú hlavu…prajem krásnu nedeľu!







Na tento song MILUJEM vstávať a následne behať, insomnia však nehrozííí, lalala!

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy