28. apríla 2012

Atmoška Miletička Zeleninka :)


Do ucha mi hral Bono:Pride...:)
Veľmi rada chodievam na trhovisko hlavne v sobotu, keď sú tam všetky tie krásne farby a vône ovocia, zeleniny, záplava kvetov, balkónových letničiek…aaaaaaaaaaaaach – zeleninové trhy, tržnice - to je moje! :) 
Mám málo rúk a málo tašiek, keď idem na “nákupnú exkurziu” : neodolám zelenine, ovociu a skončím pri syroch, kvetoch…a sušených plodoch...idem domov ako vysmiaty vianočný stromček. :o)

A čo najviac milujem: pozorovať trhovníkov, keď vykladajú tovar a mondokujú slovenskou maďarčinou: "Ďuri kápusta meni?"... a každý sa snaží vyložiť tovar najkrajšie aby čo najskôr predal a utekal domov, haha.

A dnes - dala som si záväzok, že všade budem nosiť foťák a s dovolením predavačov -  divili sa, a zároveň sa potešili že ich tovar zaujal a usmievali sa akoby ich brala ,,télka,, - si fotila Farby, Tvary, Vône, Chute, ktoré predávajú. Neulovila som len plnú tašku voňavej jari, ale aj pár fotiek...

Bez špenátu nikdy neodídem!
Jahôdka a jej kamaráti.

Cibuľka je základ.



Kytica bio maslovka :)

Šalátik, hned by som ťa zjedla...
Červená je moja.
Fungujem na banán - víkendová porcia...
...
A teraz šup-šup na bike! Užite si Slnko, milujem slnečné dni! Papa :)


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

Čo znamená : zdravý životný štýl

"Zdravie nieje všetko, ale bez zdravia je všetko ničím." (Paul Zane Pilzer)

Svoje zdravie a vitalitu ovplyvňujeme zo 75% my sami, tým ako žijeme. Genetika, životné prostredie, či úroveň zdravotníctva na naše zdravie vplýva omnoho menej, ako si myslíme.
Spôsob akým žijeme, čo jeme, koľko sa pohybujeme, ako športujeme, ako relaxujeme a ako zmýšľame o živote, sebe a druhých by sa dalo v skratke povedať, že je náš životný štýl.
Dobrou správou je, že svoj jedálniček, návyky a postoj k životu môžeme vedome zmeniť a tým pozitívne ovplyvniť naše zdravie a nielen to.
Samozrejme, nie je to také jednoduché, ako to na prvý pohľad vyzerá. Asi každý z nás už skúsil niektorú zo zaručených rád ako "žiť zdravšie".

Grilovaný kozí syr s brusnicami a praženým vlašským orechom...yummie!
Motívov máme neúrekom, potrebujeme schudnúť, spevniť svalstvo, získať viac energie, zbaviť sa bolesti chrbta, či migrény, byť v kondícii, cítiť sa lepšie... 
Mnohí z nás narazia na prekážky, ako je slabá vôľa, neschopnosť zbaviť sa zlozvykov, nedostatok času, nepohodlnosť spojená s novým spôsobom, ale aj na svoje vlastnosti. 
Čím viac prekážok, tým viac energie na ich prekonávanie potrebujeme. Prichádza únava, s ňou nadšenie rýchlo vyprchá, pôvodná motivácia sa vytráca. Predovšetkým v tedy, ak nedosiahneme vytúžený ciel. Prípadne, ak ho dosiahneme.. hnaď poľavíme, pomaličky alebo aj rýchlo skĺzneme k pôvodnému, predsa len pohodlnejšiemu štýlu. 



Najčastejšie príčiny zlyhania sú
  • vysoké nasadenie v začiatočnej fáze
  • radikálna zmena
  • ísť z extrému do extrému
  • dlhodobo neudržateľný štýl (často pri chudnutí)
  • príliš veľa odriekania (asketický)
  • nepriliehavý, či dokonca škodlivý štýl
Radikálne zmeny a extrémy nesmierne zaťažujú organizmus, môžu oslabiť imunitu, dokonca privodiť preťažením somatické ťažkosti.
Zmena životného štýlu nemá byť trestom, práve naopak mala by vám priniesť energiu, vitalitu a ľahkosť. 

Čo je to zdravý životný štýl?
Už naši predkovia vedeli, že základom zdravia je harmónia tela a duše. Táto harmónia prináša pocit skutočného šťastia, naplnenia a vnútornej krásy.
Zdravý životný štýl je samozrejme relatívna a individuálna záležitosť. Každý má trošku iné potreby, predpoklady, metabolizmus a možnosti, preto neexistuje univerzálny recept ako presne zdravo žiť.
Základom zdravého životného štýlu je rovnováha medzi prácou a relaxáciou, spánkom a bdením, pohybom a kľudom, príjmom a výdajom... a vyhýbanie sa, príp. minimalizovanie zlozvykov.
Okrem rovnováhy ďalším predpokladom zdravia je pozitívne myslenie, humor a optimizmus. 

Čo by nás mohlo motivovať?
Okrem nie tak vzdialeným cieľom ako je lepšie sa cítiť, mať viac energie a byť chudší, by sme nemali zabúdať na to, že zdravým životným štýlom účinne predchádzame civilizačným ochoreniam a predlžujeme si život v zdraví.

Nezabúdajte!
Ak telu chýba dostatok pohybu, spánku, oddychu, živín a vystavujeme sa neprimeranej záťaži, organizmus stráca pružnosť a vitalitu. Každá ďalšia záťaž navodzuje pocity napätia, neskôr sa okrem stresu a podráždenia môžu objaviť ďalšie príznaky psychických a somatických ochorení.


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy



27. apríla 2012

Moja Praha 2012 Apríl

Môj život je krásny, plný prekvapení a zázrakov...

Ľudia si často spomienky ukladajú do vreciek, do pamätníka, do fotoaparátov... Snažím sa to odnaučiť. Niekedy už ani nefotím, nesnažím sa ani zastaviť ten moment, aby som ho v tej chvíli naplno prežila. Občas sa snažím uniknúť mestu. Nemám v tom ale nijaký režim. Všetko sa neustále mení a tak vlastne vznikajú tie zázraky...mám rada malé, jednoduché, čisté veci, okamihy, ľudí.


Nech sa páči, moja Praha...ako vždy, nadchla ma intimitou, ktorú v sebe má...

Omrvinky:

Jar



Svetlo sveta

Mikrokrása


Ktorá je tá moja cesta?

Génius





Princ...

...a jeho nádherná Princezná <3

Moja srdcovka.




Mysli globálne, papaj lokálne...



Šialená Praha :D

Lalala :)
Toto som musela...sorry :P
Poriadok predsa musí byť!
Labyrint vedomostí...
 Big Lebowski: s Panom Chaplinom a Miou :)
Nepečená mňamka


Aha!

Pokoj v duši
Čarovná Praha :)

26. apríla 2012

Moje včerajšie darčeky...

... "len tak" nečakane :) ...potešili, veľmi, ĎAKUJEM! Onon, Karol, ďakujem za Vašu čistú dušu :)
Biblia zdravej výživy ráno, unikátne pivo Pardál večer...perfektná kombinácia, presne takto to mám rada :)))


Behaaaať sa mi chce!

Mám chuť na running...asi tak 10 km na dnes hádam postačí, haha. Čaute, športujte :)

Cez víkend na bike: niekto?

Milí Moji Fit Čitatelia,  Športovci, Budúci Športovci :D

Svet je môj, vááááá!
Tak takýto výhľad je božský...stojí to za tú námahu, vyšlapať, vyškriabať sa na hrebeň nejakého kopca a užiť si to... Tak aké plány sú na víkend? Čaká nás krásny, slnečný, letný ... Akému typu športu dávate prednosť? Beh, bicykel, chôdza...? Ja som asi za bike: pridá sa niekto? Čakám na návrhy: timeainmotion(zavináč)gmail.com, alebo do komentov.
Teším sa na spoločný -možno aj skupinový -  športový zážitok. Napíšte mi pls aj to, že kedy Vám to časovo najviac vyhovuje.

Niekto na bike? :)
 Pápá. 
Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


Be Fit - Be Yourself - Be Happy

Úsmev otvára srdce

Úsmev pôsobí nákazlivo a otvára srdce... Ráno sa usmejte na seba v zrkadle. na svoju polovičku, v zamestnaní sa usmievajte na kolegov, v obchode obdarujte úsmevom predavačku... Robte to počas celého dňa a kľudne aj celkom vedome. Vráti sa vám to v podobe mnohých úsmevov a srdečností späť - BUDETE PREKVAPENÍ. 
Ide pritom o usmievanie, ktoré uvoľňuje tvárové svaly, nie je to žiadne škľabenie nasilu, ale taký vnútorný, tichý úsmev, ktorý pôsobí blahodárne, uvoľňuje a zbavuje napätia. Nadýchnite sa zhlboka a usmejte sa. 
Pustite k vode negatívne myšlienky. Je až udivujúce, koľko pekných vecí a udalostí v priebehu jedného dňa zažijeme a aký malý dôraz na ne kladieme. Prečo nevenovať týmto krásnym veciam viac pozornosti?
Život skrýva neuveriteľné množstvo príležitostí na radosť. Pozorne sa pozrieť, privoňať si, ochutnať, cítiť, počuť - všetkými zmyslami si užívať všetko, čo sa dá. Negatívne myšlienky uberajú silu a stále menej si budete uvedomovať to, aké malé radosti máte v živote. Skúste všetko úplne sústredene vnímať. Uvidíte, že život bude zo dňa na deň bohatší, vzťahy sa zlepšia, zo všetkého budete mať väčšiu radosť, pretože všetko budete intenzívnejšie prežívať. Kto dokáže vychutnávať život plnými dúškami a každú minútu prežíva celkom vedome, ten disponuje nevysychajúcim prameňom životnej radosti. Byť skutočne v danej chvíli prítomný, je veľmi intenzívny zážitok. To platí o citoch pozitívnych i negatívnych. Kto chce mať vždy všetko milé, ten sotva zažije skutočné výšiny.
Skutoční znalci života dokážu vychutnať okamih plnými dúškami. Znajú moc svojich myšlienok a držia sa pokiaľ možno pozitívnych skutočností. Kto sa okrem toho neustále rozmaznáva tým, čo ho baví, a na tom stavia, ten si predplatil radosť zo života. 
Robte čo vás baví, robte to denne a usmievajte sa pritom, lalala.

Sebaláska a pokoj v duši
Šírenie dobra je bumerang 


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


Be Fit - Be Yourself - Be Happy

25. apríla 2012

Zdravá výživa v kocke

VIETE, ŽE:


Koľko hodín denne jeme, trávime v reštaurácii, kaviarni? Koľko hodín denne trávime doma v kuchyni prípravou jedál a ich nakupovaním? Koľko hodín pracujeme, aby sme si mohli to jedlo a pitie kúpiť? A koľko hodín pracujeme, aby sme si mohli kúpiť byt s kuchyňou, jedálňou, toaletou - ktoré potom vybavíme zariadením (kuchynská linka, stôl, stoličky, sporák, ohrievač vody, umývačku riadu, nezdravá „mikrovlnka“ a ďalšie spotrebiče, hrnce a množstvo náčinia a riadu)?


A predsa mnohí ľudia neprikladajú dostatočný dôraz tomu, že podstatná časť zdravia je závislá na tom, čo a ako jeme.


Všetci sme iní. Máme rozdielny metabolizmus, rozdielnu konštitúciu a kondíciu. Rodíme sa s rôznymi predispozíciami a trpíme rôznymi chorobami. Žijeme v rôznych klimatických podmienkach s inými poľnohospodárskymi zvyklosťami. Máme rozdielnu prácu a pohyb.
Milujem chutné, zdravé, čerstvé jedlo! Mňam :)


Napriek tomu existuje zopár "všeobecných" zásad, ktoré by sme mali dodržiavať.

1. Nejedzte a nepripravujte jedlo, ak ste vyčerpaní, v strese a plný negatívnych emócií
- vyčkajte kým sa upokojíte, odpočiňte si
- vytvorte si pri stolovaní maximálnu pohodu a nepreberajte negatívne témy

2. Jedlo pripravujte len z čerstvých surovín a vyhýbajte sa
- konzervantom, farbivám, emulgátorom, stabilizátorom, dochucovadlám
- geneticky modifikovaným potravinám
- polotovarom – sú to energeticky mŕtve potraviny
- fast-foodom
- čím čerstvejšie potraviny, tým väčšia energia (hologram, vyžarovanie)

3. Konzumujte hlavne potraviny z nášho klimatického pásma a v čase ich prirodzeného dozrievania
 
4. Ak je to možné, používajte ekologicky pestované potraviny
- bez pesticíd, insekticíd, umelých hnojív
- Pozor! - BIO vždy neznamená, že potraviny sú zdravé (napr. BIO polotovary, BIO salámy, BIO cukor, BIO alkohol, „BIO cigarety“ - a potom dostanete BIO rakovinu)

5. Používajte prírodné a zdraviu neškodné materiály

- smaltované hrnce, sklo, keramiku, porcelán, hlinu, drevo
- nepoužívajte teflonové panvice, hliník, cín, meď, nikel, plasty
 
6. Medzi jedlami dodržiavajte dostatočné prestávky
- jedzte, menšie porcie, 5-6x denne
 
7. Žujte dostatočne dlho
- spevňujú sa zuby, posilňuje sa peristaltika čriev
- energia z potravy sa začína vstrebávať už v ústach
- štiepia sa zložité cukry vďaka enzýmu amyláza, ktorého dostatočné množstvo je iba v slinách
- nepožuvané kúsky jedla spôsobujú kvasenie a hnitie v čreve
 
8. Počas jedla a po jedle nepite 
- hlavne nepite malinovky, sladené nápoje
- ak ste smädný, napite sa pred jedlom a jedzte až 15 minút po tom
  
9. Dodržiavajte prirodzené biologické potreby (orgánové hodiny)
- 7.00 – 9.00 raňajkujte po vyprázdnení miso polievku a prípadne obilnú kašu
- 11.00 – 13.00 obedujte; tanier by mal obsahovať všetky potrebné živiny v rôznom množstve podľa vášho metabolického typu
- 17.00 – 19.00 večerajte ľahké, nie mastné jedlo, najneskôr 2-3 hodiny pred spaním, aby potrava nezostala v žalúdku cez noc; takisto večer nepite, aby ste nezaťažili obličky

10. Vylúčte zo stravy biely cukor,bielu múku bodka.

Zelenina-zelenina-zelenina so zeleninovou omáčkou :D


11. Jedzte menej (menšie porcie) ako obvykle
- objem jedného jedla by sa mal zmestiť do dvoch dlaní človeka



12. Detoxikujte organizmus
- pôsty, ľahké zeleninové dni, čistiace kúry - NIE HLADOVKA!!!


13. Pravidelne športujte a doprajte si aj oddych 
- po veľkom fyzickom vypätí nezabudnite na prísun bielkovín, aby nedošlo k úbytku svalovej hmoty
- športujte aj na Slnku (D vitamín), do prírody (ak je teplo, bosí na tráve), do lesa
- doprajte si čas pre seba a svoje koníčky


14. Zloženie stravy
- čo najpestrejšie, všetky 3 základné zložky sú rovnako potrebné: sacharidy, bielkoviny, tuky, dôležité sú však pomery, podľa metabolického typu



16. Soľte menej, alebo vôbec
- pozor aj na dochucovadlá, bujóny


17. Vylúčte zo stravy stužené tuky
- vytvárajú nepriedušnú membránu na bunkách, ktorá nevie prijímať potrebné množstvo živín a odvádzať toxíny – zdroj nespočetného množstva chorôb
- na teplú kuchyňu používajte sezamový olej alebo kokosový olej (pri nižších teplotách sa dá použiť aj slnečnicový a olivový)
- na doplnenie omega 3, 6, 9 používajte za studena lisované oleje – ľanový, tekvicový, konopný, … – sú nevhodné na tepelnú úpravu



18. Nikoho nenúťte, aby žil podľa vašich predstáv. Buďte osobným príkladom. Ak budete prekypovať zdravím a šťastím, ľudia sa spýtajú, ako to robíte.

- nekritizujte, neposudzujte a prijímajte ľudí takých, akí sú

Pamätajte si svoje ciele!

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)




Be Fit - Be Yourself - Be Happy

24. apríla 2012

Dobré ráno = Dobrý deň


 Správna životospráva je stôl, ktorý má 4 nohy: strava, pohyb, spánok, pozitívne myslenie.

O strave, pohybe, pozitívnom myslení už bola reč, poďme teda na 4. pilier: SPÁNOK, veď všetci vieme, že nedostatok spánku našej zdravej životospráve neprospieva.

Milujem spánok a v podstate dokážem zaspať kdekoľvek a kedykoľvek, som 'jak maco :o)))
Spím 7-8 hodín denne, teda snažím sa, nie vždy mi to – bohužial – vyjde. Keď spím iba 6 hodín, veľký rozdiel necítim. Keď však nemám dostatok spánku 2 dni po sebe, tak už som unavená, náladová, podráždená, ufrflaná, nekoncentrovaná, reagujem neprimerane a podávam značne nižší výkon...pracovný, športový, verbálny aj neverbálny, mám narušený metabolizmus, vypadnem z rytmu...proste celé zlé! Na druhej strane, keď spím príliš veľa, viac ako 8-9 hodín, a sa zobudím,  tak som unavená ešte viac, ako keď spím 4 hodiny... :o) Teda, ani príííliš veľa, ani príííliš málo spánku…ale niečo medzi, lalala. 
U mňa je nesmierne dôležité, aby som zaspala ešte pred polnocou, ak idem spať po polnoci, je jedno či spím 5 hodín alebo 9. Ráno sa už necítim dobre. Minimálne 3x do týždňa vstávam o 5:30 (uprednostňujem totiž ranné tréningy, cvičenie), ale nikdy nespím dlhšie ako do 7:30 (ani cez víkendy). Najlepšie sa cítim keď sa zobudím sama od seba (budík si však pre istotu vždy nastavím).

Na dnes som spala 9 hodín, potrebovala som to po náročnom, aktívnom víkende v Prahe. Ráno o 5:45 som sa zobudila (bez budíka) na vtáčí spev a slnečné lúče, kráááása...šup-šup tenisky, 6.5 km na Guns N' Roses, osviežujúca sprcha, výživa z banánov na raňajky, lahodná káva pre pôžitok....8:00 a WOW, asi vyskočím z kože, taká som šťastná!!! :o)

  Every little thing I do is magic :)

Taký je môj ideálny rytmus, takto sa cítim najlepšie. Každý človek je však nastavený inak, neexistuje žiadna norma, ktorá by udávala, koľko hodín je pre konkrétneho človeka najvýhodnejšie.

Existujú však zlaté pravidlá, zlepšujúce tvoj spánok:

• Spi v úplne tmavej miestnosti bez svetla. Aj ten najmenší prienik svetla do miestnosti ti môže narušiť
činnosť časti mozgu (šišinky), ktorá produkuje hormón melatonín a seratoním.
• Aj jedlo do veľkej miery ovplyvňuje náš spánok. Odporúča sa pred spaním aspoň 2-3 hodiny nejesť. Inak bude naše telo počas spánku zamestnané trávením a nezostane mu dostatok času a síl na regeneráciu.

• Nepozerajte pred spaním TV! Ideálne by bolo nemať v izbe žiadnu televíziu, alebo ju vôbec nemať v celom dome. Čítaj radšej niečo obohacujúce pred spaním (napr. tento blog, haha). Pozor na elektromagnetické polia. Nemaj pri sebe v okruhu min. 5 metrov žiadne zariadenie ako mobil, TV a pod.
• Vyhýbaj sa hlučným budíkom. Je to veľmi stresujúce pre telo. Použi radšej typ zvuku alebo tónu, ktorý ťa
nedráždi. Budík si odstráň zo zorného poľa. Ak budeš vidieť na hodiny, zvýši to tvoje znepokojenie keď sa ti na prvý krát nepodarí zaspať.

• Zapíš si myšlienky. Maj vedľa postele zápisník pre myšlienky, ktoré máš v hlave ešte pred spaním. Zároveň tak môžeš odventilovať negatívne myšlienky, ktoré ťa nebudú trápiť pred spaním a ty sa rýchlejšie uvoľníš a zaspíš.
• Udržuj v izbe nízku teplotu, na úrovni 20 stupňov Celzia. Kúp si správny matrac, nemala by byť ani príliš tvrdý, ani príliš mäkký. Posteľ nepoužívajte k ničomu inému než k spánku a sexu. Bodka.

• Chod spať tak skoro ako sa dá. Najviac regeneračných procesov sa v organizme realizuje od 23:00 do 1:00 rána. Nemeň čas spánku. Choď spať a vstávaj vždy v rovnaký čas každý deň. To pomôže tvojmu telu dostať sa do rytmu a rýchlejšie zaspať a naopak ráno vstať.
• Vyhni sa používaniu medikamentov na spanie. Bodka.

• Daj si horúcu sprchu alebo kúpeľ. Tento postup ťa príjemne uspí vďaka vyváženej termoregulácii organizmu.
• Cvič každý deň. 30 minútové cvičenie každý deň ti pomôže lepšie zaspať. Nie je ale vhodné cvičiť tesne pred spaním.
Otázka do plénu: A Vy? Koľko spánku potrebujete denne aby ste boli fit?

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

23. apríla 2012

Úsmev na perách...

Po takmer dvojtýždňovej pauze: dnes ráno o 6:10, 5 km slnečný running+800 schodov. Stehná šokované, pokoj v duši, úsmev na perách, krásne farby vo vnútri...robte to, čo Vás baví, robte to s plným nasadením, vášňou a úsmevom - inak to nemá zmysel! A LÁSKA...láska je základ <3 Prajem krásny slnečný deň! :o)))

Moje 4 kľúčové cviky…

Pred cvičením - trošku teórie... :)
Dnes vám ukážem 4 cviky, ktoré sú základom každého môjho tréningu, a ktoré by ste aj vy mali vykonávať pravidelne, bez ohľadu na to, akému športu sa venujete (alebo nevenujete).
Sú to 4 - na prvý pohľad možno jednoduché - cviky, ktoré sú nevyhnutné pre rozvoj svalovej sily a vytrvalosti, stability, pružnosti ako aj rozsahu vykonaného pohybu.



1. Kráľ cvikov: DREP
Drepy sú jedným zo základných cvikov pre svalový rozvoj vašej postavy. Niektorí tento cvik milujú, pre iných nie je pri tréningu väčšie utrpenie ako cvičiť drepy…ja som zatiaľ niekde “na hranici” :))) Jedno je však isté, pomocou tohto cviku sa môžete dopracovať k silným nohám, a samozrejme posilníte aj zadok a stred tela. Veľmi dôležitý, základný, náročný cvik - ak je správne vykonaný!
Ako správne robiť drep?
  • Nohy majte na šírku ramien, chrbát vyrovnajte.Pohľad smerujte priamo pred seba, nie do zeme.
  • Pokrčte kolená, jemne sa predkloňte a spravte drep.
  • Hĺbka drepu závisí na vašom rozhodnutí, platí však, že čím hlbší, tým náročnejší, prispôsobte ho teda svojim možnostiam.
  • Pri zdvíhaní sa neodrážajte, pohyb musí byť plynulý.
  2. Moje milované: VÝPADY
Predviesť perfektný výpad znamená mať pod kontrolou stabilitu a rovnováhu. Chcete mať silné a prefektne vyformované stehná a zadok? Moja rada znie: výpady-výpady-výpady… ako bonus, posilníte pri tom boky a brušné svaly. Výpady mám skutočne rada - od rána do večera… :)
Ako správne robiť výpady?
  • Zo stoja spojného (môže byť aj mierny stoj rozkročný) vykonávame výpady vpred tak, že koleno kročnej nohy po dokročení zviera 90°. 
  • Koleno prednej nohy sa tak nesmie dostať za úroveň chodidla. 
  • Váha spočíva na prednej nohe.
    Cez pätu prednej nohy vrátime do východiskovej polohy. 
  • Celý pohyb cvičenia musí byť plynulý. Trup je počas celého cviku vystretý a kolmo k podložke.    
     3. Moja nočná mora: KLIKY
Z estetického hľadiska kliky považujem za elegantný cvik :) Spevňujú a posilňujú najmä strednú a hornú časť tela, ktorá je u žien zvyčajne (či skôr bohužiaľ) najviac oslabená. Správne prevedenie klikov je pre mňa veľmi ťažké, ach-ach, a tak  v roku 2012 plánujem výrazne popracovať na správnom prevedení práve tohto, nesmierne dôležitého cviku.
Ako správne robiť kliky? 

  • Ruky dajte na úroveň ramien s dlaňami mierne od seba. 
  • S nádychom vykonajte pohyb smerom k podložke a s výdychom sa odtlačte do počiatočnej polohy. Dbajte na spevnenie trupu – najmä si "strážte", či sa neprehýbate v drieku a nezakláňate hlavu smerom dozadu. 

4. Moja Top 1: DOSKA (Plank)
Cvik doska patrí medzi tie cviky, ktoré na prvý pohľad vypadajú veľmi jednoducho. Opak je však pravdou, doska je skutočnou výzvou! Nenechajte sa však odradiť hneď na začiatku po prípadných počiatočných neúspechoch,  postupom času sa totiž podstatne zlepší vaša sila aj výdrž. Je vynikajúcim cvikom na budovanie sily a stability celého tela. Vďaka cviku doska máte možnosť vypracovať si hlavne pevnejšie svaly brucha a ramien. Okamžite som si ju obľúbila, tento cvik ma vždy poteší!
Ako správne robiť dosku?  
    •  Doska je stabilizačný cvik.
    •  Vychádzajte z pozície klikov (ženy môžu aj z pozície "dámskych klikov = > čiže kolená dole"), len sa oprite o predlaktie nie o dlane. 
    • Vydržte v tejto pozícii 30 sec až minútu, potom si dajte pauzu 30 sec. 
    • Pre ideálne výsledky si dajte 3-4 opakovania.
    • Bomba cvik, len POZOR na panvu, musi byť podsadená, bruško spevnené, ramená dole :)
    • Koľko vydržíte v tejto polohe?

    Dôvod venovať sa cvikom s vlastnou váhou je jednoduchý. Je to cvičenie, ktoré je časovo efektívne a nie je k nemu potreba desiatky strojov. S malým počtom pomôcok (dokonca aj bez nich) je možné odcvičiť desiatky cvikov. Cvičenie si vyžaduje malý priestor a väčšinu cvikov je možné odcvičiť v plnom sústredení u vás doma. Pripravte sa teda na leto - okresajte jedálniček a pravidelne začnite cvičiť... :-)

    Ako ste na tom vy? Cvičíte tieto 4 cviky pravidelne? :)

    Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

    Be Fit - Be Yourself - Be Happy

    22. apríla 2012

    Eco-Ezo-Bio Praha

    Milí Moji Fit Čitatelia :),

    som späť z Prahy!! Svieža, nabitá, plná elánu a pozitívnej energie, motivovaná...a hlavne, šťastná, zdravá, pokojná aj spokojná a silne presvedčená, že som na dobrej ceste.  Bolo to fakt SUPER, videla som veľa nových vecí, ľudí! Mám pre Vás kopu užitočného materiálu (asi tak 5 kg, hahaha, lalala), aj nejaké fotky, takže sledujte moje príspevky, budem Vás informovať o všetkom: mám čo písať a zdielať, budem to robiť s radosťou a vášňou, máte sa na čo tešiť. :)

    Praha ma už zase očarila so svojou nádhernou a jedinečnou atmosférou...ledva-ledva ma pustila domov. :o) Špeciálna vďaka patrí mojím dvom, najlepším a najzábavnejším pražským hostiteľom, aj za fenomenálne gurmánske zážitky!!! ;)

    Pražské čaro :)
     P.S. : Po takmer dvojtýždňovej pauze sa nesmierne teším na pondelkový bratislavský ranný beh! He-hej!