23. júna 2012

Štartová pomoc pre začiatočníkov, bežcov

  • Skôr ako začnete s bežeckým tréningom, mali by ste si premyslieť ako integrujete pravidlený fitnessprogram do vašej každodennej rutiny. - odporúčam mať v tom nejaký systém, napr. ja behám 3x/týždeň, ráno, pondelok-štvrtok kratšie vzdialenosti, cez víkend dlhý beh, dnes napr. 15 km
  •  
  • Spíšte si dôvody prečo chcete behať a čo chcete behaním dosiahnuť. Stavte si cieľ a napíšte ho veľkými písmenami na papier. Takto svôj cieľ nestratíte z očí. - urobte si napr. motivačnú nástenku s fotkami, motivačnými fotkami, citátmi
  •  
  • Ak sa zmenia okolnosti, neváhajte a zmeňte svoj cieľ. Môžno kvôli novej práci alebo z rodinných dôvodov nebudete môcť dosiahnuť svoj prvotne stanovený cieľ. Skôr ako by ste sa stanoveného cieľa mali úplne vzdať, prispôsobte sa radšej novej situácií.
  •  
  • Stanovte si realistický cieľ. Stavte si ho vysoko aby ste sa museli namáhať ale nebuďte natoľko cieľavedomá, že sa dosiahnutie cieľa stane trápením. - môj aktuálny bežecký cieľ: maratón v októbri (42 km), pozor! ja už mám odbehnuté 2 klasické polmaratóny, 1 cross polmaratón,  kooopu 10 km behov...a pravidelne trénujem.
  •  
  • Dajte svojmu telu a hlave čas prispôsobiť sa. Majte so sebou trpezlivosť. - najčastejšia chyba začiatočníkov: NETRPEZLIVOSŤ: pozor na: príliš veľa príliš skoro, príliš rýchlo príliš skoro... nie vždy platí že viac je lepšie...pohybový aparát bežca potrebuje čas na to, aby sa prispôsobil objemu odbehnutých kilometrov. Pre začiatočníkov platí, že oveľa dôležitejšie, ako behať rýchlo, je vôbec behať. Neponáhľajte sa preto zo zrýchľovaním tempa behu.
  •  
  • Spoznajte svoje telo. Nespájajte slovo beh s výkonom, tréningom a technikou ale s radosťou z pohybu v prírode, príjemným pocitom po tréningu. Milujem beh!

Ilse Dippmann: "Vždy a znova mi je potvrdené aké je to príjemné môcť si spolu zabehať. Je to jednoducho ľahšie, nemusíte stále pozerať na hodinky a nebudete mať ani pocit, že beh trvá dlho. Tip: najlepšie bude ak začnete behať so svojou priateľkou-priateľom."

Súvisiace články:


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


Be Fit - Be Yourself - Be Happy

21. júna 2012

...také bežné-bežecké ráno :)

Nemám slov...fuuuuh, čo všetko by som dala za to, aby som takto mohla začať každý deň, úžasné...



Dnes ráno cvične 9 km, 46 min, 5:07/km. Počasie pre beh ako keby stvorené, milujem behanie po daždi!
Už som tu viac krát hovorila, že pred krátkymi behmi (v mojom prípade je to max 12 km) nepotrebujem jesť, stačí káva, voda, možno kúsok sladkého ovocia...dnes ráno som však bola nejaká - nezvyčajne - hladná, tak som si dala POLOVICU tyčinky:

 ...ak potrebujete rýchlu energiu, vrelo odporúčam!!! Dostupná v DM, cena okolo 40 centov. :)

Užite si dnešný deň, majte sa, pá.

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)



Be Fit - Be Yourself - Be Happy

20. júna 2012

Bude aj triatlon... :)

Pekný deň Vám prajem,

hádajte kde som bola dnes ráno o 6:15?!? No, predsa na plavárni... :)))

Pýtate sa, prečo/ako? Odpoveď je veľmi jednoduchá - ako vždy - ...dnes ráno som si povedala: Timi, ak chceš ísť na triatlon, musíš mať naplávané nejaké kilometre...bez toho to nejde (milujem plávanie, napriek tomu, že je to moja najslabšia stránka z troch triatlonových disciplín).
Takže 6:30 čľup do vody - podotýkam, že vôbec nebola studená, skôr by som povedala, že bola veľmi príjemná -

 dala som tak na úvod 1.5 km, prsia, čas: 45 min (pohodové tempo), bez prestávky

keďže s plávaním nemám žiadne skúsenosti, neviem to objektívne posúdiť, že či je to dobrý výkon, priemerný alebo totálne zlý tak na začiatok (viete mi niekto poradiť, prosím?), podstatné je, že som sa pri tom cítila veeeeeeľmi dobre :o).

Dlho som uvažovala aj nad tým, že čo si dať na raňajky: tak nakoniec som sa rozhodla pre môj osvedčený banán (2), a zase ma nesklamal, proste moje naj-najsuper palivo :) + počas plávania som vypila najmenej 0.5l vody (asi jediná som tam šaškovala s fľašou, haha, čo už...).

Baby - taká motivácia specially for you - viete koľko profesionálnych plavcov je tam v tej nekrešťanskej rannej hodine??? Samozrejme, ja som si ich všimla až pri odchode, haha, no ale stálo to za to... ;) !!!

Pevná vôľa, výdrž, láska k tomu čo robíte...viete, budem sa opakovať, ale na to aby:

» ... ste vedeli rýchlo behať, musíte hlavne veľa behať
» ... ste sa naučili rýchlo cudzí jazyk, musíte sa hlavne učiť jazyk ( naučiť sa veľa
slov, veľa fráz, veľa konverzovať..)
» ... ste schudli, musíte znížiť energetický príjem a zvýšiť energetický výdaj
a teda jesť menšie porcie jedál s nižším energetickým obsahom a viacej sa hýbať
» ... ste vedeli dobre žonglovať, musíte hlavne veľa žonglovať
» ... ste vedeli dobre lyžovať, musíte hlavne veľa lyžovať
» ... atď, atď, doplniť si môžete hocičo - spievanie, hru na gitaru, varenie...

Začnite ešte dnes, pamätajte si svoje ciele a majte sa krásne, pá!

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


Be Fit - Be Yourself - Be Happy

19. júna 2012

O čom hovorím, keď hovorím o behaní...

Pre všetkých, ktorí sa vyhovárajú, že nemôžu zdravo žiť, lebo je to pre nich príliš drahé:

- športovať neznamená len zaplatiť si osobného trénera, ale ísť si napr. zabehať
- psychická očista neznamená len ísť na dovolenku do Karibiku, ale aj prechádzka v lese, vnímanie ticha a zvukov prírody
- zdravo sa stravovať neznamená nechať v bio obchode polovicu výplaty, ale požívanie vecí bežne dostupných v každej domácnosti, záhrade... 

Ahojte Všetci,

kniha O čom hovorím, keď hovorím o behaní je nezvyčajným súborom esejí o behaní na dlhé trate a zároveň spisovateľovým denníkom každodennej štvormesačnej prípravy na Newyorský maratón.
Haruki Murakami behá už dvadsaťpäť rokov, každý deň desať kilometrov. Hovorí tu o fyzickej i psychickej bolesti, o starnutí, aj o tom, na čo myslí, keď behá a púšťa si pritom hudbu.

Zaujímavá je otázka, čo bežiaci športovec prežíva v hlave. Dlhé hodiny sa pohybuje v monotónnom rytme, so spolubežcami nekomunikuje. Načo celý ten čas myslí? Slávneho japonského spisovateľa Haruki Murakamiho, ktorému behanie pomáha v remesle spisovateľa, táto otázka prekvapuje.
„Podobnú otázku väčšinou položí niekto, kto nikdy dlhšie nebežal,“ píše v knihe O čom hovorím, keď hovorím o behaní. „Tuším že v zimné dni myslím trochu na to, ako je zima. Počas teplých dní zase, ako je horúco. Keď som smutný, tak myslím trocha na smútok. Keď som šťastný, tak trochu na šťastie.(...) Ale skutočne počas behu nepremýšľam o ničom, čo by stálo za mienku.
Jednoducho iba bežím. Bežím do prázdna. Alebo skúsim inak: bežím preto, aby som dosiahol pocit prázdna...."
Povinné čítanie, úžasná, motivujúca kniha, ktorá sa ma hlboko dotkla a inšpirovala/inšpiruje. Čítam ju už tretí krát a doporučujem ju každému bežcovi-nebežcovi.



Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy

18. júna 2012

VW Run and Fun

SUPER!!!
Juheeeej, daľší zážitok, Kráľovská štafeta 3x8km, v 34C, haha, 194 štafiet, úžasná atmosféra a nálada, čas 39:34 aj keď nijaký rekord nepadol, som spokojnaaa. Brutálna kríza medzi 2. - 3. km (z tej horúčavy, varila som sa vo vlastnej šťave, mala som sto chutí vykašlať sa na celý beh a vypariť sa niekde ku vode), ale prekonala som ju a tým aj seba...
Ďakujem Vašo, Saši, team Vytrvalcov, ja ten šport a tých ľudí MILUJEM!!! Od dnes: príprava na maratooooon: už len to mi chýba do zbierky!!! :)

Umiestnenie: 49./194.
Kategória: 2 ženy + 1 muž - 2. miesto :)

Pred štartom...veselo :)





Tesne po dobehnutí, zničená, vyšťavená jak pes...s Oscarom :)
Náš Ironman...Vaško
Vytrvalci
Palec hore ;)


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy

17. júna 2012

Run and Fun

Dnes o 15:00 ma čaká Kráľovská štafeta: 8 km...idem sa variť vo vlastnej štave (keďže tukové vankúšiky nemám)... :))) Fotky, pocity, výsledky neskôr... Krásnu nedeľu, počas horúčav dbajte na pitný režim a ľahšiu stravu!!! Pá.


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy