21. apríla 2012

8 tipov pre lepší metabolizmus od Tímei


1. Jedzte viac mliečnych výrobkov – vápnik v nich pomáha spaľovať tuky - doprajte si bielkoviny => milujem kvalitné mliečne výrobky, čisté, nesladené! -  domáce syry, tvaroh, cottage, bryndzu, grécky jogurt, acidoflné mlieko, cmar, srvátku atď. - , jedávam ich denne, odporúčam hlavne po tréningu. Čo sa týka bielkovín - sú nepostrádateľným základným kameňom našej svalovej hmoty (ryby, hydina).

2. Raňajkujte každý deň – metabolizmus sa naštartuje hneď ráno => bez raňajok ani krok, moje najideálnejšie raňajky: ovsené vločky, biely jogurt/acidofilné mlieko s ovocím, banán, podľa toho na čo mám chuť, aký druh tréningu ma čaká atď.

3. Pohoda, no stress – stresový hormón kortizol brzdí metabolizmus => don't worry, be happy :)

4. Jedzte viackrát denne – časté jedenie (nie prejedanie) metabolizmu udáva správny rytmus => ako už určite viete, moje tajomstvo je 5-6x/deň menšie porcie

5. Posilňujte svalovú hmotu – viac svalovej hmoty spáli viac energie, čiže zabráni ukladaniu prebytku vo forme tukov => absolútna pravda, cvičiť, cvičiť, cvičiť, čím viac svalov, tým menej tukuSvaly jedia za vás. Ak ich máte, "zo vzduchu" určite nepriberiete.

6. Pitný režim – aspoň dva litre tekutín denne, vyhnite sa alkoholu (keď už, tak čisté víno), káve, silným čajom a presladeným malinovkám => denne vypijem minimálne 3-4 litre čistej vody, malinovky, sladené nápoje nepijem vôbec, NIKDY, čo sa týka kávy, bez rannej kávy nemôžem žiť :)

7. Spite dostatočne – menej ako 5 hodín spánku podporuje zvýšenú tvorbu inzulínu, ktorý podporuje ukladanie tuku => milujem spánok, minimálne 7 hodín!

8. Zelené je dobré - zeleninu, najmä listové šaláty - odporúčam tony!

9. Čítajte "Tímeu in motion" - denne :)))!

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy



19. apríla 2012

Myšlienka na dnes...

“‘Život‘ nie je iPod, aby si počúval svoje obľúbené pesničky. Je skôr ako ‘rádio‘. Musíš sa prispôsobiť, aby si si vychutnal, čokoľvek, čo príde...“

“'Life' is not an iPod to listen to your favorite songs. It's more like a 'radio'. You must 'adjust' yourself to enjoy, whatever comes in it...“

Praha - Medzinárodný veľtrh alternatívneho životného štýlu 2012

Milí Moji Čitatelia,

s radosťou Vám oznamujem, že som v Prahe, na Medzinárodnom veľtrhu alternatívneho životného štýlu 2012. Tímea in motion - vzdelávam sa, zbieram informácie a ďaľšie skúsenosti o zdravom životnom štýle (a užívam si dni voľna, regenerácie a odpočinku, lalala), aby som mala ešte väčší prehľad a vedomosti v danej oblasti.

Sledujte moje posty, fotky - budem Vás samozrejme informovať o najnovších "trendoch". Máte sa na čo tešiť! :)

Majte sa, pamätajte si svoje ciele, pápá!



Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


Be Fit - Be Yourself - Be Happy


18. apríla 2012

Beh pre život - pridaj sa aj Ty! 5.5.2012 :)

Milí Moji Bežci aj Nebežci... Prosím! JA TAM URČITE BUDEM ;)

Nadácia Tesco a Nadácia Výskum rakoviny organizujú už 5. ročník celoslovenského charitatívneho podujatia Beh pre život, ktorý je čoraz populárnejší.  Doteraz sa Behu pre život na Slovensku zúčastnilo vyše 15 000 ľudí!  Cieľom Behu je urobiť niečo pre svoje zdravie a zároveň prispieť na dobrú vec.

Výhodou podujatia je, že sa ho môže zúčastniť každý bez rozdielu veku či fyzickej kondície, vrátane rodičov s celkom malými deťmi. Môžu sa ho zúčastniť tak športovci, ako aj ľudia menej športovo zdatní. Trasu, ktorá je dlhá približne štyri kilometre, môžu účastníci prebehnúť alebo prejsť tempom, aké si zvolia. Behy sú nesúťažné a premyslené tak, aby sa dalo ísť nielen s deťmi v kočíku, ale aj  so štvornohým miláčikom.

  .... tu neide o rýchlosť ale o dobrú vôlu pomáhať  ;) Ak potrebuješ motiváciu pri tréningoch, ozvi sa a môžme prípadne spolu trénovať :) 

Propozície TU


Tímea-hviezda, prvý krát vo fitku

Píše sa rok 1998...prvý krát počujem akýsi “benčpres”, “dedlift”, proteíny, jednoduché a komplexné sacharidy (veď nie je cukor ako cukor?) biceps, triceps, “hamstring” či čo? Nejaký strečing… a iné slová, ktorým v podstate vôbec nerozumiem. A že vraj z tvarohu rastú svaly, haha, a cottage čoooo??? Ovsené vločky - ideálne raňajky (čo som kôň?), banány (čo som opica?) kvalitné tuky (akože masť???) "čingy", opakovania, pot, smrad, a čoskoro budem ako Schwarzenegger, či Miss Pletenec, hahahaha…no, ďakujem pekne, radšej nie.
Asi takto…také boli moje vedomosti (teda nevedomosti) z oblasti fitness pred mojím prvým vstupom do fitka. A keby len to! Moja prvá návšteva v posilňovni nezačala najlepšie, všetko tam bolo iné ako v mojich neistých predstavách…. na vstupe “barový pult”, pri ktorom sa sem tam niekto zastavil a zobral alebo vrátil kľúč, či s chuťou vypil nejaký divný, biely, zakalený nápoj...slečna za pultom bola v podstate príjemná a usmievavá, za ňou regál plný rôznofarebných krabíc, fliaš a tyčiniek s nápismi, ktorým som nerozumela (ach jaj, kde som, prečo, a čo ma tu čaká?)….aby bolo aj niečo pozitívne: hudba bola celkom fajn, čo bol veľký plus vzhľadom na môj náročný hudobný vkus!) No, a konečne som si všimla, že okrem vymakaných fešákov a fešandiek, ktorí smiešne fučiac zdvíhali hore-dole, doľava-doprava kadejaké železo, je tu aj kopec činiek, posilňovacích strojov, akýchsi divných bicyklov a bežiacich pásov. Dokonca aj televízor, bomba! 
Kamarátka mi ešte v šatni oznámila, že za zaplatené vstupné môžem CELÝCH 90 minút cvičiť a VŠETKO čo len budem chcieť ... aha, no veď to je už aké úžasne, že? (spomínala aj nejaké série, opakovania, techniku cvičenia ale ja som ju samozrejme nepočúvala ... čo už môže byť na posilňovaní také zložité? ...veď budem robiť to čo ostatní a no problemo, haha).


Sadla som si najprv na bicykel (na tom nemôžem čo pokaziť), pomaly krútiac pedálmi som sledovala, čo sa robí okolo mňa a uvažovala som, čo budem tú hodinu a pol vlastne robiť (pozdával sa mi celkom tento cvik, aj ten nie je zlý, aj to by som snáď zvládla...). Desať minút na bicykli sa mi zdal byť akurát viac ako dosť, nechcela som byť príliš spotená a červená :o))) (resp. ešte by som tam bola sedela, keby za mnou neprišiel jeden precízne vyrysovaný a dokonale opálený chlap a nespýtal sa ma, že ako dlho budem mať ešte aerobku, "ae" čo??? :D )... ja som len prekvapene zamrmlala, že už som PRÁVE skončila a zliezla som z bicykla...
Beriem do ruky jednoručné činky a snažím sa napodobniť kamarátku. Keď ma to prestalo baviť pristúpila som k prvému stroju, ktorý bol voľný a robila som presne to, čo robili chlapci, ktorých som pozorovala pred malou chvíľkou. A potom k druhému, tretiemu, štvrtému ... občas som buchla so závažiami viac ako som mala v pláne ( vtedy by som sa najradšej od hanby prepadla pod zem...asi poznáte).

Nevnímam čas, cítim sa akosi zvláštne, hlava sa mi točí, každý sa na mňa nejak divne díva, a vôbec - čo to mám na sebe??? moje svaly (svaly?) sú už unavené, pália, pot mi steká z vlasov do očí.... Končím...nič pre mňa ...asi tak na 11 rokov... :DDD

Môj druhý vstup do fitka + moje NAJ fitko.................................už čoskoro na blogu ;) 



Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

When we dance...



Pán Spevák...nezabudnuteľný koncertný zážitok... :)

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

17. apríla 2012

Moja ďalšia výzva...17.5.2012, yeah!


Prááááve som sa prihlásila na toto, salala-lalala, yeah! Jaaaaaaj, Tímea, ty trdlo!!! :D

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

Pred cvičením: trošku teórie nezaškodí ;)

V tomto článku som zozbierala informácie o tom, ako si získať a udržať pekné, pevné a silné telo.

Už viete, že je veľmi dôležité mať nejaký konkrétny cieľ, teda nerobiť veci "len tak".

Takže pravidlo č.1. - Urči si cieľ!


Potom si vytvoríš tréningový plán a jedálniček, ktorý ťa k cieľu dovedie. Ja som chcela spevniť postavu a pribrať svalovú hmotu, asi 3-4 kg.
Je pravda, že pri zostavení tréningu mi pomohol-pomáha osobný tréner, cvičiť a behať za mňa však nemôže. :) 
Dúfam, že Ti moje rady, skúsenosti pomôžu.

   

Pravidlo číslo 2.: 3S :)

SPAĽOVANIE

Každý z nás má - musí mať -  určité percento telesného tuku. Výborným spôsobom, ako toto percento znížiť je samozrejme HOCIJAKÝ šport. Beh, plávanie, bicyklovanie, aerobic, veslovanie...
Mali by ste zvýšiť aktivitu, čím sa zvýši tep a telo čerpá energiu z tukov. Nastáva to, čo sa volá „spaľovanie tukov“. Dôležité je vydržať niekoľko desiatok minút. Ja som začínala behom, ale najprv som nevydržala dlho. Neskôr som vládala bežať aj 45 minút v pohode, teraz už aj hodiny.
Takáto činnosť sa volá aj „aeróbna činnosť“, teda ešte vládzeš dýchať, rozprávať a telo je zásobované kyslíkom. (Opakom je anaeróbna činnosť, kedy ideš na tzv. kyslíkový dlh, takže vydržíš iba chvíľu a potom sa musíš vydýchať.) Pre spaľovanie tukov je však rozhodujúca aeróbna aktivita. Pozor na srdcovú frekvenciu! Výpočet zóny, v ktorej sa najefektívnejšie spaľujú tuky: TU.
Výborné činnosti na spaľovanie tukov sú beh alebo aspoň rýchla chôdza (ideálne do kopca kvôli väčšiemu zapojeniu zadočku), plávanie, bicyklovanie alebo v zime kardio vo fitku na páse, stacionárnom bicykli, orbitreku... Ideálne je aspoň 3 razy po 20-30-40 minút podľa chuti, teda nemusíš tráviť hodiny na trati, či vo fitku. Samozrejme, úplne iná situácia nastáva, ak sa napr. priprajuveš na nejaké preteky. Vtedy je ideálne mať individuálny tréningový plán. Ale, o tom potom :).

 

SPEVNENIE

Kardio tréningom síce spaľuješ tuky, ale najlepšie na spevnenie svalov a celej postavy je cvičenie či už so záťažou alebo bez – vo fitku. Ak máš na to vhodné podmienky, samozrejme, aj doma.
Ja som robila zo začiatku 2 tréningy vo fitku a teraz cvičím 3x do týždňa (2x bootcamp, 1x individuálny tréning s trénerom, sem-tam body pump). Vždy robím funkčné tréningy na celé telo a to sa mi veľmi osvedčilo.
Vo fitku by si mal/a cvičiť okolo 1 hodiny, radšej poctivo s menšími prestávkami. Pozor na správne vykonanie cvikov! Ak niečo nevieš, neváhaj a spýtaj sa trénera, nemáš sa za čo hanbiť!

Pred/po tréningu si môžeš dať 10-20 minút kardio (lepšie pred).

STRAVA

Strava je asi najdôležitejším článkom reťazca. Ak chcete mať peknú postavu, cvičenie nestačí! Bez toho by to nešlo, ale výživa je veľmi dôležitá.

 

Základné pravidlá výživy pre peknú postavu:

  • Jedz 5-6x za deň, pravideľne, vyvážene, menšie porcie
  • Nevynechávaj raňajky
  • Pi dostatok tekutín
  • Jedz veeeeeľa zeleniny a ovocia
  • Nejedz sladké a tučné jedlá (jednoduché "hladné" cukry a tuky)
Samozrejme je toho oveľa viac, ale o tom nabudúce. Dôležité je niekde začať. Nesmieš hladovať, ale ani prejedať sa. Ak chceš mať peknú postavu, musíš si nájsť svoju cestu – hlavne nechci všetko hneď. Ja som robila veľa chýb, ale postupne som sa naučila, čo je dobré a čo nie.
Čítaj, sleduj môj blog a všetko sa postupne dozvieš. :)

+ 1 tip: Mysli pozitívne a veľa spánku! 


Môj cieľ: viac svalovej hmoty ;)

Fitness je zdravá posadnutosť = momentálne som vo fáze regenerácie po dlhej bežeckej príprave a sezóne, ale už od 23.4 šup-šup, cvičíme spolu! :) Sledujte moje príspevky, budem Vás pravidelne informovať o všetkom (tréningy - kardio, silové, rysovanie, strava) - ak by som na niečo zabudla, pýtajte sa, píšte. :)
Hýbte sa aj dnes, nedržte diéty a pamätajte si svoje Fitness cielea verte si, pá!

Viete ktoré sú moje 4 kľúčové cviky?


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

Vzorec na spaľovanie tukov

Maximálny počet úderov, ktoré srdce dokáže za minútu vykonať, je závislé od veku. Čím sme starší, tým dokáže srdce vykonať menej úderov. Inými slovami, s pribúdajúcim vekom, klesá naša maximálna tepová frekvencia. Vzorce s týmto zistením počítajú.
Chybičkou krásy takéhoto postupu je, že neexistuje jeden unifikovaný vzorec, na ktorom by sa odborníci zhodli.

Asi najbežnejší, najjednoduchší a najznámejší spôsob:
220 - vek = max PF

príklad pre 25 ročného športovca:
220 - 25 = 195 PF

Ak chceme tréningom chudnúť, naše srdce by malo pracovať na približne 70% zo svojho maxima.
(220 - 25) x 0,7 = 137 PF

Podľa tohto zistenia si nastavte horný a dolný okraj zóny športtesteru na +-3 údery za minútu (134-140 PF)

Odporcovia tohto jednoduchého vzorca argumentujú, že neberie do úvahy individualitu každého jedinca. Tým je predovšetkým kľudová frekvencia. Môžme ju mať odlišnú.

Dobre trénovaný vytrvalec ju bude mať nižšiu, ako nešportovec. Trénovanosť a individuálna osobitosť organizmu, by sa tak mali odzrkadliť aj v úrovni max PF.

Ak tomuto argumentu dáte za pravdu, je pre Vás určený iný, upravený vzorec:
1. treba poznať max PF: 220-25 = 195
2.odpočítať od 195 svoju kľudovú tepovú frekvenciu: napr. 60 / min.
195 - 60 = 135
3. Kým u predchádzajúceho vzorca som napísala, že tuky sa budú najefektívnejšie spaľovať pri 70% z max. PF, tu to neplatí. Pre takto zmenený vzorec použite 60%.

Výsledný vzorec bude vyzerať takto:
135 x 0,6 + 60 = 141

Ako je vidieť, výsledná tréningová zóna sa úplne nezhoduje (137 a 141). Pre potreby rekreačného športovca však oba vzorce svojou "presnosťou" plne postačujú. Je už len na Vás, ktorému dáte prednosť. ;)

Zdroj: sportujeme.sk

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


Be Fit - Be Yourself - Be Happy

Narodili sme sa pre beh?

 SUPERMOTIVAČNÉ

Link na video so slovenskými titulkami: TU!

„Mysli na to, aby si bežal jednoducho, ľahko, elegantne a rýchlo. Začni s jednoduchosťou. Ak to aj bude všetko, čo sa naučíš, nebude to málo. Potom pokračuj s ľahkosťou. Prestaň sa namáhať, akoby ti bolo úplne jedno, aký vysoký je kopec alebo kam až musíš prísť. Keď to budeš trénovať tak dlho, až zabudneš, že trénuješ, popracuj na elegantnosti. O to posledné si starosti robiť nemusíš – nauč sa prvé tri a budeš rýchly.“
McDougall: Born to run

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy




16. apríla 2012

Úsmev na dnes...

Ahoj. Volám sa smútok a nejaký čas budem u Teba bývať.
- Ahoj. Volám sa úsmev a máme obsadené :)))



Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

15. apríla 2012

Môj Devín 2012 :)

Milí Moji Bežci aj Nebežci!
Šťastne v cieli :)
S radosťou Vám oznamujem, že ÁÁÁÁÁNO, dala som to (tesne-tesne): 11625 m => 54:57!!! Umiestnenie 43./872! Počasie ideálne, som presvedčená, že niekto tam hore je bežec...:o) Ťažko sa mi bežalo, teplo mi bolo (mala som 3 vrstvy na sebe), stehná stuhnuté + svalovica po piatkovom tréningu => zrejme som podcenila rozcvičku a strečing,  už zase! Tímea, kedy sa už konečne poučís?!? Rozcvička je nesmierne dôležitá pred aj po tréningu, pretekoch, verte mi! :D Bez srandy!

Takže, nebolo to vôbec také super-pohodové ako na polmaratóne pred 2 týždňami. Nevadí, nie som maximálne spokojná, mám sa ešte kam posúvať, ale som definitívne ŠŤASTNÁ. Veľmi. Čas 4:44/km, môže byť, lalala-hahaha.

Čo sa týka stravy: v sobotu som bola hlavne na sacharidoch, cestoviny, banány, dokonca, aj trošku tvarohovej zmrzliny  som si dopriala. :) V deň pretekov výživa z 3 banánov na raňajky (7:00, štart o 10:00) s 1 ČL kokosového oleja. A samozrejme veeeľa kvalitnej tekutiny včera aj dnes. Po pretekoch hneď tekutiny, bageta, neskôr kvalitné bielkoviny, mäsko => bielkoviny sú dôležité z hľadiska regenerácie svalstva po záťaži. Neskôr si určite dám aj nejaké sacharidy - asi srvátkový nápoj s banánom, kúsok kvalitnej horkej čokoládky :) => na doplnenie energetických zásob. 

Na fotke s mojou premiérovou následníčkou Lenkou. Gratulujem!

Ďakujem. Teším sa na regeneráciu, bežecké tenisky nechcem minimálne týždeň vidieť :))))))
Ďaľšie fotky TU :)  Hýbte sa - aj dnes! Pá!

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy