3. novembra 2012

Biele zlato pre Vaše zdravie

Sušená srvátka je nízkokalorický nápoj a obsahuje množstvo vitamínov a minerálov. Pôsobí detoxikačne, upravuje metabolizmus, podporuje činnosť čriev a obnovuje črevnú mikroflóru. Je ideálny aj do kúpela alebo ako pleťová maska (áno, môžem to potvrdiť!)

Srvátka vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe syrov a tvarohu. Je to tekutina, ktorá takmer neobsahuje tuky a soli, obsahuje však množstvo kvalitných bielkovín, vo vode rozpustné vitamíny: B1, B2, B6, B12, E, C.

Je bohatá na minerály: horčík, fosfor, vápnik, draslík, zinok, niacín, biotin, kyselinu listovú a panthotenovú.


Preto má množstvo priaznivých účinkov:
  1. Draslík zbavuje organizmus škodlivých látok a reguluje v bunkách tekutinu. Má jedinečný proticelulitídny efekt.
  2. Bielkoviny, obsiahnuté v srvátke sa podieľajú na stavbe svalov a sú ľahko stráviteľné, ideálne pre športovcov.
  3. Srvátka je veľmi dôležitá aj pre metabolizmus. Vynikajúci pri redukčných diétach. 
  4. Pri vonkajšom použití výborne vyhladzuje pokožku. Reguluje jej pH hodnotu a stabilizuje kyslú ochranu povrchu tela. Pokožka je tak vyčistená veľmi jemne a šetrne. Srvátku môžeme použiť okrem pitia tiež na pleť, ruky alebo do kúpeľa.
Srvátka sa používa tiež na bežné pitie namiesto mlieka. Len dva poháre denne zásobia organizmus potrebnými vitamínmi a minerálmi. Je ideálnym nápojom pre športovcov, dodáva telu mnoho dôležitých látok, minerálov a nezaťažuje organizmus.
Priemerné nutričné hodnoty v 100g prášku: tuky max. 2g, bielkoviny min. 9 g, sacharidy min. 72,5 g, energetická hodnota 318 kcal / 1335 kJ.

Srvátku pijem ako rýchly zdroj energie a bielkovín po tréningu (2 PL srvátky, najčastejšie s rozmixovaným banánom a vodou alebo mliekom, alebo si ju primiešam do môjho obľúbeného banánovo-špenátového Shreku), prípadne večer, keď už nechcem veľa jesť, už je príliš neskoro atď. Ak chcem byť veľmi úprimná, až takú bohovskú chuť nemá, ale je 100 % účinná, zdravá. Nemôžem ju však piť denne, lebo mi očividne narastú svaly, tak stačí 2-3x/týždeň. Tiež ju využívam ako pleťovú masku (med, srvátka, kvapka bio olivového alebo kokosového oleja). Nie som profesionálna fitneska - ani nechcem byť - nepotrebujem žiadne drahé proteínové drinky. Srvátka ako zdroj kvalitných bielkovín mi bohato vystačí. Pozor, zabudnite však na na sladkú, ochutenú srvátku! 
Je dostupná v každom obchode so zdravou výživou, 500g, okolo 2, 8 EUR.

2. novembra 2012

12 minút na brucho...

Cvičenie, ktoré je na videu je na 12 minút. Celkom sa skladá zo 4 cvikov. Každý cvik cvičíte po dobu 30s, potom prejdite plynulo na ďalší cvik. Po odcvičení všetkých 4 cvikov máte 1 minútu pauzu a potom idete na ďalšie kolo. Celkom Vás čakajú 4 kolá. Toto video mám celkom rada, rýchle a účinné. Brucho cítim už po druhom kole, ale presne o to nám ide, či??? :) Príjemné cvičenie, pá!

PS: ak nemáte doma fit loptu (2. cvik), skúste mountain climbers.


Príroda

Príroda je pre každého človeka to najkrajšie a najzdravšie prostredie.
Len nie každý to vie a nie každý si to uvedomuje.
Pobyt v prírode napĺňa dušu človeka pokojom a vnútornou spokojnosťou.
Príroda je jedným z najúčinnejších prostriedkov proti stresu. Keď si nájdeme cestu do prírody, vraciame sa tým do nášho najprirodzenejšieho a pôvodného prostredia. Pobyt v prírode je cesta k zdraviu. V prírode nachádzame úplne nové vnemy, ktoré v meste nenachádzame. Pre ľudí žijúcich v strese je príroda významným motivačným a regenerujúcim prostredím.
Pobyt v prírode dáva človeku pokoj, vnútornú harmóniu a pocit rovnováhy.
Tímea a Muráňska planina... :)))
 
 

1. novembra 2012

Strava a jóga

Ahojte,

tento článok som dostala od jednej mojej čitateľky, ďakujem :)

"Ten, kto chce cvičiť jogu, mal by sa aj správne stravovať. Ak chce niekto vedieť, ako sa má správne stravovať pri cvičení jogy, nech si prečíta nasledujúci článok, odporúčam."

Každý šport si vyžaduje inú stravu (zásady zdravej, racionálnej výživy však platia vždy). Jógu cvičím 1-2x/ týždeň, ale plánujem každý deň 20 minút. Je to veľmi prospešné cvičenie. Cítim sa oveľa lepšie po fyzickej aj psychickej stránke.

"Základné princípy stravovania pri joge hrajú dôležitú úlohu pri získavaní všetkých výhod z cvičenia jogy. Naše telo potrebuje potravu, z ktorej získava energiu a táto energia umožňuje udržiavanie života. Jedlo je to, čo vytvára naše telo, sme to, čo jeme. Podľa toho, aký druh potravín prijímame a v akej kvalite sú tieto potraviny, to ovplyvňuje naše fyzické a duševné zdravie.

Joga a zdravá strava

Joga a zdravá strava spolu pevne súvisia. Strava a joga dokopy nájdu správnu cestu pre dosiahnutie ideálnej váhy a dosiahnutie emocionálnej a duchovnej rovnováhy tým, že obnovujú navzájom svoj ​​vzťah s jedlom.
Strava nie je založená na počítaní kalórií a pri tejto diéte nebudete cítiť hlad a nebudete držať žiadnu drastickú diétu bez jedla.

Dôraz pri diéte a joge je kladený na druh potravín a kvalitu. Dôležité sú kvalitné potraviny s množstvom vitamínov, minerálov a bielkovín.

Základné princípy v stravovaní pri joge sú veľmi jednoduché:
Rýchle občerstvenie – fast food

Moderné rýchle občerstvenie, akými sú hamburgery, pizze, džemy, želé, nealkoholické nápoje, zmrzliny a pod získali kontrolu nad našimi stravovacími návykmi a sú hlavnou príčinou obezity, ktorú vidíme všade okolo. Tieto potraviny sú bohatým zdrojom cukrov, olejov a konzervačných látok, ktoré nie sú dobré pre naše zdravie. Fast foody sú na každom kroku, každodennou konzumáciou fast foodu sa zaťažuje tráviaci systém.

Filozofia jogy a výber potravín

Joga a jej filozofia kladie dôraz na prírodné zdroje výživy. Príroda nám poskytuje výživné potraviny v ich prirodzenej forme, ako napríklad celé zrná, sezónne ovocie, zelenina, mlieko, med a suché plody.

Vyvážená strava

Vyvážená strava je predpokladom dobrého zdravia. Vyvážená strava by mala obsahovať dostatočné množstvo šalátov, čerstvej zeleniny, čerstvého ovocia, mlieka a surových orechov.

Šaláty

Všetka zelenina zjedená v surovej forme je považovaná za šalát. Čerstvé uhorky, paradajky, mrkva, červená repa, hlávkový šalát, brokolica, karfiol a pod sa používajú k príprave šalátov. Šalát by mal byť nakrájaný na malé kúsky s vhodnou zálievkou podľa vlastného výberu. V ideálnom prípade by mal šalát tvoriť predjedlo pred obedom a večerou.

Ak chcete znížiť príjem potravy, jedzte pravidelne šalát pol hodiny pred hlavným jedlom.

Čerstvá zelenina

Najideálnejšia je zelenina čerstvá z domácej záhrady. Čerstvá zelenina by nemala byť vysušená alebo v deformovanom tvare. Zelenina skladovaná v chladničke nezostane dlho čerstvá.

Čerstvé ovocie

V čerstvom ovocí sa nachádza najviac výživných látok pre telo. Pravidelný príjem čerstvého ovocia je nevyhnutný pre dobré zdravie. Používajte čerstvé sezónne ovocie. Plody sú lepšie ako ovocné šťavy, pretože obsahujú aj zdraviu prospešnú vlákninu.

Orechy

Strava pri cvičení jogy by mala obsahovať aj orechy, napríklad kešu, pistácie, mandle a vlašské orechy, ktoré poskytujú základné minerály, bielkoviny a vitamíny. Pred cvičením jogy je dobré zjesť hrsť z týchto orechov, z ktorej získate potrebnú energiu na cvičenie.


Množstvo potravín

Všeobecné pravidlo, ktoré treba dodržiavať pri cvičení jogy je, aby obsah žalúdku bol vyplnený na 50% jedlom, 25% zo žalúdka tvorila voda a 25% obsahu žalúdka bol prázdny. Ak je váš žalúdok preplnený, nie je potom obsah dobre stráviteľný. Budete sa cítiť nepríjemne a vaše telo je nútené tráviť jedlo naviac a tiež pracuje navyše na jeho odstránení. Pravidelným prejedaním vedie k zvýšeniu hmotnosti. 

Alkoholické nápoje

Alkoholické nápoje sú zlodeji živín, kradnú a ničia živiny, ktoré sú k dispozícii pre telo. Diéta pri cvičení jogy úplne zakazuje konzumáciu alkoholu a najlepšie je sa vyhnúť týmto nápojom.

Korenie

Vyhnite sa nadmernému užívaniu korenín a soli. Príliš veľa korenených jedál sa taktiež neodporúča.

Voda

Vypite 10 až 12 pohárov vody každý deň. Vypite pohár vody pol hodiny pred každým jedlom. Vyhnite sa pitiu vody počas jedla. Pitie jedného či dvoch pohárov vody hneď po prebudení je ideálne pre dobré zdravie.


Káva a čaj

Úplne sa vyhnite pitiu kávy a čaju. Ak patria tieto nápoje medzi vaše obľúbené, obmedzte ich na maximálne 2 šálky denne. Prebytok čaju a kávy vedie k zápche, nespavosti a nervozite.

Spôsob stravovania

Jedzte pomaly a žujte jedlo správne. Tým, že každé sústo poriadne prežujete, zmieša sa vám dôkladne so slinami a stáva sa tak ľahšie stráviteľné.
Ak chcete viesť zdravý život, vytvorte si správny jedálny lístok z povolených potravín, budete sa cítiť zdravo. Joga a zdravá strava sú základnou súčasťou dobrého zdravia a šťastia.


Jedzte aby ste žili, nežite aby ste jedli."

30. októbra 2012

Príroda volááá :)

Dnes odchádzam na dvojdňovú túru na Muráňsku planinu...teším sa veľmi!!!
Zdravá aktivita
Načo sa trápiť rôznymi diétami, keď úbytok telesného tuku dosiahnutý pohybovou činnosťou má, v porovnaní so stratou z dôvodu obmedzenia kalorického príjmu, nepomerne dlhšiu dobu pôsobnosti? Účinky turistiky sú však oveľa výraznejšie ako púha redukcia hmotnosti.
Posilní sa srdcovo-cievny systém, zredukuje sa prípadný vysoký krvný tlak, telo sa zbaví toxických látok. Priaznivo vplýva nielen na funkcie orgánov v organizme, ale taktiež na duševnú sféru človeka i odstránenie neojedinelého stresového faktoru.
 
Pevnejšie telo
Posilnený bude tiež svalový aparát, najmä spodnej časti tela, nakoľko hlavná záťaž je prenášaná na dolné končatiny. Výdatnú prácu odvedú lýtkové svaly ako i svaly predkolenia, ale taktiež partie sedacích svalov a stehien. Pri aktívnom zapájaní paží, ocítite účinok aj na ramenných svaloch a v oblasti chrbta. Miera činnosti svalov je samozrejme priamoúmerná intenzite zaťaženia.
Výstroj turistu
Základom pre zdravé prevádzanie turistiky je dostatočne pevná obuv, vzdušné a pohodlné oblečenie. Turistický odev by mal pozostávať z niekoľkých vrstiev, aby sa turista vždy mohol prispôsobiť aktuálnej teplote, ktorá sa počas jednej trasy môže niekoľkokrát zmeniť. Nezabudnite preto ani na pršiplášť.
Pri výbere tej správnej výbavy myslite predovšetkým na funkčnosť a praktickosť. Nevyhnutný je batoh pohodlne umiestnený na chrbte, ktorý okrem pitného režimu a občerstvenia, obsahuje aj balíček prvej pomoci. 
Príroda volá
Snáď žiadna iná aktivita vám neposkytne toľko možností i priestoru spoznávania prírodných krás ako práve turistika. Pokochať sa budete môcť takmer panenskou prírodou, pripomeniete si vôňu lesa, žblnkanie horského potôčika a na vlastné oči uvidíte zvieratá, ktoré ste poznali len z učebnice prírodovedy. K dispozícii je množstvo turistických terénov, tak na Slovensku, ako i u okolitých susedov. Skúste a sami zistíte, že príjemný pocit po zdolanej trase je zážitkom skutočne ojedinelým. 

29. októbra 2012

Banánový koláč s karamelom :)

Takto vyzerajú zdravé a zrelé banány, žlté s čiernymi bodkami.
Ahojte-ahoooooj,

milujem banány aj karamel, tak ma nesmierne potešil tento recept:

Banánový koláč s karamelom...

Namiesto bielej múky odporúčam celozrnnú alebo špaldovú, a namiesto bieleho cukru med. Ak sú banány veľmi zrelé (a mali by byť) tak môže byť aj bez cukru...

Výborná zdravá športová mňamka, ďakujem Bežkyni za tento superrecept :)))


Kool and the Gang bol COOOOOOOL :)))
Užila som si to z prvého rado, keď už,  tak poriadne... :D

Zajtra odchádzam na turistiku na Muráňsku planinu, ozvem sa vo štvrtok, papa :)

28. októbra 2012

Nedeľné zhrnutie

Ahojte Priatelia,

- včerajší workshop (Športová výživa) bol veľmi užitočný a náučný, budem Vás - samozrejme - postupne informovať o všetkom, čo som sa naučila, zatiaľ mám bordel v poznámkach, haha... :)

- ďakujem za Vaše jedálničky, keďže tam vidím dosť veľké nedostatky, odporúčam staršie príspevky:
Ako si zostaviť jedálniček
Zdravá výživa v kocke
Trošku teórie nezaškodí :)
Čo sa týka jedálnička, plánujem nový seriál, už čoskoro...na tomto blogu :)

- fotky z môjho víkendového výletu nájdete tu: Tímea in motion (dáte Like? :)))



- dnes ma čaká tréning (to nesmie chýbať!), večer koncert Kool and the Gang - jupííííííííííí :)))


Krásny zvyšok víkendu aj Vám! Pápá.