Ak to už robíte, vaše telo má tajné zbrane a vie ako sa tejto
toxickej látky zbaviť - spáli ho. Ak ho spaľovať nestíha, snaží sa ho
uložiť ako zdroje energie (glykogén) v palivových nádržiach (svaly a
pečeň). Ak sú aj tie plné, telo si cukor uloží vo forme tuku. Okrem
toho, ak konzumujete cukor, telo prestáva spaľovať tuk ako zdroje
pohonnej energie a začne spaľovať iba cukor.
Čím viac cukru konzumujete, tým viac inzulínu sa do krvi vylúči a
cukor sa musí niekam upratať. Čím viac máte v krvi inzulínu, tým menej
tuku spálite. A čo sa stane, ak vaše telo raz prestane počúvať inzulín
(to je stav hraničný s ochorením diabetes)? Budete ho mať v krvi veľmi
mnoho a môžete hádať koľko tuku bude vaše telo schopné spaľovať cez deň?
Žiaden.
Potom sa stane to, že vy budete už len tučnejší a tučnejší. Potom si
jedného dňa zmyslíte, že budete hladovať, aby ste sa nadbytočného tuku
zbavili. Čo sa stane? Logicky by ste mali začať spaľovať tuk zo zásob,
ale nie je tomu tak. Vaše telo je plné inzulínu a nie je schopné
spaľovať tuk ale iba cukor. A kde nájde zásoby cukru? Vo svaloch a v
pečeni, ktoré sú hlavným skladiskom cukru (v podobe glykogénu). To
znamená, že vaše telo ujedá z vašich svalov, aby sa nakŕmilo, pretože
energiu potrebuje na celú prevádzku.
Takto vzniká začarovaný kruh. Veľa cukru a sacharidov = mnoho
inzulínu v krvi = neschopnosť spaľovať ako palivo tuk = ukladanie cukru
do tukov = spaľovanie cukru následne zo svalov = úbytok svalovej hmoty =
zníženie kondície lebo svalom ubúdajú sily = zvýšenie telesnej
hmotnosti na tuku = veľký hlad a chuť na sladké, lebo svaly hlásia
nedostatok paliva = treba doplniť opäť niečo sladké....
Možno už zvyšok príbehu poznáte aj z vlastnej skúsenosti (=jojo).
/Zdroj: Vlado Zlatoš/
Tak čo teda?
Iste ste už počuli o tom, že hnedý cukor (pozor! 100% hnedý nerafinovaný, a nie prifarbený biely), alebo med je na sladenie
nápojov i pokrmov omnoho zdravší. Áno, ale aj drahší, a preto je
jednoduchšie siahnuť po klasickom cukre, ktorý sa pridáva aj do mnohých
už hotových potravín, ktoré bežne kupujeme (ovocné jogurty, bleeee, sladené nápoje, nekvalitné mäsové výrobky ako napr. párky, niektoré salámy, džemy atď.).
Tak prečo meniť
zabehnuté zvyky? Biely cukor škodí našim zubom a telo pripravuje o
vápnik a vitamíny. Ak ho konzumujete priveľa, môžete si privodiť bolesti
hlavy, a zvýšenú chuť na sladké.
Pri hľadaní vhodnej alternatívy
klasického cukru mne osobne bohato postačí čerstvé/sušené ovocie, hroznový cukor - po náročnom tréningu na doplnenie energetických zásob a med, javorový sirup. Samozrejme, všetko len s mierou....
Ešte taká poznámka a osobná skúsenosť na koniec: minulý týždeň som si prvý krát kúpila stéviu, všade sa o nej píše. No neviem, mne osobne nechutí, má nejakú divnú vedľajšiu chuť, čo mi na nej vadí...
Aká je Vaša zdravá alternatíva klasického bieleho cukru?
Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)