24. novembra 2012

Nech je jedlo liekom tvojim...

So zjedením poriadnej porcie mäsa či prílohy v podobe zemiakov, ryže alebo hranolčekov nemá problém asi nikto. O zelenine to však povedať nemožno. Často na ňu zabúdame, prípadne jej jeme málo a, naopak, preháňame to s ovocím. Svetová zdravotnícka organizácia pritom odporúča zjesť denne dve porcie ovocia a tri porcie zeleniny. V prepočte na váhu to znamená približne 200 až 300 g ovocia a 500 až 1 000 g zeleniny. „Keby sme to rozdelili na deň, tak na raňajky, obed a večeru po 250 g zeleniny a na desiatu a olovrant 150 g ovocia,“ vysvetľuje odborník na zdravú výživu MUDr. Peter Minárik. 
Zeleninu surovú a dusenú
Na trhu je množstvo druhov zeleniny a rovnakú pestrosť treba zachovať aj na tanieri. Pri diéte vám pomôže, ak ňou nahradíte ryžu či zemiaky. V každom prípade jedzte ju radšej v surovom stave, prípadne dusenú, uvarenú alebo pripravenú na pare. Ale pozor! Hoci zo zeleniny nepriberiete, ak si na ňu pridáte majonézu či tatársku, všetko pokazíte. Existujú aj diétnejšie kulinárske zlepšenia, napríklad nízkotučný jogurt, syr, kvalitné oleje.

"Rozdiel medzi ovocím a zeleninou, ktoré bolo vypestované v štandardnom farmárskom poly a tým, ktoré bolo vypestované v organickom farmárskom poly je zásadný rozdiel. Rozdiel je v tom, že 60% herbicídov, 90% fungicídov a 30% insekticídov, ktoré sa používajú, sú karcinogénne a poškodzujú nervový systém.
Tieto pesticídy sú prítomné priamo v obchodoch a následne vo vašich nákupných košíkoch. Podľa neziskovej organizácie "Enviromental Working Group" sú niektoré kategórie ovocia a zeleniny viac nebezpečné, ako tie druhé. Zistili to na základe takmer 43.000 pesticídnych testov.
Medzi tie, ktoré obsahujú veľmi mnoho pesticídov sú: broskyne, jablká, celer, nektarinky, jahody, čerešne, hlávkový šalát, importované hrozno, hrušky, špenát, zemiaky.
Naopak, v tých istých regáloch štandardného obchodu nájdete aj také ovocie a zeleninu, ktorá je na tom omnoho lepšie: brokolica, baklažán, kel, banány, kiwi, špargľa, mrazený hrášok, mango, ananás, mrazená kukurica, avokádo, cibuľa.
Ak máte obmedzené finančné a časové možnosti, môžu byť tieto informácie pre vás veľmi užitočné. V každom prípade však môžete podporiť aj domáceho farmára, ktorý svoje ovocie a zeleninu predáva po tržniciach. S vysokou pravdepodobnosťou máte o starosti s cenou aj pesticídmi postarané."
/Vlado Zlatoš/

23. novembra 2012

21. novembra 2012

Desatoro zdravého chudnutia

1. Energetický výdaj musí byť vyšší ako energetický príjem, čo neznamená, že máme hladovať...
2. Jedzte pravidelne 5 x denne malé porcie.
3. Jedzte pestro: uprednostňujte čerstvú, živú stravu.
4. Dodržiavajte dostatočný pitný režim  – 1,5 až 2 l  vody, minimálne.
5. Plánujte si jedálniček vopred a nakupujte vhodné potraviny: žiadne polotovary, umelé jedlá.
6. Obmedzte príjem soli, nahraďte ju bylinkami.
7. Zvýšte príjem čerstvej zeleniny a ovocia - ja vždy sledujem aj krajinu pôvodu a preferujem domácich poľnohospodárov :), alebo pôjdem rovno na trhovisko.
8. Vyhýbajte sa vyprážaným, mastným a zaprážaným pokrmom.
9. Vyhýbajte sa sladkostiam a slaným pochutinám.
10. Obmedzte príjem alkoholických nápojov.
Veľa šťastia a hlavne trpezlivosti!


Môj jedálniček, 20. November:
6:15 - 1/2 banánu
7:00 - bodywork (30minút kardio, 30 posilňovanie)
8:45 - 1/2 banánu
10:00 - veľká Fit tyčinka s pekánovým orechom
12:00 - kapustová polievka (bez zemiakov a mäsa), soté z tofu s ananásovo-mrkvovým šalátom
15:00 - malý biely jogurt
17:00 - cottage cheese
19:30 - zeleninový šalát (ľadový šalát, špenát, paradajky, paprika, avokádo), s mozarellou a olivovým olejom, posypaný amarantom.

20. novembra 2012

Bielkoviny

Ahojte, tento príspevok považujem za veľmi dôležitý, čítajte, 6:30, idem cvičiť, prajem pekný deň:

Takmer každý chudnúci keď sa spomenie schudnutie, odstránenie nadváhy, tak prvé čo ho napadne, je radikálne znížiť príjem kalórií. Dobrý nápad, ale aj tu záleží na tom v akej oblasti stravy tieto kalórie budeme skutočne uberať. Pri redukčných diétach radikálnym obmedzením stravy oslabíme organizmus o správny prísun proteínov. Tie sú ale práve k zdravému a účinnému chudnutiu nevyhnutné. A to si málokto uvedomuje. Ku spaľovaniu kalórií dochádza totiž vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve proteín. Pokiaľ ho máme v strave málo, ideálnu postavu jednoducho nedosiahneme. Začneme uberať nielen na tukoch, ale aj na svalovej hmote a keď pridáme do tela kalórie navyše, telo ich okamžite ukladá do tukových rezerv, aby malo pre činnosť svalov dostatok energie. Inými slovami, ak chceme schudnúť na tukoch a nie na svaloch a kilá nenabrať späť, potrebujeme telu dodávať bielkoviny.
Bielkoviny majú dlhodobú sýtiacu schopnosť a mali by tvoriť 25 až 30 percent celkového denného energetického príjmu (v bežnej strave ľudí s nadváhou sa ich množstvo zvyčajne pohybuje do 15 percent). Bielkoviny obsahujú oproti tukom polovičné množstvo energie a majú vysokú sýtiacu schopnosť rovnako ako sacharidy. Energetická hodnota 1 g bielkovín je cca 4 kalórie. Pri nevyváženej strave s nedostatkom bielkovín alebo pri hladovke sa môže stať, že organizmus chudnúceho začne čerpať bielkoviny z vlastných zdrojov. Hladujúce telo si neberie energiu iba z tukových zásob, ale musí siahnuť i do bielkovín v svalstve – v tele začne rýchlo klesať podiel svalovej hmoty. Tým sa stále prehlbuje nepriaznivý pomer medzi aktívnou svalovou hmotou a tukovým tkanivom a pritom dochádza k zníženiu bazálneho metabolizmu. Pokiaľ po takejto diéte opätovne priberiete (jojo efekt), a to je takmer isté, tak nenaberiete svalovú hmotu, ale tukové tkanivo. Navyše u žien vzniká ideálny priestor pre vznik celulitídy. Obnova svalovej hmoty sa uskutoční iba prísunom dostatočného množstva bielkovín. 
Bielkoviny - proteíny sú základné stavebné kamene celého tela, kože, hormónov, enzýmov, protilátok a krvi. Bielkoviny tvoria takmer tri štvrtiny všetkých pevných látok v ľudskom tele. Tvoria asi 20 % telesnej hmoty, čo je po vode najviac. Ich stála potreba sa zabezpečuje neustálym prísunom stravou. Bielkoviny sa trávia pomalšie a menej ochotne z nich telo ukladá prebytočnú energiu do tukových zásob. Zároveň majú najvyššiu sýtiacu schopnosť zo všetkých zložiek potravy
Zaistite si, aby ste jedli prednostne také jedlá, v ktorých je bielkovín dostatok. Nestačí sem-tam jesť len kuracie či hovädzie rezne. Ak si vediete denník so zoznamom pokrmov, možno budete prekvapení, ako málo bielkovín sa v niektorých nachádza...
Striedajte a kombinujte vajcia, mäso, syry a mliečne výrobky, sóju, tofu, strukoviny. U žien stúpa potreba bielkovín v období, keď majú menzes. Ak ich telu nedodajú vopred, dostavia sa záchvaty jedenia, spravidla ide o neodolateľnú chuť na sladké. Aj pri chudnutí je preto vhodné počas menštruácie hneď na začiatku navýšiť príjem stravy asi o 1 000 kJ (240kcal) na deň a to predovšetkým bielkovín. Nepozerajte sa pri menštruácii na váhu. Stúpa, pretože v tele je viac vody.
Bielkoviny sú najdôležitejšou zložkou potravín nielen pri chudnutí Bielkoviny sú stavebnou časťou buniek, slúžia na tvorbu enzýmov a hormónov, jednoducho povedané , sú nositeľmi života. Živočíšne bielkoviny obsahujú aminokyseliny, ktoré sú cennejšie ako bielkoviny zo strukovín, zemiakov a chleba. Bielkoviny, okrem toho, že sú stavebnou látkou organizmu, zvyšujú jeho odolnosť pred chorobami, podporujú duševnú a fyzickú aktivitu,  sú nosičmi dedičných informácií a kyslíka. Na trávenie bielkovín vynaloží organizmus najviac energie, preto sú neškodné z hľadiska udržania si optimálnej váhy. Najvýhodnejšie z nich  počas chudnutia  sú chudé hovädzie mäso, mäso z hydiny, zverina, rybie mäso, tvaroh, tvrdé syry a vaječný bielok, šošovica, fazuľa, sója, hrach a sušené huby. Pri redukcii váhy sa snažíme prijímať  čo najviac bielkovín a obmedzíme len tie, ktoré obsahujú väčšie množstvo tuku, mastné mäso, salámy, mozoček, vnútornosti, smotanu. Mäso pripravujeme grilovaním, dusením, opekaním na malom množstve rastlinného tuku, alebo na pare. Mäso vždy opekáme prudko, aby z neho nevytekala šťava, pretože takto unikajú bielkoviny.

Doporučená denná dávka bielkovín
Doporučená denná dávka je individuálna. Stresové, fyzické alebo psychické podmienky ju môžu zvýšiť až o 30 %. Väčšina zdrojov uvádza 1g bielkoviny na 1kg telesnej hmotnosti.

PS: Neposielajte mi prosim Vás docx dokumenty, na starom kompe mi to nejde otvorit...:( bud doc, alebo jedalniček priamo do mailu. Ďakujeeem. :)

18. novembra 2012

Môj jedálniček 17.11. 2012

Tento jedálniček je LEN INFORMATÍVNY, možno inšpirujúci a nie striktne smerodajný. Mne to vyhovuje, ale každý si musí nájsť svoj štýl stravovania, ktorý mu bude vyhovovať ;)

8:00 - 100 g tvaroh, 1 menší banán, sušené brusnice premiešať, posypať vlašským orechom, pokvapkať medom, a zaliať maslom - to som si fakt zaslúžila po náročnom týždni!!! 
10:30 - 1 malý grep
13:00 - hovädzia pečeň na cibuľke s brokolicou, cuketou a mozarellou, ako topping 2 PL kyslej smotany (milujem smotanu)
15:30 - 1 pomaranč
16:15 - 6 km beh a domáci workout (pre podrobný popis viď včerajší príspevok)
19:00 - Zdravá treska - pre recept viď včerajší príspevok
21:00 - Čaj Tulsi s mliekom

Vypila som min 3l tekutiny (voda, čaj).

Vynikajúci čaj na posilnenie imunitného systému a chutí taaaak dobre!!! :)

DNES FITKO, Páááááááááá!

Najčastejšie chyby vo Vašom jedálničku - vo všeobecnosti:
1. Celkovo konzumujete straaašne veľa sacharidov, ku sladkostiam sa radšej nevyjadrujem :P a strašne málo bielkovín a tuku. Pritom, od bielkovín a zdravých tukov v živote nepriberiete od sacharidov však GARANTOVANE. Bielkoviny a tuky sa trávia pomalšie a menej ochotne z nich telo ukladá prebytočnú energiu do tukových zásob.

2. Spaľujete sval namiesto tuku, pretože po tréningu si nedoprajete dostatočné množstvo BIELKOVÍN (častokrát vidím, že po tréningu jete sacharidy, v takomto prípade o spaľovaní nemôžeme ani hovoriť).

3. Absolútne nekonzumujete ZDRAVÉ TUKY: ľanový, kokosový, tekvicový olej, dúfam, že do šalátov si dávate aspoň olivový panenský, ďaľej orechy, oriešky, mandle, kešu, arašídy, semienka rôzne - ja si ich doprajem denne, za hrsť a nepriberám...

4. Nekonzumujete takmer žiadnu ŽIVÚ STRAVU: aspoň cez víkend si doprajte nalačno nejakú zeleninovú šťavu, skúste môj Shrek...a zeleninové šaláty ako prílohu na večeru (k bielkovinám, samozrejme).

5. Celkovo prijímate MÁLO KALÓRIÍ, a nastáva opačný efekt, telo sa šetrí, metabolizmus sa spomaľuje, všetko ide do tukových zásob na "horšie časy"...v lepšom prípade Vaša váha stagnuje, v horšom dokonca priberáte. Papajte 5-6x denne menšie porcie, obed si doprajte!

6. Ajkeď pravidelne cvičíte, NEZNAMENÁ to, že môžete zjesť hocičo, kedykoľvek, v hociakom množstve...bohužial. Ak chcete mať pekné telo (keď sa postavíte NAHÝ pred zrkadlo), musíte dodržať isté pravidlá. Občas môžete zhrešiť, jasne ;) 

7. Vo Vašom jedálničku NEVIDÍM: špaldu, ovsené vločky, pšeno, hnedú ryžu, quinou (o tomto zázraku bude príspevok už čoskoro), pohánku, amarant, sladké zemiaky, strukovny - čočky, cícer, fazuľa - ZDRAVÉ SACHARIDY, a obsahujú veľa-veľa užitočných živín.

8. Pozor na skrytý biely cukor vo forma ovocných jogurtov, ochutených mliečných nápojov, sladkých nápojov, umelých omáčok atď.

9. Pite!!!  :D (vodu)

Ďakujem, dúfam, že som pomohla. Samozjzrejme Vaše jedálničky mi môžete naďalej posielať individuálne. :)