5. novembra 2012

Prečo chcete zmenu?

Správny čas a správna motivácia Práve tieto dva aspekty sú veľmi dôležité pri začatí nového životného štýlu. Opýtajte sa samy seba, prečo chcete byť fit, chudnúť-pribrať, zdravo žiť.... Je dôležité uvedomiť si, čo je skutočným štartovacím dôvodom práve pre Vás.

dôvod zdravotný - redukcia nadbytočných kilogramov, tukových zásob zlepší váš zdravotný stav
dôvod estetický - nechcete chodiť v plavkách, všetko je vám malé, chcete byť "pevní" a fit :)
dôvod spoločenský - hanbíte sa za svoju postavu
dôvod citový - máte pocit, že vaša postava, nadváha je príčinou vašej nespokojnosti zo seba

Prečo chcete zmenu?

Zamyslite sa aj nad tým, čo vám prinesie plánovaná, vytúžená zmena a čo budete musieť obetovať. Napíšte si na papier prínosy a straty, ktoré pre vás zo zmeny životosprávy, životného štýlu, stravovacích návykov vyplývajú. Inšpirujte sa nasledujúcim príkladom:
Prínosy
- zlepším si zdravie i kondíciu
- budem na seba hrdý, sebavedomý
- budem sa viac páčiť niekomu, na kom mi naozaj záleží
- bez problémov si zaviažem šnúrky
- oblečiemsi obľúbené šaty
Straty
- budem viac rozmýšľať nad skladbou stravy
- budem sa musieť naučiť jesť menšie porcie
- začnem cvičiť

RADA

Buďte vo svojom snažení trpezliví, zmena postavy, chudnutie, rysovanie, spaľovanie tuku je totiž beh na dlhú trať. Tak ako ste ku kilogramom navyše neprišli za jednu noc, rovnako sa ich nezbavíte za jeden týždeň či 14 dní. Optimálny váhový úbytok by sa mal pohybovať okolo 0,5 za týždeň. Dôležité je vydržať a zmeniť celkový životný štýl. Nehľadajte ideálnu váhu, ale určte si reálny a dosiahnuteľný cieľ. Preukázalo sa, že aj na prvý pohľad malé zníženie hmotnosti o 5 až 10 % značne prospieva zdraviu aj výzoru.
+ 1 tip: ak si občas dáte kúsok čokolády, alebo niečo "nezdravé" - nič sa nedeje!!! na druhý deň si odmakáte o 15 minút viac vo fitku, doma, na trati....a JE TO!  Nebudte na seba prííííliš tvrdí, nechcite všetko hneď, ale postupne krok za krokom. Príliš veľké, rázne a náhle zmeny vedia k zlyhaniu a my to nechceme, žeeee? ;)
Staršie príspevky: Prečo nemôžete dosiahnuť svoje ciele?
                            Prečo je dôležité mať životné ciele?
Budem Vás naďalej motivovať a držím Vám palce!
6:45 -už mám za sebou 15 minút cvičenia, raňajky (vločky s mliekom a banánom) a momentálne si užívam rannú kávu (a ťukám do počítača, haha). Pá, pekný deň, čaute.

Pamätajte si svoje FITNESS CIELE

4 komentáre:

  1. Ach Timi, ja si ani neviem predstaviť, kedy ty vstávaš, keď už máš toto všetko za sebou :) strašne ťa obdivujem za to koľko energie v sebe máš! a ktorú aj rozdávaš! ja chodím spať vždy o 22.00 a nechce sa mi vstať ani o 7.00 a ty, no klobúk dole, hádam sa raz aj mne podarí byť aspoň z polovice taká aktívna ako si ty!:) inak môžem sa ťa opýtať, ty študuješ? alebo už pracuješ?:)
    Prajem pekný deň!:)
    E.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mila E :), dakujem, robis radost :) Neber to tak ja som odjakziva take ranne vtaca, mozno mam stastie staci mi 6-7 hodin spanku a rano nepotrebujem ani budik :))) Vacsinou vstavam okolo 5:30-6:00, ale poviem ti take tajomstvo, ze cez vikend, po rannom treningu, ranajkach, kavicke si este sem-tam lahnem, pospim, to milujem :))) Jasne, ze sa mozes pytat, ved o tom je tento blog, vsetko je otvorene, ziadne tabu (no OK, ak je to velmi sukromne, tak radsej na mail ;)) Ano, pracujem uz dllllhe roky :) A k tej energii: jj rozdavam ale aj dostavam, napr aj od Teba :) Dakujem, pekny den, papa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. U mě je důvod citový. Když cvičím, tak se cítím líp a mám vyšší sebevědomí a to jsem dřív měla nulové. A proto s tím jen tak nechci přestat :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jj, poznam to... :))) ak to nechces prestat :D Ja som dnes mala celkom narocny az zly den, isla som na spinning, a odvtedy som totalne UP. Ano, aj ja som sebavedomejsia, silnejsia, aj krajsia :DDD Len tak dalej! ;)

      Odstrániť