14. mája 2012

Biorytmus

Lalalala...nový týždeň, nové výzvy, ranný bootcamp už mám za sebou, cottage s kešu a hrozienkami som práve dojedla, a teraz šup-šup pracovať, s ÚSMEVOM!

Ako sú nastavené biologické procesy v našom tele a prečo je dobré sa nimi riadiť? Kedy sú naše orgány najaktívnejšie?
Väčšina ľudskej populácie si už ani nespomenie, že boli doby, keď sa život riadil predovšetkým východom a západom slnka.
Na rozdiel od prírody, ktorá aj napriek tomu, že je človekom znásilňovaná, nepodľahla a stále sa riadi svojím vnútorným biologickým časom, my ľudia sme kapitulovali. Situácia je, bohužiaľ, taká, že sa už ani nevieme riadiť tikotom svojich biologických hodín. Poďme sa teda podrobne aspoň zoznámiť s tým, čo naši predkovia vnímali ako úplnú samozrejmosť, teda s denným 24-hodinovým biorytmom. Ten nám ukazuje, kedy máme najvyššiu výkonnosť a kedy by sme mali skôr relaxovať.

Ako funguje naše telo?
Základnou informáciou je, že vnútorné orgány majú tiež svoj biorytmus a v danom konkrétnom čase je vždy niektorý z orgánov aktívnejší než ostatné.

01 – 03. hod. … pečeň
03. – 05. hod. … pľúca
05. – 07. hod. … hrubé črevo
07. – 09. hod. … žalúdok
09. – 11. hod. … pankreas
11. – 13. hod. … srdce
13. – 15. hod. … tenké črevo
15. – 17. hod. … močový mechúr
17. – 19. hod. … obličky
19. – 21. hod. … mozog
21. – 23. hod. … pohlavné orgány
23. – 01 hod. … žlčník

Podľa uvedených orgánových hodín si môžeme ľahko nastaviť svoje denné činnosti a aktivity. Jednoducho zistíme, kedy je vhodná doba na odpočinok, fyzické aktivity, štúdium, prácu, tvorivú činnosť atď.
Ako môže prakticky vyzerať 24 hodín v rámci biorytmov

5 – 7 hodín
Funkcia hrubého čreva je na vrchole činnosti, stúpa krvný tlak, telo reaguje citlivo na bolesť, máme veľmi vysokú telesnú imunitu, stúpa produkcia hormónov, žlčník a tenké črevo pracujú na minimum, naplno sa rozbieha krátkodobá pamäť. Je vhodná doba na vyprázdňovanie hrubého čreva.

7 - 9 hodín

Imunitný systém pracuje na maximálne obrátky, vrcholí činnosť žalúdka, medzi 7. – 8. hodinou je vhodná doba na raňajky, stúpa srdcová aktivita a máme vyšší krvný tlak. V dôsledku toho stúpa aj psychická aktivita – lepšie sa sústreďujeme, oproti tomu naša pečeň pracuje v najúspornejšom režime. V tomto čase sme tiež menej citliví na bolesť.

9 – 11 hodín

Naša výkonnosť je najvyššia v rámci dopoludnia, a pokiaľ sme dobre a správne raňajkovali, pracuje organizmus v maximálnom duševnom a fyzickom režime, vrcholia funkcie podžalúdkovej žľazy a sleziny, máme dobré trávenie, srdce už pracuje naplno. Oproti tomu pľúca pracujú minimálne, v tomto čase ľahko zvládame pracovné úlohy a dobre sa učíme. Máme aj najviac nápadov, je vhodná doba napr. na skúšku, rýchlo a ľahko sa učíme novým veciam.

11 – 13 hodín

Okolo dvanástej hodiny sa postupne dostavuje únava a končí doba vynikajúcej psychickej a fyzickej výkonnosti, srdce pracuje s maximálnym úsilím, máme najvyššie hodnoty krvného obehu. Oproti tomu pečeň znižuje svoju výkonnosť a s minimálnym úsilím pracuje aj hrubé črevo.

13 – 15 hodín

Tenké črevo pracuje naplno, sme vyčerpaní a potrebujeme spánok. Náš žalúdok pracuje s minimálnym úsilím, v úspornom režime sa nachádza aj pečeň, klesá telesná energia, naše zmysly a psychika sú na vysokej úrovni, sme odolní proti bolesti. Okolo trinástej hodiny je vhodná doba na obed, medzi 14. – 15. hodinou je priaznivá doba na bolestivý lekársky zákrok.

15 – 17 hodín

Na vrchole činnosti sa nachádza močový mechúr, ktorý má teraz najviac energie, minimálnu činnosť vyvíjajú pankreas a slezina. Organizmus veľmi dobre reguluje svoju teplotu, okolo sedemnástej hodiny je teda vhodná doba na návštevu sauny. Krivka energie pomaly stúpa, mali by sme sa venovať skôr psychickým činnostiam, s prílivom novej energie sme vnímavejší a naša dlhodobá pamäť je vo vynikajúcej kondícii – ideálny čas na učenie, vzdelávacie kurzy a pod.

17 – 19 hodín

Obličky a následne aj nadobličky sú na vrchole svojej činnosti, organizmus v tomto období ľahko prekonáva fyzickú záťaž. Sme psychicky odolní, naše pľúca pracujú naplno, svaly sú silné a pripravené na maximálnu záťaž a výkon, vhodný čas na športové aktivity.

19 – 21 hodín

K vrcholu svojej činnosti sa blíži mozog, okolo devätnástej hodiny sa však znižuje psychická sviežosť a môžu sa dostaviť pocity podráždenosti či náladovosti. Medzi 19. – 20. hodinou zľahka stúpa krvný tlak, tráviaci systém sa pripravuje na odpočinok, tenké črevo pracuje na minimum. Okolo 20. hodiny začína opäť dobre fungovať dlhodobá pamäť, ale napr. naše chuťové bunky pracujú v tomto čase tiež veľmi dobre, medzi 19. – 20. hodinou je teda aj vhodná doba na ľahkú večeru.

21 – 23 hodín

Dochádza k poklesu krvného tlaku, na vrchole činnosti sú pohlavné orgány a začínajú stúpať hladiny niektorých hormónov. Okolo 21. hodiny pracuje mozog výborným tempom, je teda vhodný čas na duševnú prácu. Okolo 22. hodiny sa upokojuje psychika, v útlme sa nachádza aj látková výmena, telo sa začína pripravovať na spánok. Oproti tomu regeneruje koža, vlasy a nechty, organizmus odstraňuje nežiaduce látky.

23 – 1 hodina

Žlčník pracuje na najvyššie obrátky, minimálnu činnosť vyvíjajú obličky. Telo je citlivé na bolesť, dochádza k najväčšiemu útlmu duševných schopností, imunitný systém intenzívne pracuje a telo produkuje maximum imunitných buniek, mali by sme spať.

1 – 3 hodiny

Čas, v ktorom najväčšiu aktivitu vyvíja pečeň. Máme pomalý dych aj pulz, nízky krvný tlak a naše telo je totálne vyčerpané, mozog je tiež vypnutý, reakčné schopnosti sú veľmi nízke. Najrizikovejšia doba pre tých, ktorí pracujú v nočnej zmene.

3 – 5 hodín

Pľúca pracujú s maximálnym úsilím, krvný tlak je najnižší, začína sa zbystrovať sluch, telesná aktivita je na minime. Vodiči pozor, práve toto je najrizikovejšia doba na vedenie motorového vozidla!

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy  



www.faktorplus.cz

1 komentár: