1. októbra 2012

Čo jesť po tréningu?

To, čo vložíte do úst pred cvičením a po ňom vás totiž môže nielen posilniť, ale naopak aj totálne zruinovať postavu! Zapamätajte si, že jedlo, ktoré konzumujeme približne hodinu pred tréningom a do 2 hodín po cvičení je najdôležitejšie jedlo počas dňa, vďaka ktorému dosahujeme očakávané výsledky.

Prečo jesť po cvičení vo fitku?

Výživa po tréningu je základom. Svaly sa naberajú nový tvar skôr v odpočinkovej fáze.  Sú po výkone oslabené, svalové vlákna poškodené, preto si dajte proteínovú výživu na začiatok. Pokiaľ im nedodáte čo potrebujú pre svoj rast a regeneráciu, na vysnívané výsledky môžete zabudnúť.  

Žiadne sladkosti

Doplniť živiny po tréningu je azda najdôležitejšie. Oklamať chýbajúcu energiu sladkosťami (čokoláda, tyčinky, keksíky), preto nie je dobrý nápad. Hladinu cukru si síce zdvihnete, ale zasýtenie vám dlho nevydrží. Jesť po cvičení sa odporúča do hodinky po tréningu. To, že máte vynechať mastné jedlo vám hádam nemusím zdôrazňovať. Jedlo po tréningu by malo byť skôr tekuté, lebo tekutina sa rýchlejšie vstrebáva ako pevná strava (ja mám najradšej srvátkový nápoj, potom ovocie).

Bielkoviny, bielkoviny, bielkoviny

Ich príjem je kľúčový pre regeneráciu, čiže by malo byť v jedálničku číslo jeden. Výborné a vhodné je po tréningu si dať tofu, tvaroh, či kuracie prsia. Bez problémov si ich donesiem aj do posilňovne. Bielkoviny v kombinácií so šalátom dodajú telu stratenú energiu. Ďalším kvalitným zdrojom sú tiež vajcia. Ak trénujete večer po 18:00 hodine, neodporúčajú sa žiadne sacharidy, čiže cestoviny a pečivo. 
Najväčším hriechom, ktorý môžete spraviť je vyradiť jedlo po tréningu. Tiež sa neriaďte heslom: „ Veď som cvičila, môžem si dať, čo chcem“. To by ste to asi ďaleko nedotiahla. Bez kvalitnej stravy výsledky nebudú, tak si to nepokazte!

Čítajte viac TU:


Môj dnešný domáci workout, 4 kolá:

10 push-ups (kliky) - na hornú časť tela
20 situps (sed-ľah) - brucho
25 squats (drep) - nohy, zadok
2x10 lunges (výpad) = 10x na každú stranu - nohy, zadok
60 sec wall sit

Môj čas: 19:11

16 komentárov:

  1. Nazdielala som clanok na forum a na svoj FB. Díky. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tohle by si mělo přečíst víc lidí, přestože je to pořád dokola, často si myslí, že to lze nějak obejít, taky jsem pochopila, že nelze.... :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cau Nikku, neda sa, papat musime povinne...ale tie spravne jedla :)

      Odstrániť
    2. Nikki, prepac ;)

      Odstrániť
  3. Skvělý článek, jen mám malej dotaz, můžu do "potréningové" svačinky zařadit oblíbenou proteinovou tyčku z DMka (příchuť cookies)? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, posli mi prosim ta link (alebo aspon obrazok) na tu tycinku, musim kuknut zlozenie...dakujem :)

      Odstrániť
  4. ahoj, super clanok, nenapisala by si este nieco viac ku strave po treningu, ked cvicievam az tak medzi 19-21h? co jest potom? :) dakujem za akykolvek tip!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, keď tak neskoro trénujem, tak si dám už len srvátkový nápoj (srvatku si kupis v ktoromkolvek bio obchode, ale pozor, ziadna ochutena ale cista 100 percentna, nie je to vobec drahe). 2 PL srvatky, mlieko...ked som fakt vyhladena tak si primiesam 1-2 PL vlociek, alebo polku bananu, pripadne tvaroh...Keďže je to tekutina, rýchlo sa vstrebáva, nezaťažuje žaludok, obsahuje kvalitné bielkoviny a sacharidy a do rána som v pohode... :)Ale aj zeleninovy salat s cottage cheesom, je OK, alebo biele masko, ryba so zeleninou...lan ja chodim skoro spat, tak preto preferujem tekutu stravu na noc. :)
      A dakujem za otazku, pytaj sa kedykolvek, papa.

      Odstrániť
    2. dakujem krasne! pekny den, mirka

      Odstrániť
  5. skvely članok :) ja si zvyknem dat po cvičení praženicu z dvoch vajičok (len 1 žĺtko) polovicu papriky a trocha cibuľky:) cvičievam tak okolo siemej večer a do hodky večeriam. je to ok, ked potrebujem schudnut? dakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, dakujem :) Jasne, prazenica je OK, pokial tam nemas kilo tuku a bez peciva!!! Co sa tyka casu, na poslednom workshope o sportovej vyzive nam bolo povedane, ze pokial chceme spalovat tuk, tak 30-40 minut po treningu nejest (niektori autori uvadzaju aj 1 h)...ale ak chcem byt uprimna, ja nepotrebujem spalovat tuk, tak ja sa najem aj skor, do hodiny po treningu. A po kazdom treningu prazenicu? Skus aj tvaroh, syry so zeleninou, chude kuracie maso so zeleninovym salatom, tuniak, proteinovy shake, to je vsetko OK, pokial nie su prilis velke, mastne davky, len sacharidy (pecivo, zemiaky, cestoviny, ryza...) vecer, po treningu uz nie. Papa! :)

      Odstrániť
  6. Ahoj, mám takú otázku ... Je dobré jesť po tréningu Corn-Flakes s mliekom alebo by som to mal nahradiť niečim iným ? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Môžem dať po tréneningu mlieko ? Ako bielkoviny ?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj :) ked si nebudem po tréningu dávať srvátku alebo sypačky alebo nejakú prteínovú tyčinku tak naozaj moôžem na rast svalov zabudnúť ?

    OdpovedaťOdstrániť