4. októbra 2012

Ranná dávka zdravia

Zrejme každý v návale radosti z novej diéty sa zaprisahal, že zníži príjem kalorických jedál, obmedzí alebo celkom vylúči niektoré potraviny, alebo dokonca aj jednotlivé jedlá dňa. V praxi to potom vyzeralo, že buď ste nevečerali, alebo nejedli už po piatej, alebo ste vypustili raňajky. Práve to posledné však môže dopadnúť katastrofálne – kto totiž neraňajkuje, koleduje si o nové kilá dokonalého tuku.


Bez raňajok ani krok.
Možno je to aj váš prípad. Ráno nič nestíhate, a tak medzi maľovaním sa, obliekaním alebo chystaním do práce vám vyjde čas akurát tak na pár hltov kávy, tobôž cigarety. Len čo prídete do práce, spravíte si ešte jednu, pretože teraz máte konečne priestor na to, aby si ju aj vypili. Nad raňajkami mávnete rukou, veď káva vám celkom stačí a na obed si dáte niečo poriadne. Čo? Nuž, v závislosti od chutí, denného menu alebo intenzity hladu. A ten je veru okolo jedenástej už poriadny.
Je prirodzené, že so škvŕkajúcim žalúdkom sa nad ponukou šalátov zasmejeme a tanier zeleniny vám pripadá ako zlý vtip. Telo si bude pýtať viac sacharidov a tukov. Radšej si teda vyberiete čosi ťažšie, kalorickejšie, chutnejšie a tučnejšie. Napríklad smotanové omáčky, vyprážané syry, rezne, bagety s majonézou a extra veľkú porciu hranolčekov. Zvyšok popoludnia prežijete unavení, nafúknutí s výčitkami svedomia, že ste to s jedlom zasa raz prešvihli. Možno by ste ale nič také nemuseli riešiť, keby ste sa poriadne naraňajkovali.
Ak sa teda nazdávate, že keď vynecháte raňajky, odrazí sa to na váhe, máte pravdu. Ale s celkom opačným efektom, než tým, ktorý ste čakali, nestratíte tuky ale svalstvo. Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne raňajkujú, majú nižšie sklony k nadváhe ako tí, čo raňajky ignorujú.
Bŕrŕ!
Párky, klobásky, fazuľa, volské oko, kaša s kopou cukru? Nuž, zasýtení by ste boli nadlho, telo by však muselo minúť veľa vzácnej energie na spracovanie takýchto kalorických bômb. Raňajky by síce mali byť sýte, ale aj výživné a dosť ľahké, aby vás nezaťažili. Vybrať si môžete z toľkých variantov, že si nájdete ten svoj určite aj vy.

Ovocie na raňajky, desiatu - určite ÁNO! :)

Veľmi vhodné je raňajkovať ovocie. Dopoludnia ho telo ľahšie strávi, a ovocie vám dodá silu a vitamíny. Organizmu treba dodať proteíny, karbohydráty, vlákninu i tuk. Pokojne si doprajte na raňajky chlebík, ale celozrnný a s vhodnou oblohou. Saláma a tavený syr nimi iste nie sú. Skúste rozličné nátierky, chudú hydinovú šunku, vajíčko, zeleninu a netučné syry.
Pre milovníčky sladkého sú tu zdravé ovsené kaše s kvapkou javorového sirupu, domáce müsli s jogurtom a ovocím, ovocný šalát alebo vločky s orechmi. Donuty, šišky, pudingy a pražené cornflaky sú absolútne nevhodné. Určite využite pestrú ponuku ovocia, veď trh je plný ríbezlí, malín, jahôd, čučoriedok, melónov či hrozna a každý jeden druh ovocia vám má čo ponúknuť.

Aké sú Vaše najobľúbenejšie raňajky? Hm?

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

10 komentárov:

  1. A KTO BUDE HLADOVAŤ?TY?
    TREBA SA PORIADNE NAŽRAŤ!
    NENI NAD VYPRÁŽANÉ ŠNICLE!
    AKURÁT SOM NA ZABÍJAČKE!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ved ja nemam nic proti zabijacke...proti hladovke vsak ANO!!! Tak dobru chut a uzi si to! A dik za koment :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zdravim Vas,chcel by som schudnut 1O kg je to možne?nevim ako na to.s pozdravom mato.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Mato, zdravim: http://timeainmotion.blogspot.sk/2012/10/vas-tyzdenny-jedalnicek.html

      Posli mi mail, vysvetlim detaily.
      Dakujem pekny den.

      Odstrániť
  4. Ahoj chcela by som sa opýtať načo je dobrá sušená srvátka a kedy a v akých denných dávkach je to dobré piť? dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Mirka, dakujem za otazku, cez vikend napisem clanok a dam to na blog, oki? :) Pekny den, papa :)

      Odstrániť
  5. Jeej :) ďakujem za pekný článok to som chcela vidieť :)...a nechcem ťa veľmi obťažovať ale ešte by som sa chcela spýtať na sójové a ryžové mlieko a na sušený sójový nápoj...dalo by sa? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. :) vobec neobtazujes, som rada ze sa pytas... :))) Sojove, ryzove, ovsene, mandlove mlieko je totalne OK, aj suseny sojovy napoj, ajked ja pijem aj kravske mlieko (plnotucne z "mliekomatu" haha), a hlavne kozie mlieko (ajked, dost drahe :((( ). Vrelo odporucam vsak srvatku, vid dnesny prispevok. Chutovo nie je az take mnam, ale velmi dobre pre svaly, imunitu, zdravie... dalsia otazka? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ďakujem...lebo som si to všetko dnes kúpila aby som vyskúšala chuť a tak čo to so mnou urobí vieš :D....takže celkom sa to dá aj ta srvatka...a tvoj blog sa mi veľmi páči a dosť mi pomohol vo veľa veciach...veľa dobrých vecí tu máš a receptov čo som si aj vyskúšala a zajtra chcem skúsiť toho shreka čo to je zač ....takže som rada ked tu nájdem stále nejaké nové články a tak, zdravá výživa je fajn je to celkom zábava ..trošku je to finančne viac náročné ale je to niečo čo môjmu zdraviu prospieva a tiež aj mojej celkovej fyzickej a psychickej kondícií takže top blog :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. :D to fakt vsetko, haha, to je mile, no ale treba niekde zacat, pravda :D No a ten Shrek ti ako chutil? ;)

    OdpovedaťOdstrániť