28. júna 2012

Kontroverzné mlieko...

Ak mám byť úprimná, preferujem rastlinné mlieko: kokosové, ovsené, ryžové...mlieko čo sa predáva v obchode je - podľa mňa - zafarbená voda, to má od skutočného mlieka na míle daleko. Mliečne výrobky mám veľmi rada: syry, cottage, acidofilné mlieko, tvaroh - preferujem domácu výrobu
... a aký je Váš názor/skúsenosť ?
áno či nie ???

"Smutná pravda o mlieku"



Občas sa mi dostane pod ruky adrenalínový článok. To je pre mňa taký, ktorý mi "zdvíha adrenalín". Prejavuje sa to tak, že najprv mrmlem ("to si snáď robí niekto srandu?"), potom nadávam, búši mi srdce, mám studené ruky a niekoľko hodín sa neviem upokojiť. Je neuveriteľné, ako články na internete ovplyvňujú mienku ľudí a preto ma mrzí, koľko bludov sa tam nachádza.
Jeden z týchto článkov sa ku mne dostal, ako to už býva, úplnou náhodou od podobne pobúrenej kamarátky. Je o mlieku. Do kariet nám hral fakt, že sa na našej úžasne všestrannej škole vyučuje predmet Hygiena produkce mléka a my sme zhodou okolností robili tento semester skúšku. Ale aj keby, každý súdny človek podľa štýlu písania článku pochopí, že pravda bude "asi niekde inde". Iróniou bol napokon aj názov stránky z ktorej pochádza - "Kampaň za pravdu v medicíne".

Priblížim vám teda niekoľko odsekov, ktoré mi nedali spať a rada by som ich komentovala. Aj preto, lebo som sa dozvedela, že niekoľko ľudí daný článok zobralo vážne. Boldom je citát z článku, normálne je môj komentár.

Ak chcete byť na bezpečnej strane, radšej sa pridajte k zvyšujúcemu sa počtu ľudí, ktorí sa rozhodli vylúčiť mlieko a mliečné výrobky zo svojej stravy. Určite to znie čudne, ale vedzte, že človek je spomedzi všetkých cicavcov na zemi jediným, ktorý pokračuje v pití mlieka (ba dokonca mlieko iného cicavca) po celý život.

> Pre mňa to neznie čudne, pretože si neviem predstaviť, ako by iný cicavec podojil druhého. Príde mi to priam komické, keď si predstavím, že by nejaká líška dojila kozu a podobne. Každopádne po celý život pije mlieko môj pes, babkina mačka a kamoškin potkan. Z tohto pohľadu ide teda o dostupnosť mlieka pre zvieratá, nie o nechuť.


Od 1988 do 1993 roku vyšlo a v medicínskych archívoch bolo uložených viac než 2700 článkov, kde sa pojednávalo o mlieku. 1500 z týchto článkov sa zameriavalo priamo na mlieko. Ak si nájdete čas na preskúmanie týchto článkov, výsledky vášho hodnotenia budú viac než hrozné. Totižto, ani jeden jediný z autorov týchto článkov nepíše o kravskom  mlieku ako o “dobrom jedle”, ako nám to neúnavne a nehumánne propaguje mliekarenský priemysel. Všetky články totižto dávajú mlieko do súvislosti s črevnými kolikami, črevným podráždením, črevným krvácaním, anémiou, alergickými reakciami u batoliat a detí a s rôznymi infekciami ako napríklad salmonelóza.

> Myslím si, že o kvalite mlieka vedeli už pred rokom 1988. Autor si pri písaní neuvedomuje, že vedecké články sa nepíšu dookola o tom istom, ale že veda je o tom, že sa skúmajú ďalšie súvislosti. Preto je pre mňa priam očakávajúce, že bude pozorovaný vzťah konzumácie mlieka a diagnostiky chorôb. Myslím si, že každý, kto si prečíta zoznam uvedených chorôb pochopí, že ide o príznaky potravinovej alergie alebo precitivelosti. Samozrejme výnimkou je salmonelóza, ale tá si snáď nevyžaduje komentár.
Pijú ostatné voľne žijúce cicavce, či ľudia v prírode, mlieko? Nepijú.
>  Veru, si nie som istá kto sú ľudia v prírode. Ja keď idem do kempingu, mlieko si neberiem, lebo je ťažké. A kde by som ho skladovala, že? Ale babkina voľne žijúca mačka mliekom nepohŕdne. Vec dostupnosti. 
ČO JE MLIEKO? Mlieko je materské vylučovanie laktózy (ľudovo - výživa pre novorodenca!!!). Nič viac, nic menej.
> Smutná veta. Podáva totižto obraz o autorovej nevzdelanosti a taktickej chybe. Tvrdiť, že mlieko je laktóza a nič viac a nič menej totižto bije do očí. Mlieko, ako je všeobecne známe, obsahuje aj nejaké tuky, aj nejaké bielkoviny (napr. kasein), aj nejaké minerály, vitamíny, enzymatické látky a samozrejme - čuduj sa svete, vodu.
Matka kojí šteniatko len počas pár tyždňov, po ktorých ho učí žrať tvrdú stravu. Vidíme teda, že kojenie vytvorila príroda pre všetky cicavce len na krátku dobu, u zvierat len pre mláďatá a u ľudí len pre novorodencov a dojčatá. Za normálnych, prirodzených okolností teda nie je možné, aby matka akéhokoľvek cicavca produkovala mlieko po celý život a kojila ním svoje dieťa.
> Musím si len pomyslieť: "Bohu vďaka." Predstava, že matka kojí alebo produkuje mlieko po celý život je priam desivá. Viete si predstaviť tú nerovnováhu v prírode, aká by nastala? Ohromne by sa zvýšil nárok na potravu všetkých cicavcov. Potravinový reťazec by to asi neustál.
Zamyslite sa na chviľku nad tým, či by nebolo dobré piť mlieko z iných cicavcov okrem kravy, napríklad z myši. Alebo nebolo by azda lepšie mlieko zo psa, z koňa či z mačky?
> Mlieko z myši som nepila. Koľko myší by ste ale museli mať na pohárik mlieka? A aké dojacie zariadanie? Pre vašu informáciu, pije sa aj mlieko: kozie, ovčie, sobie, buvolie, ťavie, konské alebo mlieko zebu.

Mlieko ťavy: slaná chuť, produkcia v Somálsku (s údajom 850 mil. kg)
Mlieko zebu: používa sa na priamu spotrebu alebo zakysané nápoje
Mlieko sobie: líši sa príjemnou a korenistou vôňou
Mlieko kobylie: má vysoký obsah laktózy a je veľmi bohaté na vitamíny
Ako odpoveď autorovi snáď postačí, že zvyk je železná košeľa a neviem či by nám chutilo iné mlieko. Navyše, asi by sa farmy sobov u nás moc ekonomicky nevyplatili. 

Dnes v najväčších mliekarniach “dokáže” krava vyprodukovať ročne až 22000 l mlieka. Ako je to dosiahnuté? Liekmi, antibiotikami, hormónmi, agresívnymi stravovacimi plánmi a špeciálnym oplodnovaním kráv. 
> Ach jaj. Kedysi sa ľudia dožívali aspoň o 40 rokov menej. Teraz sa dožijú pomaly aj stovky. Ako je to dosiahnuté? Liekmi, antibiotikami, hormónami, agresívnymi stravovacími plánmi (zdravá výživa pre mňa:-) a špeciálnym oplodňovaním. To špeciálne oplodňovanie bude asi umelá inseminácia. Mnoho ľudí si neuvedomuje, že "incest" sa nepodporuje ani u zvierat, a mať pre každú kravu z kravína vlastného býka (menšie kravíny - netuším, odhadom priemerne stovky ks) je ekonomicky neúnosné a úplne zbytočné, keď sa dajú spermie jednoducho nakúpiť. 
Tento hormón následovne spôsobuje zápal vemien, výsledkom čoho je nespočetný zvyšok antibiotík v mlieku.

> O hormón tu nejde, u nás aj tak nie sú peniaze ani povolenie pre takýto doping. Každopádne súhlasím, že sa v prípade mastitídy t.j. zápalu vemena,naordinujú krave antibiotiká (neliečiť by bolo priam týranie). V tom prípade nie je mlieko z tejto kravy určené pre konzumáciu a krava sa dojí zvlášť. Pri odvoze mlieka z "dojírny" do mliekárne sa kontrolujú vzorky mlieka - aj na prítomnosť cudzorodých látok. Táto povinnosť vyplýva zo zákona a žiaden výrobca mlieka by si netrúfol testy podceniť. Tak isto, žiaden majiteľ kráv by nedal do obehu mlieko od mastitídnej kravy alebo od kravy pod antibiotikami, či pred skončením ochrannej lehoty. To by sa totižto prejavilo práve na tom vzorku mlieka, ktoré sa odoberá z cisterny a majiteľ kravína by nielenže prišiel o celodenný zisk, ale bol by podrobený vyšetrovaniu a kontrolám. Ono sa riskovať pri mlieku vôbec neopláca.
Nehoráznosťou je aj to, že kontrolné úrady povoľujú 1 az 1 a pol milióna bielych krviniek na jednen mililiter mlieka. Ak náhodou neviete, tak vedzte, že iný názov pre biele krvinky nachádzajúce sa na nesprávnom mieste je názov HNIS. Suma sumárum, mlieko ma veľmi, veľmi ďaleko od čistej a zdravej stravy, je to jednoducho chemický, biologický a bakteriálny koktail.

> Tak teda, byť na mieste lymfocytu by som sa urazila ("ja sa ti dopekla starám, aby si bol fit a ty ma nazveš iba hnisom, no fuj"). Ale principiálne to je pravda, hnis obsahuje "tie mrchy" bliele krvinky, ktoré sa vyskytli na inom mieste, lebo išli brániť organizmus. Autor mi je nesympatický, keďže sa mi snaží nahovoriť, že chúďatá leukocyty, bojujúce s infekciou sú na NESPRÁVNOM mieste. Neviem ako on, ale ja som všetkým svojim leukocytom vďačná, že sa občas na tých nesprávnych miestach nachádzajú ;-) ale k téme. Počet tzv. somatických buniek, povolený v surovom kravskom mlieku podľa vyhlášky v ČR je 400 000. Prosím vás, čo je to za blbosť uvádzať povolené rozmedzie?? To akože podľa autora ten milión musí mať? Alebo keď je mlieko od peknej kravky tak može mať až jeden a pol, a keď od inej tak len jeden. To je smiešne.
Francúzska štúdia uvádza, že keď bol krave podaný penicilín, ten sa stále ukázal v mlieku aj po 4-7 dojeniach. Vypracovené analýzy bunky mlieka zo zapaleného vemena potvrdili, že v mlieku je pritomný hnis. Ľutujem, ale takto to piše správa, len to zaobaľuje do nezrozumiteľného jazyka: “makrofágy obsahujúce mnohé vakuolové a fagocytózne častice”.
> Neuveriteľné! No to je ale novinka! Fakt objav roka. Neviem čo autor ľutuje, ja by som napríklad neľutovala, kebyže mám mastitídu, že mám v mlieku "zas tie zlé" biele krvinky. Nebyť to tak, asi by som si moc na svete nepobudla. Zas však chýba objektívna pravda, a síce, že mlieko z chorých kráv a mlieko z kráv, ktoré sú pod ATB alebo v ochrannej lehote sa nepoužíva pre konzumáciu. Ochranná lehota je jednoducho povedané obdobie, pokiaľ je antibiotikum vylučované od konca liečby.
Jednoducho, mlieko NEROBÍ ľudskému telu žiadny osoh. Práve naopak. Devalvuje výživovú hodnotu iných potravín a je pre človeka zdrojom chorôb a problémov.
> Ano, ak si odmyslíme výživovú hodnotu, chuť a radosť z mliečnych pokrmov (ak zrovna nie som alergická), tak naozaj nerobí žiaden osoh. Ale tak isto ani mäso, zelenina a ovocie. Veď nikdy neviete, čím ju hnoja.
Tým, ktorí sa rozhodli vďaka článku prestať piť mlieko odkazujem, že by mali prestať jesť všetky mliečne výrobky (tvaroh - pozor!! to je de facto mliečna bielkovina (imaginárna vec, keďže mlieko je len laktóza), syr, šlahačku, kefír, maslo, jogurt) a týmto oddeleniam sa v obchodoch širokým oblúkom vyhýbať.
Originál je len jeden. Nájdete ho na:
http://www.badatel.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=1
 
Idem sa napiť mlieka a tak sa lúčim vetou z knižky Biochemie pro studující medicíny:
"Laktosa je jediný disacharid, které je tělo jedinců jedné poloviny lidstva schopno čas od času syntetizovat." 
/Ivana Uhríková/

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


Be Fit - Be Yourself - Be Happy

10 komentárov:

  1. tak toto je naozaj super článok... tiež neznášam tu vetu, že človek je jediny tvor na svete, ktorý pije mlieko aj v dospelosti. Pekne si to vysvetlila - presne vec dostupnosti..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Keď sa bavíme o mlieku, počuli ste už o mliečnej diéte? Čo na to hovoríte? Čítal som o jej negatívnych účinkoch, vyzerá to otrasne...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, ziadnu dietu (hlavne nie jednostrannu) neuznavam, viem si predstavit ze je to otrasne a urcite neodporucam... :) Dakujem za otazku, papa :)

      Odstrániť
    2. Mliecna dieta je hnusna hladovka.

      Odstrániť
  3. Timka super článok. :) Ja mlieko milujem aj ked som presla na nizkotucne, pijem ho denne. Polo a plnotučné mi nejako nerobí dobre. Práve mi kolega zistuje cez nejaku znamost, ci je to moj blud, alebo to moze byt fakt pravda, ze mi je po nizkotucnom lepsie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj-ahoooj, dakujem :) zaujimave, lebo ja ked si kupim kravske, tak minimalne polotucne, ale castejsie plnotucne (z mliekomatu, ci ako to nazvat :D)...ale to len tak do kavy, na pecenie, varenie atd. Ked na pitie, tak kozie mlieko, to mi robi veeelmi dobre.
      Hmmm, taka technicka otazka: pri mojom mene pri komentoch, preco sa nezobrazuje moja profilova fotka? Nevies? :D

      Odstrániť
    2. To netusim. :)
      Ja prave denne vypijem aj viac nez pol litra. Robim si Inku (Caro) iba s mliekom a vyjde to tak cca 3dcl rano a tri vecer. Niekedy aj na obed. :D

      Odstrániť
    3. Neva :)
      Jj, poznam Caro, a to ti staci ako ranajky alebo vecera? ja potrebujem ovela viac jest, ked Caro tak len ako "doplnok" k niecomu... :DDD

      Odstrániť
    4. Co si sa. :D to si davam k ranajkam/veceri alebo po obede. :D by som umrela. Ved to ma prd kalorii.

      Odstrániť
    5. :DDD hahahaha, no OK, uz som sa zlakla, ze len ja som taky pazravec :D pls, daj potom vediet, ze preco nizkotucne mlieko, fakt ma to zaujima ;) Diky, papa.

      Odstrániť