19. júna 2012

O čom hovorím, keď hovorím o behaní...

Pre všetkých, ktorí sa vyhovárajú, že nemôžu zdravo žiť, lebo je to pre nich príliš drahé:

- športovať neznamená len zaplatiť si osobného trénera, ale ísť si napr. zabehať
- psychická očista neznamená len ísť na dovolenku do Karibiku, ale aj prechádzka v lese, vnímanie ticha a zvukov prírody
- zdravo sa stravovať neznamená nechať v bio obchode polovicu výplaty, ale požívanie vecí bežne dostupných v každej domácnosti, záhrade... 

Ahojte Všetci,

kniha O čom hovorím, keď hovorím o behaní je nezvyčajným súborom esejí o behaní na dlhé trate a zároveň spisovateľovým denníkom každodennej štvormesačnej prípravy na Newyorský maratón.
Haruki Murakami behá už dvadsaťpäť rokov, každý deň desať kilometrov. Hovorí tu o fyzickej i psychickej bolesti, o starnutí, aj o tom, na čo myslí, keď behá a púšťa si pritom hudbu.

Zaujímavá je otázka, čo bežiaci športovec prežíva v hlave. Dlhé hodiny sa pohybuje v monotónnom rytme, so spolubežcami nekomunikuje. Načo celý ten čas myslí? Slávneho japonského spisovateľa Haruki Murakamiho, ktorému behanie pomáha v remesle spisovateľa, táto otázka prekvapuje.
„Podobnú otázku väčšinou položí niekto, kto nikdy dlhšie nebežal,“ píše v knihe O čom hovorím, keď hovorím o behaní. „Tuším že v zimné dni myslím trochu na to, ako je zima. Počas teplých dní zase, ako je horúco. Keď som smutný, tak myslím trocha na smútok. Keď som šťastný, tak trochu na šťastie.(...) Ale skutočne počas behu nepremýšľam o ničom, čo by stálo za mienku.
Jednoducho iba bežím. Bežím do prázdna. Alebo skúsim inak: bežím preto, aby som dosiahol pocit prázdna...."
Povinné čítanie, úžasná, motivujúca kniha, ktorá sa ma hlboko dotkla a inšpirovala/inšpiruje. Čítam ju už tretí krát a doporučujem ju každému bežcovi-nebežcovi.



Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy

5 komentárov:

  1. dalsia kniha na mojom zozname :) Kris

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Murakami ma prinutil zvazovat triatlon. Som si aj minuly rok pouzity cestovny bycikel kupila. Aj plavat som sla ale potom som zistila aka som pomala v bazene :) Mozno pojdem na ten 'triatlon pre vsetkych' nech nerobim hanbu zo seba.

    Inac, Scott Jurek napisal nedavno knihu (Eat and Run sa vola). Objednala som si ju cez Eurobooks lenze kniha vysla 5. juna v USA takze mam pocit, ze urcite pockam mesiac +

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Soni, ty si uuuplne super!!! dakujem za mail, ze znudit, ani zdalek, prave naopak, velmi si ma pobavila :))) A vies co??? tiez uvazujem nad triatlonom, a plavanie je moja najslabsia stranka... :DDD A co si mi nedala vediet, ze aj ty budes na Run and Fun, ci vtedy sme sa este "nepoznali, ze? skoda... odpisem ti potom aj na mail, teraz nestiham, tak pekny zvysok dna :) robis radost :))) paaaaa!
    A dik za book recomendation, ze vraj kniha Born to run je tiez dobra, potom daj vediet ze ako sa ti pacilo to Eat and Run, z som o nej pocula! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. :)) Ved len koli Run and Fun som ta aj nasla (hladala som fotky, na ktorych btw, vobec nie som grrr!)

    Born to Run je podla mna mozno aj lepsia ako Murakamiho kniha. Mne sa asi viac pacila ako What I talk about... ale je to aj inym stylom napisane. Nepochopila som len, ci si precitala Born to Run ci este nie?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jaska, nepoznali sme sa este, to len ja som mala taky pocit, ze ta poznam - odjakziva...hahahaha. Nie, necitala som Born to run, yet, len som o nej pocula, mam tu na blogu aj nejake video k tomu... Vecer odpisem aj na mail, paaaaa! maj sa :)

    OdpovedaťOdstrániť