22. augusta 2012

Chudnete???

Cvičte, formujte a chudnite odteraz (konečne) správne.

Moje raňajky (po fitku, pred fitkom som mala 1 banán):
1. broskyňa
2. 5 jahôd
3. cottage cheese
4. šalát polníček 40g
5. kokosový olej 1 ČL
6. 0,5 dl sójového mlieka

Šup všetko do mixéra a máte zdravé, fit raňajky.
Raňajky NIKDY nevynechávajte! Pekný deň :)
Čítajte ďalej:


METABOLIZMUS - základy
Zabudnite na hruštičky a jabĺčka, pri formovaní postavy sú takmer bezpredmetné. Telo je celok a tak k nemu musíte pristupovať.
Sústreďte sa preto na svoj somatotyp. Ten vám pri kolíske, ba ešte skôr, nadelili sudičky. Ektomorf, endomorf a mezomorf, technicky znejúce typy postavy, sú známe od roku 1940 vďaka meraniam psychoanalytika Wiliama Sheldona. Typy trafil presne a moderný tréning stojí práve na jeho kategorizácii. Somatotypy sú na 70 percent geneticky dané tvary postavy. Zvyšných 30 percent závisí od návykov a prostredia. Ak ste sa minulý rok aspoň raz cítili v plavkách ako kysnuté cesto a bolo vám z toho, povedzme, neveselo, máte dôvod čítať ďalej.

Somatotypy

Môžete sa spoľahnúť, že do jednej z týchto charakteristík zapadnete. Nie každý však úplne detailne spĺňa všetky atribúty svojho somatotypu, ale to na veci veľa nemení. Tak šup-šup pred zrkadlo a porovnávajte. Ak ste stratené a tipujete sa na úplne iného „-morfa“, ako sú tie ponúkané, dobre si obzrite rodičov. Dcéry sú rozmerovo podobnejšie otcom (čuduj sa svete!) a matkám sa podobajú hmotnosťou, tukovou zložkou a šírkou panvy.

Milé telo, čo s tebou?

 „Platia zásady: žiadne diéty, to po prvé, veľa vody, vyvážená strava a pohyb.“ Poďme na to!

Kontrolujte si srdce

O tom, či pri športe telo siaha po tuku, cukroch, alebo iných spáliteľných zásobách, rozhoduje pulzová frekvencia. Chcete odteraz spaľovať hlavne tuky? Tento vzorec vám pomôže vyrátať si svoju optimálnu pulzovú frekvenciu.
220 - vek = max. PF (pulzová frekvencia za minútu). Výsledok vynásobte koeficientom 0,60 a 0,90. Dve čísla, ktoré dostanete, sú rozhraním, z ktorého by vaše srdce nemalo pri aeróbnej aktivite vyskočiť ani latku podliezť.
Ak máte 25, výpočet bude vyzerať takto:
220 – 25 = 195
195 x 0,60 = 117
195 x 0,90 = 175,5

Pri aeróbnej aktivite by sa mala PF pohybovať medzi 117 až 175 údermi srdca za minútu.

Schudnete. Naozaj

Keď chcete schudnúť, bez ohľadu na to, aký typ postavy máte, zadarmo to nebude. Aeróbnym aktivitám sa nevyhnete. Vedzte tiež, že nespaľujete nič, kým sa aktivite nevenujete 40 – 60 minút pri optimálnej pulzovej frekvencii (pozri vzorec). Nech vás motivuje fakt, že pri správne vykonávanej aeróbnej aktivite tvorí 60 percent toho, čo spálite, práve ten nešťastný podkožný tuk. Ak nepotrebujete zhadzovať, máte dovolené prekročiť primeranú pulzovú frekvenciu. Telo siahne po sacharidoch a aktivizuje srdcovo-cievny systém. „Následkom“ bude lepšia kondícia.
Aeróbne (kardio) aktivity: chôdza, beh, tanec, aerobik, bicyklovanie, korčuľovanie, plávanie, spinning, kardiotrenažéry – stepper, stacionárny bicykel, bežiaci pás, bočný stepper, veslársky trenažér.

Mohamed musí k hore

Na spevnenie, vyformovanie postavy voľte posilňovací tréning. Nech to pôsobí akokoľvek nežensky, práve so „železami“ a na strojoch! Len trochu inak, ako to robia páni, ktorým sa ktovie prečo pozdáva krk kompaktne zliaty s hruďou a dva bochníky chleba pod pazuchami:-) Na dosiahnutie pevnej, vyformovanej postavy s optimálnym množstvom podkožného tuku musíte pohnúť zadkom 3- až 5-krát do týždňa. Toto sa počúva dosť zle, keď chcete všetko, a najlepšie hneď, ale v týchto prípadoch hora k Mohamedovi naozaj nedopochoduje.
Posilňovací tréning: posilňovacie stroje, skupinové posilňovacie cvičenie ako body pump (vrelo odporúčam), power joga, pilates, bosu.

Jednoduché pravidlá

Stačí ich len dodržať, všakže? 70 percent (áno, až 70!!!)úspechu tkvie v strave. Schudnete len vtedy, ak váš energetický výdaj prevýši príjem. Zvyšných 30 percent pokryje pohyb. Čím pestrejšie aktivity vyberiete, tým pozitívnejšie šokujete telo. A následky budú... hmm, veľmi, veľmi príjemné! Rozmaznávané telíčko si konečne uvedomí, čo od neho chcete, a začne reagovať na snahu zvonka.
Pravidlo prvé: Jedzte často a málo. A spočítajte si, koľkokrát ste už túto vetu počuli! Keď vás nikto nevidí, neznamená to, že ste nezjedli tie 2 šišky! (Snažím sa pravidelne jesť až 6x denne menšie porcie.)
Pravidlo druhé: Cukry vaše telo spotrebuje dopoludnia – doprajte si ovocie a šťavy (100 % čerstvo lisované, žiadny koncentrát, a zabudnite na colu, sladené nápoje atď.), poobede už s cukrami a škrobmi opatrne. Jednoducho povedané, máte už málo času na to, aby ste ich využili ako energiu. (Sacharidy si doporajem doobeda, najneskôr do 15:00, avšak bielu múku a rafinovaný biely cukor nejem vôbec.)


 Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

2 komentáre:

  1. Ahoj chcela by som sa ta opytat, ze kedze nejes vobec bielu muku, predpokladam, ze jes celozrnne pecivo..chcem sa ta opytat ake a kde ho kupujes, ale ja chodim hlavne do tesca a tam som si precitala zlozenie kazdeho jedneho peciva (okrem chlebov, to este nemam nastudovane)a ani jedno nie je celozrnne..ani tie drahe a "tmave"
    B.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj-ahoj, velmi dobry postreh, nie kazde "tmave" pecivo je celozrnne: na tejto stranke mas adresy obchodov ak si z BA, alebo ti este odporucam rakusku pekaren Naglreiter (Polus, Mlynske Nivy)...viem ze su drahsie ako bezne biele ale "zafarbene" produkty, ale ja pecivo velmi nemusim, mozno 1-2x/tyzden, tak si to mozem dovolit... :) A dakujem za otazku, pytaj sa kedykolvek :) papa

    OdpovedaťOdstrániť