17. septembra 2012

Každý deň cukor?

Ak to už robíte, vaše telo má tajné zbrane a vie ako sa tejto toxickej látky zbaviť - spáli ho. Ak ho spaľovať nestíha, snaží sa ho uložiť ako zdroje energie (glykogén) v palivových nádržiach (svaly a pečeň). Ak sú aj tie plné, telo si cukor uloží vo forme tuku. Okrem toho, ak konzumujete cukor, telo prestáva spaľovať tuk ako zdroje pohonnej energie a začne spaľovať iba cukor.
Čím viac cukru konzumujete, tým viac inzulínu sa do krvi vylúči a cukor sa musí niekam upratať. Čím viac máte v krvi inzulínu, tým menej tuku spálite. A čo sa stane, ak vaše telo raz prestane počúvať inzulín (to je stav hraničný s ochorením diabetes)? Budete ho mať v krvi veľmi mnoho a môžete hádať koľko tuku bude vaše telo schopné spaľovať cez deň? Žiaden.
Potom sa stane to, že vy budete už len tučnejší a tučnejší. Potom si jedného dňa zmyslíte, že budete hladovať, aby ste sa nadbytočného tuku zbavili. Čo sa stane? Logicky by ste mali začať spaľovať tuk zo zásob, ale nie je tomu tak. Vaše telo je plné inzulínu a nie je schopné spaľovať tuk ale iba cukor. A kde nájde zásoby cukru? Vo svaloch a v pečeni, ktoré sú hlavným skladiskom cukru (v podobe glykogénu). To znamená, že vaše telo ujedá z vašich svalov, aby sa nakŕmilo, pretože energiu potrebuje na celú prevádzku.
Takto vzniká začarovaný kruh. Veľa cukru a sacharidov = mnoho inzulínu v krvi = neschopnosť spaľovať ako palivo tuk = ukladanie cukru do tukov = spaľovanie cukru následne zo svalov = úbytok svalovej hmoty = zníženie kondície lebo svalom ubúdajú sily = zvýšenie telesnej hmotnosti na tuku = veľký hlad a chuť na sladké, lebo svaly hlásia nedostatok paliva = treba doplniť opäť niečo sladké....
Možno už zvyšok príbehu poznáte aj z vlastnej skúsenosti (=jojo).
/Zdroj: Vlado Zlatoš/

Tak čo teda?
Iste ste už počuli o tom, že hnedý cukor (pozor! 100% hnedý nerafinovaný, a nie prifarbený biely), alebo med je na sladenie nápojov i pokrmov omnoho zdravší. Áno, ale aj drahší, a preto je jednoduchšie siahnuť po klasickom cukre, ktorý sa pridáva aj do mnohých už hotových potravín, ktoré bežne kupujeme (ovocné jogurty, bleeee, sladené nápoje, nekvalitné mäsové výrobky ako napr. párky, niektoré salámy, džemy atď.).
Tak prečo meniť zabehnuté zvyky? Biely cukor škodí našim zubom a telo pripravuje o vápnik a vitamíny. Ak ho konzumujete priveľa, môžete si privodiť bolesti hlavy, a zvýšenú chuť na sladké. 
Pri hľadaní vhodnej alternatívy klasického cukru mne osobne bohato postačí čerstvé/sušené ovocie, hroznový cukor - po náročnom tréningu na doplnenie energetických zásob a med, javorový sirup. Samozrejme, všetko len s mierou....
Ešte taká poznámka a osobná skúsenosť na koniec: minulý týždeň som si prvý krát kúpila stéviu, všade sa o nej píše. No neviem, mne osobne nechutí, má nejakú divnú vedľajšiu chuť, čo mi na nej vadí...

Aká je Vaša zdravá alternatíva klasického bieleho cukru?

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

5 komentárov:

  1. Já mám problém, že mám sacharidů málo, možná i díky tomu, že už nesladím nic, pokud nedělám nějaký koláč a o ten se hodně štědře dělím. Tak pak piju hodně čerstvých džusů a tak, abych to vyrovnala. Občas si někam kápnu sirup z agáve nebo jiný sirup, vločky sladím ruzným ovocem nebo rozmixovaným pyré.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A ja mam obcas taky problem...vtedy sa mi aj hlava zatoci, a vnimam to ako signal, ze hop musim viac sacharidov :) Tebe sa netoci hlava ked mas malo sacharidov?

      Odstrániť
  2. Myslím že do hotových potravín nedávajú ani cukor, ale rôzne umelé náhradné sladidlá :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hmmm, ja si myslim ze davaju aj cukor, no a sladidla...su viac umele ako sladidla :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. A čo umele sladidla? Su naozaj take zle?

    OdpovedaťOdstrániť