Ahojte, tento príspevok považujem za veľmi dôležitý, čítajte, 6:30, idem cvičiť, prajem pekný deň:
Takmer každý chudnúci keď sa spomenie schudnutie, odstránenie nadváhy, tak prvé čo ho napadne, je radikálne znížiť príjem kalórií. Dobrý nápad, ale aj tu záleží na tom v akej oblasti stravy tieto kalórie budeme skutočne uberať. Pri redukčných diétach radikálnym obmedzením stravy oslabíme organizmus o správny prísun proteínov. Tie sú ale práve k zdravému a účinnému chudnutiu nevyhnutné. A to si málokto uvedomuje. Ku spaľovaniu kalórií dochádza totiž vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve proteín. Pokiaľ ho máme v strave málo, ideálnu postavu jednoducho nedosiahneme. Začneme uberať nielen na tukoch, ale aj na svalovej hmote a keď pridáme do tela kalórie navyše, telo ich okamžite ukladá do tukových rezerv, aby malo pre činnosť svalov dostatok energie. Inými slovami, ak chceme schudnúť na tukoch a nie na svaloch a kilá nenabrať späť, potrebujeme telu dodávať bielkoviny.
Bielkoviny majú dlhodobú sýtiacu schopnosť
a mali by tvoriť 25 až 30 percent celkového denného energetického
príjmu (v bežnej strave ľudí s nadváhou sa ich množstvo zvyčajne
pohybuje do 15 percent). Bielkoviny obsahujú oproti tukom
polovičné množstvo energie a majú vysokú sýtiacu schopnosť rovnako ako
sacharidy. Energetická hodnota 1 g bielkovín je cca 4 kalórie. Pri
nevyváženej strave s nedostatkom bielkovín alebo pri hladovke sa môže
stať, že organizmus chudnúceho začne čerpať bielkoviny z vlastných
zdrojov. Hladujúce telo si neberie energiu iba z tukových zásob, ale
musí siahnuť i do bielkovín v svalstve – v tele začne rýchlo klesať
podiel svalovej hmoty. Tým sa stále prehlbuje nepriaznivý
pomer medzi aktívnou svalovou hmotou a tukovým tkanivom a pritom
dochádza k zníženiu bazálneho metabolizmu. Pokiaľ po takejto diéte
opätovne priberiete (jojo efekt), a to je takmer isté, tak
nenaberiete svalovú hmotu, ale tukové tkanivo. Navyše u žien vzniká
ideálny priestor pre vznik celulitídy. Obnova svalovej hmoty sa
uskutoční iba prísunom dostatočného množstva bielkovín.
Bielkoviny - proteíny sú základné stavebné kamene celého tela, kože, hormónov, enzýmov, protilátok a krvi. Bielkoviny tvoria takmer tri štvrtiny všetkých pevných látok v ľudskom tele. Tvoria asi 20 % telesnej hmoty, čo je po vode najviac. Ich stála potreba sa zabezpečuje neustálym prísunom stravou. Bielkoviny sa trávia pomalšie a menej ochotne z nich telo ukladá prebytočnú energiu do tukových zásob. Zároveň majú najvyššiu sýtiacu schopnosť zo všetkých zložiek potravy.
Zaistite si, aby ste jedli prednostne také jedlá, v
ktorých je bielkovín dostatok. Nestačí sem-tam jesť len kuracie či
hovädzie rezne. Ak si vediete denník so zoznamom pokrmov, možno budete
prekvapení, ako málo bielkovín sa v niektorých nachádza...
Striedajte a
kombinujte vajcia, mäso, syry a mliečne výrobky, sóju, tofu, strukoviny. U žien stúpa potreba bielkovín v období, keď majú menzes.
Ak ich telu nedodajú vopred, dostavia sa záchvaty jedenia, spravidla
ide o neodolateľnú chuť na sladké. Aj pri chudnutí je preto vhodné
počas menštruácie hneď na začiatku navýšiť príjem stravy asi o 1 000
kJ (240kcal) na deň a to predovšetkým bielkovín. Nepozerajte sa pri
menštruácii na váhu. Stúpa, pretože v tele je viac vody.
Bielkoviny sú najdôležitejšou zložkou potravín nielen pri chudnutí Bielkoviny
sú stavebnou časťou buniek, slúžia na tvorbu enzýmov a hormónov,
jednoducho povedané , sú nositeľmi života. Živočíšne bielkoviny obsahujú
aminokyseliny, ktoré sú cennejšie ako bielkoviny zo strukovín,
zemiakov a chleba. Bielkoviny,
okrem toho, že sú stavebnou látkou organizmu, zvyšujú jeho odolnosť
pred chorobami, podporujú duševnú a fyzickú aktivitu, sú nosičmi
dedičných informácií a kyslíka. Na
trávenie bielkovín vynaloží organizmus najviac energie, preto sú
neškodné z hľadiska udržania si optimálnej váhy. Najvýhodnejšie z nich počas chudnutia sú chudé hovädzie mäso, mäso z hydiny, zverina, rybie mäso, tvaroh, tvrdé syry a vaječný bielok, šošovica, fazuľa, sója, hrach a sušené huby. Pri redukcii váhy sa
snažíme prijímať čo najviac bielkovín a obmedzíme len tie, ktoré
obsahujú väčšie množstvo tuku, mastné mäso, salámy, mozoček,
vnútornosti, smotanu. Mäso pripravujeme grilovaním, dusením, opekaním na
malom množstve rastlinného tuku, alebo na pare. Mäso vždy opekáme
prudko, aby z neho nevytekala šťava, pretože takto unikajú bielkoviny.
Doporučená denná dávka bielkovín
Doporučená denná dávka je individuálna. Stresové,
fyzické alebo psychické podmienky ju môžu zvýšiť až o 30 %. Väčšina
zdrojov uvádza 1g bielkoviny na 1kg telesnej hmotnosti.
PS: Neposielajte mi prosim Vás docx dokumenty, na starom kompe mi to nejde otvorit...:( bud doc, alebo jedalniček priamo do mailu. Ďakujeeem. :)
PS: Neposielajte mi prosim Vás docx dokumenty, na starom kompe mi to nejde otvorit...:( bud doc, alebo jedalniček priamo do mailu. Ďakujeeem. :)
Aj zivocisne bielkoviny su dobre no lepsie su rastlinne( zo zivocisnych moze telo stagnovat z dovodu prekyslenia ... Ale to uz si kazdy vyberie sam treba s mierou a striedat :-)
OdpovedaťOdstrániť