5. júna 2012

Ako sa stravovať v reštaurácii?

Milujem home-made food, piknik...;o)
Jasné, nikto neočakáva, že už dokonca života nenavštívite žiaden fast food, alebo jednoducho že nebudete konfrontovaný s nevhodným menu v reštaurácii. Ale vy už viete, že ľudia si nehľadajú dobro, ale cesty menšieho zla. Poďme spolu zistiť ako na to, aj keď ste sa rozhodli schudnúť, trénovať, rysovať, stravovaniu v reštaurácii sa zrejme nevyhnete. Či už ide o obed počas pracovného dňa, spoločenské stretnutie, slávnostnú príležitosť.:

  • pozor na porcie. Keď nie som príliš hladná namiesto hlavného jedla si objednávam len predjedlo. Zasýtim sa a prijmam tak menšie množstvo kalórií. Pri výbere jedla sa nedajte ovplyvniť tým, čo jedia ostatní pri stole, nech si už objednávajú čokoľvek a koľkokoľvek. Pamôtajte si svoje ciele. Ak si naozaj musíte dať viac chodov, zamerajte sa na zeleninu.
  • vynechajte smažené a fritované sacharidy (hranolky, zemiaky, iné), radšej si dajte viedenský rezeň, alebo vyprážaný syr a vytlačte prebytočný tuk do servítky. Ale pozor, v mnohých reštauráciách pripravujú vyprážané mäso alebo zeleninu už na niekoľkokrát použitom prepálenom oleji. Ja rezeń v reštike veľmi nemusím - doma o to viac, haha - uprednostňujem radšej mäso a iné potraviny urobené na pare, prípadne grile či pečené. Pozor: veľmi kalorické bývajú omáčky na mäsá a cestoviny.
  • vyberať si čo najmenej technologicky spracované pokrmy u ktorých sa predpokladá aspoň nejaká výživová hodnota, nie len prázdna lacná energia 
Pri výbere reštiky som mimoriadne náročná...

  • vyberajte si skôr ľahšie a jednoduchšie pokrmy aj napriek tomu, že vás dostatočne dlho nezasýtia, radšej sa o 2 hodiny najedzte opäť, ako keby vám malo jedlo stáť pól dňa v žalúdku a spomaľovať váš metabolizmus
  • vyberajte si nekompletné menu (bez dezertu), ktoré nie je príliš objemné, dezert si odpustite a premiestnite ho na dobu medzi hlavné jedlá a dúfam že to bude rozumný dezert, inak vymažete všetku predchádzajúcu snahu
  • v prípade zmiešaných pokrmov z menu si v reštaurácii namiesto klasických príloh k mäsu (ryža, zemiaky..) požiadajte o extra prílohu zeleniny, ste predsa zákazník a v každej dobrej reštaurácii by vám mali bez problémov vyhovieť
  • chybou je ísť do reštaurácie priveľmi hladný. S prázdnym žalúdkom si objednáte aj to, na čo by ste normálne ani nepomysleli. Polhodinu až hodinu predtým ako budete jesť, si dajte jedno ovocie, napríklad jablko, alebo vypite aspoň tri decilitre čaju alebo vody. Tým utíšite najväčší hlad.
  • navštívte fast food, kde majú šaláty, celozrnné sendviče (napríklad s proscuttom, syrom a zeleninou) čerstvé ovocné šťavy, namiesto fast foodov, kde majú odmocniny typu "Big, "Mc", "Cola"...
Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

4 komentáre:

  1. ale velmi dúfam že ty už neplánuješ ďalej chudnúť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D ja nechudnem, ja pravez e v kuse jem :o))))

      Odstrániť
  2. Rezen jedine doma jem aj ja...a mas pravdu, ja si niekedy dam predjeslo,salat,a z hlavneho jedla si polovicu odnesiem domov,lebo to nedojem... to sa stane vtedy,ked clovek ide jest hladny...
    Ked pridem Timea, pojdeme sa spolu najest niekde;)))
    Cmuuuk Viki

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vikikem, can't wait!!! :)))

    OdpovedaťOdstrániť