25. mája 2012

Svaly potrebujú aj cukor!

Môj dnešný BOOTCAMP::

 2X3 kolá:

20 drepov
10 kľukov
20 výpadov
10 príťahov

cca 2min. prestávka medzi prvým a druhým kolom, inak bez prestávky...SUPER! 
Ďakujem Markétke za spoluprácu, boli sme skvelé :)

Pred tréningom 2 banány, palivo...
 
Sacharidy – základ stravy
Terminológia v oblasti sacharidov je dosť zamotaná a tak sa sem tam stane, že ak niekto začuje sacharid, okamžite spozornie a ponúkané jedlo odsunie na druhú koľaj. Pozor, sacharidy sú cukry aj škroby, ktoré telo potrebuje  na stavbu mohutného bicepsu.

Sacharidy vs. bielkoviny
Možno tiež žijete v presvedčení, že bielkoviny sú to, z čoho sa vám vytroví sval ako žula. Nie tak celkom. Bielkoviny v náraste svalovej hmoty majú síce svoje nezastupiteľné miesto, ale na obnovu svalových buniek ich potrebujete relatívne málo, teda 50 – 70 gramov. Veľmi dôležitý je aj poriadny zdroj energie. No a palivo číslo jedna sú v tomto prípade jednoznačne sacharidy.

Zabudnite na jednoduchosť
Ako to býva, najrozšírenejšie veci sú práve tie nezdravé, teda pri sacharidoch jednoduché cukry. K nim možno zaradiť bežný rafinovaný cukor, ale aj ovocný, mliečny, trstinový a tak ďalej. Tento cukor je zdrojom rýchlej energie, ale príliš rýchlo sa stráca. Zvýši sa hladina inzulínu a nepotrebný cukor sa premení na tuk.

Sladká chuť láka jesť viac a častejšie. Nakoniec sa objavíte pred televízorom s balíčkom cukríkov. S pekným bruškom samozrejme...

Polysacharidy na tanieri
Na ich trávenie telo potrebuje omnoho dlhší čas. V porovnaní s jednoduchými cukrami už pravdepodobne viete o čo pôjde. Telo dostáva energiu pozvoľna, presne tak, ako ju potrebuje spracovávať a nenastávajú prudké amplitúdy, pretože polysacharidy sú k telu šetrné. Ich vynikajúcim zdrojom sú ovsené vločky.

Telo si dokáže navyše z polysacharidov jednoduchú glukózu na prísun energie vydestilovať samo a tak máte presne toľko sily a vitality, ako v danom momente potrebujete. Skvelé, nie? Unikátnym prínosom zložitých sacharidov je aj obsah vitamínov  a minerálnych látok. Biely cukor nič také nemá!!!

Späť k prírode
Sacharidy telo najlepšie príjme v prírodnej forme. Preto odložte tie drahé vitamínové preparáty na cvičenie a začnite od základu, ktorým je jedálny lístok. Pre dokonalé svaly aj fungovanie organizmu by ste mali mať denne na tanieri ovsené vločky, kukuricu, proso, ryžu, zemiaky, cestoviny a strukoviny. Pridajte si aj zeleninu a ovocie. Tie obsahujú aj jednoduché cukry, ale reálne ich nikdy nemôžete skonzumovať toľko, aby sa začal ukladať ako tuk. Teda v prípade, že nekonzumujete iba cukríky s príchuťou pravého ovocia.

Pozor na skrytý cukor!
Takže Dámy, ktoré ešte stále váhate s návštevou fitness centra, svalov sa naozaj netreba obávať. Ak chcete so mnou cvičiť, píšte mi na timeainmotion@gmail.com :o) Teším sa na Vás, rada poradím, pomôžem(aj v oblasti výživy).

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)



 Be fit - Be Yourself - Be happy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára