23. mája 2012

Výživa a výkon...PO

Výživa po výkone.

Ak je vašim hlavným zámerom nárast sily a tiež svalovej hmoty, výživa po tréningu je základom. Dôvod je ten, že nárast svalovej hmoty neprebieha počas tréningu, ale až po ňom, v odpočinkovej fáze. Avšak bez správnej potréningovej výživy by nastal presný opak. Svaly sú po výkone oslabené. Množstvo svalových vláken je poškodených. Pokiaľ im nedodáte čo potrebujú pre svoj rast a regeneráciu, na vysnívané výsledky môžete zabudnúť. Rozpad bielkovín je v tejto fáze oveľa vyšší, pričom syntéza bielkovín ostáva približne rovnaká. Taktiež zásoby glykogénu sú po náročnom tréningu takmer vyčerpané.

Pokiaľ sa teda po tréningu nič nedeje, do organizmu sa nedodajú bielkoviny ani sacharidy, namiesto rastu nových svalových vlákien nastáva rozpad už existujúcich a telo pri budúcom tréningu podá nižší výkon. Najväčšia blbosť - podľa mňa -  je nejesť po tréningu!!! Dostatočné množstvo glykogénu (sacharidy) je dôležité tiež z toho dôvodu, že glykogén udržuje vo svaloch primerané množstvo vody, čím podporuje ich rast.

Okamžite po tréningu je dôležité skonzumovať malé rýchle jedlo hneď po tréningu. Nemyslí sa tým klasické jedlo ako napríklad kura s ryžou, ale niečo rýchlo stráviteľné. Ideálne je prijať prvé potréningové jedlo v tekutej forme (môj tip je srvátkový nápoj  s banánom)- pozor, musí to však byť čistá 100% srvátka!!!), tá obsahuje tieto tri zložky:

Rýchlo vstrebateľné jednoduché cukry -  Sú vysokostráviteľné a vstrebateľné, teda okamžite pokryjú vzniknuté straty. Ideálne je ich prijať 1:1 (napr: 25g:25g). Prijatím cukrov sa vyplaví do krvi inzulín, ktorý má vysoký anabolický účinok, čo znamená že podporuje nárast svalov zabraňovaním rozkladu bielkovín po tréningu. Odporúča sa príjem cukrov okolo úrovne 8 gramov na 1kg váhy.

Ľahko stráviteľné bielkoviny  - odporúča sa približne 2-3g na 1kg. Príjem bielkovín po tréningu zabezpečí obnovu a nárast svalovej hmoty.

Aminokyseliny - zvyšujú syntézu bielkovín.

2-3 hodiny po tréningu si už môžete dopriať kura s ryžou (ja uprednosťňujem so šalátom), prípadne rybu, ryžový nákyp s tvarohom. 

Samozrejme, dostatočný príjem tekutín nie je o nič menej dôležitý (najlepšie vo forme čistej vody.)

Výživa PRED tréningom... 
Ako si zostaviť jedálniček 
Zdravá výživa v kocke... 
Diéty NIE 

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy
 

1 komentár:

  1. Keď si hneď po tréningu cca 20:00, hodím zopár pirulí BCAA a hoďku na to kefírové mlieko 400g je to zle alebo dobre?ak sa chcem teda zbaviť nejakého toho kilečka navyše?

    OdpovedaťOdstrániť