24. mája 2012

Pozor na skrytý cukor...

Dnes som si urobila také rockové ránko - 8.5 km na Nirvanu, spomienka na staré dobré mladé časy :))). Pred behom jablko, po behu cottage (bez banánu) a káva (bez cukru!). Milujem ranný beh, vrelo odporúčam, len pozor! vysoko návyková aktivita, hlavne v lete... ;)

Už vieme, že mať príliš veľa tuku, soli a prázdnych kalórií v našej strave je nebezpečné, ale málo z nás zvažuje príjem cukru. Problém je v tom, že naša každodenná strava obsahuje „skrytý“ cukor, ktorý znamená príjem cukru vysoko nad odporúčané limity, a tým aj riziko vzniku mnohých ochorení resp. obezity.
Cukor sa prekvapivo nachádza aj vo veľkom množstve slaných potravín, ako sú rôzne omáčky a hotové jedlá. V skutočnosti je veľmi pravdepodobné, že cukor obsahuje oveľa väčšiu časť nášho jedálnička, než si uvedomujete. Je iróniou, že "zdravšie“ jedlá so zníženým obsahom tuku v skutočnosti obsahujú viac cukru. 

 "Odstránením tuku zo spracovaných potravín ich robí menej atraktívnymi pre naše chuťové poháriky. Nevyhnutným dôsledkom je, že výrobcovia tak navýšia ostatné zložky vrátane cukru, aby obnovili chuť a textúru," hovorí odborník.

Koľko cukru číha v našich obľúbených jedlách a nápojoch - vrátane tých, ktoré mnohí považujú za zdravé. Smernice odporúčajú, aby "pridané" cukry – tie, ktoré sa používajú na sladenie potravín, šumivých nápojov, medu, sirupov a ovocných štiav - netvorili viac než 10 percent celkovej energie získanej z potravín. To je približne 50 gramov cukru denne, čo zodpovedá desiatim kockám cukru pre dospelých a staršie deti, a deväť pre deti od päť do desať rokov.
Len jedna pol litrová fľaša koly vás dostane za túto hranicu!!! Alebo mliečny koktail z McDonaldu, ktorý obsahuje neuveriteľných 16 kociek cukru. Dokonca aj "zdravé" šaláty obsahujú dve kocky cukru. Pamätajte si, že hovoríme o pridanom cukre ako sladidle.
Cukry v zelenine, mlieku a v ovocí (na rozdiel od ovocných štiav), vrátane sušeného ovocia, nespôsobujú v našom organizme až takú spúšť. Takže ak prijímate väčšinu cukru z týchto zdrojov, môžete zjesť až 18 kociek alebo 90g denne. Pre deti od piatich do desiatich rokov je to 17 kociek alebo 85g.
Dospelí v priemere prijmú o 18 percent viac pridaných cukrov ako je zdravé - čo zodpovedá približne dvom čajovým lyžičkám denne. Dve najčastejšie formy nezdravých pridaných cukrov sú sacharóza a fruktóza, tekuté sladidlo vyrobené z kukurice. Obe sa pridávajú do mnohých potravín, od tekutých nápojov po hotové jedlá. Cukor v ovocných šťavách a v mede je tiež ten nezdravý "pridaný" typ.

"Pridané cukry skôr škodia, keďže nie sú bezpečne viazané v štruktúre potravín, ako sú v ovocí," hovorí Saša Watkins, hovorca britskej dietetickej asociácie. "To znamená, že sú k dispozícii vo vyšších koncentráciách."

Ale ako rozoznáte potraviny s vysokým obsahom cukru? Naučte sa čítať štítky, ktoré uvádzajú hodnoty cukru (ktorý je označený ako sacharidy a z toho cukry, prípadne bude obsahovať aj zvlášť hodnoty prírodného a pridaného cukru), podľa odborníkov sú potraviny s menej než 5 g na 100 g klasifikované ako s nízkym obsahom cukru.
Viac ako 15 g na 100 g je už vysoký obsah cukru. Aj keď všetci potrebujeme nejaký cukor - je to nevyhnutné, palivo, ktoré poháňa všetky bunky nášho tela - nadmerné hladiny sa spájajú so zvýšenými hladinami hormónu inzulínu, čo zvyšuje riziko vzniku cukrovky. Okrem toho telo nadbytok cukru mení na tuk, ktorý sa potom ukladá okolo dôležitých orgánov, čím nám hrozí ochorenie pečene a srdcové ochorenia.

Cukor zo stravy nesmieme - ani nevieme - úplne vylúčiť...v športovej výžive majú dokonca veľmi dôležitú, nenahraditeľnú úlohu, tie správne cukry, podotýkam! Našťastie nemáme len biely, rafinovaný či sladký ku káve. Sacharidy sú významným pomocníkom aj v procese naberania svalovej hmoty. Neveríte? Už zajtra... :) 
Biele zlo...vs. moje stravovacie návyky
Výživa pred výkonom
Výživa po výkone
Malinovky a iné sladené nápoje



cukry v potravinách

(Zdroj: My ženy)

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy
 

2 komentáre:

  1. Ha csak a cukorrol lenne szo, hol a sok egeszsegtelen germo,amirol senki sem ir... pelladul a gennel kezelt kukorica cukor, kemenyito...aspartam... timikem,csak igy tovabb

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Irok majd arrol is Draga, mindenrol fokozatosan, koszi, puszik.

      Odstrániť