Na trhu je široká ponuka rôznych druhov pečiva. Ktoré z nich si ale vybrať? Odborníci sa zhodujú, že pre náš organizmus majú najväčší prínos výrobky z celozrnnej múky, teda celozrnné pečivo, v ktorom je obsiahnuté viac zdraviu prospešných látok. Pre malé deti zhruba do desiatich rokov je však vhodnejšie pečivo biele, pretože ich organizmus by sa nedokázal vysporiadať s tak veľkým množstvom vlákniny, ktorú celozrnné výrobky obsahujú.
Medzi spotrebiteľmi u nás stále vedú klasické pekárske výrobky -
tradičný chlieb a rožky. Mnoho z nás však s ohľadom na zdravý životný
štýl začína dávať prednosť pečivu z celozrnnej múky pred bielym pečivom.
Viete, že ...
... chlieb je čoby zdravá a biologicky hodnotná potravina neoddeliteľnou súčasťou racionálnej výživy.
... chlieb tvorí pomyselnú základňu výživovej pyramídy.
... chlieb je významným zdrojom energie a živín, predovšetkým bielkovín, vitamínov radu B, železa, vápnika a vlákniny.
... význam chleba v slovenskej histórii dokladá starý slovanský zvyk vítať hostí chlebom a soľou.
... v pečive sa tiež nachádza množstvo vitamínov, minerálnych látok a
vlákniny - ich podiel závisí na tom, či sa jedná o pečivo svetlé (z
bielej múky) či tmavé (celozrnné).
... chlieb obsahuje ľahko využiteľné sacharidy, a preto je významným zdrojom energie.
Ako v obchode vybrať správny chlieb?
Pri nákupe chleba je potrebné dať pozor predovšetkým na jeho dostatočnú
prepečenosť, striedka má byť primerane pórovitá a pružná. Ak tomu tak
je, chlieb sa okamžite po stlačení vráti do pôvodného stavu. Správne
upečený chlieb je pravidelne formovaný a pekne klenutý s čistou kôrkou
zlatohnedej farby. Chuť a vôňa chleba má byť typicky "chlebová",
aromatická po použitých surovinách.
Druhy pečiva
• Chlieb je základnou potravinou. Pri jeho príprave je
použitá múka, voda, kvas, prípadne droždie. Spravidla sa do chleba
pridáva jedlá soľ a rasca.
Chlieb má hmotnosť minimálne 400 g (okrem plátkov) a pečie sa v tvare veky, bochníka alebo vo forme.
• Viaczrnné pečivo obsahuje v ceste minimálne 5% múky z iných obilnín, než je pšenica alebo raž, prípadne strukoviny alebo olejniny.
• Celozrnné pečivo musí podľa zákona o potravinách a
príslušnej vyhlášky obsahovať minimálne 80% celozrnných múk z celkovej
hmotnosti pečiva. Celozrnné pečivo je preto bohaté na minerály,
vitamíny, vlákninu a esenciálne mastné kyseliny.
• Bežné pečivo obsahuje pšeničné a ražné múky, prísady
a prídavné látky. Obsah tuku je nižší ako 8,2%, cukru je menej ako 5%
vzhľadom k hmotnosti použitej múky.
• Toustový chlieb je vhodný k príprave desiatových sendvičov a k ďalšej tepelnej úprave.
• Špeciálne pečivo obsahuje okrem pšeničnej a ražnej
múky ďalšie zložky, ako obilniny, olejniny, strukoviny alebo zemiaky, a
to v množstve minimálne 10% z celkovej hmotnosti mlynských výrobkov
(múk).
• Jemné pečivo sú pekárske výrobky, pri výrobe ktorých bolo použitých aspoň 8,2% tuku alebo viac ako 5% cukru na množstvo použitej múky.
• Trvanlivé pečivo má predĺženú trvanlivosť znížením
obsahu vody na najviac 10%, s výnimkou perníkov, praclíkov a trvanlivých
tyčiniek s obsahom vody najviac 16%. Trvanlivé pečivo môže byť plnené
rôznymi náplňami, máčané, filmom obalené alebo povrchovo upravené.
• Dopek (bake off) sú predpripravené (predpečené,
prípadne predkysnuté) vytvarované pekárske výrobky, následne mrazené,
určené k ďalšiemu tepelnému spracovaniu.
Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)
Be fit - Be Yourself - Be happy
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára