1. decembra 2012

Káááva, hmmm...

Milujem ju ... nedokážem si bez nej predstaviť jediný deň, ak by sa dalo mať s kávou právoplatný vzťah ja som jej doživotná milenka..kvalitná zrnková, čierna, horká s kvapkou plnotučného mlieka...toto je moja ranná KÁVA. 

Môj jedálniček 27. November
- už viac ako týždeň necvičím, no nepribrala som ani gram...Viete, 70 % správna výživa, 30 % tréning. Každopádne, dnes si asi doma zacvičím na dolnú časť tela, už mi chýbajú drepy, výpady, juhujj!!!

R: malý biely jogurt, 1 pečené jablko so škoricou (bez medu), 2 PL vločiek
D: 1 pomelo
Stroganov z tofu (údené)
O: ananásovo-mrkvový šalát, nesolené arašídy (za hrsť)
V1: Ham and eggs (4 plátky morčacej šunky, 2 vajíčka, bez pečiva!), hlávkový šalát
V2: 1/2 cottage s vlákninou

Tekutiny: asi 4 l :D


30. novembra 2012

Ahoj-ahoooooooj :),

komenty vybavené, maily cez víkend.
Majte sa krásne, pamätajte si svoje ciele....nikdy sa nevzdávajte! Pá.


Agave #9, konečne zdravý energetický gél!

Ako všetci viete, som bežkyňa a mojou srdcovkou sú stredné a dlhé vzdialenosti: to znamená že 10 km beriem ako tréning, polmaratón základ, celý maratón je - zatiaľ - výzva... :)
Na tieto vzdialenosti potrebuje telo veľkú dávku energie...a s tým som vždy mala problém. Čo si dať pred dlhými tréningmi, pretekmi, aby som v polovici trate nevyhladla a moje telo podalo optimálny výkon počas celého behu, bez zaťaženia žalúdka?
Keďže "umelé" energetické tyčinky, gély, nápoje nemajú u mňa ani najmenšiu šancu, zvyčajne som sa zásobovala banánom - ako prírodný zdroj energie.
Veľmi som sa však potešila, keď som dostala možnosť testovať bio energetický gél Agave #9. Na letáku som sa dočítala, že: Agave #9 je prírodný bio energetický gél, ktorý sa skladá len z agávového sirupu v bio kvalite a kakaa dosahuje nízky glykemický index (vďaka nemu dodáva energiu do tela dlhšie, postupne) a chuť čokolády. Mňam!, niečo pre mňa ako vyšité, veď viete, že neuznávam, nejem, nemôžem biely cukor a nie som moc na sladkosti, avšak kvalitnú horkú čokoládu áno, kedykoľvek. Gél má krááásnu čokoládovú farbu, príjemne hladkú konzistenciu, a! skvelú chuť. Nie príliš sladký, nie príliš tekutý, nie príliš lepkavý, no fakt luxusný, haha! Výborne chutí aj s jogurtom, tvarohom alebo do mlieka.... ;) Skladá sa z dvoch ingrédiencií, a to: agávový sirup v bio kvalite a kakao. Obzvlášť ma potešilo, že Agave #9 neobsahuje žiadne umelo pridané konzervanty, farbivá a stimulanty. Jedna "dávka" obsahuje len 70 kalórií a gél je vhodný aj pre diabetikov.
Keďže behávam ráno, gél som si dala na raňajky, klasicky 45 minút pred behom. Behalo sa mi veľmi dobre, uvoľnene, s dobrou náladou a dokázala som podať rovnomerný výkon počas celých 12 km, bez žiadnych kríz a výkivov. Toto považujem za veľmi príjemné prekvapenie, pretože obyčajne pri posledných km som už vyslovene hladná, vyšťavená, moje energetické zásoby sa vyprázdnia, výkon klesne...teraz k tomu vážne nedošlo. Po behu som nebola hladná ako vlk, pokojne som sa osprchovala a až potom som sa spustila do prípravy "klasických" raňajok...
Gél plánujem ešte testovať pri dlhších behoch a spinning maratóne (4h spinning), napíšem potom ako som dopadla. :)
Chutný a zdravý energetický gél, ktorý je vhodný pre všetky športy.   

Poznáte  Agave #9, aké sú Vaše skúsenosti?



29. novembra 2012

Maskovaný karfiol

 Ahojte,

ďakujem krásne za dobré priania, empatiu a že na mňa myslíte :), zlatí ste veľmi...už sa mám lepšie, ale poviem Vám pravdu: hovadsky to bolelo, nebola som schopná sa ani obliecť, od bolesti som 2 dni revala pod horúcou sprchou... keďže ma to chytilo pred víkendom, tak som v nedeľu letela na pohotovosť, lebo sa to už nedalo vydržať. Mala som pocit, že idem ochrnúť. Tam ma nadopovali injekciami ale po pár hodinách sa znovu tie bolesti dostavili v plnej miere.... potom som bola u ortopéda a ten mi povedal, že je to následok nejakého prechladnutia, alebo klíma v práci (teda nemám to zo športu, juhejj!), a že to musím len pretrpieť, že to postupne prejde.  Dostala som ďalšiu injekciu, strašne silné lieky proti bolesti - opiáty, lieky na uvoľnenie svalového napätia, lieky s protizápalovým účinkom, ach-ach, tak drvivú časť dňa jednoducho prespím...som PN, kontrola o týždeň. Na Vaše maily odpíšem cez víkend - ďakujem.

Tak, aj ja Vás chcem potešiť s fajným receptíkom :) Dávajte si na seba a na svoje zdravie pozor, papa!

Karfiol som nikdy nemala moc rada, no zistila som, že je veľmi zdravý, preto ho vždy nejak maskujem a teda spojila som ho s mojou veľkou láskou špenátom. :) Keď varíte karfiol - len počkať kým voda zovrie s cesnakom a dať mu 3min nech zmäkne aby sa dal rozmixovať. Do tej zmesi pridať za hrsť čerstvých špenátových baby listov, ktoré už nevaríme. Scedíme, prehodíme do mixera, alebo ručným premixujeme s mliekom alebo s tou vodou v ktorej sme karfiol varili. Pridáme soľ a čierne korenie a podávame ako husté pyré (každý si doriedi ako mu chutí) ...dozdobené čerstvým malinkým karfiolíkom a listami baby špenátu dá polievke aj chrumkavé efekty..:) husté, plné života a zdravia.

26. novembra 2012

25. novembra 2012

Víťazi sa nikdy nevzdajú.

Milí Moji Čitatelia,

už od piatku ma trápi zápal ľavého ramenného kĺbu, takže tréningy sú zrušené...:( Kúpila som si liečivé náplaste s protizápalovým účinkom, užívam tabletky proti bolesti, ale poviem Vám, že je to dosť nepríjemné, nepohodlné (prestavte si život s jednou rukou...alebo! ešte lepšie, skúste to na 30 minút, haha) a bolí to poriadne veru. Keďže mám tendenciu vnímať a pochopiť veci z pohľadu holistického, teda celkového, tak som uvažovala aj nad tým, že prečo som to dostala a prečo práve teraz: športové zranenie to nemôže byť, nespadla som, neprechladla...a potom mi napadlo, veď ramená!!! Ramená "nesú" bremená, ťarchy, starosti, prípadný stres...a toho som mala v poslednom období celkom dosť! Myslím si, že tu bude príčina mojej choroby. Takže, zdravie má vždy prioritu, musím si urobiť poriadok v hlave, snažiť sa čo najviac eliminovať stresové situácie, vyhľadávať pozitívne situácie a ľudí a bojovať, veď viete:
Víťazi sa nikdy nevzdajú.
Zbabelci nikdy nevyhrajú.


Môj jedálniček, November 23:
- piatky mám vždy bezmäsité

Tento jedálniček je LEN INFORMATÍVNY, možno inšpirujúci a nie striktne smerodajný. Mne to vyhovuje, ale každý si musí nájsť svoj štýl stravovania, ktorý mu bude vyhovovať ;)

Raňajky, 6:30 : čerstvo lisovaná cviklovo-mrkvovo-ananásová šťava, približňe 0,5l
Desiata, 9:00 : 30g ovsené vločky s bielym jogurtom, 1 jablko
Obed, 12:00 : grilované šampiňóny s cuketou a sušenými paradajkami, s veľkou dávkou zeleninového šalátu posypané syrom
- 14:30 - asi tak za hrsť pražených, nesolených arašídov
Olovrant: 17:00 - cottage cheese s makom a sušenými brusnicami
Večera: 19:45 - špenátový prívarok, 1 vajíčko na tvrdo

A!!! Mám lístok na koncert Depeche Mode, teším sa tešíííííííííííííííííííím!!! Pekný zvyšok víkendu! :)

24. novembra 2012

Nech je jedlo liekom tvojim...

So zjedením poriadnej porcie mäsa či prílohy v podobe zemiakov, ryže alebo hranolčekov nemá problém asi nikto. O zelenine to však povedať nemožno. Často na ňu zabúdame, prípadne jej jeme málo a, naopak, preháňame to s ovocím. Svetová zdravotnícka organizácia pritom odporúča zjesť denne dve porcie ovocia a tri porcie zeleniny. V prepočte na váhu to znamená približne 200 až 300 g ovocia a 500 až 1 000 g zeleniny. „Keby sme to rozdelili na deň, tak na raňajky, obed a večeru po 250 g zeleniny a na desiatu a olovrant 150 g ovocia,“ vysvetľuje odborník na zdravú výživu MUDr. Peter Minárik. 
Zeleninu surovú a dusenú
Na trhu je množstvo druhov zeleniny a rovnakú pestrosť treba zachovať aj na tanieri. Pri diéte vám pomôže, ak ňou nahradíte ryžu či zemiaky. V každom prípade jedzte ju radšej v surovom stave, prípadne dusenú, uvarenú alebo pripravenú na pare. Ale pozor! Hoci zo zeleniny nepriberiete, ak si na ňu pridáte majonézu či tatársku, všetko pokazíte. Existujú aj diétnejšie kulinárske zlepšenia, napríklad nízkotučný jogurt, syr, kvalitné oleje.

"Rozdiel medzi ovocím a zeleninou, ktoré bolo vypestované v štandardnom farmárskom poly a tým, ktoré bolo vypestované v organickom farmárskom poly je zásadný rozdiel. Rozdiel je v tom, že 60% herbicídov, 90% fungicídov a 30% insekticídov, ktoré sa používajú, sú karcinogénne a poškodzujú nervový systém.
Tieto pesticídy sú prítomné priamo v obchodoch a následne vo vašich nákupných košíkoch. Podľa neziskovej organizácie "Enviromental Working Group" sú niektoré kategórie ovocia a zeleniny viac nebezpečné, ako tie druhé. Zistili to na základe takmer 43.000 pesticídnych testov.
Medzi tie, ktoré obsahujú veľmi mnoho pesticídov sú: broskyne, jablká, celer, nektarinky, jahody, čerešne, hlávkový šalát, importované hrozno, hrušky, špenát, zemiaky.
Naopak, v tých istých regáloch štandardného obchodu nájdete aj také ovocie a zeleninu, ktorá je na tom omnoho lepšie: brokolica, baklažán, kel, banány, kiwi, špargľa, mrazený hrášok, mango, ananás, mrazená kukurica, avokádo, cibuľa.
Ak máte obmedzené finančné a časové možnosti, môžu byť tieto informácie pre vás veľmi užitočné. V každom prípade však môžete podporiť aj domáceho farmára, ktorý svoje ovocie a zeleninu predáva po tržniciach. S vysokou pravdepodobnosťou máte o starosti s cenou aj pesticídmi postarané."
/Vlado Zlatoš/

23. novembra 2012

21. novembra 2012

Desatoro zdravého chudnutia

1. Energetický výdaj musí byť vyšší ako energetický príjem, čo neznamená, že máme hladovať...
2. Jedzte pravidelne 5 x denne malé porcie.
3. Jedzte pestro: uprednostňujte čerstvú, živú stravu.
4. Dodržiavajte dostatočný pitný režim  – 1,5 až 2 l  vody, minimálne.
5. Plánujte si jedálniček vopred a nakupujte vhodné potraviny: žiadne polotovary, umelé jedlá.
6. Obmedzte príjem soli, nahraďte ju bylinkami.
7. Zvýšte príjem čerstvej zeleniny a ovocia - ja vždy sledujem aj krajinu pôvodu a preferujem domácich poľnohospodárov :), alebo pôjdem rovno na trhovisko.
8. Vyhýbajte sa vyprážaným, mastným a zaprážaným pokrmom.
9. Vyhýbajte sa sladkostiam a slaným pochutinám.
10. Obmedzte príjem alkoholických nápojov.
Veľa šťastia a hlavne trpezlivosti!


Môj jedálniček, 20. November:
6:15 - 1/2 banánu
7:00 - bodywork (30minút kardio, 30 posilňovanie)
8:45 - 1/2 banánu
10:00 - veľká Fit tyčinka s pekánovým orechom
12:00 - kapustová polievka (bez zemiakov a mäsa), soté z tofu s ananásovo-mrkvovým šalátom
15:00 - malý biely jogurt
17:00 - cottage cheese
19:30 - zeleninový šalát (ľadový šalát, špenát, paradajky, paprika, avokádo), s mozarellou a olivovým olejom, posypaný amarantom.

20. novembra 2012

Bielkoviny

Ahojte, tento príspevok považujem za veľmi dôležitý, čítajte, 6:30, idem cvičiť, prajem pekný deň:

Takmer každý chudnúci keď sa spomenie schudnutie, odstránenie nadváhy, tak prvé čo ho napadne, je radikálne znížiť príjem kalórií. Dobrý nápad, ale aj tu záleží na tom v akej oblasti stravy tieto kalórie budeme skutočne uberať. Pri redukčných diétach radikálnym obmedzením stravy oslabíme organizmus o správny prísun proteínov. Tie sú ale práve k zdravému a účinnému chudnutiu nevyhnutné. A to si málokto uvedomuje. Ku spaľovaniu kalórií dochádza totiž vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve proteín. Pokiaľ ho máme v strave málo, ideálnu postavu jednoducho nedosiahneme. Začneme uberať nielen na tukoch, ale aj na svalovej hmote a keď pridáme do tela kalórie navyše, telo ich okamžite ukladá do tukových rezerv, aby malo pre činnosť svalov dostatok energie. Inými slovami, ak chceme schudnúť na tukoch a nie na svaloch a kilá nenabrať späť, potrebujeme telu dodávať bielkoviny.
Bielkoviny majú dlhodobú sýtiacu schopnosť a mali by tvoriť 25 až 30 percent celkového denného energetického príjmu (v bežnej strave ľudí s nadváhou sa ich množstvo zvyčajne pohybuje do 15 percent). Bielkoviny obsahujú oproti tukom polovičné množstvo energie a majú vysokú sýtiacu schopnosť rovnako ako sacharidy. Energetická hodnota 1 g bielkovín je cca 4 kalórie. Pri nevyváženej strave s nedostatkom bielkovín alebo pri hladovke sa môže stať, že organizmus chudnúceho začne čerpať bielkoviny z vlastných zdrojov. Hladujúce telo si neberie energiu iba z tukových zásob, ale musí siahnuť i do bielkovín v svalstve – v tele začne rýchlo klesať podiel svalovej hmoty. Tým sa stále prehlbuje nepriaznivý pomer medzi aktívnou svalovou hmotou a tukovým tkanivom a pritom dochádza k zníženiu bazálneho metabolizmu. Pokiaľ po takejto diéte opätovne priberiete (jojo efekt), a to je takmer isté, tak nenaberiete svalovú hmotu, ale tukové tkanivo. Navyše u žien vzniká ideálny priestor pre vznik celulitídy. Obnova svalovej hmoty sa uskutoční iba prísunom dostatočného množstva bielkovín. 
Bielkoviny - proteíny sú základné stavebné kamene celého tela, kože, hormónov, enzýmov, protilátok a krvi. Bielkoviny tvoria takmer tri štvrtiny všetkých pevných látok v ľudskom tele. Tvoria asi 20 % telesnej hmoty, čo je po vode najviac. Ich stála potreba sa zabezpečuje neustálym prísunom stravou. Bielkoviny sa trávia pomalšie a menej ochotne z nich telo ukladá prebytočnú energiu do tukových zásob. Zároveň majú najvyššiu sýtiacu schopnosť zo všetkých zložiek potravy
Zaistite si, aby ste jedli prednostne také jedlá, v ktorých je bielkovín dostatok. Nestačí sem-tam jesť len kuracie či hovädzie rezne. Ak si vediete denník so zoznamom pokrmov, možno budete prekvapení, ako málo bielkovín sa v niektorých nachádza...
Striedajte a kombinujte vajcia, mäso, syry a mliečne výrobky, sóju, tofu, strukoviny. U žien stúpa potreba bielkovín v období, keď majú menzes. Ak ich telu nedodajú vopred, dostavia sa záchvaty jedenia, spravidla ide o neodolateľnú chuť na sladké. Aj pri chudnutí je preto vhodné počas menštruácie hneď na začiatku navýšiť príjem stravy asi o 1 000 kJ (240kcal) na deň a to predovšetkým bielkovín. Nepozerajte sa pri menštruácii na váhu. Stúpa, pretože v tele je viac vody.
Bielkoviny sú najdôležitejšou zložkou potravín nielen pri chudnutí Bielkoviny sú stavebnou časťou buniek, slúžia na tvorbu enzýmov a hormónov, jednoducho povedané , sú nositeľmi života. Živočíšne bielkoviny obsahujú aminokyseliny, ktoré sú cennejšie ako bielkoviny zo strukovín, zemiakov a chleba. Bielkoviny, okrem toho, že sú stavebnou látkou organizmu, zvyšujú jeho odolnosť pred chorobami, podporujú duševnú a fyzickú aktivitu,  sú nosičmi dedičných informácií a kyslíka. Na trávenie bielkovín vynaloží organizmus najviac energie, preto sú neškodné z hľadiska udržania si optimálnej váhy. Najvýhodnejšie z nich  počas chudnutia  sú chudé hovädzie mäso, mäso z hydiny, zverina, rybie mäso, tvaroh, tvrdé syry a vaječný bielok, šošovica, fazuľa, sója, hrach a sušené huby. Pri redukcii váhy sa snažíme prijímať  čo najviac bielkovín a obmedzíme len tie, ktoré obsahujú väčšie množstvo tuku, mastné mäso, salámy, mozoček, vnútornosti, smotanu. Mäso pripravujeme grilovaním, dusením, opekaním na malom množstve rastlinného tuku, alebo na pare. Mäso vždy opekáme prudko, aby z neho nevytekala šťava, pretože takto unikajú bielkoviny.

Doporučená denná dávka bielkovín
Doporučená denná dávka je individuálna. Stresové, fyzické alebo psychické podmienky ju môžu zvýšiť až o 30 %. Väčšina zdrojov uvádza 1g bielkoviny na 1kg telesnej hmotnosti.

PS: Neposielajte mi prosim Vás docx dokumenty, na starom kompe mi to nejde otvorit...:( bud doc, alebo jedalniček priamo do mailu. Ďakujeeem. :)