4. mája 2012

Diéty => NIE

Štíhla v plavkách! Chudnite rýchlo a efektívne! Zaručene 3 kilá dolu (za týždeň). Také sú helsá sezóny... Že Vás to ešte stále baví. Od marca do konca júna s vidinou blížiaceho sa leta a dovolenky pri vode sa ženy od 9 do 99 rokov snažia vylepšiť svoju postavu.
Vedeli ste napr. že štatisticky v tomto období vychádza najviac kníh o chudnutí a časopisy chrlia čísla so "zaručenými, najnovšími, vedecky overenými a určite bezpečnými" návodmi, ako stvoriť z okrúhlych tvarov hip-hop bohyňu. 
Nedajte sa oklamať, uvedomte si, že je to len business...zázračné diéty totiž neexistujú. Ak chcete vyzerať dobre a zdravo - a to raz a navždy - existuje len jedno riešenie: dôsledná a vedomá zdravá životospráva, zmena doterajšieho životného štýlu.
Uvedomte si, že diéty, ktoré nájdete v rôznych magazínoch, vám autori predstavujú vždy len z tej lepšej stránky. Niektoré už hneď na prvý pohľad vyzerajú - jemne povedané - podozrivo : "Za dva týždne zhodíte päť kíl bez toho, aby ste sa obmedzovali", alebo "Môžete jesť zmrzlinu aj čokoládu alebo mäso, koľko chcete, a schudnete!" :D 

Pripomeniem vám štyri typy diét, ktorým sa určite vyhnite.

1. VYLUČOVACIA
Úplne vylučuje určitú kategóriu potravín: "bez tuku", "bez cukru", "bez bielkovín" - je to nebezpečné. Nevyvážená strava vedie k zdravotným problémom. Môžete jesť všetky kategórie potravín, ale v správnom pomere a množstve. Podľa môjho názoru zeleninu a ovocie môžete jesť neobmedzene, po nich nasledujú výrobky z celozrnnej múky a cereálie, ďaľej ryby, chudé mäso, vajcia, mliečne výrobky. Aj tuky sú potrebné, preferujem rastlinné tuky a oleje  (najradšej mám kokosový a olivový olej) alebo domáce maslo. Dobrá diéta na minimum zredukuje len živočíšne tuky a jedlá, ktoré obsahujú tuky aj cukry naraz, napr. rôzne keksíky, zákusky.

 2. RÝCHLA
Schudnete dve kilá a viac za týždeň. Toto sú podľa mňa veľmi reštiktívne diéty, ktoré sa stopercentne končia jo-jo efektom. Iste, dá sa s nimi vydržať týždeň. dva, možno aj viac, ale spôsobujú frustráciu, ktorú skôr či neskôr budete musieť uspokojiť. Zapamätajte si : čím rýchlejšie chudnete, tým rýchlejšie podľahnete túžbe po zakázanom. 

3. DRASTICKÁ
Nesmiete prijať viac ako 1200 kalórií denne (denne prijímam okolo 2000, hahahaha). Také malé množstvo kalórií jednoducho nepokryje vašu dennú energetickú potrebu, a telo nebude môcť správne fungovať. 

4. TUKOŽRÚTSKA
Ženy moje, kedy už konečne pochopíte, že univerzálny spaľovač tukov neexistuje. Pardon, predsa existuje: SVALY. Nijaká potravina (a už vôbec nie megadrahá tabletka) nie je sama osebe schopná vyvolať v organizme spaľovanie tukov. To dokáže jedine len - telocvik... 
Diéty nedržím

Moja rada: nehovorme o redukčnej diéte, ale o správnych stravovacích návykoch. Prečo? Pretože zabezpečia vášmu telu vyváženú stravu v množstve, ktoré neprekročí jeho skutočné potreby. Mali by ste podľa nich jedávať CELÝ ŽIVOT. Ajkeď máte nadváhu, vytvorením zdravých návykov sa jej zbavíte. Možno pomalšie, ale natrvalo! Potom si budete môcť z času na čas dovoliť malé vybočenie v podobe hmmm domácej štrúdľe či aj vyprážaného rezňa - mňam :D!
Akýkoľvek sezónny redukčný program umožňuje zbaviť sa niekoľkých kilogramov v pomerne krátkom čase, no nikdy nemôže dobre a dlhodobo fungovať, pretože po jeho skončení sa vrátite k svojim pôvodným zvykom a nadváha sa vráti.


K peknej postave vedie iba jediná spoľahlivá cesta : osvojiť si princípy racionálneho stravovania a venovať sa športu. 


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára