19. júla 2012

Kde behať v Bratislave?

Ahojte, 
napriek tomu, že ešte stále nie som 100 % zdravá, dnes ráno (už som to nevydržala!!!) som sa predsa vybrala na 5 km pomalý jog (3 kolečká okolo Kuchajdy+cesta tam aj späť), a vôbec to neľutujem, cítim sa oveľa lepšie - po takmer dvojtýžňovej pauze - ....skvelé! Hneď po behu silný zázvorový čaj (čerstvý zázvor, klinčeky, med, citrón, škorica), na raňajky ovocná vitamínová bomba, tak dúfam, že všetko bude OK. Nechcem byť  už chorá!!!

Niekedy si nestačí len obuť tenisky a vydať sa behať kade-tade. Obzvlášť vo väčších mestách. Keď beháme, nemáme chuť sa stále obzerať, či za nami nejde auto, preskakovať na dráhe mamičky s kočíkmi alebo ľudí, ktorí vyvádzajú svojich domácich miláčikov.
Bežeckých okruhov nájdete v Bratislave naozaj dosť, moje najobľúbenejšie lokality sú:

Kuchajda

Kuchajda je jazero v centre Nového mesta. Toto jazero slúži ako športové a rekreačné centrum počas celého roka aj pre bežcov. V zime tam nájdete skutočne len bežcov, ktorí už niečo nabehali. V lete sa tam schádzajú aj začiatočníci či rekreační bežci. Cesta okolo jazera v dĺžke asi 1,5 kilometra je vydláždená, dosť úzka, ale kupajúci sa kolegovia sa v lete zdržujú skôr pri jazere nižšie, takže vám neprekážajú. Celý okruh je na priamom slnku, nezabudnite preto na šiltovku, aby ste si pri dlhšom behu nepriniesli domov namiesto nabehaných kilometrov úpal. 
Ak ste slabá povaha a ľahko sa necháte zlákať na klobásku v bufete, nájdite si inú trasu, lebo tu by ste mohli od bežeckých plánov veľmi ľahko upustiť.  

Železná studnička

Železná studnička je miesto, kde si každý bežec príde na svoje. Dá sa tu behať po asfaltovom povrchu, ale aj po lesných cestičkách. Môžete si odmerať a presne určiť, koľko zabehnete, pretože tu nájdete presné značenie bežeckého okruhu vo vzdialenosti polmaratónu. Táto trať je vhodná ako pre náročných bežcov, keďže je tiež trocha prevýšená, tak aj pre začiatočníkov. Každý si v nej nájde, čo mu vyhovuje. Počas víkendov je tu však vyššia koncentrácia ľudí, čo by mohlo byť prekážkou. 

Horský park 

Obyvatelia Starého mesta využívajú na behanie vychýrený Horský park. Začiatočníkom dá riadne zabrať, a to z nasledovných dôvodov – má prírodný povrch a väčšie prevýšenie. Takže rovinku tu nehľadajte. Na zvýšenie kondičky môžete využiť aj nekonečne dlhé schody. Odbehnutú vzdialenosť si však musíte sledovať sama, okruhy nie sú vyznačené, čiže, aké si spravíte, také budete mať. V letných horúčavách si v Horskom parku môžete zabehať aj počas obeda, lebo ste schovaná v úplnom tieni lesa. 

Štrkovecké jazero

Jazero je priamo v mestskej časti, napriek tomu pri behu nemusíte prebehovať pomedzi autá ani cez rušné cesty. Jeden okruh má približne 1 kilometer. Pretože je to krátka vzdialenosť, pre ľudí behajúcich viac kilometrov bude trasa určite monotónna. Avšak fantázii sa medze nekladú a môžete skúsiť striedať krátke behy s pomalšími úsekmi. Zo všetkých spomínaných tratí je to jediný okruh, ktorý má antukový povrch. 
Všetky spomínané bežecké okruhy sú voľné a prístupné skutočne kedykoľvek.

A ktorá je Vaša najobľúbenejšia bežecká lokalita a prečo? Poradte mi! papa :)

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy


2 komentáre:

  1. ahoj, tazko povedat, ktora je moja najoblubenejsia lokalita, ja to rad obmienam...najviac behavam v petrzalke a tu je kopa moznosti - hradza oboma smermi, chorvatske rameno, sad janka krala, dunajske nabrezia, velky/maly drazdiak, cez polia za petrzalkou, pripadne cez mosty "do mesta" a s5...je toho dost a da sa to vselijako nakombinovat...a rano stretavat na hradzi medzi mostami srnky, zajace a bazanty ma aj v petrzalke cosi do seba ;)
    aj zelezna studnicka je super, tam sa tiez obcas chodim vyvetrat, pripadne aj s bajkom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Mato, dik za koment, potesil a inspiroval si ma, a ja to velmi rada obmienam, aby tie nudne behy neboli az take "nudne" :)Srnky, zajace, bazanty? to musim zazit, dik za tipy a prajem vela stastnych kilometrov! :) papa

    OdpovedaťOdstrániť