28. apríla 2012

Čo znamená : zdravý životný štýl

"Zdravie nieje všetko, ale bez zdravia je všetko ničím." (Paul Zane Pilzer)

Svoje zdravie a vitalitu ovplyvňujeme zo 75% my sami, tým ako žijeme. Genetika, životné prostredie, či úroveň zdravotníctva na naše zdravie vplýva omnoho menej, ako si myslíme.
Spôsob akým žijeme, čo jeme, koľko sa pohybujeme, ako športujeme, ako relaxujeme a ako zmýšľame o živote, sebe a druhých by sa dalo v skratke povedať, že je náš životný štýl.
Dobrou správou je, že svoj jedálniček, návyky a postoj k životu môžeme vedome zmeniť a tým pozitívne ovplyvniť naše zdravie a nielen to.
Samozrejme, nie je to také jednoduché, ako to na prvý pohľad vyzerá. Asi každý z nás už skúsil niektorú zo zaručených rád ako "žiť zdravšie".

Grilovaný kozí syr s brusnicami a praženým vlašským orechom...yummie!
Motívov máme neúrekom, potrebujeme schudnúť, spevniť svalstvo, získať viac energie, zbaviť sa bolesti chrbta, či migrény, byť v kondícii, cítiť sa lepšie... 
Mnohí z nás narazia na prekážky, ako je slabá vôľa, neschopnosť zbaviť sa zlozvykov, nedostatok času, nepohodlnosť spojená s novým spôsobom, ale aj na svoje vlastnosti. 
Čím viac prekážok, tým viac energie na ich prekonávanie potrebujeme. Prichádza únava, s ňou nadšenie rýchlo vyprchá, pôvodná motivácia sa vytráca. Predovšetkým v tedy, ak nedosiahneme vytúžený ciel. Prípadne, ak ho dosiahneme.. hnaď poľavíme, pomaličky alebo aj rýchlo skĺzneme k pôvodnému, predsa len pohodlnejšiemu štýlu. 



Najčastejšie príčiny zlyhania sú
  • vysoké nasadenie v začiatočnej fáze
  • radikálna zmena
  • ísť z extrému do extrému
  • dlhodobo neudržateľný štýl (často pri chudnutí)
  • príliš veľa odriekania (asketický)
  • nepriliehavý, či dokonca škodlivý štýl
Radikálne zmeny a extrémy nesmierne zaťažujú organizmus, môžu oslabiť imunitu, dokonca privodiť preťažením somatické ťažkosti.
Zmena životného štýlu nemá byť trestom, práve naopak mala by vám priniesť energiu, vitalitu a ľahkosť. 

Čo je to zdravý životný štýl?
Už naši predkovia vedeli, že základom zdravia je harmónia tela a duše. Táto harmónia prináša pocit skutočného šťastia, naplnenia a vnútornej krásy.
Zdravý životný štýl je samozrejme relatívna a individuálna záležitosť. Každý má trošku iné potreby, predpoklady, metabolizmus a možnosti, preto neexistuje univerzálny recept ako presne zdravo žiť.
Základom zdravého životného štýlu je rovnováha medzi prácou a relaxáciou, spánkom a bdením, pohybom a kľudom, príjmom a výdajom... a vyhýbanie sa, príp. minimalizovanie zlozvykov.
Okrem rovnováhy ďalším predpokladom zdravia je pozitívne myslenie, humor a optimizmus. 

Čo by nás mohlo motivovať?
Okrem nie tak vzdialeným cieľom ako je lepšie sa cítiť, mať viac energie a byť chudší, by sme nemali zabúdať na to, že zdravým životným štýlom účinne predchádzame civilizačným ochoreniam a predlžujeme si život v zdraví.

Nezabúdajte!
Ak telu chýba dostatok pohybu, spánku, oddychu, živín a vystavujeme sa neprimeranej záťaži, organizmus stráca pružnosť a vitalitu. Každá ďalšia záťaž navodzuje pocity napätia, neskôr sa okrem stresu a podráždenia môžu objaviť ďalšie príznaky psychických a somatických ochorení.


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy



1 komentár:

  1. Ahoj, som rada, že som našla tvoj blog a nie som sama, koho zaujima zdravy zivotny styl aj na Slovensku :)

    OdpovedaťOdstrániť